Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ο φόβος ότι μπορείς να γίνεις πολύ δυστυχισμέ­νος κλείνει την καρδιά σου για να μην αισθάνεσαι



Μπορείς να πεις κάτι σχετικά με τα είδη των τεχνικών διαλογισμού ή τις προσεγγίσεις που ταιριάζουν περισσότερο σε κάθε τύπο;

Αισθάνομαι ότι είμαι περισσότερο ένας τύ­πος της "καρδιάς" ή του "αισθήματος", αλ­λά δεν είμαι σίγουρος.

OSHO: Η καρδιά έχει έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είναι μια επικοινωνία ενέργειας την οποία, όπως λέγεται, διέθεταν πολλοί άγιοι στον κόσμο. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης είναι ο πιο διάσημος. Τώρα, έχει γίνει θέμα επιστημονικής αλήθειας· και πολλοί ερευνητές σε όλον τον κόσμο λένε ότι τα φυτά έχουν μια πιο βαθιά ευαισθησία, βαθύτερη από τα ανθρώπινα πλάσματα, επειδή η ανθρώπινη ευαισθησία διαταράσσεται από τον νου, τη νόηση. Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει εντελώς πώς να αισθάνεται· ακόμη κι όταν λέει, "αισθάνομαι", στην πραγματικότητα νομίζει ότι αισθάνεται.


Έρχονται σ’ εμένα άνθρωποι και μου λένε, "Είμαστε ερωτευ­μένοι". Και εάν επιμένω: "Πραγματικά, είστε ερωτευμένοι;" ση­κώνουν τους ώμους τους και λένε, "Ε, ναι, πιστεύουμε ότι είμαστε ερωτευμένοι". Το αίσθημα δεν είναι άμεσο, έρχεται μέσω του κε­φαλιού. Και όταν το αίσθημα έρχεται μέσω του κεφαλιού είναι μπερδεμένο. Δεν αναδύεται από την καρδιά.

Αλλά οι επιστημονικοί ερευνητές έχουν καταλήξει να γνωρί­ζουν πως όχι μόνο τα πουλιά αλλά και τα φυτά, και όχι μόνο τα φυτά αλλά και τα ορυκτά, διαθέτουν ευαισθησία. Αισθάνονται και αισθάνονται απέραντα. Στέλνουν μηνύματα που μπορεί να μην είστε σε θέση να τα συλλάβετε, αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει όργανα που μπορούν να ανιχνεύσουν τα μηνύματα που στέλνουν τα φυτά. Όταν φοβούνται αρχίζουν να τρέμουν. Μπορεί να μην είστε σε θέση να δείτε αυτό το ρίγος· είναι πολύ ανεπαίσθητο. Ακόμη και όταν δεν φυσάει άνεμος, οι ανιχνευτές δείχνουν ότι το φυτό τρέμει έντονα εσωτερικά. Όταν είναι ευτυ­χισμένα, είναι εκστατικά· τα όργανα δείχνουν ότι τα φυτά είναι σε έκσταση. Όταν πονούν, φοβούνται, είναι γεμάτα θυμό, οργή - κάθε είδους αίσθημα μπορεί να ανιχνευθεί σ’ αυτά.

Κάτι πολύ βαθύ έχει συμβεί στον άνθρωπο: ένα τραύμα, ένα ατύχημα. Έχασε την επαφή με τα αισθήματά του. Εάν μιλήσετε για αρκετό διάστημα με τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα -και εάν δεν αισθάνεστε χαζοί, επειδή ο νους θα επέμβει και θα σας πει ότι αυτό είναι χαζό- εάν δεν ακούσετε τον νου, αλλά τον προσπεράσετε και συνδεθείτε άμεσα με αυτά, μια τεράστια ενέργεια αισθήματος θα απελευθερωθεί μέσα σας. Θα γίνετε ένα εντελώς νέο είδος ύπαρξης. Δεν γνωρίζατε ότι ήταν δυνατόν να υπάρχετε μ’ αυτόν τον τρόπο. Θα γίνετε ευαίσθητοι - ευαίσθητοι στον πόνο και στην απόλαυση.

Αυτός είναι ο λόγος που η ανθρωπότητα σταμάτησε τη λει­τουργία του αισθήματος: επειδή όταν γίνεστε ευαίσθητοι στην απόλαυση, γίνεστε επίσης ευαίσθητοι και στον πόνο. Όσο πιο ευ­τυχισμένοι αισθάνεστε, τόσο περισσότερο μπορεί να αισθανθείτε επίσης δυστυχισμένοι.
Αυτός ο φόβος, ότι κάποιος μπορεί να είναι πολύ δυστυχισμέ­νος, σας έχει κλείσει, έχει βοηθήσει τον ανθρώπινό νου να δημι­ουργήσει φράγματα, ώστε να μην μπορείτε να αισθάνεστε. Όταν δεν μπορείτε να αισθανθείτε, οι πόρτες είναι κλειστές. Δεν μπο­ρείτε να γίνετε δυστυχισμένοι, και δεν μπορείτε να γίνετε ούτε και ευτυχισμένοι.

Αλλά δοκιμάστε το· είναι ένα είδος ευλάβειας, επειδή είναι η επικοινωνία της καρδιάς με την καρδιά. Πρώτα δοκιμάστε το με τα ανθρώπινα πλάσματα - για παράδειγμα με το παιδί σας, καθίστε σιωπηλά μαζί με το παιδί και επιτρέψτε το συναίσθημα να έχει τον πρώτο ρόλο. Μην εμπλέκετε τον νου. Καθίστε με τη σύζυγό σας ή με τον φίλο σας ή με τον σύζυγό σας, χέρι-χέρι μέσα σ’ ένα σκο­τεινό δωμάτιο, χωρίς να κάνετε τίποτε, απλώς προσπαθώντας να αισθανθείτε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά σιγά-σιγά θα έχετε έναν διαφορετικό μηχανισμό λειτουργίας μέσα σας και θα αρχίσετε να αισθάνεστε.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν ν’ ανακτήσουν πολύ εύκολα την επαφή με την καρδιά τους. Δεν έχει πεθάνει μέσα τους. Για άλλους μπορεί να είναι δύσκολο. Μερικοί άνθρωποι είναι προσανατολι­σμένοι στο σώμα, κάποιοι άλλοι στην καρδιά, άλλοι στο κεφάλι. Αυτοί που είναι προσανατολισμένοι στην καρδιά μπορούν ν’ ανα­κτήσουν αυτού του είδους το αίσθημα πολύ εύκολα.

Αυτοί που είναι προσανατολισμένοι στο κεφάλι, θα το βρουν δύσκολο να έχουν κάποιο αίσθημα. Γι’ αυτούς, η προσευχή δεν υπάρχει. Ο Βούδας και ο Μαχαβίρα, ο μυστικιστής Τζάιν που έζησε περίπου την ίδια περίοδο, ήταν άνθρωποι προσανατολισμένοι στο κεφάλι. Γι’ αυτό η προσευχή δεν ήταν μέρος της διδασκαλίας τους. Ήταν ευφυείς άνθρωποι, καλά εκπαιδευμένοι πνευματικά, λογικά. Ανέπτυξαν τον διαλογισμό αλλά δεν μιλούσαν για την προ­σευχή. 
Στον Τζαϊνισμό δεν υπάρχει τίποτε που να μοιάζει με προ­σευχή- δεν μπορεί να υπάρχει. Υπάρχει στο Ισλάμ- ο Μωάμεθ είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα προσανατολισμένο στην καρδιά, έχει μια διαφορετική ποιότητα. Υπάρχει στον Χριστιανισμό- ο Ιησούς είναι ένα πρόσωπο προσανατολισμένο στην καρδιά. Υπάρχει στον Ιν­δουισμό, αλλά όχι στον Βουδισμό ή στον Τζαϊνισμό. Δεν υπάρχει κάποιο είδος προσευχής σε αυτές τις προσεγγίσεις.

Και κάποιοι άνθρωποι είναι προσανατολισμένοι στο σώμα. Εί­ναι οι δυνητικοί ηδονιστές. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει προσευχή, ούτε διαλογισμός - μόνο παράδοση στο σώμα. Αυτός είναι ο κυρίαρχος τρόπος τους για να είναι ευτυχισμένοι, ο κυρίαρχος τρόπος για να υπάρχουν.
Έτσι, εάν είστε ένα πρόσωπο προσανατολισμένο στην καρδιά - εάν αισθάνεστε περισσότερο απ’ ό,τι σκέφτεστε, εάν η μουσική σάς δίνει βαθιά ερεθίσματα, εάν η ποίηση σάς αγγίζει, εάν η ομορ­φιά σας περιβάλλει και μπορείτε να αισθανθείτε - τότε είναι κα­τάλληλες για εσάς οι πιο ευλαβικές προσεγγίσεις. Τότε αρχίστε να μιλάτε με τα πουλιά και τα δέντρα - και στον ουρανό, θα βοηθήσει. Αλλά μην το κάνετε υπόθεση του νου, αφήστε το να κινηθεί από καρδιά σε καρδιά. Σχετιστείτε.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι της καρδιάς σκέφτονται τον Θεό ως έναν πατέρα ή έναν αγαπημένο, κάποια ενέργεια με την οποία σχετίζο­νται βαθιά. Οι άνθρωποι που είναι προσανατολισμένοι στο κεφάλι πάντοτε γελούν: Τί ανοησίες είναι αυτές; Θεός, ο πατέρας; Τότε πού είναι η μητέρα; Πάντοτε δημιουργούν ανέκδοτα γι’ αυτό, επει­δή δεν μπορούν να το καταλάβουν. Γι’ αυτούς, ο Θεός είναι αλή­θεια. Για τον άνθρωπο της καρδιάς, ο Θεός είναι αγάπη. Και για τους ανθρώπους του σώματος, ο κόσμος είναι Θεός - τα χρήματά τους, το σπίτι τους, το αυτοκίνητό τους, η δύναμή τους, το κύρος τους.
Ένα πρόσωπο που είναι προσανατολισμένο στο σώμα χρειά­ζεται έναν διαφορετικό είδος προσέγγισης. Στην πραγματικότητα μόλις πρόσφατα στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Αμερική, προέκυψε ένα νέο είδος εργασίας, ειδικά για τον άνθρωπο με προσανατολι­σμό στο σώμα. Αυτή η εργασία βασίζεται στην αισθαντικότητα του σώματος. Ένα νέο είδος πνευματικότητας γεννιέται.

Στο παρελθόν υπήρχαν δύο τύποι πνευματικών προσεγγίσεων: ο προσανατολισμός στον διαλογισμό και ο προσανατολισμός στην προσευχή. Ποτέ δεν υπήρχε μια προσέγγιση στην πνευματικότητα με προσανατολισμό στο σώμα. Υπήρχαν πάντοτε άνθρωποι προ­σανατολισμένοι στο σώμα, αλλά πάντοτε υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει θρησκεία, επειδή αρνούνταν την προσευχή, αρνούνταν τον διαλογισμό. Είναι οι επικούρειοι, οι ηδονιστές, οι άθεοι, που λένε ότι δεν υπάρχει Θεός, ότι έχουμε μόνο αυτό το σώμα και αυτή η ζωή είναι ό,τι υπάρχει. Αλλά ποτέ δεν δημιούργησαν μια θρη­σκεία.

Αλλά τώρα μια νέα προσέγγιση της εισόδου στον εσώτατο πυ­ρήνα της ζωής κατακτά τους ανθρώπους που είναι προσανατολι­σμένοι στο σώμα και είναι όμορφη, επειδή αυτοί οι άνθρωποι χρει­άζονται έναν διαφορετικό τύπο μεθοδολογίας. Χρειάζονται μια προσέγγιση που να επιτρέπει στο σώμα τους να λειτουργήσει μ’ έναν θρησκευτικό τρόπο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους η Τάντρα μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα. Η προσευχή και ο διαλογισμός δε θα βοηθήσουν. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος μετάβασης από το σώμα προς τον εσώτατο πυρήνα του ατόμου.
Έτσι, εάν είστε προσανατολισμένοι στο σώμα, μην αποθαρρύνεστε· υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να προσεγγίσετε μέσω του σώματος, επειδή το σώμα ανήκει επίσης στη Φύση και στην ύπαρξη. Εάν αισθάνεστε ότι είστε προσανατολισμένοι στην καρδιά, τότε δοκιμάστε τις ευλαβικές, καλλιτεχνικές εκφράσεις και προσεγγίσεις. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε προσανατολισμό στη νόηση, τότε διαλογιστείτε.

OSHO
Συναισθηματική Ευδαιμονί


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα