Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πως και Που αυξήθηκε ο Πληθυσμός της Γης ένα ταξίδι στην ανθρώπινη ιστορία…

Υδρόγειος με άπειρο κόσμο


Ας φανταστούμε ότι για κάθε εκατομμύριο ανθρώπων πάνω στη Γη, υπάρχει 1 μόνο κουκίδα στον χάρτη.
Στο σύνολο, αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου 7.600 κουκίδες, αντιπροσωπεύοντας τον σημερινό παγκόσμιο πληθυσμό των 7,6 δισεκατομμυρίων.
Αλλά πώς θα σας φαινόταν αν πηγαίναμε πίσω στον χρόνο και παρακολουθούσαμε την αύξηση των κουκίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας; Πότε και πού εμφανίζονται οι πρώτες κουκίδες, και πότε ξεκινά η αύξηση του πληθυσμού για να φτάσει στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σήμερα πάνω στον πλανήτη μας;
Η ιστορία της αύξησης του πληθυσμού
Το παρακάτω video έρχεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και παρουσιάζει την πληθυσμιακή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα σημαντικότερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας σε εύρος 200.000 ετών.
Εάν είστε ανυπόμονος/η, σας προτείνουμε να αρχίσετε το video στις 1:50 που θα σας μεταφέρει απευθείας στο 400 μ.Χ. – στην Χρυσή Εποχή της Ινδίας. Επίσης, στο 3:25 θα δείτε τις αρνητικές επιπτώσεις της Βουβωνικής Πανώλης στην αύξηση του πληθυσμού (ένα σπάνιο παρόλα αυτά φαινόμενο στα χρονικά), καθώς και την εποχή της ευρωπαϊκής εξερεύνησης που ακολουθεί.
Ενώ χρειάστηκαν 200.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός στο 1 δισεκατομμύριο, σε μόλις 200 χρόνια το νούμερο αυτό μετατράπηκε σε 7 δισεκατομμύρια.
Αυτό είναι αποτέλεσμα εν μέρει του πώς λειτουργεί η εκθετική καμπύλη ανάπτυξης, αλλά είναι επίσης και αποτέλεσμα της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, της καλύτερης υγιεινής και της εξέλιξης στην ιατρική, παράγοντες που εμφανίζονται μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της Ιστορίας

Ακολουθούν κάποια ιστορικά ορόσημα που ξεχωρίσαμε στο βίντεο, καθώς πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στιγμές στην ιστορία του ανθρώπινου πληθυσμού:
Γεωργική Επανάσταση
Ο αντίκτυπος της γεωργικής καλλιέργειας στην καθημερινότητα του ανθρώπου ήταν τεράστιος. Για πολλές χιλιάδες χρόνια, ο ανθρώπινος πληθυσμός έβαινε μειούμενος μέχρι να μάθουμε πώς να καλλιεργούμε χωράφια. Έτσι, άρχισε σταδιακά να παρέχεται στον πεινασμένο πληθυσμό η απαραίτητη για την επιβίωσή του τροφή.
Παγκόσμιος Χάρτης κατά την Γεωργική Επανάσταση
Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, όταν οι διάφορες γεωργικές τεχνικές άρχισαν να εξαπλώνονται, ο ανθρώπινος πληθυσμός εκτινάχθηκε. Υπολογίζεται ότι έφθασε απότομα στα 170 εκατομμύρια το έτος 1 μ.Χ. περίπου.
Ανατολή έναντι Δύσης
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν πολύ ενδιαφέροντες πολιτισμούς αδιαμφισβήτητα απ’ όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς, αλλά ένα πράγμα που μερικές φορές διαφεύγει της προσοχής στην παρεχόμενη εκπαίδευση των Δυτικών κοινωνιών είναι το μέγεθος του Ινδικού και Κινέζικου πολιτισμού.
Παγκόσμιος Χάρτης κατά την ΕλληνοΡωμαϊκή Αυτοκρατορία
Στο παραπάνω στιγμιότυπο, κατά την περίοδο της εδαφικής επικράτησης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρατηρήστε το μέγεθός της σε σύγκριση με τη Δυναστεία του Χαν στην Κίνα, καθώς και με την περιοχή που είναι η σημερινή Ινδία.
Γύρω στο 200 και κάτι μ.Χ. ο συνολικός πληθυσμός ανερχόταν στα 182 εκατομμύρια.
Βουβωνική Πανώλη
Η Βουβωνική Πανώλη ή όπως έχει επικρατήσει «ο Μαύρος Θάνατος», που ξεκίνησε το 1347, ομολογουμένως δε βοήθησε και πολύ στην αύξηση του πληθυσμού της Ευρώπης.
Παγκόσμιος Χάρτης κατά την περίοδο της Βουβωνικής Πανώλης
Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν μια από τις σπάνιες στιγμές που η παγκόσμια αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού έκανε σαφή βήματα προς τα πίσω για πολλές δεκαετίες, καταλήγοντας το 1400 να αγγίζει τα 344 εκατομμύρια.
Μετα-Βιομηχανική Eπανάσταση
Η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε πολλές καινοτομίες στον τομέα τροφίμων και στον ιατρικό κλάδο. Μάλιστα, ξεκίνησε μια εποχή που οδήγησε στη γέννηση πολλών νέων τεχνολογιών.
Το παρακάτω στιγμιότυπο είναι από το 1900 περίπου, όταν πια αυτές οι καινοτομίες άρχισαν να επηρεάζουν έμπρακτα την ταχεία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, φτάνοντας στα 1,6 ΔΙΣεκατομμύρια.
Παγκόσμιος Χάρτης κατά την Βιομηχανική Επανάσταση
Μέσα στον επόμενο ακριβώς αιώνα, ο πληθυσμός υπερδιπλασιάστηκε, καταλήγοντας στα σημερινά 7 και κάτι δισεκατομμύρια άτομα.
Το Μέλλον του Πλανήτη
Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε το 2100 θα κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη 11 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Ενώ, το 1950 σε κάθε γυναίκα της Γης αντιστοιχούσαν 5 παιδιά κατά μέσο όρο, το 2100 θα αντιστοιχούν πιθανότατα μόνο 2.
Αν, τώρα, συνυπολογίσουμε και το υπαρκτό φαινόμενο της υπογονιμότητας σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, αναλόγως της έξαρσης ή της μείωσής του η αντιστοιχία σαφώς και θα σημειώσει διακυμάνσεις.
Επομένως, από τη μια έχουμε πρόβλεψη για πληθυσμιακή άνοδο και από την άλλη παρατηρείται μείωση των φυσικών πόρων που είναι χρήσιμοι για την επιβίωση του ανθρώπου…

Εδώ και χρόνια διεξάγεται μια έντονη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα τολμούσα να πω ότι η πληροφόρηση πάνω στα εν λόγω στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη. ΟΧΙ για να κοιτούμε με στραβό μάτι τον διπλανό μας που καταναλώνει τους πολύτιμους αυτούς πόρους μας, ΑΛΛΑ για να κοιτάξουμε λίγο μακρύτερα και ψηλότερα … εκεί που εταιρείες-κολοσσοί δρουν σχεδόν ανενόχλητες σε επίπεδο οικολογικής καταστροφής.
Ο καθένας μας ως μονάδα έχει σαφώς το μερίδιο ευθύνης του!
ΟΜΩΣ, μπροστά στο εύρος της επίδρασης που πλέον ασκούν αυτοί οι κολοσσοί, η δική μας ευθύνη είναι στα όρια του αμελητέου. Ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από επίσημους φορείς, απαιτεί σοβαρές λύσεις.
Λύσεις που εμπεριέχουν προφανέστατα πολιτικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα θα είναι αυτές που θα ανακόψουν καταλυτικά την πορεία της καταστροφής …. σε χρόνο εντυπωσιακά ταχύτερο.  
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα