Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ «ΙΣΝΤΑΜΠΟΥΛ» ΜΕ… ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ 7 ΡΙΧΤΕΡ


Έχουμε γράψει επανειλημμένα άρθρα για τον μεγάλο κίνδυνο να πληγεί η Κωνσταντινούπολη με μεγάλο σεισμό και ένα σημάδι για αυτό, σύμφωνα με τους ιδίους τους Τούρκους, είναι η επανεμφάνιση με την ανάδυση της από την θάλασσα, της χαμένης βυζαντινής νήσου Βόρδωνες.
Τώρα όπως αναφέρεται με μια έρευνα που αφορά σε σεισμούς που μπορεί να προκληθούν από κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι ξένοι επιστήμονες σε ό,τι αφορά στην Κωνσταντινούπολης κάνουν λόγω ακόμη και για σεισμό μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ.
Ένας σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, λένε οι επιστήμονες έχει πολλές πιθανότητες να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη μέσα στις δυο επόμενες δεκαετίες και να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι και η ανησυχία είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με τους ξένους επιστήμονες η πιθανότητα να χτυπηθεί η ιδιαίτερα αυτή σεισμογενείς περιοχή από μια δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Τα ποσοστά που δίνεουν είναι 35% ως 70% και σε βάθος χρόνου ως το 2040.

Την ίδια ώρα επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία διαπίστωσαν ότι οι σεισμοί μπορούν να προκληθούν εκτός από τη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών και από την έκλυση φυσικού αερίου στο υπέδαφος. Οι επιστήμονες ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και διαπίστωσαν ότι μετά από έναν σεισμό ακόμη και 5,1 βαθμών, είναι δυνατό να διαταραχθεί ένα γειτονικό κοίτασμα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να δραπετεύσει το αέριο, να κινηθεί προς τα πάνω και να προκαλέσει με τη σειρά του νέους πιο ασθενείς μετασεισμούς.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι σεισμοί που προκαλούνται από τα αέρια, συμβαίνουν συνήθως σε πολύ ρηχά βάθη κάτω από το βυθό. Ο ακριβής μηχανισμός τους δεν είναι ακόμη σαφής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί το μετακινούμενο φυσικό αέριο να ενεργοποιεί προϋπάρχοντα μικρά ρήγματα ή να προκαλεί ταλαντώσεις σε υπόγειες κοιλότητες γεμάτες με νερό.
Όπως είπε ο Μπόνχοφ, τα νέα ευρήματα για τον ρόλο του φυσικού αερίου, «δεν μεταβάλλουν κατ’ ανάγκη το σεισμικό κίνδυνο για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όμως πρέπει πλέον να ληφθούν υπόψη στα διάφορα σενάρια μελλοντικών σεισμών, ώστε αυτά να γίνουν πιο ρεαλστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε μια παράμετρο που έως τώρα έχει περάσει τελείως απαρατήρητη από το κοινό, ότι η γειτνίαση του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και των κοιτασμάτων του αερίου συνιστά ένα πρόσθετο σεισμικό κίνδυνο».
Ο Γερμανός γεωφυσικός πρόσθεσε ότι επειδή μεγάλες δεξαμενές φυσικού αερίου έχουν κατασκευασθεί στην ξηρά κοντά στο ρήγμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, να προκληθεί διαρροή ή και έκρηξη του αερίου. «Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφών για τον πληθυσμό μετά από ένα σεισμό», προειδοποίησε.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα