Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Τα τελευταία μηνύματα του Hawking για την ανθρωπότητα


Εικόνα τίτλου: (NASA HQ Photo/Flickr)

Ένα από τα τελευταία μηνύματα του Hawking για την ανθρωπότητα ήταν μια προειδοποίηση που πρέπει να σεβαστούμε όλοι.
Το μυαλό του είδε το Σύμπαν μας διαφορετικά. Μετάφραση, επιμέλεια Θωμάς Αργυρέας
Εάν ο Stephen Hawking ήταν αστέρι, θα είχε “τελειώσει” σαν σουπερνόβα.
Δεν είναι ένας άνθρωπος που θα ξεχαστεί σιωπηλά. Οι προβλέψεις του διάσημου φυσικού είχαν το σταθερό χαρακτηριστικό των ειδήσεων της πρώτης σελίδας μέχρι το τέλος του, αφήνοντάς μας να αναρωτηθούμε ποιες από τις προειδοποιήσεις του ήταν βαθιά λόγια σοφίας και ποιες ήταν νευρικές ανησυχίες ενός διάσημου επιστήμονα.
Αλλά είτε συμφωνείτε μαζί τους είτε όχι, αυτές οι πέντε προειδοποιήσεις θα απασχολήσουν, δικαιωματικά, την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε εκτενή κείμενα για να χαρακτηρίσουμε τον Stephen Hawking. Είναι δύσκολο, όμως, να αποφανθούμε αν η λέξη «αισιόδοξος» είναι ένας από αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
“Αντιμετωπίζουμε αρκετές απειλές: πυρηνικό πόλεμο, υπερθέρμανση του πλανήτη και γενετικά τροποποιημένους ιούς”, δήλωσε ο Hawking στο Radio Times το 2016, σύμφωνα με τη Sarah Knapton στο The Telegraph.
“Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας την σχεδόν βέβαιη μέσα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια.”
Ο Χόκινγκ υποθέτει ότι το πεπρωμένο μας είναι να γίνουμε είδος που εξαπλώνεται στο διάστημα. Αν τουλάχιστον, μπορέσουμε να αποφύγουμε να αυτοκαταστραφούμε τον επόμενο αιώνα.
“Ωστόσο, δεν θα δημιουργήσουμε αυτοσυντηρούμενες αποικίες στο διάστημα, τουλάχιστον για τα επόμενα εκατό χρόνια, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο”.
Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, Καθηγητή Hawking.

Ο Χόκινγκ άφησε το στίγμα του στην επιστήμη, μελετώντας οντότητες με τεράστιες μάζες – τις μαύρες τρύπες.
Εάν αυτό τον πιστοποιεί ως εκπρόσωπος κατά της παχυσαρκίας, είναι ένα θέμα συζήτησης. Αλλά το 2016, έκανε ακριβώς αυτό, δίνοντας μια ομιλία σχετικά με τη σοβαρότητα της διαστελλόμενης μέσης.
“Σήμερα, πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία”, δήλωσε ο Hawking σε διαφήμιστικό βίντεοπου προωθούσε μια σουηδική μη κερδοσκοπική εταιρεία η GEN-PEP. “Τρώμε πάρα πολύ και κινούμαστε πάρα πολύ λίγο.”
Η απάντηση, σύμφωνα με τη διαφήμιση, είναι να τρώμε λιγότερο και να σηκωθούμε και να κινηθούμε, για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Ή για μια ολόκληρη ώρα αν πρόκειται για παιδί.
“Δεν είναι επιστήμη για πυραύλους”, ισχυριζόταν ο Hawking.
Λοιπόν όχι. Αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνούσαν όλοι με αυτή τη δήλωση.
Ο χρόνος μας της κυριαρχίας μας σε αυτό τον πλανήτη, σύντομα, θα τελειώσει. Και το χειρότερο από όλα, είναι ότι, ίσως, να έχουμε περάσει ήδη, το σημείο χωρίς επιστροφή.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wired πέρυσι, ο Hawking προειδοποίησε: “Το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι. Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί, πλέον, να αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους”.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαγορεύσουμε τη χρήση των AI στο στρατό και να δώσουμε προσοχή στο πώς αναλαμβάνει σταδιακά τις δουλειές μας.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι εάν κατευθυνθούμε προς τα αστέρια, θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης; Η αντιπαράθεση για το θέμα αυτό καλά κρατεί.
Ενώ ασχολούμαστε και κρατάμε τακτοποιημένα τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα, διατηρούμε τις AI σχετικά χαζές και πατάμε πόδι στον Άρη, πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να παραμένουμε ήσυχοι.
Ο Χόκινγκ ήταν πεπεισμένος ότι οι εξωγήϊνοι είναι κάπου εκεί έξω.
«Όσο μεγαλώνω, είμαι όλο και πιο βέβαιος, τώρα περισσότερο από ποτέ, ότι δεν είμαστε μόνοι», δήλωσε ο Hawking σε μια ταινία του 2016, με τίτλο “Τα αγαπημένα μέρη του Stephen Hawking“.
“Μετά από μια ζωή που αναρωτιέμαι (αν υπάρχουν), προσφέρομαι να ηγηθώ μιας νέας παγκόσμιας προσπάθειας για να το μάθουμε”.
Ενώ ήταν πρόθυμος να μας βοηθήσει να τους βρούμε, δεν ήταν καθόλου σίγουρος ότι θα έπρεπε να βιαστούμε να προσφέρουμε ζεστή χειραψία. Οποιοδήποτε είδος που θα “σκοντάψουμε πάνω του”, είναι πολύ πιθανό, να έχει κάποια πολύ προχωρημένη τεχνολογία.
“Αν ναι, θα είναι πολύ πιο ισχυροί και ίσως να μην μας βλέπουν για πιο σημαντικούς από τα βακτήρια”, προειδοποίησε ο Hawking.
Λοιπόν, εντάξει, δεν είπε ποτέ “θα εξαφανιστούν”. Αλλά ξέρουμε ότι το σκεφτόταν!
Σε μια ομιλία, που έδωσε τον Μάρτιο του 2017, ισχυρίστηκε ότι: «Είμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας εξέγερσης εναντίον των ειδικών».
Με τις ψεύτικες ειδήσεις να γίνονται μεγάλα νέα, ο Hawking, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, ενθαρρύνοντάς μας να ακούσουμε τις συμβουλές εκείνων που αφιερώνουν το χρόνο τους στη μελέτη προβλημάτων.
Ο Χόκινγκ είπε στο κοινό ότι οι λύσεις στις περιβαλλοντικές μας προκλήσεις και στις πιθανές απειλές από τις ΑΙ, θα προέλθουν μόνο από την επιστήμη και την τεχνολογία.
Και αυτό είναι μια συμβουλή από τον Stephen Hawking μπορούμε όλοι να κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Και μια “παράξενη” σύμπτωση: Η 14η Μαρτίου θα είναι, πλέον, η γενέθλια ημέρα του Αϊνστάϊν, η ημέρα μνήμης του Χόκινγκ και η μέρα η αφιερωμένη στον αριθμό π.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα