Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η ελληνική λύση



Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες και είναι σε θέση να συντηρήσει το διπλάσιο πληθυσμό, παρά τα προβλήματα της – όχι μόνο από τον σχετικά ανεκμετάλλευτο πρωτογενή της τομέα αλλά, επίσης, από τον τουρισμό, από τη ναυτιλία που είναι το νούμερο ένα στον πλανήτη, από την αναβίωση της βιομηχανίας μέσω της στήριξης της από τους τρεις άλλους βασικούς πυλώνες, από την καινοτομία, από τις υπηρεσίες κοκ.
.
«Εάν θεωρούμε πως η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική υπερηφάνεια είναι σημαντικότερα για μία χώρα και τους Πολίτες της από οτιδήποτε άλλο, ενώ η πολιτική των υποκλίσεων, της υποτέλειας και της διεθνούς επαιτείας μας εξευτελίζει εντελώς ως Έθνος, τότε πρέπει πριν από όλα να δραστηριοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, ως εργαζόμενοι και ως επιχειρήσεις – συνειδητοποιώντας ότι, παρά τα πράγματι μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από ότι οι Ολλανδοί, οι Δανοί ή οι Ισραηλινοί«.
.

Άποψη

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της χώρας μετά το 1981 – με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ανικανότητα τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση της Ελλάδας. Εκτός αυτού στην πιο αποτυχημένη διάσωση όλων των εποχών από την Τρόικα μετά το 2010, στην προδοσία  του PSI, καθώς επίσης στο έγκλημα Βαρουφάκη– τα οποία έδωσαν τη χαριστική βολή στο κράτος, επισφραγίζοντας την κυλιόμενη χρεοκοπία του και τη μετατροπή του σε γερμανική αποικία. Τέλος στο ύψος του δημοσίου χρέους σήμερα, στα 325 δις € το οποίο, υπό τις συνθήκες που επικρατούν, είναι ασφαλώς μη βιώσιμο.

Από την άλλη πλευρά όμως συγκρίναμε την Ελλάδα με την Ολλανδία, μία χώρα της Ευρωζώνης, η έκταση της οποίας είναι μόλις το 20% της ελληνικής – έχοντας όμως ένα σχεδόν πενταπλάσιο ΑΕΠ και 526 δις $ εξαγωγές (πηγή) έναντι 29 δις $ της Ελλάδας, εκ των οποίων τα 94 δις αφορούν τα τρόφιμα και ποτά, έναντι 5 δις της χώρας μας!Εάν λοιπόν το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν το μισό της Ολλανδίας, στα 400 δις €, τότε το δημόσιο χρέος της θα ήταν ασφαλώς βιώσιμο – στο 80% του ΑΕΠ, αν και της Ολλανδίας είναι στο 62%, με ένα υπέρογκο όμως ιδιωτικό χρέος (ανάλυση).

Επί πλέον αναφερθήκαμε στο θαύμα του Ισραήλ (πηγή), το οποίο έχει έκταση μικρότερη από την Πελοπόννησο, ενώ ένα μεγάλο μέρος του είναι έρημος – με σημαντικό όμως πρωτογενή τομέα (όλοι γνωρίζουμε τα πορτοκάλια της Χάιφα, ενώ εισάγουμε σήμερα μανταρίνια από το Ισραήλ!), καθώς επίσης με ένα ΑΕΠ κατά πολύ υψηλότερο από της Ελλάδας, στα 350 δις $. Εάν λοιπόν η επταπλάσια σε έκταση Ελλάδα είχε ίσο ΑΕΠ με το Ισραήλ, τότε το δημόσιο χρέος της θα ήταν λίγο παραπάνω από το 100% του – οπότε θα θεωρούταν ξανά βιώσιμο.

Με ένα ακόμη παράδειγμα, επίσης θλιβερό για την Ελλάδα, η Δανία με έκταση μόλις 43.560 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με 2.998.000 εργαζομένους (έναντι 4.769.000 της Ελλάδας), έχει 324 δις $ ΑΕΠ δηλαδή 1,6 φορές μεγαλύτερο! Μπορεί να είναι πολύ υψηλό το ιδιωτικό χρέος της, αλλά το δημόσιο είναι στο 35% του ΑΕΠ της – ενώ ένας από τους σημαντικότερους τομείς της είναι ο πρωτογενής, εξάγοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων, μεταξύ των οποίων φέτα (λευκό τυρί το ονομάζει) από αγελαδινό γάλα.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι, είναι μεν βαριά άρρωστος ο δημόσιος τομέας της χώρας μας, το κράτος, αλλά ο ιδιωτικός τομέας, από τον οποίο εξαρτώνται πολύ περισσότερα, είναι τουλάχιστον εξίσου προβληματικός – μεταξύ άλλων επειδή κυριαρχείται από έναν πολύ μικρό αριθμό διεφθαρμένων επιχειρηματιών που διαπλέκονται τόσο με τα κόμματα, όσο και με τα ΜΜΕ, στραγγαλίζοντας κυριολεκτικά τις προοπτικές της οικονομίας μας. Υπενθυμίζουμε εδώ το κείμενο μας «Το δράμα των ιθαγενών», ειδικά το εξής του σημείο:
«Ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων είχε εντοπίσει παράνομες τριγωνικές συναλλαγές σε εμπορία πετρελαίου – επιβάλλοντας πρόστιμο 880 εκ. € στις δύο συμμετέχουσες εταιρείες του κ. Λάτση και του κ. Βαρδινογιάννη (είναι άλλωστε γνωστό πως το λαθρεμπόριο καυσίμων χωρίς τη συμμετοχή των διυλιστηρίων είναι πολύ δύσκολο). Ο υπουργός Γιάννης τότε του είπε τα εξής: Ότι θα σου πω θα είναι σαν να στα λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Έτσι μου είπε να σου πω, έτσι σου λέω. Θα ετοιμάσεις τα χαρτιά για να διαγραφεί το πρόστιμο που έβαλε η υπηρεσία σου και μόλις το ολοκληρώσεις, θα υπογράψεις και την παραίτηση σου από τη θέση σου».
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα του ιδιωτικού μας τομέα αλλά, επίσης, η μη δημιουργία πλούτου και ειδικά η αδιαφορία των Ελλήνων για τον πρωτογενή τομέα– όπου μόνο ένα πολιτικό κόμμα το έχει επισημάνει, η «Ελληνική Λύση», έχοντας εκπονήσει ένα πρόγραμμα 280 σελίδων με κέντρο βάρους τις δυνατότητες της Ελλάδας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία (πηγή).

Μπορεί δε να ισχυρίζεται κανείς ότι θέλει για τον επικεφαλής του, το βιογραφικό του οποίου είναι κατά την άποψη μας πολύ θετικό (πηγή), ενώ φυσικά ο οποιοσδήποτε έχει δραστηριοποιηθεί ως επιχειρηματίας δεν είναι «λευκό χαρτί» έχοντας ασφαλώς κάνει λάθη όπως όλοι μας, αλλά το κόμμα του είναι το μοναδικό που επιμένει ότι, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να παράγει πλούτο – ειδικά στον πρωτογενή της τομέα, στον οποίο δημιουργούνται συνήθως περισσότερες θέσεις εργασίας από τους υπολοίπους λόγω της φύσης του, οπότε μπορεί να επιλύσει το μακράν μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα: την ανεργία που αφενός μεν κοστίζει τεράστια ποσά στον προϋπολογισμό, αφετέρου οδηγεί χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό, στερώντας την Ελλάδα από το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, από το ανθρώπινο δυναμικό.

Με την εύλογη καχυποψία βέβαια που έχουν οι Έλληνες, ειδικά μετά τις συνεχείς απογοητεύσεις τους από τα πολιτικά κόμματα που άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν, είμαστε σίγουροι πως η αναφορά μας στο παραπάνω κόμμα θα επικριθεί. Πρόκειται όμως για κάτι που πιστεύουμε, έως τυχόν αποδείξεως του αντιθέτου βέβαια – μετά από συζητήσεις με τον επικεφαλής και τα στελέχη του, τη λεπτομερή μελέτη του οικονομικού του προγράμματος και τη συμμετοχή μας σε ορισμένες τηλεοπτικές του εκπομπές.
Η σημασία του πρωτογενούς τομέα
Περαιτέρω, ίσως ισχυρισθούν ορισμένοι ότι το δημόσιο, με την υπερβολική φορολογία, με τη γραφειοκρατία κοκ., δεν επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριοποίηση των Ελλήνων – κάτι που δεν τεκμηριώνεται σε καμία περίπτωση στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο, παρά το ότι ασφαλώς επικρίνουμε την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, η οποία είναι απολύτως εσφαλμένη, εισπρακτική και προς όφελος των ξένων πιστωτών. Στα πλαίσια αυτά, επειδή δεν μας αρέσουν οι μη τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί, τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία τριών διαφορετικού μεγέθους επιχειρήσεων του κλάδου της οινοποιίας, αποδεικνύουν το αντίθετο:

ΜΕΓΕΘΗΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΑΕ*ΚΑΒΙΝΟ ΑΕ**ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ**
Σύνολο Ενεργητικού83.362.00025.492.00014.401.000
Ίδια Κεφάλαια24.184.0008.761.0003.305.000
Πωλήσεις31.258.00019.036.0005.690.000
Μικτό κέρδος9.892.0003.097.0002.280.000
Περιθώριο μικτού31.6%16,3%40,1%
Κέρδη προ φόρων4.304.0001.942.0001.017.000
τόκων και αποσβέσεων
(EBITDA)
* 2014   ** 2016, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι του κ. Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης

Όπως φαίνεται από τους Ισολογισμούς των τριών αυτών επιχειρήσεων, με σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες, τα μικτά τους κέρδη, καθώς επίσης τα ποσοστά κέρδους των δύο εκ των τριών, είναι κάτι παραπάνω από υγιή – ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων όλων είναι υποδειγματικά, τεκμηριώνοντας πως ο τομέας της «μεταποίησης» των αγροτικών προϊόντων, παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, είναι σε θέση να στηρίξει σημαντικά την οικονομία μας.

Το ίδιο ισχύει για πολλά άλλα ποιοτικά προϊόντα που παράγει ή μπορεί να παράγει η χώρα μας, με υψηλή προστιθέμενη αξία, εξάγοντας τα επιτυχημένα σε όλον τον πλανήτη – όπως με το ελαιόλαδο (όπου είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή, ενώ η πρώτη σε σχέση με την ποιότητα), με τη φέτα που έχουμε την αποκλειστικότητα του ονόματος (με μικρές εξαιρέσεις) και της προέλευσης της, αλλά δεν καλύπτουμε καν τις ανάγκες της εσωτερικής μας αγοράς, με τα φαρμακευτικά φυτά, με τα βότανα, με τις εναλλακτικές καλλιέργειες κοκ.

Όταν όμως αδιαφορούμε εντελώς για τα παραπάνω, οι στρεμματικές αποδόσεις μας στις κλασσικές γεωργικές καλλιέργειες, όπως της ντομάτας και άλλων λαχανικών, είναι κάτι περισσότερο από θλιβερές συγκρινόμενες με τις άλλες χώρες και μας λείπουν 100.000 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ εμείς κατηγορούμε μονότονα το κράτος (σωστά μεν, αλλά σε τελική ανάλυση χωρίς κανένα όφελος για τους ιδιώτες), τότε η Ελλάδα ασφαλώς δεν έχει μέλλον – τονίζοντας πως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, η μιζέρια και η φτώχεια δηλαδή που έχουν δυστυχώς κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια σε μία αδρανή κοινωνία σε κατάσταση σοκ και όχι ποιός φταίει.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλά εμπόδια, όσον αφορά την αναβίωση της οικονομίας μας – όπως το δημόσιο χρέος, το κόκκινο ιδιωτικό, αυτά που τοποθετεί η γραφειοκρατία, οι υπερβολικοί φόροι, οι δυσκολίες της χρηματοδότησης επιχειρηματικών εγχειρημάτων, το υψηλό κόστος των δανείων κοκ.

Εν τούτοις, η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες και είναι σε θέση να συντηρήσει πλουσιοπάροχα το διπλάσιο πληθυσμό από τον σημερινό – όχι μόνο από τον σχετικά ανεκμετάλλευτο πρωτογενή της τομέα αλλά, επίσης, από τον τουρισμό (μπορεί να αυξάνεται για πολλά χρόνια ακόμη, αφού καμία χώρα δεν έχει τέτοια φυσική ομορφιά και τόσα νησιά), από τη ναυτιλία που είναι το νούμερο ένα στον πλανήτη και το 50% της ΕΕ, από την αναβίωση της βιομηχανίας μέσω της στήριξης της από τους τρείς άλλους βασικούς πυλώνες, από την καινοτομία, από τις υπηρεσίες κοκ.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση μας με χώρες όπως η Ολλανδία, το Ισραήλ ή η Δανία δεν μπορεί παρά να μας δημιουργεί συναισθήματα μεγάλης ντροπής – ενώ η αιτία δεν μπορεί να είναι μόνο η ανίκανη πολιτική μας ηγεσία, την οποία άλλωστε εμείς εκλέγουμε και εμείς ανεχόμαστε, οπότε έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Εάν θεωρούμε δε πως η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική υπερηφάνεια είναι σημαντικότερα για μία χώρα και τους Πολίτες της από οτιδήποτε άλλο, ενώ η πολιτική των υποκλίσεων, της υποτέλειας και της διεθνούς επαιτείας μας εξευτελίζει εντελώς ως Έθνος, τότε πρέπει πριν από όλα να δραστηριοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, ως εργαζόμενοι και ως επιχειρήσεις – συνειδητοποιώντας ότι, παρά τα πράγματι μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από ότι οι Ολλανδοί, οι Δανοί ή οι Ισραηλινοί.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα