Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Η Xαρά ζει στα απλούστερα πράγματα

joy

Η χαρά είναι ένα από τoυς πολύ αγαπημένους λόγους που μου αρέσει που είμαι ζωντανή. Η χαρά είναι σε σύμπνοια με κάθε κύτταρο στο σώμα μας, επειδή είναι η αρχική μας κατάσταση, αυτό που δημιουργηθήκαμε για να αισθανόμαστε και να ζούμε. Πιστεύω ότι -πιθανά- είναι η αγαπημένη όλων των ανθρώπων. Απλά δεν έχουν δώσει αυτό το όνομα σε πολλά πράγματα που βιώνουν.
Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μάθω πού να βρω χαρά, αλλά τώρα που ξέρω πού κρύβεται, μπορώ να τη βρω παντού.
Ένας από τους λόγους που μου πήρε τόσο καιρό να κατανοήσω αυτό που λέω ήταν επειδή η απλότητα της με ξάφνιαζε. Όταν τελικά κατάλαβα πού ζει η χαρά, ήμουν πραγματικά έκπληκτη. Μέχρι τότε σκεφτόμουν ότι η χαρά ζει από την άλλη πλευρά της επίτευξης των στόχων και των ονείρων για τη ζωή μας, τα οποία, για τους περισσότερους ανθρώπους πάνω στην γη, σημαίνει να γίνουν κάποια στιγμή πλούσιοι και διάσημοι.
Αποδεικνύεται ότι η χαρά δεν ζει στην άλλη πλευρά κανενός και τίποτα. Ζει εδώ. Στην πραγματικότητα, αν δεν μπορείτε να αισθανθείτε χαρά εκεί που βρίσκεστε, δεν θα το αισθανθείτε όταν φτάσετε στη ζωή που θέλετε, όταν πραγματοποιήσετε όλα τα όνειρα σας. 
Η χαρά, έχω μάθει πια, ζει στα απλά πράγματα. Σε αυτές τις μικροσκοπικές μικρές στιγμές κρυμμένες σε ένα εκατομμύριο καταστάσεις, κάθε μέρα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ξαφνιασμένοι. Θέλουν τη χαρά να είναι πιο γοητευτική, πιο λαμπερή. Αλλά το υπέροχο που συνεπάγεται αυτής την απλότητας, είναι η προσβασιμότητά της. Όποιος θέλει, μπορεί να την βιώσει, τώρα.
Η χαρά ζει σε μέρη που φαίνονται ανόητα στην σκληρή ψυχή. Πρέπει να έχετε μια ανοιχτή, απαλή καρδιά για να την βρείτε, και νομίζω ότι όσο πιο μαλακιά η καρδιά, τόσο πιο εύκολα θα τη αναγνωρίσετε.
Αφού συνειδητοποίησα ότι η χαρά ζει σε απλά και εύκολα πράγματα, άρχισα να κρατάω μια λίστα με τα μέρη όπου μπορώ να την βρω, οπότε να μπορώ να την συμβουλευτώ, αν ποτέ το ξεχνούσα. Είμαι πάντα ενθουσιασμένη για τα νέα πράγματα που πρέπει να προσθέσω, καθώς εξακολουθώ να ανακαλύπτω χαρά σε όλο και περισσότερα μέρη.
Ακολουθεί μια λίστα με εμπειρίες όπου η χαρά μπορεί να βρεθεί:

• Όταν λαμβάνετε ένα απροσδόκητο φιλί από το γιο σας
• Όταν τρώτε μια ώριμη φράουλα που κόψατε μόνοι σας, μια ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης
• Όταν παρακολουθείτε το αυθόρμητο γέλιο ενός παιδιού
• Όταν απολαμβάνετε ένα καταπληκτικό σπιτικό γεύμα με φίλους
• Όταν παρατηρείτε με θαυμασμό τα λουλούδια καθώς αρχίζουν να ανθίζουν την άνοιξη
• Όταν πίνετε το αγαπημένο σας ζεστό ρόφημα σε ένα καφέ, στο αγαπημένο σας μέρος της πόλης 
• Όταν κάνετε μια βόλτα τον Φθινόπωρο, ανάμεσα στα πεσμένα κίτρινα φύλλα ενώ μυρίζεται το υγρό χώμα
• Όταν κάθεστε με το αγαπημένο σας βιβλίο στη βεράντα σας, ακούγοντας τα πουλιά να τραγουδούν
Βλέπετε τι έχουν κοινό όλα τα παραπάνω;
Όλα είναι πραγματικά απλά, προσιτά πράγματα. Είναι στην ουσία τους ... καθημερινά. Και αν αυτός ο κατάλογος δεν σας ξεσήκωσε, δεν σας κατηγορώ. Μου πήρε πολύ καιρό να συνδεθώ με αυτά τα εύκολα, σχεδόν κλισέ πράγματα, ως πραγματικές διαδρομές προς την χαρά. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι αυτό: Μην αντισταθείτε. Η χαρά ζει στα απλά πράγματα και τείνουμε να διώχνουμε ασυνείδητα. Τα απλά πράγματα που βιώνουμε συνέχεια, μέσα από τις πολυάσχολες σύγχρονες ζωές μας.
Οι πιο αυθεντικές και ευχάριστες στιγμές χαράς μου προέρχονται συνήθως από τρία μέρη: Τους ανθρώπους, τη φύση και τα φαγητό. Ω ναι, και ένα ακόμα: η συγγραφή. Η συγγραφή είναι επίσης μια πραγματική πηγή χαράς. Έτσι υποθέτω ότι μια καλή λέξη για να συνοψίσω από όπου προέρχεται η χαρά είναι η "δημιουργία" - με κάθε έννοια της λέξης.
Ίσως δεν σας πείθω. Ίσως η εμπειρία σας είναι ότι η χαρά ζει στην πραγματικότητα σε καινούργιες, μεγάλες στιγμές, όπως το να πετύχετε μια νέα δουλειά ή να λάβετε το πρώτο σας φιλί από τον σύντροφό των ονείρων σας ή να αποδράσετε σε ένα εξωτικό ταξίδι. Και αυτά είναι εκπληκτικά – άρα φυσικά και θα αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει τον ενθουσιασμό αυτών των πραγμάτων.
Αλλά θα ήμουν διστακτική να περιορίσω τον εαυτό μου να σκέφτομαι ότι η χαρά ζει κυρίως σε αυτά τα μεγάλα, λαμπερά πράγματα, γιατί αυτό δεν είναι καθημερινή ζωή για τους περισσότερους από εμάς. Αυτή η άνοδο της αδρεναλίνης, αυτή η ευφορία που φέρνει μια νέα και συναρπαστική περιπέτεια - ναι, είναι εκπληκτικό, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τη χαρά.
Όταν ήμουν μικρή, κάθε φορά που πηγαίναμε ένα ταξίδι, ζούσα με την χαρά. Ή όταν έφταναν τα γενέθλιά μου- η κορυφαία στιγμή του έτους. Και αυτό είναι εντελώς φυσικό. Χαίρομαι που υπήρχε διασκέδαση και συναρπαστικά γεγονότα στη νεανική μου ζωή, αλλά υπήρχαν και πολλές άλλες πηγές χαράς ανάμεσα σε εκείνα τα μεγάλα γεγονότα που δεν τα είχα υπόψιν μου – μέχρι πολύ αργότερα.
Τώρα ξέρω καλύτερα και αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Υπάρχει χαρά σε πολλά σημεία της καθημερινής μου ζωής, και υπηρετώ τον εαυτό μου καλά, τιμώντας και αναγνωρίζοντάς τα αντί να τα μειώνω, επειδή δεν απελευθερώνουν σε μία στιγμή κάδους ενδορφίνης. Μια καλή ζωή είναι μια ζωή γεμάτη από πολύτιμες, μικροσκοπικές στιγμές, που συμβαίνουν όλη την ημέρα. Όσο απίστευτο και εάν σας φαίνεται.
Ξεκινήστε να ψάχνετε για αυτές τις στιγμές. Σίγουρα θα τις βρείτε. Να είστε καθημερινά σε επιφυλακή για μικρές, απλές στιγμές χαράς. Ξεκινήστε να διατηρείτε μια λίστα σε ένα τετράδιο ή στο τηλέφωνό σας, για το τι σας κάνει ευτυχισμένους, ακόμα κι αν είναι αυτά τα μικρά, απλά πράγματα στην αρχή. Πάρτε το χρόνο να παρατηρήσετε την όμορφη τέχνη του καφέ στην κούπα cappuccino σας και αφήστε τις αισθήσεις σας να βιώσουν την πρώτη γουλιά και όλα τα θαύματα που περιέχει. Ανοίξτε τα παντζούρια αργά, με πρόθεση και απολαύστε το φως του ήλιου για ένα δευτερόλεπτο ή δύο κάθε πρωί. Εάν βρέχει, κλείστε τα μάτια σας και απολαύστε τον ήχο των σταγόνων. Μη τα απορρίπτεται. Είναι αυτές οι μικρές στιγμές παρατήρησης που θα κάνουν την ζωή σας εκθετικά πιο χαρούμενη κάθε μέρα – παρά οι μεγάλες επιτυχίες 
Υπάρχει πολύ χαρά εκεί έξω. Η Χαρά αυτό-πολλαπλασιάζεται. Να είστε εγωιστές και να την αναζητάτε στην ζωή σας. Και αφού την βρείτε, πάρτε όση θέλετε.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα