Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Αγάπησε τον εαυτό σου. Ζήσε. Μίλα.

Αγάπησε τον εαυτό σου. Ζήσε. Μίλα.

Αν αναρωτιέσαι πόσο θεωρητικά είναι όλα αυτά, πόσο θεωρητική είναι η φράση “Αγάπησε τον εαυτό σου” ή το ότι η ζωή σου είναι δική σου, είμαστε εδώ για να σου πούμε, για να σου φωνάξουμε ότι είμαστε εδώ, για να σου υπενθυμίσουμε ότι εσύ ορίζεις την ζωή σου, ότι τώρα αλλάζεις μια κατάσταση, ότι το οφείλεις στον εαυτό σου. Αν πάλι θεωρείς ότι το παρόν editorial δεν απευθύνεται σε ‘σενα ή σου είναι αδιάφορο, δώσε 2 λεπτά στον εαυτό σου να έρθει πιο κοντά σε μια κατάσταση που όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξει.
Μαζέψαμε τα προσωπικά μηνύματα των αρθρογράφων μας για την θεματική εβδομάδα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών αλλά θέλουμε να σου πούμε πως το γεγονός ότι είναι απλά μια θεματική εβδομάδα δεν σημαίνει πως ο αγώνας του καθενός σταματάει εκεί. Ο αγώνας να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να διαλέξουμε εμείς την ζωή που θέλουμε και τους ανθρώπους γύρω μας, να μην γινόμαστε με την δειλή σιωπή μας συνεργοί στο έγκλημα, να σε εμψυχώσουμε, να σου θυμήσουμε γιατί σίγουρα το ξέρεις αλλά ίσως κάποτε το ξεχνάς ότι αξίζεις. Αξίζεις όσο αξίζω κι εγώ, όσο κι εμείς, κι ούτε τόσο δα λιγότερο. Τόλμα να αγαπήσεις τον εαυτό σου. 
Γιονίντα Ντρέου
Όχι, δεν έκανες τίποτα λάθος για να ανέχεσαι σωματική, ψυχολογική, λεκτική ή ηλεκτρονική βία! Είσαι μια αυτάρκης προσωπικότητα και το σώμα σου, το μυαλό σου και η ψυχή σου, σου ανήκουν! Μην τα αφήνεις στον έλεγχο κανενός! Τρόπος υπάρχει να ξεφύγεις αρκεί να το πάρεις απόφαση. Ξέρεις ότι μπορείς και ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σου.
Φωτεινή Μαρία Μοναστιρλή
Αγάπησε τον εαυτό σου. Ανακάλυψε τον από την αρχή. Βλέπεις; Είσαι υπέροχη! Ακριβώς έτσι όπως είσαι! Καιρός να το δειξεις σε όλους. Όποιος δεν το βλέπει, πρέπει πρώτα να αγαπήσει τον δικό του εαυτό…
Αθανασία Ζάπρου
Αν σε χτυπάει, σε κακοποιεί. Αν σε απειλεί, σε κακοποιεί. Αν σε αναγκάζει να κάνετε σεξ, σε κακοποιεί. Αν υποχρεώνει να εξαρτασαι από εκείνον, σε κακοποιεί. Αν σε μειώνει και σε εξευτελίζει ώστε να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις τίποτα, σε κακοποιεί. Αν τον φοβάσαι, σε κακοποιεί. Αν προσπαθείς να προλάβεις οτιδήποτε θα πυροδοτήσει την οργή του, σε κακοποιεί. Μίλα κι ας φοβάσαι.

Γιατί πρέπει εξαρχής να μιλάτε στα μωρά σαν να είναι ενήλικες

μωρά

Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν λέξεις και τι σημαίνουν πολύ πριν αρχίσουν να μιλάνε και οι ερευνητές αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς το κάνουν.

“Νομίζω ότι είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι ακόμη και με ένα πολύ μικρό λεξιλόγιο, τα βρέφη φαίνεται ότι έχουν την αίσθηση ότι κάποιες λέξεις και έννοιες είναι περισσότερο 'παρόμοιες' από άλλες”. Αυτό λέει η δρ. Elika Bergelson από το Πανεπιστήμιο Duke, Durham, που ηγήθηκε σχετικής έρευνας.
Και προσθέτει: “Αν και εξακολουθούν να έχουν πολλά να μάθουν προτού παρουσιάσουν επίπεδα κατανόησης που μοιάζουν με εκείνα των ενηλίκων, ή ακόμα και των μικρών παιδιών, αυτή η έρευνα μας δίνει μια ματιά στο πώς οργανώνονται αυτές οι πρώτες λέξεις και έννοιες”.

Πώς έγινε η έρευνα

Η σωστή εκμάθηση λέξεων απαιτεί τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του λόγου και του κόσμου γύρω μας και την εκμάθηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών λέξεων.
Η ερευνητική ομάδα της δρ. Bergelson μελέτησε βρέφη ηλικίας 6 μηνών για να διαπιστώσει αν αυτές οι συνδέσεις ήταν γνωστές, σε αντίθεση με την απλή αναγνώριση των λέξεων μεμονωμένα.
Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη εστίασαν σημαντικά περισσότερο στις εικόνες αντικειμένων που συνοδεύονταν από ονομασία (π.χ. "αυτοκίνητο"), όταν τα αντικείμενα αντιστοιχούσαν σε μη σχετιζόμενα αντικείμενα (όπως μια εικόνα ενός αυτοκινήτου με μια φωτογραφία χυμού) παρά στις εικόνες με σχετικά μεταξύ τους αντικείμενα (όπως μια εικόνα ενός αυτοκινήτου με μια εικόνα ενός καροτσιού).
Τα βρέφη, σύμφωνα με τους ερευνητές, “μπορεί να γνωρίζουν αρκετά για το νόημα μιας λέξης για να την διαχωρίσουν από το άσχετο αντικείμενο, αλλά όχι από το σχετικό (...) Δηλαδή, τα βρέφη γνωρίζουν ότι το 'αυτοκίνητο' δεν μπορεί να αναφέρεται στον χυμό, αλλά όχι αν το καροτσάκι εμπίπτει στην κατηγορία 'αυτοκίνητο'”.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ(Βίντεο)



Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Ο Δρ Richard, το 1969, είχε αναφέρει σε ομιλία του πως η βία με την αισχρότητα της πορνογραφίας στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ταινιών θα αυξηθεί για να απευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στη βία και την πορνογραφία και να τους κάνει να αισθάνονται ότι η ζωή είναι σύντομη, αβέβαιη και κτηνώδης.

Η ρύθμιση για το περιβάλλον θα είναι τέτοια, ώστε να μην μπορούν να επιβιώσουν οι μικροκαλλιεργητές, τους καταστρέφουν για να τους απομακρύνουν από τη γη.
Ατζέντα 21: ο παγκόσμιος φασιστικός οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη σύνοδο κορυφής της γης στη Βραζιλία συμφώνησαν σε αυτό το πρόγραμμα.

Το παράξενο φαινόμενο της ανθρώπινης αυτανάφλεξης

φαινόμενο ανθρώπινης αυτανάφλεξης

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ένας Ιρλανδός νομοθέτης περιέγραψε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη – και αμφιλεγόμενη – αιτία θανάτου ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου, του Michael Faherty. Τα ερείπια του 76χρονου άνδρα βρέθηκαν στο σπίτι του από πυροσβέστες που ανταποκρίθηκαν στον συναγερμό καπνού, τη νύχτα της 22ης Δεκεμβρίου 2010. Το σώμα του ανθρώπου είχε καεί, αν και τίποτα άλλο στο δωμάτιο δεν υπέστη καμία ζημιά. Μετά από εννέα μήνες έρευνας, ο Δρ. Ciaran McLoughlin, ένας 25χρονος παλαίμαχος του πεδίου, απέρριψε απρόθυμα την ακόλουθη δήλωση: «Η πυρκαγιά αυτή διερευνήθηκε διεξοδικά και έφτασα  στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι μια περίπτωση ανθρώπινης αυτανάφλεξης, για την οποία δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση».
Ανθρώπινη αυτανάφλεξη; Η έννοια της SHC, που συνήθως ορίζεται ως το σώμα ενός ζωντανού ατόμου που ξαφνικά τυλίγεται στις φλόγες χωρίς καμία πηγή εξωτερικής ανάφλεξης, είναι το υλικό των ταινιών τρόμου, των αστικών θρύλων και των γοτθικών μυθιστορημάτων και όχι ό,τι μπορεί να βρεθεί σε ένα πιστοποιητικό θανάτου του 21ου αιώνα. Και όμως, ο Δρ. McLoughlin και μία ομάδα παθολόγων, επιστημόνων και αξιωματικών πυροσβεστικής, αισθάνθηκαν ότι αυτή ήταν η μόνη δικαιολογημένη εξήγηση για την ολέθρια απώλεια του κ. Faherty.
Έχει περάσει καιρός από την πρώτη φορά που αυτό το μυστήριο φαινόμενο – ή φερόμενο φαινόμενο, για εκείνους που δεν το αναγνώρισαν ως νόμιμο – να καταγραφεί στη βιβλιογραφία. Από τις 200 αναφερθείσες περιπτώσεις ανθρώπινης αυτανάφλεξης, ορισμένες φαίνεται να δείχνουν πιο έγκυρες από τις άλλες. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από την αρχή (και σε σχέση με όλους εκείνους τους σκεπτικιστές εκεί έξω), η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είχε άμεση σχέση με το αλκοόλ, την παρουσία σε αίθουσα με μία εξωτερικής πηγή φλόγας όπως τα τσιγάρα ή ένα τζάκι, την ηλικία ή την περιορισμένη κινητικότητα. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν συναρπαστικά ευρήματα υπέρ της SHC.

7 πράγματα που οι δυναμικές γυναίκες επιλέγουν να κυνηγήσουν αντί για τους άντρες!




Φυσικά, το να έχεις κάποιον άντρα στη ζωή σου και να συνδέεσαι με τον οποιονδήποτε τρόπο μαζί του είναι όμορφο, αλλά δεν είναι κι απαραίτητο. Μπορεί να σου ακουστεί κάπως, αλλά κι η single ζωή έχει τα καλά της. Μάλιστα ίσως να έχει περισσότερα καλά από το να είσαι τελικά σε σχέση. Μέχρι να βρεις τον «ιδανικό« για σένα, θα περάσεις από σαράντα κύματα, θα πληγωθείς, θα αναλωθείς και τελικά θα δεις ότι δεν άξιζε τον κόπο.
Οι προτεραιότητες στις μέρες μας, έχουν αλλάξει και οι ώριμες γυναίκες γνωρίζουν ότι το να τρέχεις μία ζωή πίσω από αντρικά παντελόνια δεν είναι κι η πιο σοφή επιλογή που μπορείς να κάνεις. Γι' αυτό, επιλέγουν να κυνηγήσουν άλλα πράγματα, πιο ουσιαστικά και τα παρακάτω είναι μερικά από αυτά:
1. Την καριέρα των ονείρων τους
Ναι, τα όνειρα υπάρχουν για να πραγματοποιούνται. Σπουδάζεις, όχι μόνο για να διευρύνεις τις γνώσεις και την παιδεία σου, αλλά και για να βρεις μία δουλειά που να σου προσφέρει όλα όσα ποθείς, πάνω στο αντικείμενό σου. Μία γυναίκα στις μέρες μας, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από έναν άντρα και φυσικά έχει εξισωθεί μ' αυτόν, οπότε έχει κάθε δικαίωμα στην ίση ευκαιρία κι ανέλιξη.
2. Τις υγιείς σχέσεις σε κάθε επίπεδο
Όχι μόνο από ερωτικής άποψης, αλλά και σε σχέση με τους φίλους, την οικογένεια, τους συμφοιτητές/συναδέλφους και γνωστούς. Από μία στιγμή και μετά, πρέπει να αρχίσεις να γίνεσαι πολύ επιλεκτική σχετικά με τους ανθρώπους που σε πλαισιώνουν. Να σου λείπει η κακία, η μιζέρια κι η τοξικότητα. Επίλεξε σωστά ποιοι θα σε περιτριγυρίζουν και προσπάθησε να δημιουργήσεις σχέσεις ικανές να αντέξουν στο χρόνο, σχέσεις υγιείς.
3. Τις προκλήσεις
Ο δρόμος προς την επιτυχία, είναι γεμάτος προκλήσεις. Για να φτάσεις στην αντίπερα όχθη, θα μοχθήσεις, θα κουραστείς, θα πέσεις και θα ξανασηκωθείς. Η μαγκιά σου είναι στο να βλέπεις κάθε εμπόδιο για καλό και να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις κάθε πρόσκληση που θα βρεθεί στο δρόμο σου, με πυγμή και θάρρος.

Δυσάρεστη αναπνοή: Ποιες τροφές την προκαλούν

Η κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) προκαλείται από βακτήρια. Υπάρχουν πάνω 600 διαφορετικά βακτήρια στο στόμα δημιουργώντας ενώσεις θείου που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών.
Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των βακτηρίων από άλλους και είναι πιο επιρρεπείς στη χαλίτωση. Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι ιοί ή εχθρικά μικρόβια, ούτε είναι μολυσματικά, αλλά παράγουν άσχημη μυρωδιά θείου που είναι η κύρια αιτία της κακής αναπνοής.
Η δυσάρεστη αναπνοή είναι συχνά αποτέλεσμα ξηροστομίας, καθώς το σάλιο προστατεύει το στόμα από τα μικρόβια, σύμφωνα με τον βακτηριολόγο δρ. Harold Katz.
Το ξηρό στόμα είναι πιο συνηθισμένο το χειμώνα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει θέρμανση. Οι καυστήρες αερίου και πετρελαίου αντλούν τον ξηρό αέρα. Η πρόληψη της ξηροστομίας είναι το κλειδί για την εξάλειψη της πιθανότητας δυσάρεστης αναπνοής τον χειμώνα, λέει ο Katz. Τα φάρμακα για το κρυολόγημα και την γρίπη το χειμώνα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή, καθώς και αυτά μειώνουν το σάλιο, αναφέρει ο βακτηριολόγος.
Ορισμένα τρόφιμα έχουν την τάση να προκαλούν κακή αναπνοή περισσότερο από άλλα. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και ζάχαρη επιβαρύνει την κατάσταση. Για παράδειγμα, μια μεγάλη κατανάλωση τυριών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, καθώς περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Αυτές προτιμούν τα βακτήρια για να τρέφονται, όπως βέβαια και τη ζάχαρη.
“Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή συγκέντρωση ενώσεων θείου. Είναι χημικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που παράγονται από τα βακτήρια της κακής αναπνοής”, λέει ο Katz.
Τροφές και ποτά όπως οι ντομάτες, ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή και ο καφές περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέων τα οποία προκαλούν ταχύτερη αναπαραγωγή των βακτηρίων. Ο καφές περιέχει υψηλά επίπεδα οξέων που επιταχύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό δημιουργεί πικρή γεύση στο στόμα και στη συνέχεια οδηγεί σε κακή αναπνοή. Ο καφές είναι επίσης διουρητικό που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να στεγνώσει στο στόμα. Το γάλα στον καφέ επιδεινώνει την κατάσταση διότι περιέχει σάκχαρα.

Tι είναι και πως εξηγείται το “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”



Κατά καιρούς ακούμε για περιστατικά με ανθρώπους που πέφτουν θύματα κακοποίησης και δεν αντιδρούν, χρησιμοποιούμε τον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Τι είναι όμως το συγκεκριμένο σύνδρομο και πώς πήρε το όνομά του;
Στις 23 Αυγούστου του 1973 δύο οπλισμένοι εγκληματίες εισέβαλαν σε μία τράπεζα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Καθώς πυροβολούσαν, ο ένας από τους δύο, ο Jan-Erik Olsson, ανακοίνωσε στους τρομοκρατημένους υπαλλήλους της τράπεζας ότι «Το πάρτι μόλις άρχισε!».
Οι δύο ληστές κράτησαν για τις επόμενες 131 ώρες στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας τέσσερις ομήρους, τρεις γυναίκες κι έναν άνδρα, γύρω από τους οποίους είχαν τοποθετήσει δυναμίτη.
Οι όμηροι παρά τις απειλές και τη βία που υπέστησαν από τους κακοποιούς, όταν τελείωσε η περιπέτειά τους είχαν μια απρόσμενη συμπεριφορά.
Στις συνεντεύξεις που έδωσαν στα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν τους εγκληματίες που τους κράτησαν ομήρους, εκφράζοντας φόβο για τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απελευθερώσουν.

Ο μύθος των Δαναΐδων


Με τη συλλογική ονομασία Δαναΐδες είναι γνωστές οι 50 κόρες του Δαναού, τις οποίες απέκτησε με δέκα διαφορετικές γυναίκες (τις: Ατλαντείη, Ελεφαντίδα, Έρση, Ευρώπη, Κρινώ, Μέμφιδα, Πιερία, Πολυξώ, Φοίβη και μια ανώνυμη Αιθιοπίδα). Λέγονταν και Δανααί (Στράβων, Η 371), ή και Βηλίδες από τον παππού τους Βήλο (Οβιδίου Μεταμορφώσεις, IV 463). 

Μετά τον θάνατο του Βήλου, οι Δαναΐδες ακολούθησαν τον πατέρα τους και έφυγαν από τη Λιβύη (της οποίας η βασιλεία είχε ανατεθεί σε αυτόν), καθώς φοβόνταν τους 50 γιους του αδελφού του, του Αιγύπτου. Αρχικώς κατέπλευσαν στη Λίνδο της Ρόδου και κατά μία παράδοση τρεις Δαναΐδες έμειναν για πάντα εκεί μετά την αναχώρηση των υπόλοιπων: «...ετελεύτησαν κατά την επιδημίαν την εν τη Λίνδω» (Διόδωρος ο Σικελιώτης, Ε 58). Τελικώς έφθασαν στο Άργος. Την άφιξή τους εκεί σημάδεψε ένα ερωτικό περιστατικό του θεού Ποσειδώνα με μία από τις Δαναΐδες, την Αμυμώνη, που είχε σταλεί με αδελφές της να βρουν νερό. Το περιστατικό αυτό είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα για τον κάμπο του Άργους, καθώς η περιοχή αρδεύθηκε με άφθονα νερά και έγινε γονιμότατη. Ο Δαναός έθεσε αξίωση επί του θρόνου του Άργους, καθώς ήταν δισέγγονος της Ιούς, κόρης του βασιλιά του Άργους Ινάχου, οπότε το σχετικό δημοψήφισμα τον έφερε στην εξουσία. 

Μετά από λίγο καιρό όμως κατέφθασαν στην πόλη οι 50 γιοι του Αιγύπτου (οι «Αιγυπτιάδες») και απαίτησαν να τους παντρευτούν οι ισάριθμες Δαναΐδες. Ο Δαναός δέχθηκε φαινομενικά και «μοίρασε» με κλήρο την καθεμιά από τις κόρες του στον καθένα Αιγυπτιάδη (εκτός από τις κόρες τις Μέμφιδας, που πήραν τους συνωνύμους τους), αλλά είχε αποφασίσει την εξόντωσή τους: Εφοδίασε με ένα μεγάλο μαχαίρι την καθεμιά από τις Δαναΐδες και τις διέταξε να σκοτώσουν τους συζύγους τους την πρώτη νύχτα του γάμου σκίζοντας την καρδιά τους με αυτό όταν αυτοί θα είχαν αποκοιμηθεί. 

ΠΡΩΗΝ ΜΑΣΟΝΟΣ ΤΩΝ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ «ΠΙΝΑΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ ΜΩΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ»(Βίντεο)



Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Οι ελίτ του Χόλυγουντ χρησιμοποιούν «το αίμα των μωρών για να φτάσουν ψηλά» σύμφωνα με τον Αμερικανό ηθοποιό Keanu Reeves, ο οποίος προειδοποιεί ότι «αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο πιο αθώο είναι το παιδί και όσο περισσότερο υπέφερε πριν πεθάνει, τόσο καλύτερο και τόσο υψηλότερα φτάνουν».
«Οι αποκαλύψεις που βγαίνουν από το Χόλυγουντ τώρα, σας λέω, είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Keanu Reeves στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου παρουσίασε τρεις μοτοσικλέτες που σχεδίασε για μια εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2007.
Εξηγώντας ότι προσπαθεί να κτίσει ένα μέλλον που θα είναι απαλλαγμένο από τα δεσμά του Χόλιγουντ, το αστέρι της σειράς John Wick, μίλησε με αποτροπιασμό για τη θέση του παιδιού στο Χόλιγουντ.
«Τα παιδιά είναι σεβαστά, τοποθετούνται σε εξέχουσα θέση, αλλά επίσης βασανίζονται, βιάζονται, δολοφονούνται και καταναλώνονται με διάφορους τρόπους. Είναι πηγή χρημάτων. Και είναι λυπηρό που λέω ότι αυτή η πρακτική φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ανοιχτή στους κύκλους αυτούς τα τελευταία χρόνια. »

Τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν την ενσυναίσθηση-10 τρόποι

Η Δρ. Michele Borba, μία διεθνής αναγνωρισμένη εμπειρογνώμονας και συγγραφέας θεμάτων περί παιδιών, εφήβων, γονέων, εκφοβισμού και ηθικής ανάπτυξης, στο άρθρο της με τίτλο «Η Κρίση της Ενσυναίσθησης: Γιατί τα παιδιά είναι σκληρότερα;» ανέφερε πολλά αληθινά παραδείγματα παιδιών δημοτικού, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για δολοφονία. Σύμφωνα με την ίδια, «αυτοί (οι δολοφόνοι) ήταν όλοι παιδιά χωρίς ίχνος συμπόνιας – η μοναδική αρετή, που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε αποτρέψει τη διάπραξη των φρικτών πράξεών τους.»
Φυσικά, οι γονείς δεν θα μπορούσαν ποτέ εκ προθέσεως να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με σκοπό να γίνουν εν ψυχρώ δολοφόνοι, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πράξεις μας, τα λόγια και τα παραδείγματά μας, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο πώς τα παιδιά μας θα συμπάσχουν με άλλους.
Σύμφωνα με τη Δρ. Michele Borba:
«Η ενσυναίσθηση, η πρώτη ουσιαστική αρετή της ηθικής νοημοσύνης, είναι η ικανότητα να ταυτιζόμαστε και να αισθανόμαστε τις ανησυχίες ενός άλλου ατόμου. Είναι το ισχυρό συναίσθημα που σταματά τη βίαιη και σκληρή συμπεριφορά και μας προτρέπει να συμπεριφερόμαστε με ευγένεια στους άλλους. Επειδή η ενσυναίσθηση προκύπτει φυσικά, και αρκετά νωρίς, τα παιδιά μας γεννιούνται με ένα τεράστιο ενσωματωμένο πλεονέκτημα για την ηθική τους ανάπτυξη. Αλλά, η ανάπτυξη αυτής της θαυμάσιας ικανότητας των παιδιών μας να συμπονούν τους άλλους, δεν αποτελεί εγγύηση. Παρόλο που τα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα για ενσυναίσθηση, αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί σωστά, διαφορετικά θα παραμείνει αδρανής.»
Περαιτέρω στο άρθρο της, η Δρ. Michele Borba περιγράφει λεπτομερώς τους πέντε παράγοντες που είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί για την ενσυναίσθηση και σηματοδοτούν κρίση στην ανάπτυξή της:
1. Συναισθηματική μη διαθεσιμότητα των γονέων
2. Απουσία υποστηρικτικών πατέρων
3. Καταιγίδα σκληρών εικόνων από τα μέσα ενημέρωσης
4. Εκμάθηση απόκρυψης των συναισθημάτων στα αγόρια κατά την ανατροφή τους
5. Κακομεταχείριση στην κούνια
Η Δρ. Michele Borba καταλήγει στο άρθρο της με μία πρόσκληση προς τους ενήλικες να αναγνωρίσουν την ανάγκη για αντιμετώπιση της κρίσης της ενσυναίσθησης και της «επιδημίας της κακίας των παιδιών» και τους ενθαρρύνει να καλλιεργήσουν την ηθική νοημοσύνη των παιδιών.
Σε σχετικά άρθρα για την «Ενσυναίσθηση και την Ευγένεια,» η Δρ. Michele Borba αποκαλύπτει τα παρακάτω μυστικά για την ανατροφή συμπονετικών παιδιών, έχοντας υπόψη ότι «ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν την ενσυναίσθηση, είναι μέσα από δικές τους μαρτυρίες ή από τα ίδια τα βιώματά τους»:

Νά ἀνάψουμε τήν …φλόγα;

Νά ἀνάψουμε τήν ...φλόγα;

Πολλὲς φορὲς στὴν ζωή μας ἀπογοητευόμεθα, κουραζόμεθα, σηκώνουμε τὰ χέρια ψηλά.
Οἱ ἀναποδιὲς μᾶς δυσκολεύουν στὸ νὰ ἔχουμε καθαρὴ τὴν σκέψιν μας καὶ κυρίως ζωντανὰ τὰ ὄνειρά μας…
Κι ὅλα ξεκινοῦν ἀπὸ τὸ ὅτι δὲν μάθαμε νὰ κρατᾶμε ζωντανὸ τὸ ὄνειρό μας, κάτω ἀπὸ ὁποιεσδήποτε συνθῆκες.
Μία συνήθεια ποὺ δὲν θὰ μᾶς τὴν διδάξουν σὲ κάποιο πανεπιστήμιο ἀλλὰ πρέπει μόνοι μας νὰ τὴν κτίσουμε καὶ νὰ τὴν κάνουμε κάτι σὰν τὴν …ἀνάσα μας.
Πῶς θά γίνη αὐτό;
Εὔκολο…
Ἄς φαντασθοῦμε τὸ ὄνειρό μας σὰν κάτι ποὺ χρειάζεται καθημερινῶς νὰ τροφοδοτεῖται μὲ ἐξωτερικὴ φλόγα.

Να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου

Η τιμιότητα είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιείς πολύ, χωρίς πάντα να καταλαβαίνεις την πραγματική της σημασία. Δεν έχει καμιά σχέση με την ηθική ή τη σεμνοτυφία. Το να είναι κανείς τίμιος έχει στην πραγματικότητα ελάχιστη σχέση με το να συλληφθεί ή να πάει φυλακή. Η τιμιότητα είναι μια πράξη αγάπης για τον εαυτό μας.


Η βασική αξία της τιμιότητας είναι πως «ό,τι δίνεις στη ζωή αυτό θα πάρεις». Ο νόμος του αίτιου και του αιτιατού λειτουργεί πάντα σε όλα τα επίπεδα. Αν μειώνεις ή κατακρίνεις τους άλλους, τότε κι εσύ θα κριθείς. Αν είσαι συνεχώς οργισμένος, τότε παντού θα συναντάς οργή. Η αγάπη που νιώθεις για τον εαυτό σου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την αγάπη που σου προσφέρει η ζωή. Φαντάσου για παράδειγμα ότι μόλις διέρρηξαν το διαμέρισμά σου. Μήπως θα σκεφτείς αμέσως ότι έπεσες θύμα; «Μου άδειασαν το διαμέρισμά μου. Ποιος μου το έκανε αυτό;» Όταν σου συμβεί κάτι τέτοιο, ξέρω ότι το συναίσθημα που νιώθεις είναι συγκλονιστικό. Σκέφτηκες όμως πώς και γιατί προσέλκυσες αυτή την εμπειρία;

Σώφρων αυτός που νικάει τον εαυτό του


"Εκείνος που ενώ πάει να βλάψει τον διπλανό του, διστάζει —από φόβο μήπως, αποτυγχάνοντας να κάνει αυτό πού θέλει, εισπράξει αυτό πού δεν θέλει— είναι πιο συνετός.


Γιατί όσο φοβάται, διστάζει· κι όσο διστάζει, ο χρόνος πού παρεμβάλλεται τον κάνει να αλλάξει σχέδια. Τούτο όμως δεν θα είναι πια δυνατό, όταν το σχέδιο του θα έχει πραγματοποιηθεί, ενώ, απεναντίας, όσο διστάζει, είναι ακόμη δυνατό. 


Κι όποιος, πάλι, νομίζει ότι μπορεί να κάνει κακό στους γύρω του χωρίς να πάθει κι ο ίδιος κάτι κακό, δεν σκέπτεται σωστά: οι ελπίδες δεν βγαίνουν πάντοτε σε καλό. 

10 άβολα σημάδια ότι γίνεστε το άτομο που προορίζεστε να είστε


Καθώς ο χρόνος περνά, θα συνειδητοποιήσετε πως πράγματι γίνεστε το άτομο που προορίζεστε να είστε. Και εδώ είναι 10 άβολα σημάδια που θα σας δείξουν την μεταμόρφωση.

1) Κάνετε τα πάντα μόνοι σας και νιώθετε απομονωμένοι από τους άλλους.
Όσο πιο ώριμοι είστε, τόσο καλύτερα μπορείτε να χειριστείτε τα πράγματα μόνοι σας και νιώθετε πως δεν θέλετε να είστε βάρος σε κανέναν. Λέτε «μπορώ» ακόμα και σε ανθρώπους που ειλικρινά θέλουν να σας βοηθήσουν. Πολλές φορές νιώθετε μόνοι και απομονωμένοι αλλά είστε περήφανοι για τον εαυτό σας επειδή είστε δυνατοί και ανεξάρτητοι συγχρόνως.

2) Συνειδητοποιείτε πως έχετε κάποια θέματα με τον εαυτό σας
Ξέρετε ακριβώς πως έχετε ζητήματα να νικήσετε: είτε είναι σχετικά με το άγχος, με τις εναλλαγές της διάθεσης, με τα θέματα εμπιστοσύνης, διαταράσσουν την ευεξία σας. Θα αναγνωρίσετε πότε, πως και υπό ποιες συνθήκες αυτά τα θέματα θα εμφανιστούν και θα κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να τα νικήσετε.

3) Έχετε μια δυνατή επιθυμία να αποκοπείτε από περιττές σχέσεις
Καθώς ο χρόνος περνά, θα νιώσετε πως έχετε πολλούς γνωστούς, αλλά λίγους φίλους. Αρχίζετε να αναρωτιέστε για τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Θα ξεκινήσετε να συνειδητοποιείτε ποιοι είναι αληθινοί και ποιοι όχι, ποιος θέλει να μείνει ή το αντίστροφο. Θα νιώσετε απογοητευμένοι, ένοχοι και λυπημένοι αν χάσετε κάποιους φίλους που αγαπάτε αλλά είστε αρκετά γενναίοι να αφήσετε τις σχέσεις που είναι τοξικές και έκαναν συναισθηματική κατάχρηση του εσωτερικού σας εαυτού.

Υγιείς εγκεφάλους ή υγιή δόντια… ποιο είναι πιο σημαντικό;



Mια νέα μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στο φθόριο πριν από τη γέννηση τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα IQ στην ηλικία των 4 – 12 ετών.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Dr. Bashash, βασικό μέλος του κλάδου της Ομάδας Περιβάλλοντος και Μοριακής Επιδημιολογίας (EMERG) του Τορόντο.
Το EMERG χρηματοδοτείται από το NIH (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας) από το 1991 και διεξάγει μεγάλες διαχρονικές μελέτες ελέγχου παραγόντων περιβαλλοντικού κινδύνου σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των νευρώνων στα παιδιά και τις καταστάσεις χρόνιων παθήσεων σε ενήλικες.

Αληθινή αποστολή για τον καθένα είναι να βρει το δρόμο του (ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ)



Έτσι, ξαφνικά, άστραψε μέσα μου σα ζωηρή φλόγα η γνώση: για τον καθένα υπήρχε μια “αποστολή”. Αλλά για κανέναν άνθρωπο δεν υπάρχει αποστολή που τη διαλέγει ο ίδιος, την περιγράφει και την κατευθύνει. Ήταν σφάλμα που ήθελε νέους θεούς και σφάλμα που φιλοδοξούσε να δώσει στον κόσμο κάτι νέο! Για τον αφυπνισμένο άνθρωπο δεν υπάρχει απολύτως κανένα άλλο καθήκον, παρά μόνο ένα: να ερευνήσει τον εαυτό του, να στεριώσει καλά σ’ αυτόν και να βαδίσει τον δικό του δρόμο, όπου κι αν οδηγεί. Αυτή η ανακάλυψη με συγκλόνιζε βαθιά και ήταν καρπός αυτού του βιώματος. Πολλές φορές φαντάστηκα το μέλλον με διάφορα σχήματα, ονειρεύτηκα και διάφορους ρόλους που είχα να παίξω, είτε ως ποιητής είτε ως προφήτης ή ζωγράφος, ή κάτι άλλο τέλος πάντων. Όλα αυτά όμως ήταν ένα τίποτα. Δεν ήμουν στον κόσμο για να κάνω κηρύγματα ή να ζωγραφίζω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος έχει τέτοιους σκοπούς στον κόσμο. Όλα αυτά είναι πάρεργα. Αληθινή αποστολή για τον καθένα είναι να βρει το δρόμο του, είτε με την ποίηση ή την τρέλα, την προφητεία. Δεν έχουν όλα αυτά καμιά σημασία. Εκείνο που προέχει είναι να βρίσκει κανείς τη μοίρα του, όχι την οποιαδήποτε μοίρα, και να ζει αδιατάραχτα σύμφωνα με τις επιταγές της. Όλα τα άλλα είναι ατελή, προσπάθειες άχρηστες, καταφύγια σε ιδεώδη των μαζών, προσαρμογή και αγωνία του εσωτερικού κόσμου. Ο νέος σκοπός της ζωής μου στεκόταν μπροστά μου φοβερός και άγιος- χιλιάδες φορές τον είχα προαισθανθεί, πολλές φορές τον είχα εκφράσει, αλλά τώρα πρώτη φορά τον έζησα. Ήμουν ένα παιχνίδι της φύσης, της αβεβαιότητας, ίσως για να μια νέα πραγματικότητα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα