Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ποια είναι τα τυπικά στάδια της συμπεριφοράς του κουταβιού



Παρά το γεγονός ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός, ακριβώς όπως και ο άνθρωπος, τα περισσότερα κουτάβια βιώνουν ένα τυπικό στάδιο της συμπεριφοράς, για λίγους μήνες μέχρι να ενηλικιωθούν.

Τα στάδια αυτά αφορούν τα κοινωνικά μαθήματα που παίρνει το κουτάβι από τη μητέρα και τα αδέλφια του σε πολύ νεαρή ηλικία. Επιπλέον, ένας ιδιοκτήτης, που επιτρέπει στα κουτάβια να αλληλεπιδρούν με τα μέλη της οικογένειας μπορεί να τα βοηθήσει να συμπεριφέρονται καλύτερα προς τους ενήλικες και τα παιδιά, καθώς θα μεγαλώνουν.
Η νεογνική περίοδος για τα κουτάβια είναι από τη στιγμή της γέννησης και μέχρι να γίνουν τριών εβδομάδων. Τα μάτια του κουταβιού δεν ανοίγουν μέχρις ότου γίνει περίπου τριών εβδομάδων. Μεταξύ τεσσάρων και επτά εβδομάδων το κουτάβι έχει ήδη μάθει από τη μητέρα του τι σημαίνει να χαμηλώνει τα μάτια: Το άλλο σκυλί είναι ο ηγέτης. Αυτό είναι ένα τυπικό αλλά κρίσιμο στάδιο της συμπεριφοράς του κουταβιού. Η μητέρα του χρησιμοποιεί διαφορετικούς ήχους φωνής, που σημαίνουν διαφορετικά πράγματα και εκπαιδεύουν το κουτάβι να αναγνωρίζει πότε να είναι ευγενικό ή πότε πρέπει να παραμείνει ήσυχο.
Ενα κουτάβι που έχει απομακρυνθεί από την μητέρα του πριν την έκτη ή έβδομη εβδομάδα της ζωής του, είναι πιθανό να είναι ανεξέλεγκτο και να γαυγίζει πάρα πολύ. Ενα σωστά κοινωνικοποιημένο κουτάβι ανάμεσα στην έκτη και την όγδοη εβδομάδα της ζωής του δεν είναι ούτε πολύ επιθετικό, ούτε πολύ παθητικό. Η επιθετική συμπεριφορά του κουταβιού μπορεί να περιλαμβάνει δάγκωμα, γρύλισμα, προτεταμένα δόντια, ενώ η παθητική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει απομάκρυνση από την κοινωνική επαφή, ή άγγιγμα χωρίς εκδήλωση ανταπόκρισης από την πλευρά του.

Τα κουτάβια στο τυπικό στάδιο συμπεριφοράς μεταξύ της έκτης και όγδοης εβδομάδας της ζωής τους έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται με όρους οικογενειακής συμπεριφοράς. Αρχίζουν να ανταγωνίζονται τα αδέλφια τους για τη θέση τους στην οικογένεια, συναγωνίζονται για την προσοχή της μητέρας τους, καθώς αυτή είναι στην κορυφή της ιεραρχίας, εκτός αν στον ίδιο χώρο ζει και ο πατέρας-σκύλος.
Η τυπική συμπεριφορά από την όγδοη μέχρι την ενδέκατη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική, καθώς οποιεσδήποτε τρομακτικές εμπειρίες ζήσει το κουτάβι σ’ αυτό το στάδιο θα το ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή του. Για παράδειγμα, αν ένα μεγάλο αντικείμενο πέσει πάνω στο κουτάβι στη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κουτάβι θα το θυμάται και μπορεί να του γίνει φοβία ότι όλα τα παρόμοια αντικείμενα υπάρχει κίνδυνος να πέσουν επάνω του.
Μεταξύ τριών και τεσσάρων μηνών, το κουτάβι συνήθως βιώνει την ανεξαρτητοποίησή του, καθώς συνεχίζει να παλεύει για μια θέση στην οικογένεια. Το κουτάβι θα διεκδικήσει τη θέση του, ανάμεσα σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειάς του, ακόμα και τα παιδιά. Είναι σημαντικό να βγαίνουν και να μπαίνουν τα παιδιά στο σπίτι πριν από τα κουτάβια, διαφορετικά εκείνα θα νομίζουν ότι η θέση τους στην οικογένεια είναι πιο ψηλά από αυτή των παιδιών. Το κουτάβι συνεχίζει να εξερευνά, να βιώνει την ανεξαρτησία του και να έχει συνήθως πολλή ενέργεια, καθώς φτάνει στο εφηβικό στάδιο μεταξύ 9 και 12 μηνών.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα