Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Γυναίκες και Σελήνη: Κατανοώντας τον Γυναικείο Κύκλο


Το σώμα της γυναίκας και ο γυναικείος κύκλος συνδέονται με το Φεγγάρι και την Γη.

Μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου της, περνάει από τις διαφορετικές σεληνιακές ενέργειες ( νέα σελήνη, πρώτο τέταρτο, πανσέληνος τρίτο τέταρτο). Αυτά με τη σειρά τους είναι συνδεδεμένα με τις διαφορετικές εποχές (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας).
Παλαιότερα, αυτός ο δεσμός μεταξύ των γυναικών και της φύσης ήταν μέρος του πολιτισμού και των εθίμων. Εκτελούνταν ιεροτελεστίες και λέγονταν ιστορίες για να εξηγήσουν αυτή τη σχέση. Οπότε, τα κορίτσια είχαν αυτή την αντίληψη για τον εαυτό τους, για το σώμα και την εμμηνόρροια τους. Την αντιλαμβάνονταν ως «ιερή» και όχι ως κάτι βρώμικο, ενοχλητικό ή ντροπιαστικό.
Σήμερα, στις δυτικές κοινωνίες οι γυναίκες τείνουν να μη δίνουν προσοχή στις αλλαγές των συναισθημάτων και της ενέργειας που βιώνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Συνήθως προσπαθούν να ζουν σαν να μην επηρεάζονται από τις φάσεις τους και έτσι συνεπάγεται η απώλεια ευημερίας και όλων των δυνατοτήτων που έχουν σε αυτές τις φάσεις.

Η σελήνη και η επιρροή της

Οι φάσεις της σελήνης συμπίπτουν με τις φάσεις του εμμηνορυσιακού κύκλου. Η ψυχική και ορμονική κατάσταση βρίσκεται υπό την επήρεια του φεγγαριού. Όπως η σελήνη χρειάζεται περίπου 28 μέρες για να κάνει κύκλο γύρω από την Γη, ο εμμηνορυσιακός κύκλος διαρκεί κατά προσέγγιση 28 μέρες. Έτσι συνδέονται οι κύκλοι μας, καθώς και με τις τέσσερις σεληνιακές φάσεις: νέα σελήνη, μισοφέγγαρο, πανσέληνος και το τρίτο τέταρτο.
Στα αρχαία χρόνια, ο φυσιολογικός ρυθμός κάθε γυναίκας ήταν να έχει περίοδο τη νέα σελήνη και ωορρηξία την πανσέληνο. Το ξέρουμε αυτό χάρη στους προγόνους μας, που μπορούσαν να σημειώνουν τον χρόνο μόνο παρατηρώντας τις φάσεις του φεγγαριού.
Στη σημερινή εποχή, με τόσο τεχνητό φως, με τη σταθερή χρήση του υπολογιστή και με τα φώτα του δρόμου είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσουμε με το φυσικό φως. Το τεχνητό φως επηρεάζει τον γυναικείο κύκλο και μπερδεύει την ευαισθησία και τον βιολογικό ρυθμό. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ακανόνιστοι κύκλοι και αίμα στην πανσέληνο και σε άλλες φάσεις εκτός από την νέα σελήνη.

«Η Σελήνη και η Γυναίκα το ίδιο. Και οι δύο θηλυκά, με κύκλους και δίνουν ζωή.»

Οι τέσσερις φάσεις του κύκλου, τα φεγγάρια και οι εποχές του χρόνου

Εμμηνόρροια. Νέα Σελήνη. Χειμώνας.
Αυτή είναι η φάση του στοχασμού, η πιο σκοτεινή, η φάση της σιωπής, της ενδοσκόπησης, της μοναξιάς. Μια γυναίκα σε αυτή τη φάση θέλει να είναι ήρεμη, οπότε η αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο μπορεί να είναι ακόμα και ενοχλητική. Το σώμα σας είναι πιο ευαίσθητο, οπότε μπορείτε να συνδεθείτε με έναν ξεχωριστό τρόπο με αυτό και με τα μηνύματα του. Σε αυτή τη φάση, μια γυναίκα μπορεί να βασίζεται περισσότερο στο ένστικτο και στην διαίσθηση της.
Είναι μια ευοίωνη στιγμή για ηρεμία και διαλογισμό. Αυτό σημαίνει αφιέρωση χρόνου στην εμμηνόρροια αν αυτό είναι εφικτό. Τότε το γυναικείο σώμα φυσικά ανακυκλώνει ενέργεια. Δηλαδή, θέλει ανάπαυση για να ανακάμψει και να ξεκινήσει την επόμενη φάση της ημισελήνου με ζωντάνια.

Προ- ωορρηξία. Μισοφέγγαρο. Άνοιξη.

Η εβδομάδα μετά την περίοδο της γυναίκας αντιστοιχεί στην άνοιξη, στην ανανέωση και στην αύξηση της ενέργειας. Είναι μια μεταβατική φάση ανάμεσα στην εμμηνόρροια (σκοτάδι, χειμώνας) και στην ωορρηξία (φως, καλοκαίρι). Επομένως, υπάρχουν ιδανικές ημέρες για την έναρξη εργασιών που θα υλοποιηθούν κατά την επόμενη φάση (ωορρηξία).
Τότε οι γυναίκες έχουν ενισχυμένες αναλυτικές ικανότητες, συγκέντρωση και δεξιότητες προγραμματισμού. Η ψυχική δύναμη κυριαρχεί και οι σκέψεις είναι πιο καθαρές. Τα συναισθήματα είναι πιο σταθερά και η ζωτική ενέργεια βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Κατά τη διάρκεια του μισοφέγγαρου, μια γυναίκα χρειάζεται λιγότερη ξεκούραση και είναι πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Υπάρχει μια κλίση προς την κοινωνικότητα και την διασκέδαση.
«Η παραδοσιακή, γραμμική άποψη μιας χρονικής περιόδου- ας πούμε έναν χρόνο- θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια σειρά εργασιών ή έργων, που το καθένα θα περάσει από υψηλή και χαμηλή ενέργεια μέχρι να ολοκληρωθεί. Αν κοιτάξετε τον χρόνο σαν μια σειρά από επαναλαμβανόμενους κύκλους, είναι δυνατή η διευθέτηση των καθηκόντων έτσι ώστε το καθένα να έχει την κατάλληλη προσοχή και ενέργεια σε κάθε φάση του κύκλου σας.» -Miranda Gray-

Ωορρηξία. Πανσέληνος. Καλοκαίρι.

Η ωορρηξία είναι η εκφραστική, κοινωνική, ενσυναισθητική και ακτινοβόλα φάση. Μπορούμε τώρα να περιβαλλόμαστε από αυτά που αγαπάμε. Είναι ο καιρός που μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη και γι αυτό είναι μια φάση γεμάτη ενέργεια και ζωτικότητα. Βασικά, είναι γόνιμη φάση σε όλες τις πτυχές της ζωής: στη δουλειά, στην προσωπική ζωή, στην οικογένεια…
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση αυξάνονται μαζί με τη σεξουαλικότητα.
«Κάθε μήνα το σώμα μιας γυναίκας υποβάλλεται σε μια σειρά αλλαγών, πολλές από τις οποίες συμβαίνουν χωρίς η ίδια να τις γνωρίζει.» -Miranda Gray-

Προ- εμμηνόρροια. Το φεγγάρι στη χάση του. Φθινόπωρο.

Σε αυτή τη φάση η ενέργεια αρχίζει να μειώνεται. Η γυναίκα νιώθει την ανάγκη να καθαρίζεται και να αφήνει όσα δεν την ωφελούν, όπως τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο. Πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση βιώνουν το διαβόητο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Αυτές είναι οι μέρες που η γυναίκα στρέφεται πάλι εσωτερικά. Η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης επίσης μειώνονται. Είναι η ιδανική στιγμή για να αναρωτηθείτε τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τους φόβους σας… Αυτή η φάση είναι κατάλληλη για θεραπεία και για μετάβαση στη διαδικασία για προσωπική ανάπτυξη. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί επίσης να γίνει πιο έντονη αυτές τις μέρες.

Τι συμβαίνει στην εμμηνόπαυση;

Αν και δεν υπάρχει εμμηνόρροια, οι κύκλοι εξακολουθούν να υπάρχουν και να ασκούν την επίδραση τους. Φαίνεται διαφορετικό αφού είναι διαφορετικό στάδιο, αλλά από ορμονική άποψη, ο γυναικείος κύκλος παραμένει.
Μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση δεν υπόκειται στον αναπαραγωγικό της κύκλο. Τον έχει υπερβεί. Όταν δεν αιμορραγεί πλέον, διατηρεί περισσότερη ενέργεια. Όλη αυτή η ενέργεια που ανανεώνονταν κάθε μήνα ρέοντας προς τα έξω, τώρα αρχίζει ένα εσωτερικό κύκλωμα που τροφοδοτεί και διατηρεί τον φυσικό γυναικείο ρυθμό.

Γιατί μαθαίνουμε για την Σελήνη και τον γυναικείο κύκλο;

Αυτή η πορεία γνώσης και κατανόησης του γυναικείου κύκλου ενισχύει την αυτογνωσία, την θηλυκότητα και την ευτυχία των γυναικών κάθε ηλικίας. Επίσης, είναι το μέρος της διαδικασίας για την προσωπική ανάπτυξη στο οποίο κάθε γυναίκα πρέπει να αφιερωθεί για να επανασυνδεθεί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τις φάσεις, τις ενέργειες και τη δύναμη του. Όταν μια γυναίκα γνωρίζει τον κύκλο της μπορεί να διαχειριστεί τις δραστηριότητες και τη ζωή της εναρμονίζοντας τες με τις δικές της φυσικές διαδικασίες.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΞΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα