Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους

Paidia Adikia

γράφει η Χρύσα Ευαγγέλου
 
Πολλές φορές ταυτιζόμαστε με τα προβλήματα των παιδιών μας και σπεύδουμε να πάρουμε θέση, να πούμε την άποψη μας και να δώσουμε συμβουλές.
Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν παιδί, να γυρνάτε από το σχολείο με κάτι που σας προβλημάτιζε και όταν το εκστομίζατε στη μαμά σας, άρχιζε εκείνο τον ατελείωτο μονόλογο, λες και αγόρευε σε δίκη. Είχε κάποια πρακτική αξία; Σας είχε βοηθήσει κάτι από όλα εκείνα που μονολογούσε;
Τα παιδιά δεν ζητάνε από εμάς να τους λύσουμε τα προβλήματα τους, αλλά να τους δείξουμε το τρόπο για το πως τα ίδια θα το καταφέρουν αυτό. Τα παιδιά χρειάζονται την καθοδήγηση μας και την ενθάρρυνση μας, όχι έτοιμες λύσεις και συμβουλές, αλλά τα ερεθίσματα εκείνα που θα τα οδηγήσουν να ανακαλύψουν μόνα τους τις λύσεις που χρειάζονται. Χρειάζεται τα ίδια να το καταφέρουν αυτό. Εκεί έγγυται η δική μας χρησιμότητα ως γονείς.
Σε πρακτικό επίπεδο μπορούμε να τα ακούσουμε. Να τους ζητήσουμε να περιγράψουν τι τα απασχολεί και πως αισθάνονται για αυτό, να τα φέρουμε δηλαδή σε επαφή με τα συναισθήματα τους. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται να αισθανθούν ότι τα καταλαβαίνουμε, ότι τα συμπονάμε, ότι είμαστε κοντά τους, χωρίς να χρειάζεται να πούμε ή να κάνουμε κάτι. Απλά και μόνο η προσοχή μας και ο χρόνος που τους αφιερώνουμε είναι αρκετά για να πάρουν το μήνυμα αυτό.
Από εκεί και πέρα μπορούμε να τα προτρέψουμε να σκεφτούν προτάσεις και να διερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης.

Ο ιδανικός σύντροφος

F Sxesi

γράφει η Χρύσα Ευαγγέλου

Σαν παιδιά φαντασιωνόμασταν την τέλεια σχέση.
Το βασιλόπουλο με το άσπρο άλογο ήταν η φαντασίωση κάθε κοπέλας, όπως την παρουσιάζουν τα παραμύθια του προηγούμενου αιώνα. Μετά αυτή η φαντασίωση ξεθώριασε και το βασιλόπουλο μετατράπηκε σε επιτυχημένο άντρα με κύρος, θέση και φυσικά με ένα παχυλό μισθό. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας γιατρός ή δικηγόρος ήταν μια κοινωνικά καταξιωμένη επιλογή.
Και τώρα τι; Το βασιλόπουλο δεν έχει πια άλογο και ο καταξιωμένος άντρας δεν έχει πια το παχυλό μισθό που είχε κάποτε και επιπλέον έχει χάσει την αναγνώριση του.
Και τώρα τι; Ποιος είναι ο ιδανικός άντρας για ένα κορίτσι αυτής της εποχής; Τι συμβουλές δίνουν άραγε οι μαμάδες στις κόρες τους και πως φαντασιώνονται τα σημερινά κορίτσια τον ιδανικό σύντροφο;
Η φαντασίωση του ιδανικού συντρόφου έχει καταρρεύσει από καιρό. Οι περισσότεροι γάμοι αργά ή γρήγορα φαίνεται να διαλύονται και ακόμα και αν δεν συμβαίνει αυτό, τα προβλήματα στις σχέσεις φαντάζουν ανυπέρβλητα.
Ο ένας κατηγορεί τον άλλον γιατί μια ωραία μέρα δεν ανταποκρίνεται πια στις προσδοκίες του. Και κάπως έτσι λήγει ο μήνας του μέλιτος.
Γιατί έχουμε προσδοκίες από το σύντροφο μας; Γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζεται να κάνει το ένα ή το άλλο ή ακόμα χειρότερα, οφείλει να το κάνει; Και αν δεν το κάνει έχουμε κάθε δικαιολογία για να τον χωρίσουμε; Που είναι η αγάπη τελικά; Που είναι η δική μας ευθύνη;

5 ερωτήσεις για να βρείτε το δρόμο σας όταν αισθάνεστε χαμένοι

Αισθάνεστε χαμένοι στον λαβύρινθο της ζωής; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια πράγματα διατίθεστε να εγκαταλείψετε και ποια χρειάζεστε για ν' ακολουθήσετε το μονοπάτι σας. Να γνωρίζετε το τίμημα που προτίθεστε να πληρώσετε για τα όνειρά σας.

Χαμένη στο κρύο

Πώς θα λέγατε ότι αισθάνεστε σήμερα; Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε ίσως αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι ή ίσως αισθανθήκατε έτσι τον τελευταίο καιρό.
Πρώτα απ’ όλα μην ανησυχείτε. Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο μπορεί να πιστεύετε.
Όλοι περάσαμε στιγμές κατά τις οποίες ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποια ήταν η διαδρομή μας. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν έχετε την καλύτερη οικογένεια, τους καλύτερους φίλους ή τη δουλειά που πάντα ονειρευόσασταν.
Αν περνάτε κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε πως πρόκειται στην πραγματικότητα για κάτι καλό.
Ίσως αυτή να είναι μια καλή στιγμή να σταματήσετε και αναλογιστείτε. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπ’ όψιν ότι μάλλον ξεχνάτε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή σας: εσάς.
Δώστε απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις όταν αισθάνεστε χαμένοι. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε το μονοπάτι για να προχωρήσετε.
1. Πώς μπορώ να κάνω πιο ευτυχισμένη τη ζωή μου και να διασκεδάσω περισσότερο σήμερα;

Βρέθηκε τεχνική ελέγχου των ονείρων

Βρέθηκε τεχνική ελέγχου των ονείρων

Σας έχει τύχει, ενώ ονειρεύεστε, να γνωρίζετε ότι ονειρεύεστε και να ελέγχετε το όνειρό σας; Πλέον, σύμφωνα με τον Δρ Denholm Aspy, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, και τους συνεργάτες του, υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνδυασμός τεχνικών που αυξάνουν τις πιθανότητές μας να έχουμε τέτοιους είδους όνειρα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «διαυγή».
Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 169 άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα τριών διαφορετικών τεχνικών για διαυγή όνειρα:
1. Έλεγχος πραγματικότητας: έλεγχος του περιβάλλοντος αρκετές φορές τη μέρα για να διαπιστώσει ο συμμετέχων αν ονειρεύεται ή όχι.
2. Ξύπνημα στο κρεβάτι: ο συμμετέχω ξυπνά μετά από πέντε ώρες, παραμένει ξύπνιος για λίγο και μετά επιστρέφει στον ύπνο, προκειμένου να εισέλθει σε μια περίοδο REM ύπνου, όπου τα όνειρα είναι πιο πιθανό να συμβούν.
3. Μνημονική πρόκληση των διαυγών ονείρων: όπου ο συμμετέχων ξυπνά μετά από πέντε ώρες ύπνου και στη συνέχεια αναπτύσσει την πρόθεση να θυμάται τι ονειρεύτηκε πριν επιστρέψει ξανά στον ύπνο, επαναλαμβάνοντας τη φράση: «Την επόμενη φορά που θα ονειρεύομαι, θα θυμάμαι ότι ονειρεύομαι». Επίσης φαντάζεται τον εαυτό του σε ένα διαυγές όνειρο.

Δεν σου πάνε όλα στραβά....εσύ το προκαλείς!!!!!



Πονάει η ψυχή σου!!!!
Χώρισες και δεν μπορείς να το διαχειριστείς!!!!
Τίποτα δεν είναι ικανό να σε παρηγορήσει!!!
Να ανακουφίσει την τεράστια απογοήτευση
Που νοιώθεις να σε «πλημμυρίζει»!!!!!

Το μυαλό  «κολλημένο»…σε ένα τεράστιο «γιατί»….
Να σου φερθεί τόσο σκληρά ο άνθρωπος….που αγάπησες…
Και έκανες όσες θυσίες χρειάστηκαν χωρίς.....
Να υπολογίσεις  κόστος!!!!

Λογικό το ερώτημα….μόνο που δεν το «θέτει»…
Η  καρδιά  που «αιμορραγεί»…
Αλλά …αλλά ο πληγωμένος  εγωισμός…..που δεν αντέχει…
Ότι  εξαπατήθηκες!!!! 
Δεν  «σηκώνει»…..πως  πιάστηκες κορόιδο!!!!!

Προσπαθείς  με το μυαλό……
Να εξηγήσεις την συναισθηματική σου κατάσταση!!!!!
Αδύνατον…..
Να μπερδεύεις δύο τελείως διαφορετικά πράγματα……
Για  να πείσεις τον εαυτό σου……πως δεν φέρει καμία ευθύνη…
Για το δράμα που βιώνεις!!!!!

Ας είμαστε ειλικρινείς…
Κοιτώντας κατάματα την αλήθεια!!!!

Το άτομο που σε έφερε σε αυτή την θέση…..
Δεν  επινόησε κάτι συγκλονιστικό…πανέξυπνο…
Και πρωτότυπο....για να τα καταφέρει!!!!
Απλώς……εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αδυναμία σου…
Να μην γνωρίζεις ποιος είσαι!!!!

Μη λυπάσαι το κακόμοιρο θύμα....αποτυχημένος θύτης είναι!!!!!!




‘Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου βλέπεις....
Πληγωμένους ανθρώπους!
Όπως ομολογούν οι ίδιοι…..εξαπατήθηκαν….
Αδικήθηκαν….έδωσαν τα πάντα…..
Για να «εισπράξουν» στο τέλος….αχαριστία και πόνο!!!! 
Ακούς εκατοντάδες  δυσάρεστες ιστορίες….
Διαπιστώνοντας πως παντού υπάρχουν θύματα…….
Αλλά πουθενά……θύτες!!!!! Εξαφανισμένοι!!!!!
Θα μου πεις…θα το παραδεχτεί κάποιος;;;;
Όχι βεβαίως!!!! Περιμένω  όμως να έχει επίγνωση….
Αυτών…… που του συμβαίνουν!!!!!

Παραπονείται ο άλλος  για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες….
Που κάνει να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση του….
Σε τόσο δύσκολους καιρούς…..αλλά δυστυχώς….
Τον σαμποτάρουν  οι υπάλληλοι του…..
Αδιαφορώντας πλήρως  για την δουλειά!!!!
Συμμερίζομαι το σοβαρό πρόβλημα….
Που αντιμετωπίζει χωρίς να καταλαβαίνω…..
Πως γίνεται σήμερα  να μην σέβεται κάποιος το μεροκάματο του….
Με τέτοια ανεργία!!!!!

'Ελα όμως…. που «ξέχασε»  να πει…..
Πως τους προσφέρει «μαύρη» εργασία….χωρίς ασφάλιση….
Κρατώντας ταυτόχρονα τα χρήματα των δεκάδων υπερωριών…..
Που τους υποχρεώνει να κάνουν με το «λογικό» επιχείρημα…..
 Όποιος  διαφωνεί…..απολύεται!!!!
Καταλαβαίνεις λοιπόν αμέσως…. πόσο «αχάριστοι» είναι….
Αυτοί οι εργαζόμενοι….που δεν τον ευχαριστούν…..
Για την προστυχιά να τους κλέβει..….
Και να τους «πίνει» το αίμα….. δίχως τσίπα!!!!!  

Τέτοιο ΘΥΜΑ……ο επιχειρηματίας που  τον «πνίγει» το δίκιο…..
Αντί να κρύβεται από ντροπή….. για την κατάντια του!!!!!!

Ένα βράδυ λαμβάνω μήνυμα από μια κυρία....
Πως είναι χάλια ψυχολογικά….
Εξ αιτίας του πρώην  συντρόφου της…που την άφησε….  
Χωρίς να σεβαστεί πως του χάρισε…ακόμα και την ψυχή της!!!!
Συμπάσχω μαζί της δίνοντας την υπόσχεση….
Να γράψω αμέσως ένα κείμενο…
Που θα την βοηθήσει και ας ξεκουραζόμουν……
Μόνο τρεις ώρες!!!!

Σε αρτοποιείο επιτέθηκε αναρχική ομάδα κατά της γλουτένης



Λίγες ώρες μετά την είδηση της επίθεσης με σφυριά σε κρεοπωλείο στην περιοχή των Εξαρχείων από αναρχική ομάδα κατά της εμπορίας κρέατος, μία νέα επίθεση σημειώθηκε σήμερα, αυτή τη φορά σε αρτοποιείο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ατόμων με την ονομασία Αντιγλουτενικός Πυρήνας Μπαγκετοφόρων Καταδρομέων εισέβαλε σε κεντρικό αρτοποιείο της Αθήνας και πέταξε έξω δεκάδες φραντζόλες πολύσπορο, χωριάτικο, κουλούρα και ζυμωτό με προζύμι, όλα εκ των οποίων φέρονταν να περιέχουν γλουτένη.

Στη συνέχεια μέλη της ομάδας, αφού αφαίρεσαν το τυρί από δεκάδες τυρόπιτες και προκάλεσαν φθορές σε σφολιατοειδή, αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Σε σύντομη 500σέλιδη ανακοίνωση που ανάρτησε λίγο αργότερα στο ίντερνετ, η ομάδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η πράξη μας αυτή είναι ανταπόδοση στα απίστευτα αέρια που προκαλεί στους συντρόφους μας και ειδικά στον σύντροφο Μπάμπη η κατανάλωση γλουτένης.»

Ιερή γεωγραφία της Ελλάδος και απόκρυφες μαθηματικές συσχετίσεις




Ένα από τα πράγματα που μας εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα, είναι οι πάρα πολλές γεωμετρικές σχέσεις στις αποστάσεις πόλεων και ναών. Κάποιοι μιλάνε για προσπάθεια αναπαράστασης στην γη κάποιων αστερισμών του ουρανού, αλλά η εξήγηση αν και έχει αρκετά στοιχεία, όπως ο Αστερισμός της Παρθένου στην Αθήνα και τις γύρω πόλεις της, δεν εξηγεί όλα τα στοιχεία.
Υπάρχουν στοιχεία για προσπάθεια αναπαράστασης όλου του ζωδιακού κύκλου στον Ελλαδικό χώρο και η χρήση των παραστάσεων στα νομίσματα των πόλεων αλλά και οι κατά τόπους λατρευόμενες θεότητες συνηγορούν σε αυτό το συμπέρασμα. Δείχνει να υπήρχε μια προσπάθεια αντανάκλασης της ουράνιας αρμονίας στην γη.  Ο Ίππαρχος αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε γεωδαιτικές μεθόδους προσδιορισμού οποιουδήποτε σημείου πάνω στην γη, αλλά απ' αυτό μέχρι να κατασκευαστούν ολόκληρες πόλεις βασισμένες σε αποστάσεις από κοινά σημεία αναφοράς είναι κάτι αρκετά διαφορετικό.




Ακόμα κι αν ξεπεράσουμε τα εμπόδια τεχνικής φύσεως παραμένει το μεγάλο ερώτημα γιατί; Τι εξυπηρετούσαν (και ίσως ακόμη εξυπηρετούν) αυτές οι επιλεγμένες θέσεις; Η μαθηματικές σχέσεις και η αρμονία που τόσο συστηματικά επεδίωκαν πως λειτουργούσε; 
Λαμβάνοντας υπ' όψη την σταδιακή ολίσθηση του ζωδιακού κύκλου προσπαθούσαν μάλιστα να ανακατασκευάζουν τις πόλεις τους και τα ιερά τους στις νέες καταλληλότερες θέσεις. Έτσι βλέπουμε τις προηγούμενες δύο θεμελιώσεις του Παρθενώνα (όπως και άλλων ναών) να διαφέρουν τοπικά απ' την τελευταία. 
Επίσης βλέπουμε την χρήση του π=3.14 του χρυσού αριθμού φ=1.618 όπως και σαν μονάδα μέτρησης το στάδιο = 184,454 μέτρα. Κάτι άλλο που παρατηρείται στις αποστάσεις πόλεων είναι αναλογίες αποστάσεων τύπου 1:1, 3:2, 4:3, 9:8, 256:243, 8:3, 4:1, 9:2 

ισοσκελή τρίγωνα 
Ο ναός της Αφαίας απέχει 369 στάδια και από την Θήβα και από το Αμφιάρειο και από το Ηραίο. 
Αρκετά γνωστό είναι το ισοσκελές τρίγωνο της Ακρόπολης της Αθήνας, με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα με απόσταση 242 στάδια. Πώς σας φαίνεται όμως ότι 23 ακόμα ζευγάρια αρχαίων πόλεων στην ευρύτερη περιοχή Αττικής Βοιωτίας απέχουν την ίδια απόσταση, 242 στάδια; 
Αν ήταν μόνο αυτό θα μπορούσε ίσως και να χαρακτηριστεί σύμπτωση (;) αλλά έχουμε πάρα πολλά παρόμοια τρίγωνα για να χαρακτηριστούν απλά συμπτώσεις. Εντύπωση προκαλεί και ότι οι λέξεις Δήλος, Δελφοί, Δωδώνη αρχίζουν με Δ που γράφεται σαν ισοσκελές τρίγωνο. 

Μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα του αστροναύτη;

Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πηκ μοιράζεται μαζί μας ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να λύσει στα τεστ επιλογής αστροναυτών.

Ένα από τα παζλ που έπρεπε να λύσουν οι αστροναύτες ήταν και το πρόβλημα του κύβου. Πηγή: Facebook

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ αστροναύτης Τιμ Πηκ (Tim Peake) έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς ανθρώπους στο Facebook, δημοσιεύοντας ένα παζλ που λέει ότι ήταν ένα από τα τεστ που έκανε για να επιλεγεί ως αστροναύτης.
«Εδώ είναι ένα teaser εγκεφάλου για το Σαββατοκύριακο, που παρουσιάζεται στο βιβλίο μου “Ask An Astronaut” και προέρχεται από τα τεστ της επιλογής μου ως αστροναύτη… υπήρξαν άλλα δυσκολότερα!» γράφει στη σελίδα του στο Facebook.
Το παζλ απεικονίζει έναν κύβο με μια μαύρη κουκκίδα στην πλευρά της βάσης του. Έπειτα μας λέει να περιστρέψουμε τον κύβο αριστερά, δεξιά, προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
Συγκεκριμένα, μας λέει να γυρίσουμε νοερά τον κύβο προς τα εμπρός, αριστερά, αριστερά, προς τα εμπρός, δεξιά, προς τα πίσω και, τέλος, προς τα δεξιά, και να πούμε πού βρίσκεται τώρα η κουκκίδα.

Συμβουλές αποφυγής καταθλιπτικής διάθεσης

Λυκογιαννάκη Μαρία - Κοινωνιολόγος 
Συμβουλές αποφυγής καταθλιπτικής διάθεσης
Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα συχνότερα ψυχο κοινωνικά φαινόμενα στις μέρες μας. Εγώ, στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας μιλήσω για την κατάθλιψη που πηγάζει από κοινωνικά αιτία. Πόσες φορές έχουμε νιώσει πίεση να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε μια κοινωνική ευθύνη; Η απάντηση είναι, αμέτρητες! Πρώτη συμβουλή λοιπόν, αποβάλλετε από τη ζωή σας συμπεριφορές καταναγκαστικής φύσεως. 

Μετέπειτα, δώστε χρόνο στον εαυτό σας! Θυμάστε εκείνο το απωθημένο που είχατε από όταν ήσασταν 10 χρόνων; Φυσικά και το θυμάστε! Πότε δεν είναι αργά λοιπόν να ικανοποιήσετε βαθύτερες ανάγκες που βρίσκονται στην παρακαταθήκη του ασυνειδήτου σας. Εδώ φτάνουμε στο σημείο που είμαι σίγουρη ότι λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, έχετε αρχίσει να σκέφτεστε ότι όλο αυτό είναι αδύνατον! Κι όμως υπάρχουν λύσεις! Αν έχετε οικογένεια - κάντε τα όλα αυτά με την συντροφιά των μελών της οικογένειας σας, θα δείτε που όχι μόνο θα νιώσετε καλύτερα, αλλά θα ενισχυθούν παράλληλα και οι οικογενειακοί σας δεσμοί! 


Όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας τώρα, όντως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ειδικά, εάν έχετε μια εργασία περιοριστικού χαρακτήρα. Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τονώσουμε την αισιοδοξία μας! Πάμε στην δουλειά γεμάτοι ενέργεια, θεωρώντας κάθε μέρα μια περιπέτεια! Προσθέτουμε στην καθημερινότητα αυτή (είτε πριν, είτε μετά την δουλειά) δραστηριότητες πού πάντα θέλαμε να κάνουμε αλλά ποτέ δεν είχαμε χρόνο! (Μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, κεραμικής, σωματική άσκηση, ψυχαγωγικές έξοδοι, σινεμά, θέατρο, βραδιές ανάγνωσης ποιητικών συλλογών κ.α). 

Βία

Γράφει ο Αποστόλης ΣαμακοβλήςΒία
Βία, από τα πρώτα μας τα χρόνια μας μαθαίνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι να την αποφεύγουμε και να μην την παράγουμε, είναι κάτι το κακό και στα αυτιά μας βροντοχτυπάει το γνωμικό πως η βία φέρνει βία. Επειδή βία είναι απλά το ξύλο σε μια αλάνα ενός σχολείου μεταξύ δυο πιτσιρικάδων. Δεν είναι κάτι πιο βαθύ, κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε από παιδιά κι αν δεν το ψάξουμε πεθαίνουμε πιστεύοντας το.

Λάθος.

Βία είναι μια μάνα να μην ταΐζει το νεογέννητο παιδί της λόγω οικονομικών προβλημάτων και να του αραιώνει ζάχαρη μέσα σε νερό για να το ξεγελάσει. Βία είναι ο πατέρας του παιδιού να γυρνάει στις δέκα το βράδυ μετά από διπλή βάρδια και να μην έχει κουράγιο να το κρατήσει στην αγκαλιά του. Βία είναι μια οικογένεια που παλεύει να τα βγάλει πέρα τον μήνα καθώς απομακρύνεται από την ουσία της ζωής, η οποία ουσία είναι αυτή καθαυτή η ζωή.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι μια μορφή βίας.

Βία είναι η περιθωριοποίηση του οποιοδήποτε διαφορετικού πιτσιρίκου από μια παρέα ίδιων συνομήλικων του λόγω χρώματος, καταγωγής, θρησκείας και εμφάνισης. Βία είναι ο τσαμπουκάς της παρέας στον μικρό διαφορετικό που σιγά-σιγά θα δημιουργήσει ένα σκοτεινό φάντασμα εκδίκησης για τον ίδιο και για τους γύρω του, αυτό θα φανεί όταν μεγαλώσει. Βία είναι να καταφεύγει η ίδια παρέα σε κατηγορίες για την οικογένεια του μικρού διαφορετικού όταν δεν μπορεί να πληγώσει τον ίδιο, βία είναι να αισθάνεται η ίδια παρέα ανώτερη από τον μικρό όταν φορά καινούργια και ακριβότερα ρούχα και παπούτσια. Βία είναι να κοιτάει ένα παιδί κάποιο άλλο στην εμφάνιση κι όχι στα μάτια, να το βρίζει και όχι να του χαμογελάει.

Η μη ύπαρξη παιδείας φέρνει βία.

Βία είναι έξι χρόνια άσκοπου διαβάσματος με γνώσεις του τίποτα που χρησιμεύουν στο καθόλου επειδή έχει δομηθεί έτσι το εκπαιδευτικό σύστημα. Βία είναι να εξαρτάται το μέλλον του νέου από μια εξέταση μιας εβδομάδας σε ατελείωτες σελίδες ύλης, βία είναι η εξαγορά εργασιών σε πολυτεχνεία, βία είναι ένα πτυχίο σε μια κορνίζα και μια δουλειά σε βενζινάδικο να το αξιοποιήσει αυτός που με κόπο το απόκτησε.

Κριστόφορο Μπουοντελμόντι: Η Πρώτη Χαρτογράφηση των Ελληνικών Νησιών

Έρευνα και κείμενο: Μανώλης Μιχαήλου

   Στις αρχές του 14ου αιώνα, στην Φλωρεντία, η αναγέννηση της αρχαίας ελληνικής σκέψης άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερο τον πνευματικό κόσμο της πόλης. Τα κείμενα του Αριστοτέλη,  του Πλάτωνα, του Όμηρου και του Πλούταρχου, είχαν ήδη φτάσει στην Ιταλία και οι πρώτοι ουμανιστές επιθύμησαν να μάθουν την  γλώσσα στην οποία έγραψαν οι αρχαίοι συγγραφείς. Τα Ελληνικά. Για την εκμάθηση της γλώσσας, απευθύνθηκαν σε ένα από τους σπουδαιότερους λόγιους της Κωνσταντινούπολης, τον Εμμανουήλ Χρυσολωρά. Για να τον πείσουν να έρθει, δημιούργησαν για πρώτη φορά έδρα ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας η οποία ήταν και η πρώτη που δημιουργήθηκε σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας (όπως την γνωρίζουμε σήμερα). Οι Φλωρεντινοί, δαπανώντας αρκετά χρήματα, ανέθεσαν στον Χρυσολωρά να εισάγει ελληνικά βιβλία από την Κωνσταντινούπολη. Χάριν του Χρυσολωρά, στην πόλη έφτασαν συγγράμματα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και άλλων Αρχαίων Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και η Γεωγραφική Υφήγησις του Πτολεμαίου η οποία περιέγραφε τον Αρχαίο Κόσμο και παρέμεινε μία από τις βασικές πηγές γεωγραφικών πληροφοριών μέχρι την Εποχή των Ανακαλύψεων.  Η Γεωγραφική Υφήγησις του Πτολεμαίου, από το 1397 που έφτασε στην Φλωρεντία, άρχισε να προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των μελετητών της εποχής, μέχρι που το 1406 μεταφραστικέ στα λατινικά και έγινε ευρύτερα γνωστό. Ένας από τους πρώτους μελετητές του συγγράμματος του Πτολεμαίου ήταν ο ουμανιστής Νικολό ντε Νικόλι ο οποίος μεταλαμπάδευσε τον ενθουσιασμό του για την Αρχαία Ελλάδα στον μαθητή του, Κριστόφορο Μπουοντελμόντι. 

  O Κριστόφορο Μπουοντελμόντι (Cristoforo Buondelmonti), γεννήθηκε περίπου το 1386 στην Φλωρεντία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Αφού μορφώθηκε, έγινε μοναχός. Η αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα, καθώς και η τυχοδιωκτική φύση του, τον ώθησαν να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι το 1414 το οποίο διήρκεσε μέχρι και τον θάνατο του το 1430 στην Ρόδο (πιθανότατα από την επιδημία που είχε πλήξει το νησί το 1430-1431). Ένας από τους επίσης βασικούς λόγους της περιήγησης του, ήταν η αναζήτηση χειρόγραφων, που προορίζονταν για τους χορηγούς του ταξιδιού του. Στο έργο του αναφέρει αγορές χειρόγραφών από ορθόδοξα μοναστήρια και, κάποιες φορές, την επιτόπου αντιγραφή τους (Άνδρο, Κρήτη). Πολλά από τα χειρόγραφα αυτά βρίσκονται σήμερα στην Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.
Άνδρος 
   Με οδηγούς κυρίως τον Πτολεμαίο, τον Όμηρο, τον Πλίνιο και τον Βιργίλιο, άρχισε το ταξίδι του. Ανάμεσα στην Κρήτη και στην Ρόδο που σκεφτόταν σαν επιλογές, επιλέγει σαν βάση του την Ρόδο. Εντύπωση προκαλεί το ότι δεν επέλεξε την Αθήνα, αν και το Δουκάτο των Αθηνών, εκείνη την περίοδο ανήκε στην οικογένεια Acciaioli (1388 – 1458) από την Φλωρεντία που ήταν και συγγενείς του. 

Με το να αποφεύγεις…δεν πρόκειται να νιώσεις καλύτερα!



To μυαλό στην γνωσιακή ψυχολογία παρομοιάζεται με έναν υπολογιστή.
Φανταστείτε ότι εργάζεστε σκληρά στον υπολογιστή σας και κατά τη διάρκεια της εργασίας σας συναντάτε ένα pop upόπως ένα μήνυμα σφάλματος ή προειδοποίησηςΟ υπολογιστής σας προειδοποιεί για κάτι, μπορείτε να δώσετε σημασία ή να πατήσετε παθητικά το «OK» ή «Κλείσιμο». Από το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορείτε να “δραπετεύσετε”, όμως αν συναντήσετε κάτι μεγαλύτερο είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγετε.
Τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι σαν αυτές τις προειδοποιήσειςεάν εμείς τα αγνοούμε και ουσιαστικά όταν τα αποφεύγουμε, ουσιαστικά δίνουμε παράταση για κάτι χειρότεροΤα συναισθήματα μας είναι μια μεγάλη ένδειξη για το πώς η ζωή μας είναι διαρκές  τρέξιμο και ακριβώς όπως στους υπολογιστές μαςθα πρέπει να δώσουμε προσοχή και σημασία σε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και μέσα μας σε ότι μας απασχολεί.

Φυγή;

Φυγή;Τὸ να τρέχῃ κάποιος ἐπάνω-κάτω ὅλην τὴν ἡμέρα, δὲν σημαίνει ἀπαραίτητα ὅτι εἶναι καὶ δραστήριος…
Οἱ περισσότεροι ἀποκαλοῦμε δράση αὐτό ποὺ στηὴν πραγματικότητα εἶναι φυγὴ καὶ ἄρνησις τῆς ὑπάρξεώς μας. 
Ἐπειδὴ μᾶς φαίνεται δύσκολο νὰ συμφιλιωθοῦμε μὲ τὸν ἑαυτό μας καὶ μὲ τὴν αὐθεντικὴ φωνή ποὺ  ὑπάρχει μέσα μας, γι΄ αὐτὸ καὶ δημιουργοῦμε γύρω μας ἕναν σωρὸ θορύβους, μέχρι ποὺ ἡ ἐσωτερική μας φωνὴ νὰ κοπάσῃ.
Μέσα ἀπό τὶς ἀδιάκοπες ἀσχολίες μας θυσιάσαμε ὁλόκληρη τὴν ὕπαρξή μας στὸν θεὸ τοῦ ἐκκωφαντικοῦ θορύβου.
Πρέπει νὰ δραστηριοποιηθοῦμε κι ἄλλο κι ἄλλο καὶ συνέχεια.
Πρὸς θεοῦ μὴν μείνουμε καθόλου μόνοι μὲ τὸν ἑαυτό μας…
Πρέπει νὰ καλύψουμε κάθε σπιθαμὴ χρόνου καὶ ἐνῶ πάσχουμε ἀπὸ μιὰ ἀφηρημένη κούραση, δὲν θέλουμε νὰ τὴν καταπολεμήσουμε, γιατὶ εἶναι κόρη τῆς φυγῆς.
Πότε ἦταν ἡ τελευταία φορά πού ἔγραψες ποίηση;;
Πότε ἦταν ἡ τελευταία πού ζωγράφισες;
Πού ἔφτιαξες κάτι ποῦ εἶχε χαλάση;
Πού ἀνέβηκες ἕναν λόφο;
Πού ἔπαιξες φυσαρμόνικα;
Πού κουβεντιασες μέχρι νά ξημερώσῃ;

Πώς θα καταλάβεις ότι σε θέλει από τα μηνύματά του;

Το φλερτ αλλάζει! Με το chat και τα γραπτά μηνύματα, δεν ακούς πλέον τη φωνή του άλλου και έτσι δεν έχεις τον τόνο της φωνής για να καταλάβεις τα συναισθήματα που κρύβουν οι λέξεις. Όμως, υπάρχουν σημάδια, που αν κοιτάξεις προσεκτικά μπορούν να σου αποκαλύψουν τα αληθινά αισθήματα ενός άντρα.
  1. Στέλνει μήνυμα πρώτος
Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνει ένας άντρας που του αρέσεις και θέλει να σε πλησιάσει. Σου στέλνει μήνυμα και μάλιστα από την πρώτη στιγμή!
  1. Χρησιμοποιεί emojis και, μάλιστα, πολλά
Οι άντρες δεν είναι τύποι που χρησιμοποιούν emojis σε όλες τις συνομιλίες τους. Οπότε, αν χρησιμοποιεί αρκετά όταν συνομιλεί μαζί σου, σημαίνει ότι του αρέσεις και θέλει να σε εντυπωσιάσει.
  1. Απαντάει αμέσως στα μηνύματά σου
Κι αυτό γιατί θέλει να σου μιλάει όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο γρηγορότερα σου απαντήσει, τόσο περισσότερη ώρα θα μιλήσει μαζί σου. Άσε που, πιθανόν, να κάθεται πάνω από το τηλέφωνό του, περιμένοντας το μήνυμά σου.
  1. Κάνει πολλές ερωτήσεις
Συνήθως, οι συζητήσεις στο chat δεν είναι φιλοσοφικές, σοβαρές. Αν, λοιπόν, σου κάνει πολλές ερωτήσεις και, μάλιστα, σοβαρές, σημαίνει ότι τον ενδιαφέρεις και προσπαθεί να σε γνωρίσει καλύτερα. Οπότε, αν σε ρωτάει πράγματα για τη ζωή σου, για το τι σου αρέσει και τι όχι, μάλλον του αρέσεις.

Θα βυθιστεί το Νοέμβριο η Γη για 15 μέρες στο σκοτάδι;

Η φήμη που κυκλοφορεί, ότι το Νοέμβριο η Γη θα βυθιστεί στο σκοτάδι για 15 μέρες, δεν επιβεβαιώνεται από τη NASA.

Η Σαγκάη υπό το φως των αστεριών. Photo: Thierry Cohen/Danziger Gallery. Πηγή: Supplied 
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ διαψεύδουν κατηγορηματικά τη φήμη ότι η NASA προβλέπει 15 μέρες πλήρους σκοταδιού τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια φάρσα του Διαδικτύου, την οποία σκάρωσε ένα αναξιόπιστο site και αναμεταδόθηκε από τα social media.
Επειδή, όμως, η φήμη άρχισε να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά, για να αποφευχθεί μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του 2012 και το ημερολόγιο των Μάγια, το διαδίκτυο γέμισε με άρθρα επιστημόνων που διαψεύδουν την ανυπόστατη αυτή φήμη. Χαρακτηριστικό είναι το οργισμένο άρθρο που δημοσίευσε στο Forbes ο Μάρσαλ Σέφερντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και διευθυντής του Προγράμματος Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Ωστόσο, πίσω από τέτοια άρθρα διακρίνεται μάλλον η απελπισία του ανθρώπου που πηγάζει από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κοσμικά φαινόμενα, αν μπορούσαν να συμβούν – και ευχόμαστε να μην συμβούν ποτέ.

Τι σχεδίασε ο Ευκλείδης;

Στις αραβικές μεταφράσεις τα διαγράμματα αντιστράφηκαν ώστε να «διαβάζονται» από τα δεξιά προς τα αριστερά και παραδόξως αυτό πέρασε στη συνέχεια και σε κάποιες λατινικές μεταφράσεις
Φαφούτη Λαλίνα
Την εξέλιξη των διαγραμμάτων στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη δια μέσου των αιώνων παρακολουθεί μια πρωτότυπη μελέτη φέρνοντας στο φως την κρυφή ιστορία τους.
Η ιστορία των διαγραμμάτων στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη, καθώς αυτά περνούσαν από γενιά σε γενιά και από αντιγραφή σε αντιγραφή επί αιώνες, αρχίζει να ξεδιπλώνεται για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια μας χάρη σε έναν μελετητή ο οποίος είχε την έμπνευση να τα κοιτάξει πιο προσεκτικά. Αντίθετα με την ως τώρα καθιερωμένη πρακτική, η οποία εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στο κείμενο, ο Εουνσου Λι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επικεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια το ενδιαφέρον του στα σχήματα. Εξετάζοντας εκατοντάδες αρχαία και νεότερα χειρόγραφα καθώς και τυπωμένα βιβλία, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι τα διαγράμματα αυτού του θεμελιώδους μαθηματικού έργου έχουν υποστεί σημαντικές μεταβολές από τους αντιγραφείς και τους μεταφραστές στο πέρασμα των χρόνων. Τα ευρήματά του, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τα μαθηματικά και για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τα «έβλεπαν» και τα μελετούσαν σε κάθε εποχή, ανοίγουν ένα εντελώς καινούργιο πεδίο μελέτης και συζήτησης για την ιστορία της επιστήμης.
Από τα μαθηματικά στα αρχαία
Η ασυνήθιστη έρευνα που έχει ξεκινήσει ο νοτιοκορεάτης επιστήμονας στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του οφείλεται ίσως σε μεγάλο βαθμό στο… μεικτό επιστημονικό υπόβαθρό του. Οπως λέει μιλώντας στο «Βήμα», το πρώτο πτυχίο του ήταν στα μαθηματικά, όμως κάποια στιγμή γοητεύθηκε τόσο από τον Ομηρο και τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς ώστε αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί προς τις κλασικές σπουδές.
Η ιδέα για τη μελέτη των σχημάτων στη γεωμετρία του Ευκλείδη του ήρθε την πρώτη φορά που είδε ένα αρχαίο «πρωτότυπο» γραμμένο στα ελληνικά. «Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα διαγράμματα ήταν πολύ διαφορετικά από τις σύγχρονες εκδοχές τους» μας εξηγεί. «Θέλησα να διερευνήσω την ιστορία τους και έτσι γεννήθηκε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο έχω την τύχη να έχω ως σύμβουλο έναν σπουδαίο καθηγητή, τον Ρεβιέλ Νετς, κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο μελετητή των κειμένων του Αρχιμήδη και του Ευκλείδη».
Στο κυνήγι των αντιγράφων
Το πραγματικό πρωτότυπο των «Στοιχείων», τα οποία ο αλεξανδρινός μαθηματικός έγραψε γύρω στο 300 π.Χ., φυσικά δεν υπάρχει σήμερα (το αρχαιότερο «δείγμα» που διαθέτουμε είναι ένα κομμάτι παπύρου που χρονολογείται περίπου στον 3ο αιώνα μ.Χ.).Τα αντίγραφά τους που έχουν σωθεί ως τις ημέρες μας είναι ωστόσο πολλά, αφού η πραγματεία του Ευκλείδη υπήρξε βασική για τη μελέτη των μαθηματικών επί δύο και πλέον χιλιετίες. Θεωρείται μάλιστα ότι τα «Στοιχεία», στην πρωτότυπη ελληνική εκδοχή τους καθώς και στις μεταφράσεις τους στα λατινικά ή στα αραβικά, αποτέλεσαν κατά τον Μεσαίωνα το δεύτερο πλέον «αντιγραφόμενο» βιβλίο μετά τη Βίβλο.

ΔΥΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ



Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να διαβάσω την Πυραμίδα 67  του Ρένου Αποστολίδη, το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε  για τον εμφύλιο κατά την διάρκεια που γινόταν και που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την λήξη του..
Η πυραμίδα 67 είναι η οριοθετική πυραμίδα των ελληνοαλβανικών συνόρων όπου και έγιναν οι τελευταίες  μάχες του αδελφοκτόνου πολέμου.
Ο Αποστολίδης, 26 ετών τότε, φαντάρος στον εθνικό στρατό, είχε ορκιστεί να μην ρίξει ούτε μια σφαίρα, ενώ κατέγραφε καθημερινά τις  ιδέες, τις σκέψεις και τα γεγονότα που ζούσε, με αποτέλεσμα 5000 σελίδες από τις οποίες μετά γενναίες περικοπές από τον ίδιο και τον πατέρα του να προέλθει  το βιβλίο.
Σε αυτό καταγγέλλει τον πόλεμο που ζει και τους υπευθύνους γι΄αυτόν , χωρίς να υπερασπίζεται καμιά από τις αντιμαχόμενες πλευρές, σε μια εποχή που θριαμβεύει η νικήτρια δεξιά.
Είναι χαρακτηριστική η παράγραφος στην οποία λέει:
Πάνω στα υψώματα, απ’ τα μεγάφωνα των μονάδων, που ήταν στημένα για την προπαγάνδα, κι απ’ τα χωνιά τ’ αντάρτικα, που ήταν για τη «διαφώτιση», τρία ολάκερα χρόνια, σαν τελείωναν τα διαταγμένα λόγια τους οι «επίτροποι» κ’ οι «Α2», τραγουδούσαν οι άλλοι το ίδιο τραγούδι:
Κάποια μάνα αναστενάζει,
μέρα-νύχτα ανησυχεί…
Κάθε νύχτα το ίδιο – πονεμένο, αληθινό, κλαμένο… Και κάθε μέρα, το αίμα πάλι, εξαιτίας σας.


Το βιβλίο δεν είναι εύκολο στην ανάγνωση και δεν αποτελεί βέβαια μια καταγραφή ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου αλλά ένα πλήθος από διάφορες σκέψεις που  περνούσαν  από το  μυαλό ενός μορφωμένου ανθρώπου με ευαισθησίες την ώρα που  ζούσε και κινδύνευε η ζωή του σε μια διαμάχη που θεωρούσε ότι δεν τον αφορά.
Είναι ευνόητο βέβαια ότι στο βιβλίο  υπάρχουν  σελίδες που συγκλονίζουν τον αναγνώστη όπως η παρακάτω περιγραφή της εικόνας μιας νεκρής αντάρτισσας.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΙΜΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΉΣΗ.



Την 10ετια του 50 τους ατζαμήδες οδηγούς αυτοκινήτου  τους φώναζαν στο δρόμο «γιατρέ»!  Ο λόγος ήταν απλός. Εκείνα τα χρόνια ή απόκτηση αυτοκινήτου ήταν πολύ δύσκολη και οι γιατροί λόγω των πολλών ετών σπουδών που απαιτεί η ιατρική, αποκτούσαν αυτοκίνητο και δίπλωμα οδήγησης σε μεγάλη ηλικία, με αναπόφευκτη συνέπεια να είναι κακοί οδηγοί.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την εκμάθηση μια ξένης γλώσσας  όταν δεν την έχεις μάθει στις ηλικίες που ο εγκέφαλος σου είναι σφουγγάρι.


Ο πρωθυπουργός μας την εποχή που οι περισσότεροι μαθαίνουν κάποια ξένη γλώσσα προτίμησε να μάθει τον  σωστό και αποτελεσματικό τρόπο για καταλήψεις ενώ και στην συνέχεια στις 10ετείς σπουδές στο Πολυτεχνείο προτίμησε να ασχοληθεί με τις προωθημένες συνδικαλιστικές πρακτικές των γκρουπούσκουλων της αριστεράς.
Έτσι με τις γνώσεις αγγλικής επιπέδου μπάρμαν όπως πχ του θαυμαστού της Μενεγάκη  Καρανίκα, βρέθηκε να χασκογελάει μπροστά στον Κλίντον μιας και δεν καταλάβαινε τι του έλεγε αυτός


και βέβαια ούτε και ο Κλιντον να καταλαβαίνει τι έλεγε  ο Τσίπρας!

Έκχαρτ Τόλλε: Συμφιλιωθείτε με το να μην κάνετε τίποτα



Μια καλή άσκηση είναι το να μη νιώθεις ότι πρέπει συνεχώς να γεμίζεις την παρούσα στιγμή με κάτι, αλλά να απολαμβάνεις την παρούσα στιγμή ακόμα και αν αυτή δεν περιέχει τίποτα.

Όταν λέω “να γεμίζεις” εννοώ τις εξωτερικές δραστηριότητες ή την εσωτερική δραστηριότητα. Και τα δύο αυτά γεμίζουν την παρούσα στιγμή.

Στο εξωτερικό πεδίο βρίσκουμε όλες αυτές τις συσκευές που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι για να γεμίζουν την παρούσα στιγμή και να μην αφήνουν μέσα τους κενό χώρο: την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το κινητό, τα γραπτά μηνύματα, τα email, το facebook, το twitter, τα περιοδικά...

Οι άνθρωποι φοβούνται να μείνουν για μια στιγμή χωρίς να κάνουν κάτι. Νιώθουν ότι κάτι πάει στραβά. Κάποιοι νιώθουν ακόμα και άγχος: “Θα έπρεπε να κάνω κάτι ή να σκέφτομαι κάτι, κάτι δεν πάει καλά”. 

Πώς μας Βοηθά ο Φόβος του Θανάτου;

Πώς μας Βοηθά ο Φόβος του Θανάτου; - του Robert Najemy

Του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ
Το κοινό συναίσθημά μας για το θάνατο είναι ο φόβος. Φοβόμαστε το θάνατό μας, αλλά ακόμη περισσότερο το θάνατο των αγαπημένων μας.
Αναρωτιέμαι πώς μπορεί αυτό να μας βοηθήσει σε κάτι. Δεν έχω ακούσει για κανέναν που γλύτωσε το θάνατο με το να τον φοβάται. Είναι λογικό να φοβόμαστε το μόνο αναπόφευκτο γεγονός της ζωής μας;
Όλοι μας πρόκειται να αφήσουμε αυτά τα προσωρινά σώματα. Αυτά τα σώματα, όπως και όλες οι έμβιες και μη έμβιες δομές στη φυσική διάσταση υπόκεινται σε δημιουργία, ανάπτυξη, παρακμή και διάλυση, ώστε να ξαναγίνουν ύλη για περαιτέρω δομές. Τα τωρινά σώματά μας είναι φτιαγμένα από άτομα από παλιά κτίσματα και σώματα προηγούμενων ανθρώπων, ζώων, εντόμων και φυτών που έχουν διασπαστεί.
Τα σώματά μας είναι προσωρινά οχήματα, τα οποία δημιουργούμε (μέσω των γονιών μας) και (ας ελπίσουμε ότι) φροντίζουμε για κάποια χρόνια μέχρι να είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε από αυτά, όταν δεν τα χρειαζόμαστε πια για την διαδικασία εξέλιξής μας.
Ο φόβος να αφήσουμε το σώμα μας είναι σαν να φοβόμαστε να βγούμε από το αυτοκίνητό μας όταν φθάνουμε στον προορισμό μας.
Κάποιες ψυχές φθάνουν στον προορισμό τους μόνο μετά από λίγους μήνες και άλλες μετά από εκατό χρόνια.
Τι σημασία έχει πόσο καιρό μένουμε μέσα στο όχημα; Όπως και να έχει θα βγούμε από αυτό. Δεν είμαστε το αυτοκίνητό μας και είναι φυσικό να το αφήσουμε όταν έχει εκπληρωθεί ο σκοπός του.
Με τον ίδιο τρόπο, είναι φυσικό να αφήσουμε το σώμα μας, όταν έχει υπηρετήσει το σκοπό του σαν όχημα εξέλιξης και δημιουργίας εδώ στη φυσική διάσταση.
Εφόσον δεν ήμασταν σ’ αυτή τη διάσταση πριν από τη «γέννησή» μας μέσα σ’ αυτό το σώμα, είναι προφανές ότι δεν είμαστε από εδώ. Η λογική υπαγορεύει ότι είμαστε από κάποια άλλη διάσταση και προσωρινά προβάλλουμε τη συνειδητότητά μας σ’ αυτήν εδώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα