Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Πλησίον και Αγάπη


από τον Νικόδημο

1. Η αγάπη είναι ένα από τα πιο εύκολα και πιο δύσκολα θέματα στον χριστιανισμό αλλά και στην κοινή εμπειρία των ανθρώπων.

Είναι εύκολο, διότι όλοι τη νιώθουμε σε μια ή άλλη μορφή πολύ συχνά. Είναι δύσκολο ζήτημα, διότι παρουσιάζεται σε διαφορετικά επίπεδα και διαφορετική ένταση. Άλλο συναίσθημα εννοεί ένας και άλλο άλλος.

Ο Ιησούς αναφέρεται συχνά σε αυτό και το θεωρεί κορυφαίο γνώρισμα στους οπαδούς του. Αλλά στα Τέσσερα Κανονικά Ευαγγέλια δεν περιγράφεται ξεκάθαρα ούτε δίνονται πρακτικές οδηγίες για την έκφραση και την εφαρμογή της αγάπης.

Υπάρχει μόνο η περιγραφή του Παύλου στην Επιστολή 1Κρ 13.5:

Η αγάπη μακροθυμεί (= δείχνει μεγαλοψυχία), χρηστεύεται (είναι προς όλους ευεργετική)... ου ζηλοί (δεν δείχνει ζήλεια)… ου περπερεύεται (δεν δείχνει αλαζονεία), ου φυσιούται (δεν φουσκώνει εγωιστικά), ουκ ασχημονεί (δεν κάνει αισχρότητες), ου ζητεί τα εαυτής (δεν επιδιώκει ίδιον συμφέρον)… ου χαίρει επί τη αδικία (δεν χαίρεται με την αδικία)… πάντα υπομένει… ουδέποτε εκπίπτει.

Ναι, όλα είναι πολύ ωραία. Αλλά πώς αποκτάς τέτοιο συναίσθημα;

Ίσως όταν κάποιος ερωτεύεται βαθιά ή τρελά, στην αρχή έχει αυτό το συναίσθημα, αλλά δεν διαρκεί στην ένταση και αγνότητά του, καθώς εμφανίζονται οι σκοτεινές πλευρές της προσκόλλησης, κτητικότητας, ζήλειας, δυσαρέσκειας κ.λπ. Η σχέση συνεχίζεται ίσως, ο έρωτας και η φροντίδα, μα η αρχική ποιότητα έχει χαθεί.

2. Οι οδηγίες που ο Ιησούς δίνει χωρίζονται σε δύο πολύ διακριτές κατηγορίες. Οι άνθρωποι νομίζουν πως τα λόγια του απευθύνονται σε όλους εξίσου. Και είναι αλήθεια πως πολλές φορές οι ευαγγελιστές δεν γράφουν με σαφήνεια πάντοτε σε ποιους απευθύνεται ο Ιησούς.

Αναγνώριση προσώπου από τo Facebook


Ηεταιρία Facebook ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου, με σκοπό να ελέγχουν οι χρήστες τις περιπτώσεις που κάποιος ανεβάσει φωτογραφία τους, χωρίς προηγούμενη άδεια ή ειδοποίηση.
Συνήθως όταν κάποιος ανεβάζει κάποια φωτογραφία μας, κάνει και τη σχετική επισήμανση (tag). Αυτό συνιστά ένα είδος ενημέρωσης, ειδοποίησης και βεβαίως απαιτεί και τη συναίνεσή μας, στην περίπτωση που έχουν σετάρει το λογαριασμό μας κατ’ αυτό τον τρόπο. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που δεν προηγηθεί το tag;
Σε αυτό επιδιώκει να δώσει απάντηση η νέα λειτουργία αναγνώρισης προσώπου της Facebook. Πρόκειται για μια τεχνολογία προαιρετική, η οποία δεν διατίθεται σε Καναδά και Ευρωπαϊκή ‘Ενωση (λόγω του αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα). Μη νομίζετε όμως, ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή λειτουργία. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται από τη Facebook ήδη από το 2010, στο tagging προσώπων.

Ρ. Νατζέμυ: Τι κι αν οι άλλοι είναι ασυνείδητοι; Εσύ να είσαι συνειδητός

Μερικοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι εντάξει να κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι, ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμο, ηθικό ή σε ευθυγράμμιση με τις ανώτερες αξίες μας.

Έτσι, αν οι άλλοι διπλοπαρκάρουν, πετούν σκουπίδια, παίζουν δυνατή μουσική όταν οι άλλοι αναπαύονται, επιτρέπουν στους σκύλους τους να γαβγίζουν όλη νύχτα, δεν πληρώνουν φόρους, κτίζουν χωρίς άδεια, αγνοούν διάφορους νόμους, τότε είναι εντάξει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Η ιδέα είναι πως είναι εντάξει να κάνουμε οτιδήποτε κάνουν οι άλλοι, ακόμη κι αν είναι επιζήμιο για κάποιον.

Αυτό, επίσης, ισχύει όταν οι άλλοι συμπεριφέρονται με αρνητικό τρόπο προς εμάς, όπως όταν κριτικάρουν, είναι επιθετικοί, εγωιστικοί κλπ. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο σ’ αυτούς. Είναι η βασική νοοτροπία «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» που βρίσκουμε σε λιγότερο ανεπτυγμένους πολιτισμούς, όπου στη χειρότερη όψη της παίρνει τη μορφή αντιποίνων ή εκδίκησης.

Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια αντίληψη της πραγματικότητας είναι βασικό εμπόδιο στην προσωπική και κοινωνική εξέλιξη. Αυτό οδηγεί σε χάος μια κοινωνία, όπου η πιο εγωιστική μορφή συμπεριφοράς θα γίνει ο κανόνας. Θα γίνουμε όλοι σαν το άτομο με την ελάχιστη ηθική.

Δεν είναι δύσκολο να αγαπάμε και να είμαστε ηθικοί, όταν όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο. Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να είμαστε ηθικοί, γεμάτοι αγάπη και συγχώρεση, ακόμη κι όταν οι άλλοι δεν είναι.

Τα φωτισμένα Παιδιά Indigo ή αλλιώς Παιδιά του 83

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που υποστηρίζουν πως ανάμεσά μας γεννήθηκαν κάποια ιδιαίτερα παιδιά με μερικές ξεχωριστές ικανότητες. Τι γνωρίζουμε όμως για τα παιδιά indigo; υπάρχουν στα αλήθεια;
Αρκετοί πιστεύουν πως τα παιδιά Indigo είναι το επόμενο βήμα της ανθρώπινης ανάπτυξης, και συχνά λέγεται πως τα κατέχουν ένα είδος ενέργειας που όμοιό του δεν έχει δει κανείς στην Γη. Οι υποστηρικτές της θεωρίας των παιδιών Indigo υποστηρίζουν πως τα παιδιά αυτά διαθέτουν ψυχικές ικανότητες, σοφία που δεν αρμόζει στο νεαρό της ηλικίας τους και γνώσεις που δεν θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει στην σύντομη διάρκεια της ζωής τους. Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα που αναφέρουν πως τα παιδιά Indigo ήρθαν για να μας διδάξουν ένα μάθημα. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα παιδί indigo όμως και πως ξεκίνησε η φήμη για την ύπαρξη αυτών των ιδιαίτερων παιδιών με τις σχεδόν μαγικές ικανότητες;
Τα “Σημάδια” των παιδιών Indigo
Το πρώτο παιδί Indigo σύμφωνα με τις καταγραφές, παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την Nancy Tappe, η οποία υποστήριζε πως μπορούσε να διακρίνει την αύρα των ανθρώπων.Αφού είχε την δυνατότητα να παρατηρεί την αύρα, κάποια στιγμή διαπίστωσε πως σε κάποια παιδιά δύο νέα χρώματα – με το ένα από τα δύο να υποδηλώνει σημάδι ενός παιδιού Indigo – το φούξια και το ματζέντα εξαφανίστηκαν από το φάσμα της αύρας. Το 1982 μετά την έκδοση ενός σχετικού βιβλίου άρχισε να εμφανίζεται η συγκεκριμένη Αύρα των Indigo, όμως το κίνημα των παιδιών Indigoεξελίχθηκε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα γύρω από το 1990 και μετά.
Ποιά είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν όμως πως ένα παιδί ίσως είναι Indigo; Αρκετοί αναφέρουν πως τα κοινά χαρακτηριστικά των παιδιών Indigo είναι τα εξής:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα