Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες;

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες;
Είναι, λοιπόν, ο εγκέφαλος υπεύθυνος για τον καθορισμό του προτιμώμενου χεριού μας σε δραστηριότητες όπως είναι η γραφή; Η απάντηση μπορεί να αποτελεί μια έκπληξη.
Με τα χρόνια, έχουν υπάρξει αρκετές θεωρίες για την κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια πιο μεγαλύτερη προτίμηση για ένα από τα χέρια τους, και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, και τα δύο χέρια τους. Οι εξετάσεις υπερήχων στη δεκαετία του 1980 έδειξαν ότι η προτίμηση της κίνησης του αριστερού ή του δεξιού χεριού αναπτύσσεται στη μήτρα ήδη από την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το πιπίλισμα του αριστερού ή δεξιού αντίχειρα αρχίζει από τη δέκατη τρίτη εβδομάδα.
Μια ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα διεξήγαγε μια γενετική ανάλυση για να προσδιορίσει τι συνέβαλε σε αυτές τις “αριστερές” διαφορές στο νευρικό σύστημα. Η μελέτη τους με τίτλο “Επιγενετική ρύθμιση της μεταγενέστερης έκφρασης γονιδίων σπονδυλικής στήλης που βασίζεται σε ημισφαιρικές ασυμμετρίες” δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017 στο περιοδικό eLife.
Τα ευρήματα εξηγούσαν ότι η προτίμηση των χεριών μας προέρχεται από το νωτιαίο μυελό, αντιβαίνοντας σε προηγούμενες θεωρίες ότι ο εγκέφαλος μπορεί να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας.

Η μελέτη ανέφερε:

Τα ανθρώπινα έμβρυα εμφανίζουν ήδη σημαντικές ασυμμετρίες στις κινήσεις των βραχιόνων πριν ο φλοιός του κινητήρα συνδεθεί λειτουργικά με το νωτιαίο μυελό, καθιστώντας πιο πιθανό ότι οι ασυμμετρίες έκφρασης γονιδίων της σπονδυλικής στήλης σχηματίζουν τη μοριακή βάση του χεριού.
Ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου μας, στέλνει σήματα στο νωτιαίο μυελό, τα οποία και επιτρέπουν την κίνηση των χεριών και των ποδιών. Ωστόσο, όταν παρατηρήθηκε η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, η έρευνα αναγνώρισε ότι η προτίμηση του χεριού είχε ήδη αποφασιστεί πριν ο μοριακός φλοιός και ο νωτιαίος μυελός συνδέονταν ακόμη. Διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ του αριθμού των γονιδίων που εκφράζονται στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του νωτιαίου μυελού κατά την όγδοη εβδομάδα.

 Ο Carolien de Kovel, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Plank για Ψυχογλωσσολογία, εξήγησε:

Αυτό φαίνεται λογικό, καθώς πολλές νευρικές ίνες περνούν από τη μια πλευρά στην άλλη στο όριο μεταξύ του οπίσθιου και του νωτιαίου μυελού. Περίπου το 85% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες και φαίνεται πως είναι το πρότυπο στην ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παρέχουν εναλλακτικές διαδρομές ανάπτυξης, όπως στους αριστερόχειρες, ή και σε εκείνους που χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια.
Δεδομένου ότι οι αριστερόχειρες αποτελούν μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι δεξιόχειρες αποτελούσαν πάντοτε τη σαφή πλειοψηφία. Η ιστορία μας αποκαλύπτει ότι η αριστερή χροιά δεν έγινε αποδεκτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούταν κακό και συνδέεται με το διάβολο σε μερικούς πολιτισμούς. Ακόμη και η λέξη “απειλητικό” προέρχεται από τη λατινική λέξη “sinistra” η οποία αρχικά σήμαινε “αριστερά”.
Ενώ η κοινωνία μπορεί να μην είναι τόσο σκληρή σήμερα, το στίγμα εξακολουθεί να έρχεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν την ένταξη περισσότερων αριστερόχειρων συμμετεχόντων στην επιστημονική έρευνα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα