Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ – ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF, γνήσιος διαλογισμός Κρίγια-Ράτζα Γιόγκα Ελλάδα.
Όταν παγιδευόμαστε στον φόβο, τον θυμό, την απληστία ή οποιοδήποτε άλλο βίαιο συναίσθημα σημαίνει ότι ξεχνάμε τον Θεό. Αν οι αισθήσεις σας, οι οποίες κυβερνούν τα συναισθήματά σας, είναι κάτω από τον έλεγχό σας, είστε άγιοι. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από σας τους ίδιους αν είστε κυρίαρχοι των αισθήσεών σας ή σκλάβοι τους. Να θυμάστε, οτιδήποτε ανατρέπει τον αυτοέλεγχό σας οδηγεί το νευρικό σας σύστημα στην καταστροφή. Ο λαίμαργος τρώει και ο άνθρωπος με αυτοέλεγχο επίσης τρώει. Ο ένας τρώει για το καλό του σώματός του και ο άλλος τρώει περισσότερο απ’ όσο πρέπει για την ικανοποίηση των αισθήσεών του. Αν η αγάπη κάποιου είναι πιο επικεντρωμένη στον Θεό και λιγότερο στις αισθήσεις, τότε αυτός θα μπορεί να ξεπεράσει κάθε κατάχρηση των αισθήσεων. Όταν μπαίνετε στον πειρασμό, να προσεύχεστε στον Κύριο: «Κάνε τον Εαυτό Σου πιο δελεαστικό από τους πειρασμούς. Όπως κι αν με δοκιμάσεις, Κύριε, θα κρατιέμαι γερά από Σένα». Όταν το νευρικό σας σύστημα είναι γεμάτο με γαλήνιες σκέψεις αγάπης για τον Θεό, τα νεύρα σας αναζωογονούνται με τη δύναμή Του. Ο Κρίσνα είπε: «Όταν το συναίσθημα είναι απόλυτα υποταγμένο και είναι ήρεμα εδραιωμένο στον Εαυτό (την ψυχή), ο γιόγκι, απαλλαγμένος έτσι από προσκόλληση σε οποιαδήποτε επιθυμία, αποκαλείται ενωμένος με τον Θεό» (Μπάγκαβαντ Γκίτα VI:18).
Οι αστέρες του κινηματογράφου και άλλοι επαγγελματίες διασκεδαστές θεωρούνται οι όμορφοι άνθρωποι της Αμερικής. Γιατί όμως η προσωπική τους ζωή είναι χάλια από τη δυστυχία και τα πολλαπλά διαζύγια? Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ζουν με υπερβολική ποσότητα ενέργειας συγκεντρωμένη στις αισθήσεις. Η λαιμαργία, το έκλυτο σεξ, η μέθη με ποτά ή ναρκωτικά – όλα δημιουργούν μια πλαστή ευτυχία. Μόνο στον Θεό βρίσκει κάποιος την εκπλήρωση όλων των επιθυμιών. Μόνο στον Θεό βρίσκει κάποιος πάντα ανανεούμενη χαρά, που δεν μπορεί να δώσει καμία από τις αισθήσεις. Αν είστε υπό το κράτος κατάχρησης οποιασδήποτε αίσθησης –κι αυτό σημαίνει οποιασδήποτε απ’ αυτές– να διαβεβαιώνετε συνεχώς τον εαυτό σας ότι είστε ελεύθεροι: «Δεν είμαι υποδουλωμένος απ’ αυτή τη συνήθεια. Η αγάπη μου για τον Θεό είναι υπέρτατη, μεγαλύτερη απ’ ό,τι για οτιδήποτε άλλο».

Η επιθυμία και η προσκόλληση τρέφουν την ασθένεια της νευρικότητας. Όταν πια θα έχετε αποκτήσει αυτά που λαχταρούσατε, θα έχετε εξουθενωθεί. Η μη προσκόλληση, χωρίς επιθυμίες, είναι ελευθερία από την τυραννία της υποδούλωσης στα αποκτήματα. Όλοι λένε πόσο όμορφο είναι το Encinitas (το άσραμ του SRF στο Ενσινίτας, Καλιφόρνια). Μου αρέσει, γιατί στον βωμό του ορίζοντα του ωκεανού και του ουρανού βλέπω τον Θεό. Όταν μου δόθηκε το Ερημητήριο, το απόλαυσα για επτά μέρες. Μετά το έδωσα στον Θεό, ελευθερώνοντας εσωτερικά τον εαυτό μου από κάθε αίσθηση κυριότητας. Τώρα το απολαμβάνω μέσω της χαράς των άλλων.
Όλα τα πράγματα που δυστυχώς έλειπαν από την Ινδία και τα οποία θα ευχόμουν να έχει, βλέπω ότι τα έχετε εδώ στην Αμερική, και παρ’ όλα αυτά δεν είστε ευτυχισμένοι. Τώρα προσεύχομαι να μην αποκτήσει η Ινδία τόσο δυτικό χαρακτήρα. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος και πολλή ενέργεια για να κρατήσεις τόσα αποκτήματα σε καλή κατάσταση και τάξη. Η ουσία είναι ότι όσο πιο πολλές περιττές «αναγκαιότητες» έχετε, τόσο λιγότερη γαλήνη έχετε. Και όσο λιγότερο υποδουλώνεστε στα αποκτήματά σας, τόσο περισσότερη ευτυχία έχετε. Ο τρόπος να αναπτυχθείτε πνευματικά είναι να ζείτε απλά, να ζείτε ήσυχα, να μελετάτε καλά βιβλία (ποτέ μη διαβάζετε φθηνά μυθιστορήματα), να εξασκείστε στην ηρεμία μέσω ελέγχου των αισθήσεων και των συναισθημάτων και να διαλογίζεστε για πολύ χρόνο. 

– Παραμαχάνσα Γιογκανάντα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα