Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Dennis Klatt η “φωνή” πίσω από τον Stephen Hawking



Η φωνή που παράγεται από τον υπολογιστή του Stephen Hawking είναι τόσο εικονική που έχει εμπορικό σήμα. Οι δημιουργοί πίσω από την Θεωρία των Πάντων έπρεπε να πάρουν την προσωπική άδεια του Hawking να χρησιμοποιήσουν τη φωνή στην βιογραφική ταινία του.
Αλλά αυτή η φωνή έχει την δική της ενδιαφέρουσα ιστορία. Στη δεκαετία του ’80, όταν ο Hawking εξερευνούσε για πρώτη φορά τις επιλογές επικοινωνίας κειμένου-ομιλίας μετά την απώλεια της ομιλίας του, ένας πρωτοπόρος στον αλγόριθμο ομιλίας που παράγεται από υπολογιστή και δούλευε στο MIT για αυτό ακριβώς το πράγμα. Το όνομά του ήταν Dennis Klatt.
Dennis H. Klatt 31 Μαρτίου 1938 – 30 Δεκεμβρίου 1988

Όπως αποκάλυψε το WIRED, το έργο του Klatt ενσωματώθηκε σε μία από τις πρώτες συσκευές που μεταφράστηκαν σε κείμενο: DECtalk. Η εταιρεία που έφτιαξε τον συνθέτη ομιλίας για τον πρώτο υπολογιστή του Hawking χρησιμοποίησε τη φωνή που είχε ο Klatt για τη σύνθεση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η φωνή ονομάστηκε «Perfect Paul», και βασίστηκε σε ηχογραφήσεις του ίδιου του Klatt.

Στην ουσία, ο Klatt έδωσε τη φωνή του στο πρόγραμμα που θα γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ως η φωνή του Stephen Hawking. Ο Hawking πέθανε στις 14 Μαρτίου σε ηλικία 76 ετών. Ο γνωστός θεωρητικός φυσικός έζησε με την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) για 55 χρόνια. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει μια έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και θαυμασμού για το έργο του και την έμπνευση για τη ζωή. Επίσης, έχει προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να έχει τόσο τεράστιο αντίκτυπο στην επιστήμη και στον κόσμο, όταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας του για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ήταν ένας αισθητήρας νεύρων στο μάγουλο που του επιτρέπει να πληκτρολογεί ένα κείμενο στον υπολογιστή και να μιλάει.
Αν και ο Χόκινγκ είχε μόνο τη φωνή για μικρό χρονικό διάστημα, γρήγορα έγινε η δική του. Σύμφωνα με το WIRED, όταν η εταιρεία που παρήγαγε τον συνθέτη προσέφερε στον Hawking αναβάθμιση το 1988 και αυτός το αρνήθηκε. Ακόμη και πρόσφατα, καθώς η Intel εργάστηκε για αναβαθμίσεις λογισμικού για τον Hawking την τελευταία δεκαετία, έψαχνε μέσα από τα σκονισμένα αρχεία μιας παλιάς εταιρείας, ώστε να χρησιμοποιήσουν την πρωτότυπη φωνή που είχε καταγράψει ο Klatt, κατόπιν αιτήματος του Hawking.
Ο Klatt ήταν αμερικανός μηχανικός που πέθανε το 1989, μόλις ένα χρόνο αφού ο Hawking επέμενε να κρατήσει τον «Perfect Paul» ως δικό του. Ήταν μέλος του Speech Communication Group του MIT και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εφαρμόσει την έρευνά του στην υπολογιστική γλωσσολογία για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες.
Ο Hawking ήταν γνωστός για την υπεράσπιση της φωνής του. Κατά τη διάρκεια συνάντησης του 2014 σε μια στιχομυθία με τη βασίλισσα, είπε στον βρετανό Hawking: «έχετε ακόμα την αμερικανική φωνή»; Ο Hawking μέσω της αυθάδικης μηχανής ομιλίας του απάντησε: «Ναι, γιατί έχει και πνευματικά δικαιώματα».
Ο Hawking δεν θεωρεί ότι η φωνή του είναι «αμερικανική». Σε μια ενότητα στον ιστότοπό του με τίτλο “The Computer” ο Hawking εξηγεί την τεχνολογία της φωνής του:
«Χρησιμοποιώ ξεχωριστή συσκευή σύνθεσης υλικού, η οποία έγινε από το Speech Plus», γράφει. «Είναι το καλύτερο που έχω ακούσει, αν και μου δίνει μια προφορά που έχει περιγραφεί ως Σκανδιναβική, Αμερικανική ή Σκωτσέζικη».
Είναι μια προφορά και μια φωνή που θα μας λείψει.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα