Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

14 παράξενα όνειρα και η σημασία τους

Δεκατέσσερα όνειρα αποκαλύπτουν, με το δικό τους συμβολικό τρόπο, όλους τους φόβους, τις ελπίδες και τις επιθυμίες που κρύβουμε μέσα μας.

ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι είναι τα όνειρα κι από πού έρχονται. Σύμφωνα με τον Όμηρο, τα όνειρα έρχονται από έναν άλλον κόσμο και περνούν στον δικό μας από δύο Πύλες: τη Φιλντισένια και την Kεράτινη. Από την πρώτη έρχονται τα αληθινά όνειρα, τα όνειρα της πραγματικότητας, ενώ από τη δεύτερη τα απατηλά όνειρα της φαντασίας.
Σύμφωνα με τον Kαρλ Γιουνγκ, η γενική λειτουργία των ονείρων συνίσταται «στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την ψυχολογική μας ισορροπία, δημιουργώντας ονειρικό υλικό το οποίο επανεδραιώνει, με έναν λεπτοφυή τρόπο, τη γενική ψυχική μας ισορροπία».
Υπάρχουν όνειρα προειδοποιητικά, προφητικά, αποκαλυπτικά, συμβολικά, αλλά και όνειρα παραπλανητικά ή ελάσσονος σημασίας. Σε κάθε περίπτωση, μόλις καταφέρουμε να τα αποκωδικοποιήσουμε, έχουμε αμέσως μια ξεκάθαρη εικόνα των συναισθημάτων μας, του κρυμμένου εσωτερικού μας κόσμου, αλλά και της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Για να θυμάστε τα όνειρά σας

1. Αποφύγετε διεγερτικές ουσίες και ροφήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ και οι ζαχαρώδεις τροφές λίγο πριν κοιμηθούμε μας εμποδίζουν να θυμηθούμε τα όνειρά μας το πρωί, όταν ξυπνήσουμε.
2. Θιβετανική μέθοδος. Οι μοναχοί του Θιβέτ προτείνουν όταν πέφτουμε για ύπνο να οραματιζόμαστε ένα γαλάζιο φως στο πίσω μέρος του λαιμού μας. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι το εγκεφαλικό στέλεχος (μια δομή στην κορυφή του λαιμού) ελέγχει τις ονειρικές λειτουργίες.
3. Χρησιμοποιήστε φράσεις δύναμης. Πριν πέσετε για ύπνο, κάντε τη δήλωση στον εαυτό σας ότι θα θυμάστε τα όνειρά σας το πρωί.
4. Απαντήστε στο όνειρό σας. Αν έχετε επαναλαμβανόμενα όνειρα και βλέπετε, για παράδειγμα, ότι σας κυνηγούν, σκεφτείτε έναν τρόπο, πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να ξεφύγετε από «αυτό» που σας κυνηγά. Κάντε το ίδιο και με οποιοδήποτε άλλο θέμα σας απασχολεί έντονα και θεωρείτε ότι μπορεί να είναι η αιτία που βρίσκεται πίσω από τα όνειρά σας.
5. Βάλτε ξυπνητήρι. Ξυπνήστε νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να σηκωθείτε και ξαναπέστε για ύπνο. Έχει διαπιστωθεί ότι με αυτό τον τρόπο θυμόμαστε καλύτερα τα όνειρά μας.
6. Χρησιμοποιήστε πολύτιμους λίθους. Τοποθετήστε έναν χαλαζία ή μια πολύτιμη πέτρα κάτω από το μαξιλάρι σας, πριν πέσετε για ύπνο. Ο μαλαχίτης φέρνει θετικά όνειρα, ενώ το πράσινο ζαφείρι πιστεύεται ότι μας βοηθά να τα θυμόμαστε.
7. Ημερολόγιο ονείρων. Γράφοντας τα όνειρά σας σε ένα τετράδιο που θα έχετε δίπλα σας, μπορείτε να ξεδιαλύνετε καλύτερα αυτά που είδαμε στον ύπνο. Αποκτήστε τη συνήθεια να σημειώνετε ή να σκιτσάρετε τα όνειρά σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Αργότερα, μέσα στην ημέρα, διαβάστε αυτά που γράψατε και προσπαθήστε να αναλύσετε τις εικόνες και τα σύμβολα που καταγράψατε.

Στη συλλογή που ακολουθεί παρουσιάζουμε μερικά κλασικά όνειρα κάτω από μια νέα θεώρηση.

Δόντια που πέφτουν


Τα δόντια συμβολίζουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας και το πόσο ισχυροί αισθανόμαστε. Επομένως, κάθε κατάσταση που κλονίζει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητά μας είναι σαν ένα δόντι που πέφτει. Αισθανόμαστε αποδυναμωμένοι, χωρίς ικανότητες και χωρίς ενέργεια. Αντί όμως ν’ αφήσουμε μια κατάσταση να μας επιβληθεί, καθιστώντας μας αδρανείς και αδύναμους, ας αντιμετωπίσουμε ήρεμα τα γεγονότα, μέχρι που να είμαστε σε θέση να τα «μασήσουμε», απολαμβάνοντάς τα ως πρόκληση, και με την πεποίθηση ότι μπορούμε πραγματικά να πάρουμε τα… δόντια μας πίσω.

Εναλλακτικά, τα δόντια που πέφτουν μπορεί να δείχνουν απώλεια ενέργειας. Για να σταματήσουμε τη διαρροή, θα πρέπει να εντοπίσουμε την αιτία της και να λάβουμε κατόπιν τα κατάλληλα μέτρα.

Καταδίωξη


Υπάρχει ένα θέμα στη συνειδητή ζωή μας που θέλουμε να λύσουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο. Το θέμα αυτό συχνά σχετίζεται με μια μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στο δρόμο μας και την επιδίωξη υλοποίησης μιας συγκεκριμένης προσωπικής φιλοδοξίας. Παρά το γεγονός ότι το όνειρο μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, οι διώκτες μας –όποιοι κι αν είναι αυτοί, άνθρωποι, ζώα ή τέρατα– στρέφουν την προσοχή μας στα μη συνειδητοποιημένα ταλέντα μας, τα οποία βρίσκονται εν υπνώσει, εμποδίζοντας έτσι την «καταδίωξη» και εκπλήρωση των στόχων μας.

Εφιάλτες


Οι εφιάλτες υποδηλώνουν συχνά μια περίοδο έντονου στρες, αν και μπορεί κάποιος να δει έναν εφιάλτη μόνο και μόνο επειδή το δωμάτιό του είναι πάρα πολύ ζεστό· γι’ αυτό καλό είναι να παρακολουθεί κανείς τη θερμοκρασία του χώρου όπου κοιμάται. Αν πρόκειται για όνειρα που επαναλαμβάνονται, σημειώστε τα στο ημερολόγιο ονείρων, έτσι ώστε να εντοπίσετε τις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχετε εφιάλτες.

Στην τουαλέτα


Χρησιμοποιούμε την τουαλέτα για να αντεπεξέλθουμε σε μερικές από τις πιο βασικές ανάγκες μας. Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα στη συνειδητή ζωή μας, όπου δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας. Αυτό το όνειρο εμφανίζεται συχνά όταν αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας στη φροντίδα των άλλων, παραμελώντας τον εαυτό μας.

Ερωτική απιστία


Η απιστία στα όνειρα συχνά αναδεικνύει τις ανασφάλειες που έχουμε για τη σχέση μας, ειδικά αν ο/η σύντροφός μας μάς κάνει πολύ ευτυχισμένους. Από την άλλη πλευρά, το σεξ στα όνειρα σχετίζεται με την ανάγκη για έλεγχο· έτσι αν βλέπετε τέτοια όνειρα, ίσως προσπαθείτε να ελέγξετε κάποιον ή κάτι.

Υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία έχουμε μια ονειρική ερωτική περίπτυξη με κάποιο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συλλάβει τηλεπαθητικά τις διαθέσεις και επιθυμίες του συγκεκριμένου προσώπου, όμως απαιτείται λεπτότητα και διακριτικότητα στον παραπέρα χειρισμό του ζητήματος.

Γυμνοί στο πλήθος


Επιλέγουμε τα ρούχα που φοράμε για να δείξουμε στο κόσμο μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού μας. Όταν εμφανιζόμαστε λοιπόν γυμνοί δημοσίως, υποδηλώνουμε ότι υπάρχει μια κατάσταση στη συνειδητή μας ζωή που μας κάνει να αισθανόμαστε ευάλωτοι και εκτεθειμένοι. Αυτή η κατάσταση μας φέρνει σε μεγάλη αμηχανία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να δείξουμε τον αληθινό μας εαυτό και να παρουσιάσουμε τα ταλέντα μας.

Εγκυμοσύνη


Αν το όνειρο αυτό το δει κάποια που προσπαθεί να αποκτήσει παιδιά, τότε καθρεφτίζει τις φοβίες και το άγχος πάνω στο θέμα αυτό. Για όλους τους άλλους, όμως, μπορεί να θέλει να τονίσει την ανάγκη να δώσουμε λίγο χρόνο σε μια κατάσταση, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί, αφήνοντας τα πράγματα να ακολουθήσουν τη φυσική τους ροή.

Πτήση ή αιώρηση


Το να βλέπουμε ότι πετάμε, ή ότι αιωρούμαστε πάνω από το έδαφος, είναι από τα πλέον απελευθερωτικά όνειρα που μπορούμε να έχουμε. Σημαίνει ότι έχουμε απαλλαχθεί από καταστάσεις οι οποίες βάραιναν τη συνειδητή μας ζωή. Ακόμη κι αν πιστεύουμε ότι όλο αυτό βασίζεται στην τύχη, στην πραγματικότητα οφείλεται στο ότι έχουμε καταφέρει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση ή ότι έχουμε ξεφύγει από βασανιστικές δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Αν από την άλλη πλευρά, αισθανόμαστε φόβο κατά την πτήση, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι φοβόμαστε να ανοίξουμε τα φτερά μας, μεταβαίνοντας σε άλλες καταστάσεις υψηλότερου επιπέδου. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται διερεύνηση των αιτίων εκείνων –προκαταλήψεων ή λανθασμένων και παρωχημένων πεποιθήσεων– που μας κρατάνε πίσω και αντικατάστασή τους με πιο σύγχρονες αντιλήψεις.

Πτώση στο κενό


Τέτοια όνειρα υποδηλώνουν ότι έχουμε γαντζωθεί από μια συγκεκριμένη κατάσταση και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Αντί να προσπαθούμε απελπισμένα να κρατήσουμε τον έλεγχο, είναι προτιμότερο να δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους άλλους και ν’ αφήσουμε τα πράγματα ελεύθερα να πάρουν το δρόμο τους.

Αυτοκινητιστικό ατύχημα


Το όχημα αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας να προοδεύουμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης. Ένα τέτοιο όνειρο, επομένως, δείχνει ότι αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της πορείας μας. Αντί να προσπαθήσουμε όμως να ανακτήσουμε τον έλεγχο με κάθε μέσο, είναι καλύτερα να αφήσουμε το ένστικτο να μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο.

Κρυφό δωμάτιο


Τα δωμάτια ενός σπιτιού αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές όψεις του χαρακτήρα ή του εσωτερικού μας κόσμου. Όταν βρίσκουμε μια κρύπτη ή ένα κρυφό δωμάτιο στο όνειρό μας, σημαίνει ότι ανακαλύπτουμε ένα ταλέντο που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε. Το είδος του ταλέντου εξαρτάται από το περιεχόμενο του δωματίου. Πάντως, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στην εύρεση των κρυφών ταλέντων μας, τόσες περισσότερες πόρτες θα ανοίξουν για εμάς στη συνειδητή ζωή μας.

Καθυστέρηση


Τα όνειρα αργοπορίας, όταν φτάνουμε κάπου καθυστερημένα, υποδηλώνουν ότι χάνουμε ευκαιρίες, επομένως δεν ζούμε σημαντικά γεγονότα στη συνειδητή μας ζωή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας σε πολλές ή ασήμαντες δραστηριότητες, αντί να επικεντρωθούμε σε έναν μόνο σημαντικό σκοπό. Μέχρι να πάρουμε μια ουσιαστική απόφαση για τη ζωή μας, θα βρισκόμαστε συνέχεια σε μια κατάσταση όπου θα διστάζουμε να αφοσιωθούμε κάπου και θα χρησιμοποιούμε το χρόνο μας αναποτελεσματικά.

Θάνατος ή κηδεία


Τα όνειρα στα οποία ζούμε τον θάνατό μας, θέλουν να μας εξοικειώσουν με τη θνητή φύση μας. Άλλες πάλι φορές, δείχνουν ότι διαδραματίζονται σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας· κάτι παλιό πεθαίνει και κάτι νέο πρόκειται να γεννηθεί. Επίσης δεν είναι παράξενο να δούμε το θάνατο ενός προσφιλούς μας προσώπου, εκφράζοντας έτσι την ανησυχία που νιώθουμε για το πρόσωπο αυτό. Τα όνειρα θανάτου είναι πολύ κοινά και δεν σχετίζονται με τον πραγματικό θάνατο.

Εξαίρεση αποτελούν τα όνειρα εκείνα στα οποία βλέπουμε το κεφάλι μας κομμένο ή τη στέγη του σπιτιού μας να σείεται και να καταρρέει ή να την παίρνει ο άνεμος. Αυτού του είδους τα όνειρα είναι προειδοποιητικά, και στοχεύουν στο να μας αφυπνίσουν ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. ιατρικές εξετάσεις) ή να αλλάξουμε στάση και τρόπο ζωής, πριν επέλθει κάτι μοιραίο.

Αδιάβαστοι στις εξετάσεις


Οι εξετάσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την απόδοσή μας, γι’ αυτό ένα τέτοιο όνειρο δείχνει ότι ασκούμε συνεχή κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στη συνειδητή μας ζωή. Πιθανόν να μην είμαστε ευχαριστημένοι με την απόδοσή μας, επειδή συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους. Αντί να σπαταλάμε το δυναμικό μας σε μια αδιάκοπη αυτοκριτική, είναι καλύτερα να ασχοληθούμε με τα ταλέντα μας και να δουλέψουμε πάνω στην καλυτέρευση και αξιοποίησή τους.

© 2018 Youmagazine

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα