Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

13+1 περίεργες εφευρέσεις


Από την βικτωριανή εποχή μέχρι και την μεταπολεμική περίοδο, ο δυτικός κόσμος επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην δημιουργία κάθε είδους εφεύρεσης. Αφενός η διάθεση των ανθρώπων για εξέλιξη, σε συνδυασμό με την βιομηχανική επανάσταση, αφετέρου οι ανάγκες που επέβαλαν οι πόλεμοι, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή δημιουργικότητα, με συνέπεια τον σχεδιασμό κάθε απίθανης και πιθανής ιδέας.
Για να απορείτε λοιπόν κι εσείς μαζί μας, συγκεντρώσαμε τις πιο περίεργες δημιουργίες και σας τις παρουσιάζουμε, για …brainstorming και όχι μόνο. Κάποιες απ’ αυτές χρονολογούνται και σχετικά πρόσφατα, υπογραμμίζοντας διαχρονικά τις ίδιες ανθρώπινες επιθυμίες , την ανάγκη για ομορφιά, άνεση ή απλά την ανθρώπινη περιέργεια και την διάθεση για εύκολο κέρδος.

1800 – Αυτό το περίεργο.. καριοφίλι σχεδιάστηκε για τους λάτρεις του..ψαροντούφεκου. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε η επιτυχία του ήταν ελάχιστη.

1925 – Αυτή η εξωπραγματική συσκευή ονομάστηκε isolator και είχε σκοπό να κρατάει τον χρήστη απολύτως απερίσπαστο, εκμηδενίζοντας τους εξωτερικούς θορύβους και παρέχοντας το απαραίτητο οξυγόνο. Λέγεται ότι κατ’ αρχήν απευθυνόταν σε συγγραφείς.


1926 – Η εξής υπέροχη γεφυρούλα σχεδιάστηκε στην Ολλανδία για να ενώνει χάσματα σε επείγουσες περιπτώσεις. Όσο και αν θυμίζει αστυνόμο Σαϊνη, έχω μια αίσθηση ότι ήταν χρήσιμη για την εποχή της.

1930 – Το δικό τους ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία των εφευρέσεων έχουν οι Ιάπωνες οι οποίοι στην δεκαετία του ’30 εφηύραν το War Tuba, αυτό το μεγαλειώδες δημιούργημα που λειτουργούσε ως ανιχνευτής εχθρικών αεροσκαφών μέσω κάποιου ακουστικού συστήματος. Σύντομα η τεχνολογία αυτή θα έπεφτε σε αχρηστία μιας που τα φώτα θα στρέφονταν αποκλειστικά στα ραντάρ.

1931 – Το γλυκύτατο αυτό καπελάκι (θα πωλούνταν χρυσό τώρα στο ebay, για όσους είστε βαθιά στην steampunk κοινότητα 😉 ) σχεδιάστηκε ως φορητό ραδιόφωνο. Τουλάχιστον αυτό είναι κάτι χρήσιμο!

1933 – Θα παραμείνουμε στη γυναικεία ομορφιά, καθώς ο μικρομετρητής ομορφιάς σχεδιάστηκε για να μετράει με ακρίβεια δεκαδικών ψηφίων τις αναλογίες του προσώπου, ώστε μια κυρία να μπορεί να ενημερώνεται αν χρειάζεται να βαφτεί ή όχι. Τρομακτικό.

1936 – Η ματαιόδοξη γυναικεία δίψα για ομορφιά που επέτασσε τα λακάκια στα μάγουλα, οδήγησε την Isabella Gilbert να δημιουργήσει αυτή την συσκευή. Όπως αντιλαμβάνεστε η συσκευή δεν ήταν τίποτα πέρα από οδυνηρή. Το πιο ιδιαίτερο είναι ότι η Αμερικανική Ιατρική Ένωση όχι μόνο το καταδίκασε αλλά υποστήριξε ότι μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει και καρκίνο(!).

1938 – Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εφεύρεση ακούγεται εξαιρετικά έξυπνη ιδέα, ειδικά αν είσαι μυστικός πράκτορας. Αυτή η ειδική έκδοση του περιστρόφου Colt 38 σχεδιάστηκε στη Νέα Υόρκη λίγο πριν αρχίσει ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Κάθε φορά που ο…’χρήστης’ θα πυροβολούσε, το περίστροφο του εξασφάλιζε και μια φωτογραφία- αποδεικτική μαρτυρία της σκηνής του εγκλήματος. Παρόλο που η εφεύρεση ήταν πολύ πρωτοπόρα για την εποχή της δεν μας έχουν μείνει περαιτέρω μαρτυρίες ή αναφορές για τη χρήση της. Ίσως όσοι την χρησιμοποίησαν να έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους…

1939 – Το …χωνί για το πρόσωπο –ούτε καν για ολόκληρο το κεφάλι– που κάνει τις κυρίες της φωτογραφίας να μοιάζουν λες και βγήκαν από κάποιο pc game, σχεδιάστηκε στον Καναδά για να προστατεύει από το χιόνι, τη βροχή κλπ. Οι σχεδιαστές βέβαια θα μπορούσαν να έχουν προσπαθήσει λίγο παραπάνω λαμβάνοντας υπ’ όψιν για αρχή την έλλειψη οξυγόνου.

1950 – Το πολύ γνωστό στην ιστορία Μ3 έγινε την δεκαετία του ’50 αντικείμενο πειραμάτων προκειμένου να δώσει στον …χρήστη την δυνατότητα να πυροβολεί υπό γωνία(!), προστατεύοντας έτσι τον στρατιώτη που το χρησιμοποιούσε από τα πυρά του αντιπάλου. Για πολλή ώρα αναρωτιόμουν πώς μπορεί να ήταν μηχανικά επιτυχημένη αυτή η εφεύρεση μέχρι που διάβασα ότι απλά δεν ήταν.

1955 – Κάτι πιο ρομαντικό είναι αυτή η εφεύρεση, σχεδιασμένη για να φέρνει τους καπνίζοντες πιο κοντά. Connecting people. Στ’ αλήθεια, δεν σκεφτόντουσαν και πολύ τι σχεδίαζαν τότε.

1961 – Αυτά τα βενζινοκίνητα ρόλλερς, ίσως και να είχαν επιτυχία στους hipsters. Υποθέτουμε ότι την βενζίνη την χρειάζονταν για τις ανηφόρες, γιατί κατά τα άλλα, ρόδα είναι και γυρίζει και δίχως βενζίνη…

1961 – Εντάξει, εδώ πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η εφεύρεση των φωτιζόμενων ελαστικών Good Year είναι μια εκπληκτική ιδέα που πρέπει να επαναληφθεί άμεσα. Απλά φανταστείτε το.
εφευρέσεις

1968 – Ο ιδρυτής της Σαϊεντολογίας L.Ron Hubbard μεταξύ των όσων καταπιάστηκε συμπεριέλαβε και το Hubbard Electrometer το οποίο μετρούσε αν τα φρούτα και τα λαχανικά ένιωθαν πόνο ενώ κοβόντουσαν. Ναι,καλά διαβάσατε. Όπως ο ίδιος είπε “οι ντομάτες ούρλιαζαν την ώρα που τις έκοβαν”.  Δεν θα γίνω καυστική, απλά η φράση food for thought νομίζω ταιριάζει άψογα εδώ.

Στην σημερινή εποχή το βραβείο των πιο περίεργων “εφευρέσεων” νομίζω το κερδίζει δικαιωματικά η Άπω Ανατολή. Βέβαια παγκοσμίως εξακολουθούν να υπάρχουν και να σχεδιάζονται ένα σωρό νέες “εφευρέσεις” σαν κι αυτές που βλέπουμε στα τελεμάρκετινγκ και αναρωτιόμαστε πού στο καλό τις σκέφτηκαν, αλλά στ’ αλήθεια με ένα πρόχειρο ψάξιμο θα βρείτε ένα σωρό πράγματα που χρησιμοποιεί η μέση κινέζα ή αμερικάνα νοικοκυρά και δε θα πιστεύετε ότι υπάρχουν ή θα απορείτε με την χρησιμότητά τους…
Κι εγώ που νόμιζα ότι αυτά που έφτιαχνε ο Κύρος Γρανάζης ήταν βλακείες…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα