Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Χασμουρητό, πραναγιάμα, τσι, μικροσκοπική τροχιά




Από το Ζάχο Σκαφίδα

Χασμουρηθείτε

Πριν μερικά χρόνια ένα καλοκαιρινό βράδυ, στο μπαλκόνι, λίγο πριν πάμε για ύπνο είδα την γάτα μου να τεντώνεται και να χασμουριέται, ασυναίσθητα χασμουρήθηκα και εγώ. Η γυναίκα μου γυρισμένη από την άλλη μεριά, χωρίς να μας δει και να ακούσει κάτι, πριν τελειώσει το δικό μου χασμουρητό, άρχισε να χασμουριέται κι’ αυτή. Τότε δημιουργήθηκε το ερώτημα γιατί χασμουριόνται ερπετά, πουλιά, όλα θηλαστικά και συνεπώς και εμείς. Γιατί είναι τόσο μεταδοτικό και γιατί άνθρωποι που είναι γύρω μας χασμουριόνται μερικές φορές χωρίς καν να έχουν δει τον άλλο.

Ας ξεκινήσουμε με ένα χασμουρητό να το παρακολουθήσουμε να το αναλύσουμε και να μάθουμε τα μυστικά του.

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Πάρτε μια στάση καθιστή ή όρθια που να μπορείτε να τεντώνετε το σώμα σας, να κινείτε το χέρια σας, να αναπνέετε βαθιά.

Σκεφτείτε ότι δεν έχετε να κάνετε τίποτα τώρα, δεν σας απασχολεί τίποτα και τώρα ξεκουράζεστε, χαλαρώνετε. Μείνετε λίγο σε αυτήν την σκέψη ώσπου να νιώσετε έτσι παίρνοντας βαθιές ανάσες.

Παρατηρήστε τις παρακάτω εικόνες. Επιλέξτε και επικεντρωθείτε μόνο σε μια, σε εκείνη που σας χαλαρώνει και σας κάνει να θέλετε να χασμουρηθείτε. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή, ανοίξτε το στόμα σας όπως όταν χασμουριέστε, παραμείνετε με το στόμα ανοιχτό ως ότου να χασμουρηθείτε. Βάλτε το χέρι μπροστά από το στόμα αν θέλετε, κουνήστε τα σαγόνια όπως όταν χασμουριέστε, τεντώστε το σώμα σας σαν να θέλετε και χασμουρηθείτε.

Αν το πετύχατε μπράβο σας, αν όχι επιμείνετε εφαρμόζοντας τους παραπάνω κανόνες, κάνοντας μια μικρή παύση ενδιάμεσα. Την έκτη ή έβδομη φορά θα νιώσετε μια πραγματική επιθυμία να χασμουρηθείτε.

        

Ενώ χασμουριέστε παρατηρήστε πως εισπνέετε τον αέρα, πως ανοίγει το στόμα, πως τρίζουν τα σαγόνια , τι συμβαίνει στον ακουστικό πόρο, πως αυξάνετε η ένταση στον εγκέφαλο σας, πως φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν οι πνεύμονες, η κοιλιά, πόσο βαθιά πάει ο αέρας στο σώμα σας, πως σφίγγεται και χαλαρώνει το σώμα. Μπορεί να δακρύσουν τα μάτια σας.

Χασμουρηθείτε 12-15 φορές και παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σώμα σας. Η άσκηση αυτή δεν πρόκειται να σας πάρει πάνω από δύο λεπτά. Αν έχετε ένα άτομο που μπορείτε να κάνετε το πείραμα μαζί, δοκιμάστε. Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Πιθανώς να αρχίσετε να γελάτε, τόσο το καλλίτερο.

Τι συμβαίνει όταν χασμουριόμαστε

Ήδη ξέρετε τι συμβαίνει στο σώμα σας ας το συνειδητοποιήσουμε μαζί.

Το σώμα σφίγγεται και μετά χαλαρώνει. Πόση σοφή είναι η φύση! Δίνεται η ευκαιρία στο σώμα να συνειδητοποιήσει τι είναι ένταση για να χαλαρώσει έπειτα.

Πανεπιστημιακές μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει τους νευρώνες. Εγκεφαλικές τομογραφίες έδειξαν ότι προκαλεί νευρωνική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανάδυση συναισθημάτων συμπόνιας και κοινωνικής επίγνωσης. Μια τέτοια περιοχή είναι το παρασφηνοειδές λοβίο ανάμεσα στις πτυχές του βρεγματικού λοβού. Το παρασφηνοειδές λοβίο διεγείρεται επίσης από την γιόγκικη αναπνοή που συμβάλει στην αυτοεπίγνωση, αυτοανάκλαση και ανάκληση μνήμης. Συνεπώς το χασμουρητό ενισχύει αυτό το τμήμα του εγκέφαλου.

Το συχνό χασμουρητό απελευθερώνει ντοπαμίνη . Αφού απελευθερωθεί, η ντοπαμίνη ενεργοποιεί την παραγωγή ωκυτοκίνης στον υποθάλαμο και τον ιππόκαμπο, περιοχές του εγκεφάλου που είναι απαραίτητες για:
·         Ανάκληση μνήμης
·         Εθελοντικός έλεγχος
·         Ρύθμιση θερμοκρασίας του εγκεφάλου, με την εισαγωγή αέρα και ροής αίματος
Εκτός από την ντοπαμίνη που ενεργοποιεί την έκκριση οξυτικύνης, το συχνό χασμουρητό απελευθερώνει ένα κοκτέιλ νευρολογικά ευεργετικών ενώσεων όπως:
·         Οξυτοκίνη, (Ανάκληση αναμνήσεων, ρύθμιση θερμοκρασίας, ικανοποίηση, αισθησιασμό, διαμόρφωση σχέσεων)
·         Νιτρικό οξύ
·         Ακετυλοχολίνη
·         Γλουταμινικό
·         GABA
·         Σεροτονίνη
·         ACTH
·         MSH
·         Σεξουαλικές ορμόνες
·         Πεπτίδια παραγώγων οπίου
Είναι δύσκολο να βρούμε κάποια δραστηριότητα που να επιδρά τόσο θετικά σε τόσο πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Το χασμουρητό :
·         Ελαττώνει το στρες, (γιόγκικη αναπνοή)
·         Βελτιώνει τις αθλητικές δεξιότητες, (αρκετοί αθλητές χασμουριόνται πριν το άθλημα)
·         Βελτιώνεται ο εθελούσιος μυϊκός έλεγχος, (τέντωμα γάτας)
·         Ενεργοποιεί την εγρήγορση και την αυτοσυγκέντρωση, (από την αύξηση ροής αίματος στον εγκέφαλο και την υπεροξυγόνωση)
·         Βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τον μεταβολισμό, (παρατηρήστε την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, λαιμό, πρόσωπο όταν χασμουριέστε)
·         Χαλαρώνει όλο το σώμα, (ένταση και μετά χαλάρωση)
·         Συντονίζει με ακρίβεια την αίσθηση για τον χρόνο (jet lag)
·         Ενισχύει την ευχαρίστηση και τον αισθησιασμό, (ντοπαμίνη, Οξυτοκίνη, σεξουαλικές ορμόνες)
·         Ενισχύεται η συνειδητότητα και η ενδοσκόπηση, (ενεργοποίηση του παρασφηνοειδούς λοβίου)
·         Αυξάνει την κατανόηση και την κοινωνική επίγνωση
Δεν είναι περίεργο που ένα καλό χασμουρητό σας κάνει να αισθάνεστε τόσο υπέροχα!

Το χασμουρητό πρέπει να ενταχθεί σε προγράμματα άσκησης μείωσης του στρες, για βελτίωση επίγνωσης της μνήμης, στην ψυχοθεραπεία και στις διαλογιστικές πρακτικές.. Βελτιώνει την κοινωνική επίγνωση, την συμπόνια και την αποτελεσματική επικοινωνία με τους άλλους.

Μια σειρά επιστημονικών μελετών μπορείτε να βρείτε στο Pubmed.gov

Συνήθως χασμουριόμαστε όταν είμαστε χαλαροί στα πρόθυρα του ύπνου, έτσι το σώμα αντιδρά να μείνουμε ξύπνιοι. Μας φέρνει σε κατάσταση νοητικής επίγνωσης. Μας χαλαρώνει ποιο γρήγορα από οποιασδήποτε άλλη τεχνική του διαλογισμού, επειδή είναι νευρολογικά μεταδοτικό. Συγχρονίζει την συμπεριφορά των ανθρώπων. Συγχρονίζει τον κιρκαδικό ρυθμό μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος και αποτρέπει το jet lag που απορυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό σε όσους διανύουν μεγάλες αποστάσεις με αεροπλάνα. Εξισορροπεί τα υγρά του λαβυρίνθου που διαταράσσονται όταν ένα άτομο αλλάζει απότομα ύψη, το γνωστό ως βούλωμα των αυτιών.

Πραναγιάμα και Ασάνες, για άγχος, κατάθλιψη, έλεγχο ενέργειας

Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε την υπερφόρτωση του άγχους, η αναπνοή σας είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν  και είναι δωρεάν!

Ο έλεγχος της αναπνοής στη γιόγκα ονομάζεται πραναγιάμα. Η λέξη συντίθεται από το “πράνα”, που σημαίνει ζωτική ενέργεια και “αγιάμα” (ayama) που σημαίνει έλεγχος και διεύρυνση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπνέουμε σωστά, αξιοποιώντας ελάχιστα τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα των πνευμόνων μας. Έχουμε ρηχή αναπνοή, στερώντας από το σώμα μας πολύτιμο οξυγόνο και πράνα, που είναι τα θεμέλια της υγείας. Η φτωχή αναπνοή αυξάνει το άγχος και το στρες.

Η σωστή αναπνοή είναι αργή, βαθιά, εύρυθμη. Επηρεάζει το νου άμεσα, ισορροπώντας τον, ηρεμώντας τον και βελτιώνοντας τις λειτουργίες του. Η ακανόνιστη, ασθματική αναπνοή συνδέεται με ανούσιες, αποσπασματικές σκέψεις, που προκαλούν σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά μπλοκαρίσματα. Αυτά με τη σειρά τους γεννούν ασταθείς προσωπικότητες, εσωτερικές συγκρούσεις, νευρώσεις και ασθένειες.

Η πραναγιάμα σπάει αυτόν τον αρνητικό κύκλο. Εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας, τροφοδοτεί το σώμα και το νου με καθαρή ζωτική ενέργεια και ξυπνά το δυναμικό που αδρανεί μέσα στο σώμα μας.

Οι ασάνες είναι μία σειρά από δυναμικές και στατικές σωματικές στάσεις εμπνευσμένες από τις φυσικές κινήσεις των ζώων και τη σοφία της φύσης (σκύλος, κόμπρα, βουνό, δέντρο…). Προσφέρουν τεράστια οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στην ενέργεια. Δίνουν δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, όλα όσα χρειαζόμαστε για μια υγιή και δυναμική ζωή. Η συστηματική εξάσκησή τους δυναμώνει το σώμα, βελτιώνει την αναπνοή, ησυχάζει το νου.

Χασμουρητό, πραναγιάμα, τσι, μικροσκοπική τροχιά  

Πιστεύω ότι καταλάβατε ότι το χασμουρητό είναι η πραναγιάμα που δώρισε η φύση σε κάθε άτομο. Περιέχει την φυσική βαθιά αναπνοή,  με την ασάνα τέντωμα του σώματος και το χαλάρωμα. Στο gifanimation με την γάτα βλέπετε αυτό ακριβώς που γράφω.


 
 
Το Τσι (Ki, Qi ή Prana) η ενέργεια του Ταό που εκδηλώνεται “υπ-άρχει” στο σύμπαν, είναι ο απρόσωπος παλμός της ζωής που μοιραζόμαστε με ότι υπάρχει στο σύμπαν και κυλά σε κάθε ύπαρξη, ζωντανή και μη. Λειτουργεί τόσο στο πνευματικό, όσο και στο οργανικό επίπεδο. (Βλέπε: Τηλεκίνηση για αρχαρίους, Οπτική ενδυνάμωση του Τσι).

Μερικές φορές το chi μας γίνεται στάσιμο ή μπλοκάρετε λόγω παραμέλησης, ή από έντονα συναισθήματα, ή τραύματα. Όταν συμβαίνει αυτό, η ζωή γίνεται δύσκολη και άσχημη. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σωματικές ασθένειες και απώλεια ενέργειας.

Τα καλά νέα είναι ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς ροής του chi είναι εξαιρετικά εύκολη. Και υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να το καλλιεργήσετε.

Αυτή η απλή άσκηση ονομάζεται Μικροσκοπική τροχιά (Microcosmic orbit). Η ιδέα εδώ είναι ότι το chi σας ρέει μέσα σε έναν βρόχο γύρω από δύο μεγάλα κανάλια: το κυβερνητικό κανάλι (πάνω έως κάτω στο κέντρο της πλάτη σας) και το κεντρικό  κανάλι (πάνω έως κάτω στο κέντρο μπροστά σας). (Βλέπε: Πώς να αναπτύξετε και να εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του Τσι).

                 

Ένας που έχει μάθει να χασμουριέται με ευκολία, μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρακάτω μέθοδο για να ξεμπλοκάρει την ροή του τσι. Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να πάρουμε μια στάση με την σπονδυλική στήλη ευθυτενή. Χασμουριόμαστε και εισπνέομε βαθιά. Οραματιζόμαστε ένα δοχείο με φωτιά στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Με την εισπνοή οραματιζόμαστε αυτή ενέργεια της φωτιάς να ανέρχεται από την σπονδυλική στήλη, να γεμίζει τον εγκέφαλο, έως την μύτη. Πριν αρχίσει η εκπνοή, ακουμπάμε την γλώσσα στον ουρανίσκο ώστε να κλείσει το κύκλωμα. Κατά την εκπνοή οραματιζόμαστε ότι αυτή η φωτεινή ενέργεια διέρχεται από την γλώσσα δια μέσου του μπροστινού μέρους, διασχίζει το σώμα μας και καταλήγει στο δοχείο με την φωτιά. Προσπαθούμε τώρα να είμαστε εντελώς χαλαροί. 

Εκτελούμε αυτήν την άσκηση 10-15 φορές. Τα οφέλη είναι πολλά. Ο διαλογισμός αυτός είναι σύνθετος, περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές και οραματισμό, θα αναφερθώ σε ιδιαίτερο άρθρο στο μέλλον για τα δύο είδη. Μπορεί να γίνει με απλές βαθιές αναπνοές και με διάφορα χρώματα στην ενέργεια που ανεβάζουμε. Το χασμουρητό περιέχει την βαθιά αναπνοή με ένταση και χαλάρωση και τα οφέλη που διαβάσατε παραπάνω. Οι εικόνες της ενέργειας είναι φανταστικές αλλά λειτουργούν. Στη βιολογική πραγματικότητα, στη θέση του δοχείου στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στο πρώτο τσάκρας, αποθηκεύετε η ενεργεία τσι. Τα χρώματα είναι ενεργειακές συχνότητες με το λευκό να τις περιέχει όλες.

Μπορείτε να δείτε στο βίντεο  το δάσκαλο Σέντερη να χρησιμοποιεί αυτήν την αναπνοή για να πετύχει μερικά από τα απίθανα που βλέπετε. Αν προσέξετε κάνοντας την μικροσκοπική τροχιά της ενέργειας, ανεβάζοντας την από το δοχείο της βάσης, την φτάνει έως την ρίζα της μύτης, στο τρίτο μάτι ή πάνω τα τιεν και προβάλει την ενέργεια στο χέρι σαν λευκή μπάλα. Φυσικά έχει κάνει πριν αρκετή εξάσκηση ώστε να γεμίσει με πράνα ή τσι το δοχείο της βάσης. Συγχρόνως όπως λέγαμε στο (Η επίδραση της σκέψης στο χωροχρονικό συνεχές), εστιάζει την σκέψη σε αυτό που θέλει να πετύχει για να προκαλέσει την χωροχρονική καμπυλότητα. 

Δυστυχώς έχομε μάθει να πατάμε το κουμπί και να γίνεται. Αν και το θαυματουργό πάτημα του κουμπιού για να το έχετε, έχουν καταναλώσει ενέργεια εκατομμυρίων ωρών διάφοροι συνάνθρωποι μας. Για σκεφτείτε για να πετύχετε ένα αθλητικό ρεκόρ, πχ να σηκώσετε 60 ή 100 κιλά υπάρχει τρόπος να το κάνετε αμέσως; Ο προπονητής θα σας δώσει οδηγίες άσκησεις και αφού τις ακολουθήσετε, μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια θα φτάσετε στο ρεκόρ. Για να πετύχετε λοιπόν μια τέτοια υψηλή ενέργεια που είδατε στο βίντεο, απαιτείται άσκηση  τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα επί έξι μήνες. Τώρα γιατί τα πράγματα να είναι έτσι δύσκολα, το έχω αναφέρει στο άρθροΥπάρχει Θεός και δεν υπάρχει Θεόςκαι λέω αν δίνονταν στον άνθρωπο η ικανότητα δημιουργίας βιολογικών ή νευρωνικών ισχυρότατων σκεπτομορφών, ό,τι σκεφτόταν θα γινότανε, θα καταλύονταν οι νόμοι του σύμπαντος και το σύμπαν θα ήταν μπάχαλο.

Χασμουρηθείτε λοιπόν για να ενισχύσετε την πράνα που διοχετεύεται στο σώμα σας με τον τρόπο που επέλεξε η φύση. Τον τρόπο που όλα τα σπονδυλωτά χασμουριόνται. Αποκαταστήστε την ροή του τσι. Γεμίστε το σώμα σας με την ζωτική ενέργεια πράνα, με υγεία και δύναμη. Χασμουρηθείτε όταν αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν νιώθετε θυμό, άγχος. Χασμουρηθείτε για να γίνει πιο αποδοτικός ο εγκέφαλος, για να μείνετε ξύπνιοι, για μεγαλύτερη νοητική επίγνωση, για να ξεκουραστείτε, για να έχετε μεγαλύτερη ενδοσκόπηση και αυτεπίγνωση, για να συγχρονίσετε την συμπεριφορά σας με τους άλλους σε μια ομάδα. Χασμουρηθείτε πριν ένα αγώνισμα, πριν μια ομιλία, πριν ένα τεστ, όταν διαλογίζεστε, όταν προσεύχεστε έτσι εντείνετε την πνευματική σας εμπειρία.

Ξεπεράστε τις κοινωνικές αναστολές, τον φόβο ότι δεν μπορώ, δεν μου έρχεται. Να είστε σίγουροι όταν το εξασκείτε καθημερινά μετά από μια βδομάδα θα χασμουριέστε όποτε θέλετε.

Και τώρα ανοίξτε το στόμα σας όπως όταν χασμουριέστε, διώξτε τις αναστολές, δείτε μια εικόνα αν σας διευκολύνει και χασμουρηθείτε 15 φορές. Θα διαπιστώσετε ότι ξεκουραστήκατε, ότι είστε γεμάτοι ενέργεια και έτοιμοι για ό,τι σχεδιάζετε από εδώ και πέρα.


Πηγές :

Πως ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλο μας των Andrew Newberg and Mark Waldman

 Pubmed.gov  Best matches for yawning    
                                                                                             




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα