Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ


Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Με μία φράση του στον Κατηχητικό του λόγο ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έκανε φύλλο και φτερό τις δοξασίες για την αμαρτία που διαπράττουν όσοι δεν νηστεύουν τη Σαρακοστή. Στα απλά ελληνικά αποδίδεται με τη φράση ''Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ευφρανθείτε...'', ενώ στη γλώσσα του Χρυσοστόμου ''Ει τις ευσεβής και φιλαλήθης απολαυέτω της καλής ταύτης και λαμπρής πανηγύρεως...''.
Τα πρέπει της νηστείας κυκλοφορούν σε δεκάδες εκδόσεις. Άλλοι νηστεύουν όλες τις μέρες της Σαρακοστής, άλλοι μόνο Τετάρτη και Παρασκευή. Ορισμένοι την Τετάρτη και την Παρασκευή δεν τρώνε ούτε λάδι, και ποτέ κρέας όλο το 40ήμερο, ενώ μόνο του Ευαγγελισμού επιτρέπεται να φάνε ψάρι. Άλλο άρθρο του κανονισμού της νηστείας ορίζει τον αριθμό των ημερών που πρέπει να νηστέψει κανείς πριν κοινωνήσει, ενώ άλλο προνοεί τα της εξομολόγησης. Οι περισσότεροι, όμως, προσέρχονται στην Ανάσταση με ενοχές.

Ο πειρασμός της κοιλιοδουλείας δεν παλεύεται πάντα. Γι αυτό έρχεται ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος να τους απευθύνει το εκπληκτικό ''Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφρανθήτε...''. Που το λέει, όμως, με άλλα λόγια απευθυνόμενος και σε όσους παραβιάζουν τις θρησκευτικές τυπικότητες και τη θρησκοληπτική ευπρέπεια, τους οποίους και αντιμετωπίζει και δέχεται ισότιμα με τους υπόλοιπους.
Φιλότιμος γαρ ών Δεσπότης δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον, αναπαύει τον της ενδεκάτης ως τον εργασάμενον από της πρώτης και τον ύστερον ελεεί και τον πρώτον θεραπεύει κακείνω δίδωσι και τούτω χαρίζεται και τα έργα δέχεται και την γνώμην ασπάζεται και την πράξιν τιμά και την πρόθεσιν επαινεί.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα