Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Απελευθερώσου από τις αρνητικές σκέψεις


αρνητικές σκέψεις
Στη ζωή, υπάρχουν καταστάσεις και στιγμές που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε λιγότεροι από τους άλλους. Και ενώ αυτή η δύσκολη συναισθηματική κατάσταση περιπλέκει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε ήδη, αναστέλλει παράλληλα κάθε προσωπική ευδοκίμηση και βελτίωση. 

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτά τα οδυνηρά και δύσκολα αισθήματα αναξιότητας;

Αποδέξου τη μοναδικότητά σου. Δε μοιάζεις με κανέναν άλλο άνθρωπο και δε χρειάζεται. Έχεις τη δική σου αξία και το δικό σου μοναδικό προορισμό σε αυτή τη ζωή. Είσαι τυχερός γιατί κέρδισες τη λοταρία της γέννησης, εκατομμύρια άνθρωποι δεν πρόκειται να γεννηθούν ποτέ. 
Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν άλλο άνθρωπο. Δε γνωρίζεις πόσες άγνωστες μάχες δίνει ο καθένας από εμάς καθημερινά και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει μέσα στο στίβο της ζωής. Μη νομίζεις πως επειδή κάποιος είναι πλουσιότερος ή ασκεί ένα καλύτερο επάγγελμα, ταυτόχρονα είναι και ευτυχισμένος στην προσωπική ζωή του ή δε βιώνει τεράστια άγχη. Ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος δε βιώνουν λιγότερα προσωπικά τέλματα από εσένα ούτε αντιμετωπίζουν λιγότερες επαγγελματικές δυσκολίες. Ένα άτομο που γελάει ή περνάει καλά σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δε σημαίνει πως είναι τόσο ευτυχισμένο και στην πραγματικότητα. Μη συγκρίνεις ούτε τις επιτυχίες των άλλων με τις δικές σου. Αν κάποιος για παράδειγμα είναι καλός χορευτής και εσύ όχι, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχεις κάποιο άλλο ταλέντο ή πως είσαι άχρηστος επειδή δε χορεύεις. 
Παραδέξου πως σου έχουν συμβεί και όμορφα πράγματα. Πολλές φορές μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, παραπονιόμαστε διαρκώς για όλα αυτά που δεν έχουμε ενώ δεν αισθανόμαστε σχεδόν ποτέ ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που μας έχει δώσει η ζωή. Αν κάποιος έχει υγεία, κρεβάτι για να κοιμάται και να ξυπνάει, οικογένεια και δύο φίλους να τον αγαπούν είναι περισσότερο τυχερός και ευλογημένος από όσο πιστεύει!

Μην ασχολείσαι με το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα. Δεν αφορά εσένα η γνώμη των άλλων για το άτομό σου, ούτε πρέπει να απολογείσαι σε κανέναν για τις επιλογές σου. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν πραγματικά σε δέχονται για αυτό που είσαι και σέβονται τις επιλογές σου. Το να θέλουμε να ικανοποιούμε τους πάντες και να είμαστε διαρκώς αυτό που θέλουν οι άλλοι για να έχουμε την εκτίμηση και την αποδοχή τους, είναι ανέφικτο, ενοχικό και εντέλει μας απομακρύνει από τον πυρήνα και την αλήθεια μας.
Όχι, δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετείς για δικά σου όνειρα τις προσδοκίες των άλλων. Έχεις χρέος απέναντι στον εαυτό σου να είσαι αυτό που θέλεις εσύ.
Όταν ένας άνθρωπος σε υποτιμά, σε γράφει ή δεν αναγνωρίζει τις επιτυχίες σου, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δικό σου. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί, δεν ενδιαφέρονται όλοι για εμάς ούτε θέλουν όλοι το καλό μας. Για αυτό και είναι σημαντικό να εξετάζουμε πάντα το λόγο που κάποιος μας λέει κάτι, ειδικά τις προθέσεις του.
Γράψε σε ένα χαρτί πράγματα που έχεις καταφέρει, ακόμα και αυτά που θεωρείς μικρά και εντελώς ασήμαντα. Θα διαπιστώσεις πως έχεις πετύχει πολλά, περισσότερα από όσα νομίζεις.
Μίλησε ανοιχτά ή αναζήτησε βοήθεια: Έχω αναφερθεί και άλλες φορές σε κείμενά μου για τα οφέλη της ψυχολογικής υποστήριξης σε ένα άτομο που βιώνει έναν κυκεώνα από αρνητικά συναισθήματααλλά και ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε κάποιος να λάβει υπόψη του πριν κάνει αυτό το βήμα. Οι φίλοι και οι συγγενείς –αν το επιθυμούμε- μπορούν να μας ακούσουν και να μας στηρίξουν στο συναισθηματικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε. Επέλεξε τους κατάλληλους ανθρώπους και μοιράσου μαζί τους αυτά που σε βαραίνουν.
Να μην ξεχνάς ποτέ, πως καμία αρνητική κατάσταση δε μένει παντοτινά, όπως έλεγε και ο σπουδαίος Ηράκλειτος "τα πάντα ρει". Δεν αισθανόσουν πάντοτε έτσι, δε θα αισθάνεσαι πάντα έτσι. Υπόσχομαι πως οι ημέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες και θα σου φέρουν σίγουρα πιο όμορφα πράγματα και περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

1 σχόλιο:

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα