Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Πάιατ: Πιθανή η σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας


Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

«Θα ήταν το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή… Η Ουάσιγκτον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε για ακόμη μια φορά τους φόβους του για σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας. Image: Supplied
«ΟΙ ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ενώ επεσήμανε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης εξέφρασε τους φόβους του για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.
Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά, ενώ σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία των εργασιών εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε:
«Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρειών».
Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

Οι «προφητείες» του Αμερικανού πρέσβη

Αυτή ήταν η πολλοστή φορά που ο Πάιατ, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, προσπαθεί να προειδοποιήσει τους Έλληνες –το λαό, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία– να προετοιμαστούν, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο κάποιο «θερμό» επεισόδιο που θα μας οδηγήσει σε σύγκρουση με την Τουρκία.
Όπως λέει το γνωμικό «Την πρώτη φορά είναι τυχαίο, τη δεύτερη φορά είναι σύμπτωση, την τρίτη φορά είναι βεβαιότητα».
Ο Τζέφρι Πάιατ με την Βικτώρια Νούλαντ στο Κίεβο το 2013 κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Image: Supplied
Ο Τζέφρι Πάιατ είναι ένας αρκετά έμπειρος και «μπαρουτοκαπνισμένος» διπλωμάτης με ειδικότητα στο χειρισμό μεγάλων κρίσεων. Στο βιογραφικό του συγκαταλέγεται η διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία το 2014, καθώς ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα εκείνη την περίοδο (2013-2016) και ο άνθρωπος που χειρίστηκε μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορούν να τύχουν στην καριέρα ενός διπλωμάτη.
Κατά συνέπεια, η τοποθέτησή του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016 δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.
Ήδη από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε ως πρέσβης στην Ελλάδα, άρχισε να εκφράζει τους φόβους και τις ανησυχίες του για μια πιθανή σύγκρουση, κάτι που δεν συνέβαινε με τον προηγούμενο Αμερικανό πρέσβη.
Σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, στις 3 Μαρτίου 2017 και μιλώντας πάλι από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε τις ανησυχίες του για πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο.
Στις 30 Ιανουαρίου 2018, ο Πάιατ εξέφρασε ξανά τον φόβο του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στις 13 Φεβρουαρίου συνέβη το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό να εμβολίζει σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια.
Τουρκική ακταιωρός περιπολεί στα Ίμια. Image: Supplied
Χτες, 2 Μαρτίου, ήταν η τρίτη φορά που ο Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, εξέφρασε και πάλι δημόσια τον φόβο του για ένα «ατύχημα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια «ακούσια αντιπαράθεση» όπως την χαρακτήρισε.

Εις ώτα μη ακουόντων

Είναι απορίας άξιον πώς ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας «προφήτεψε» τόσο σωστά, και μέσα στους επόμενους μήνες όντως αυτό που «φοβόταν» έγινε πράξη, μια φορά στα Ίμια και μια ακόμη στον Έβρο, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες μέχρι στιγμής.
Μήπως ο Τζέφρι Πάιατ έχει προφητικό χάρισμα; Μήπως πρόκειται για πολιτική εκτίμηση από την πολύχρονη εμπειρία του; Ή μήπως γνωρίζουν κάτι στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, που δεν το ξέρει η ελληνική κυβέρνηση;
Παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού πρέσβη, που έχουν επιβεβαιωθεί δύο φορές, και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «θερμό καλοκαίρι» και κάλεσε τους ομοεθνείς του να είναι έτοιμοι για επιστράτευση, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας βρίσκονται σε ληθαργική μακαριότητα. Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, χωρίς να έχουν συνειδητές αντιδράσεις για την εθνική τραγωδία που πλησιάζει.
Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο. Τόσο οι μονάδες τους όσο και το Γενικό Επιτελείο Στρατού τους αφήνουν ακάλυπτους, βορά στην τουρκική θηριωδία. Image: Supplied
Ο Ερντογάν δεν θα διακήρυσσε τόσο φανερά την πρόθεσή του να επιτεθεί στην Ελλάδα, αν δεν είχε την άδεια ή τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Δες θα επιχειρούσε μια πολεμική σύρραξη χωρίς να το γνωρίζουν οι Αμερικανοί.
Αλλά ενώ οι μυλόπετρες του πολέμου έχουν αρχίσει και γυρίζουν και όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας, η μεν πολιτική ηγεσία (Αλέξης Τσίπρας) διακηρύσσει ότι «γενναιότητα είναι η ψυχραιμία», δηλαδή ο ύπνος σε όλες τις στάσεις –όρθιος, καθιστός και ξαπλωμένος– η δε στρατιωτική ηγεσία ροχαλίζει αμέριμνη και δεν επαγρυπνεί, ως έχει καθήκον, για την προστασία της χώρας και την ασφάλεια των κατοίκων της.
Το ότι κάνουν λάθος το απέδειξε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, που έπεσαν σε ενέδρα των Τούρκων.
Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τους Τούρκους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα όσα έλεγε ο Τσώρτσιλ παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν μπορείς να συζητάς για ειρήνη με μια τίγρη (εννοώντας τον Χίτλερ) όταν έχεις το κεφάλι μέσα στο στόμα της».
Βαριά η αμέλεια και βαριές οι ευθύνες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, των ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών.
Εάν έκαναν τη δουλειά τους και δεν ασχολούνταν μόνο με τις στρατιωτικές κρίσεις, πόσα γαλόνια θα πάρουν, γλύφοντας σαν σκυλάκια τους πολιτικούς, θα είχαν φροντίσει να προειδοποιήσουν τους στρατιώτες –ειδικά όσους φρουρούν τα σύνορα– ότι οι Τούρκοι θα στήσουν ενέδρες και θα απαγάγουν στρατιωτικό προσωπικό με σκοπό είτε να το χρησιμοποιήσουν για ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα είτε για να τονώσουν το εθνικό τους γόητρο, δείχνοντας στο λαό και στον στρατό τους πόσο εύκολη λεία είναι οι Έλληνες.
Οι πολιτικοί ασχολούνται με το πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους, οι στρατιωτικοί τα γαλόνια τους και ο λαός περιμένει πώς και πώς τον Αύγουστο που θα βγούμε από το μνημόνιο για να το ρίξει ξανά στα ξέφρενα γλέντια και τις διασκεδάσεις.
Κανείς δεν σκέπτεται ότι μέχρι τον Αύγουστο ίσως να μην έχουμε χώρα…

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα