Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Xόρχες Λουίς Μπόρχες : Και αρχίζεις να μαθαίνεις πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις


Της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή

Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ο Αργεντινός συγγραφέας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Μπορεί να έγινε διάσημος για τα διηγήματά του, ωστόσο ο Μπόρχες ήταν και δοκιμιογράφος, ποιητής και κριτικός.

Το έργο του έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Η πολυ-πολιτισμική Αργεντίνη, η μεγάλη συλλογή παγκόσμιας λογοτεχνίας που διέθετε ο πατέρας του και τα πολλά ταξίδια που έκανε στη ζωή του αντανακλάται σε αυτό. Σε νεαρή ηλικία επισκέφθηκε περιοχές των πάμπας όπου τα σύνορα της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας θολώνουν. 

Στην Ελβετία και την Ισπανία έζησε και πήγε σχολείο. Πανεπιστήμιο δεν πήγε ποτέ.

Μεσήλικας πια ταξίδεψε σε όλη την Αργεντινή για να δώσει διαλέξεις καθώς και σε διάφορα μέρη του κόσμου ως επισκέπτης καθηγητής. 

Μέχρι και τα γεράματά του συνέχισε να ταξιδεύει.
Ο Μπόρχες ήρθε σε επαφή με τη λογοτεχνία από αργεντίνικα, ισπανικά, βορειοαμερικανικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και βορειοευρωπαϊκά/ισλανδικά συγγράμματα. 

Μπορεί να μη σπούδασε, ωστόσο διάβασε πολύ… Ανάμεσα σε όλα και πολλές μεταφράσεις έργων από τη Μέση και την Άπω Ανατολή. `

Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια λογοτεχνία — και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο ασχολήθηκαν με το έργο του, του οποίου η στάση ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τον ακραίο εθνικισμό της κυβέρνησης του Περόν. 

Κάποτε Αργεντίνοι εθνικιστές – που ταυτίζονταν – τουλάχιστον εν μέρει – με τους Ναζί- υποστήριξαν ότι ο Μπόρχες ήταν Εβραίος — υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν ήταν αρκετά Αργεντίνος — ο Μπόρχες αποκρίθηκε “Yo Judío” (“Εγώ, Εβραίος”). `Εδειξε έτσι ότι θα ήταν περήφανος αν ήταν Εβραίος, παρουσιάζοντας το χριστιανικό του γενεαλογικό δέντρο. Υπενθύμισε, όμως, ότι οποιοσδήποτε “βέρος Ισπανός” θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κάποια εβραϊκή καταγωγή.

Αν και δεν ήταν εύκολο να επιλέξω, ξεχώρισα δύο ποιήματα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Νομίζω ότι τα θέματά τους αφορούν όλους μας.

Στο πρώτο “Με κάθε αντίο μαθαίνεις”, ο ποιητής εξηγεί το νόημα του κάθε “αντίου”-“αποχωρισμού” με εύστοχο και διδακτικό τρόπο.

Το “Ποίημα στους φίλους” αναφέρεται στην πραγματική φιλία που δυστυχώς σπάνια τη συναντάς. Την ορίζει “έμμεσα” με απλά λόγια αλλά τόσο ουσιαστικά και αληθινά.

Αξίζει να τα διαβάσετε…

- ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ Ή ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ -


Το μανιτάρι σε ιερογλυφική γραφή της Αιγύπτου του 2.700 π.Χ. αναφέρεται σαν το φυτό της ζωής ή δένδρο της ζωής.
Ο Αντρίζα Πουχάρις στο βιβλίο του «Το ιερό μανιτάρι» γράφει, ότι τα ιδεογράμματα που βρέθηκαν στην Αίγυπτο δίπλα στο ιερό μανιτάρι το «Αμανέτα Μουσκάρια» μεταφράζονται ως εξής:
«Ο θεός Τεχούτι (Ερμής) δίδαξε στην Αίγυπτο μουσική, γραφή και μαθηματικά. Ο θεός μίλησε για το ωραίο φυτό κ.λ.π.»

Στον ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ το μανιτάρι βρίσκεται σε πολλά σημεία.
Ο ερευνητής Ζ. Αλλέγκρο ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο Θ .ΑΞΙΩΤΗΣ ο οποίος στο βιβλίο «Η ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ – ΓΕΝΕΣΗ » ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΣΩΡΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ – Ο ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ. 
Συνδυάζοντας τις πολλές απόψεις, κατέληξα σ’ αυτήν, όπου ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΓΩ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ.
Ο ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΡΙΣΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΙΚΟ ΔΙΑΥΛΟ ΤΟΥ ΤΡΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΫΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ- ΕΝΩ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΓΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΣΕΙΡΙΟΥ.
Είναι το ιερό σχήμα που ενώνει με τον μίσχο του τον ουρανό με την γη, τον άνθρωπο με τον δημιουργό του, γ’ αυτό οι ΜΥΣΤΕΣ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΙΕΡΟ.
Ο Σείριος εμφανίζεται σε όλες τις θρησκείες του αρχαίου κόσμου.
Στην Αίγυπτο ο κυνοκέφαλος θεός Άνουβις και Όσιρις δηλώνουν το άστρο Σείριος.
Ο Σείριος συμβολίζεται και με τον τρικέφαλο σκύλο τον Κέρβερο που φύλαγε τον Άδη.
Στις Ινδίες εμφανίζεται σαν Σύρους ή Σούρια.
Ο Όμηρος αναφέρει σε πολλά σημεία τον ουράνιο Σκύλο, δηλ. τον αστερισμό του Κυνός.

Οι 9 συνήθειες που μας αποπροσανατολίζουν από την επίτευξη των στόχων μας

Οι 9 συνήθειες που μας αποπροσανατολίζουν από την επίτευξη των στόχων μας

Πόσες φορές δεν βάλατε ένα στόχο που έμεινε αυτό ακριβώς μέσα στο πέρασμα του χρόνου: ένας στόχος, μια επιθυμία και τελικά μια ανάμνηση κάποιου πράγματος που κάποτε θελήσατε αλλά ποτέ δεν πραγματώθηκε;
Αν σας συμβαίνει συχνά αξίζει να αναρωτηθείτε γιατί οι στόχοι σας μένουν ανεκπλήρωτοι αλλά και πως μπορείτε να τους βάλετε στη σφαίρα του εφικτού. Η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και η ίδια, μας βοηθάει να εντοπίσουμε τις παγίδες στις οποίες συχνά πέφτουμε όταν πρόκειται για την υλοποίηση ενός στόχου μας αλλά και πως θα βοηθηθούμε για να τις ξεπεράσουμε.
Μην αναβάλετε το στόχο σας για «κάποια μέρα»
Από τη στιγμή που στο ημερολόγιο δεν υπάρχει η «κάποια μέρα», είναι μάλλον απίθανο να πετύχετε έναν στόχο που συνεχώς αναβάλετε. Οι καλύτερες των προθέσεων δεν θα σας βοηθήσουν αν δεν έχετε ένα ξεκάθαρο πλάνο.
Αν ο στόχος είναι πραγματικά σημαντικός για σας, φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του. Ακόμα και αν δεν ξεκινήσετε αύριο να την υλοποίηση του, είναι σημαντικό να θέσετε συγκεκριμένα χρονικά όρια στο πότε θα ασχοληθείτε και με ποιον τρόπο. Αυτό σας βοηθάει για να καταστήσετε ένα μεγάλο εγχείρημα υλοποιήσιμο αλλά και για να έχετε τον έλεγχο σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του
Μην περιμένετε να δραστηριοποιηθείτε όταν θα νιώσετε έτοιμοι
Αν περιμένετε να νιώσετε έτοιμοι για να ασχοληθείτε με έναν δύσκολο στόχο, θα περιμένετε πολύ καιρό. Είναι μάλλον απίθανο να σας έρθει η ετοιμότητα και η έμπνευση σαν μάννα εξ ουρανού.
Ξεκινήστε με το να αλλάξετε τις συμπεριφορές σας, αυτά τα οποία κάνετε δηλαδή. Τα συναισθήματα σας θα αλλάξουν στην πορεία. Δραστηριοποιηθείτε για να αποκτήσετε την σπίθα που θα σας κινητοποιεί να συνεχίσετε. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναλάβετε δράση και να τροφοδοτηθείτε από τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών σας. Άλλωστε όπως λέει και η λαϊκή ρήση: «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»
Προετοιμαστείτε για τα δύσκολα
Είτε θέλετε να ξεπληρώσετε ένα οικονομικό χρέος είτε να χάσετε τα περιττά κιλά σας, η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Θα έρθουν μέρες που θα είναι αρκετά δύσκολες για σας και είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι έχετε δύσκολο δρόμο μπροστά σας.
Σκεφτείτε πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε και διαμορφώστε ένα πλάνο αντιμετώπισης τους. Το να έχετε ένα πλάνο – δηλαδή τρόπους για να τις ξεπεράσετε- σας δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσετε την προσπάθεια σας ειδικά όταν έχετε φτάσει στο σημείο της παραίτησης.

Όταν ο Ερμής ο Τρισμέγιστος χιλιάδες επί χιλιάδων ετών π.Χ.μιλούσε για τον έναν Τριαδικό Θεό




Όταν ο Ερμής ο Τρισμέγιστος χιλιάδες επί χιλιάδων ετών π.Χ.μιλούσε για τον έναν Τριαδικό Θεό – Η αλήθεια εδώ:


 Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, του οποίου τα κείμενα απέκρυψε το κατεστημένο, γι’ αυτό και ονομάζονται «ερμητικά κλειστά»,

έζησε πριν από περίπου 20.000 χρόνια στην Αίγυπτο, που ονομαζόταν «υπτίως του Αιγαίου» και είναι η πραγματική Νότια Ελλάδα.

Ο Ερμής είχε μαθητή του τον Ασκληπιό, γιο του Απόλλωνα, στον οποίο έμαθε όσα γνώριζε αλλά όταν αυτός προσπάθησε να μάθει στους ανθρώπους πράγματα για τον Ένα Θεό , σκοτώθηκε από τον Δία για να μην γίνουν όλα αυτά φανερά στον κόσμο.

Τα κείμενα του Ερμή Τρισμέγιστου απαγορεύτηκαν να διαβάζονται και λίγοι τα έδωσαν σημασία, ωστόσο ευτυχώς για εμάς αντιγράφηκαν και σήμερα μέσα από αυτά διαπιστώνουμε ότι μιλούσε για τον έναν Τριαδικό Θεό αλλά και την αέναη σχέση του Ελληνικού πνεύματος με τον Ιησού Χριστό, το «εκρηκτικό μείγμα» που χαλάει τα σχέδια πολλών και έπρεπε να μείνει για πάντα κρυφό.

(Απόσπασμα)

Ερμητικά κείμενα - Η Θεία αποκάλυψη ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ

ΕΡΜΗΣ, απολογούμενος: 

Ραμάνα Μαχάρσι: Μόνο με έναν σιωπηλό νου θα γνωρίσεις το Υπέρτατο


Ο υπέρτατος Εαυτός συνειδητοποιείται με νεκρό νου, δηλαδή με νου απαλλαγμένο από σκέψεις και στραμμένο προς τα μέσα.

Τότε ο νους ανακαλύπτει την πηγή του και γίνεται Εκείνο. Αυτή η γνώση δεν είναι όπως αυτή που προκύπτει όταν το υποκείμενο αντιλαμβάνεται ένα αντικείμενο. 

Όταν το δωμάτιο είναι σκοτεινό, έχεις ανάγκη από μία λάμπα και μάτια για να δεις αντικείμενα. Αλλά όταν ανατείλει ο ήλιος, η λάμπα είναι άχρηστη, τα αντικείμενα είναι ορατά και για να δεις τον ήλιο, δεν έχεις ανάγκη από λάμπα, απλώς αρκεί να στρέψεις τα μάτια σου προς τον αυτόφωτο ήλιο. 

Η μετάβαση στην αρετή …



Η μετάβαση από την άγνοια στην γνώση δεν οδηγεί τον άνθρωπο να γίνεται υπερήφανος, αλαζόνας, υπερόπτης. Αλλά η γνώση και τα σκήπτρα της, σε οδηγούν να γίνεις ταπεινός, ήρεμος, απλός.

Τότε χάνεται για πάντα η ανάγκη να αποδείξεις και δεν αναζητάς αποδείξεις για τίποτε. Είσαι σε ένα σημείο κατανόησης, αποδοχής.
Αν νομίζουμε ότι κατέχουμε την γνώση και καταλαβαίνουμε μέσα μας να κυριαρχεί η ανάγκη μας για απόδειξη, ας αναζητήσουμε ποια βασικά στοιχεία της γνώσης μας λείπουν.
Τα στοιχεία της γνώσης όταν απουσιάζουν οι άνθρωποι στέκονται σε ένα νομίζω και ζητούν απεγνωσμένα επιβράβευση, επιβεβαίωση, αναγνώριση.
Μα πόση επιβράβευση χρειαζόμαστε για το όνομά μας, είναι μία γνώση που την κατέχουμε. Πόση επιβεβαίωση χρειαζόμαστε για το πόσο χρονών είμαστε, είναι μία γνώση που την κατέχουμε.
Οπότε όταν κατέχουμε την γνώση έρχεται η ηρεμία.

Τα 451 επίθετα και προσωνύμια του Διός




Ο Δίας ή Ζεύς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική θεογονία είναι ο «Πατέρας των θεών και των ανθρώπων», που κυβερνά τους Θεούς του Ολύμπου. Αυτός είναι ο θεός του ουρανού και του κεραυνού στην ελληνική μυθολογία. Είναι το νεότερο παιδί του Κρόνου και της Ρέας. Λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος Θεός του Ολύμπου, για αυτό και στο όνομα του Διός, οι άνθρωποι, προσέδωσαν πολλά ιδιαίτερα επίθετα και προσωνύμια, ανάλογα την περιοχή και τη εποχή. Παρακάτω διαβάστε το σύνολο των γνωστών και λιγότερο γνωστών επιθέτων που συνδέθηκαν μαζί του.

12 προτάσεις ...



Το παρακάτω κείμενο περιέχει οδηγίες που δόθηκαν στην Ανθρωπότητα από τον Α.Α.Μιχαήλ για αυτοπροστασία, στις 28/8/2017.


[ Το βασικό πρόβλημα πολλών ανθρώπων αυτή την στιγμή, είναι ότι ζούν μεταξύ ενεργειακών διαστάσεων που μετατοπίζονται όπως η άμμος, από τις χαμηλές και σκοτεινές μέχρι τις υψηλότερες και περιεκτικότερες σε Αγάπη δονήσεις. Αυτό, συμβαίνει με πολύ απλό τρόπο μέσα από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με την οικογένεια, τους πελάτες, τους άγνωστους και τα ΜΜΕ. Η διατήρηση μιας υψηλής δόνησης ενάντια στην παλίρροια των χαμηλών συχνοτήτων και των διαρκώς μετατοπιζόμενων πραγματικοτήτων είναι αληθινά μια "εργασία σε εξέλιξη" αλλά και μια μάχη που πολλοί χάνουν.
Υπάρχουν βήματα που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους ώστε να μην γίνουν θύματα νοητικού ελέγχου και παρέμβασης από τις σκοτεινές δυνάμεις, βήματα που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν μια υψηλή συχνότητα με μεγαλύτερη σταθερότητα.


1. Το σημαντικότερο είναι να κρατηθείς μακριά από τον φόβο, συναισθηματικά και διανοητικά, εκπέμποντας μονάχα Αγάπη προς τον Κόσμο γύρω σου. Η Αγάπη είναι μια δόνηση άπιαστη γι`αυτούς που έχουν σκοπό τους να βλάψουν τον κόσμο για τα προσωπικά εγωιστικά τους κέρδη και αποτελεί μια φυσική προστασία γι`αυτούς που την εκπέμπουν από την Καρδιά τους για το γενικό καλό.
2. Γείωσε και σύνδεσε την ενέργειά σου με το Φως και την Άνευ Όρων Αγάπη του/της Δημιουργού, της Πηγής, κάθε πρωί με ξεκάθαρη την πρόθεση να γίνεις άτρωτος/η απέναντι σε κάθε σκοτάδι.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ?? – ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΛΛΟΥΝ? – που ανταποδίδουν κακό στο καλό και μίσος στην αγάπη?? – ΑΝ ΝΑΙ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ (η πρώτη φωτογραφία είναι γι' αυτούς – η δεύτερη ας είστε εσείς)

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF ο γνήσιος διαλογισμός Κρίγια Γιόγκα, η Αφύπνιση.
Η προδοσία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία γιατί είναι μια σκόπιμη πράξη που προορίζεται να κάνει κακό σ’ αυτούς που εμπιστεύθηκαν τον προδότη. Είναι ένα σκόπιμο μαχαίρωμα της ψυχής.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι πολύ καλός φίλος σας κι εσείς, δείχνοντας εμπιστοσύνη, του εκμυστηρεύεστε τα προβλήματά σας. Αν το εκμεταλλευτεί αυτό και για τους δικούς του σκοπούς ή από μνησικακία πει τα προβλήματά σας και τα ελαττώματά σας σε άλλους, αυτό είναι μια αμαρτία προδοσίας ενάντια στον Θεό μέσα στον άνθρωπο.
Γι’ αυτό ποτέ μη δηλώνετε ότι είστε πιστοί ή φίλοι κάποιου παρά μόνο αν το εννοείτε. Θα ήταν καλύτερα να του πείτε τι πραγματικά σκέφτεστε. Ποτέ μη μιλάτε για έναν φίλο πίσω από την πλάτη του. Αν έχετε να πείτε κάτι για έναν φίλο, πείτε το με καλοσύνη μπροστά του ή κατ’ ιδίαν. Αλλιώς μην το πείτε καθόλου.
Το μαχαίρι της προδοσίας φτάνει στην ψυχή, και όποιος χρησιμοποιεί αυτό το μαχαίρι θα εγκαταλειφθεί και από τον Θεό και από τον άνθρωπο. Ποτέ μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει προδότης. Δεν υπάρχει ούτε αναγκαιότητα ούτε δικαιολογία για την προδοσία, οποτεδήποτε. Να αποφεύγετε τους προδότες.
Αν και ένας προδότης μπορεί να σας πληγώσει λίγο, πληγώνει τον εαυτό του πολύ περισσότερο. Είναι σαν μια πολύτιμη αντίκα που έχει προσβληθεί από σαράκι. Είναι δύσκολο να επισκευάσετε ΣΑΠΙΟΥΣ ψυχολογικά ανθρώπους που δίνουν κακό στο καλό και ανταποδίδουν μίσος στην αγάπη. Αν ποτέ συναντήσετε έναν προδότη, θα θυμηθείτε αυτόν τον ορισμό.

Από πού περνάει ο πιο απίστευτος αυτοκινητόδρομος του κόσμου;


Ένας από τους πιο περίεργους αυτοκινητόδρομους – ταχείας μάλιστα κυκλοφορίας – βρίσκεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Είναι ο Hanshin Expressway, ένα κομμάτι του οποίου είναι κλεισμένο σε σήραγγα και περνάει μέσα από ένα κτίριο 16 ορόφων όπου στεγάζονται γραφεία!
Πρόκειται για το Gate Tower Building, ο ιδιοκτήτης του οποίου παραχώρησε 3 ορόφους στην ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να φτιαχτεί ο αυτοκινητόδρομος και έτσι να εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες σε μία από τις πολυπληθείς πόλεις της Ιαπωνίας.
Φυσικά πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και ηχομόνωσης: Η σήραγγα σε κανένα σημείο της δεν στηρίζεται στο κτίριο (όπως θα δεις στο βίντεο), με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται κραδασμοί και βοή ταράζοντας τους εργαζόμενους.

ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΟΛΑΚΕΥΕΤΕ

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF ο γνήσιος διαλογισμός Κρίγια Γιόγκα, η Αφύπνιση.

Είναι πάντα καλό να λέμε την αλήθεια, αλλά είναι καλύτερο να λέμε ευχάριστες αλήθειες και να αποφεύγουμε να λέμε δυσάρεστα λόγια. Το να απευθυνόμαστε σ’ έναν ανάπηρο λέγοντας «Κύριε Ανάπηρε» μπορεί να είναι αλήθεια αλλά είναι μια δυσάρεστη αλήθεια που πληγώνει και πρέπει να αποφεύγεται. Είναι κακό να επικρίνουμε όταν οι άλλοι δεν θέλουν κριτική, αλλά είναι ευεργετικό να ακούμε εποικοδομητική κριτική, και είναι αξιοθαύμαστο να μπορούμε να αντέξουμε δριμεία αλλά αληθινή κριτική μ’ ένα χαμόγελο και μια αίσθηση εκτίμησης μαζί με ευγνωμοσύνη.

Η κολακεία μπορεί να είναι καλή όταν ενθαρρύνει κάποιον να κάνει το σωστό, αλλά μπορεί να είναι ολέθρια όταν χρησιμοποιείται για να κρύψουμε ένα ελάττωμα ή κακό χαρακτήρα, αφήνοντάς τα να κακοφορμίζουν και να δηλητηριάζουν ολόκληρη την ψυχή με άγνοια. Όλοι μας αγαπάμε την κολακεία, όπως σε όλους αρέσει να τρώνε γλυκό μέλι. Δεν ξέρουμε όμως πότε είναι δηλητηριώδης. Μαζί με τα γλυκά λόγια της κολακείας από τους άλλους, οι εσωτερικές μας σκέψεις συχνά δικαιολογούν τα επιζήμια ελαττώματά μας και κρύβουν μεγάλους ψυχολογικούς κακοήθεις όγκους που μπορεί να σπάσουν και να δηλητηριάσουν όλη την πνευματική ζωή μας. Η κολακεία από τους άλλους και οι παρηγορητικοί ψίθυροι των σκέψεών μας ικανοποιούν την ακοή μας. Η μικρή ανθρώπινη σοφία συχνά αμβλύνεται από τα κολακευτικά λόγια. Πολλοί άνθρωποι χάνουν χρήματα, χρόνο, υγεία, και ακόμα και τον καλό χαρακτήρα τους απολαμβάνοντας να ακούν τα γλυκά, απατηλά λόγια παρασιτικών αποκαλούμενων φίλων.

Ήταν ένας άγιος που είχε έναν φίλο που συνεχώς τον επέκρινε, και οι μαθητές του αγίου δυσαρεστούνταν πάρα πολύ. Μια μέρα ένας μαθητής πήγε στον άγιο και φώναξε πανηγυρίζοντας: «Δάσκαλε! Ο εχθρός σας, αυτός που πάντα σας έβρισκε ελαττώματα, πέθανε». Ο άγιος άρχισε να κλαίει και είπε: «Αχ, νιώθω αβοήθητος. Ο καλύτερος πνευματικός κριτής μου πέθανε. Ράγισε η καρδιά μου».

ΘΕΪΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF ο γνήσιος διαλογισμός Κρίγια Γιόγκα, η Αφύπνιση.
Κάθε πρωί που ο χαρούμενος ήλιος τρυπώνει στο δωμάτιό μου και με ξυπνά ευγενικά μ’ ένα απαλό άγγιγμα των ακτίνων του, τρίβω τα μάτια μου από τον ύπνο, κοιτάζω τον ουρανό που είναι γεμάτος ακτινοβολία και λέω: «Θεέ του φωτός, κάνε τα δάχτυλά Σου του λαμπερού φωτισμού να παίζουν πάνω σε κάθε πλήκτρο της ζωής μου ώστε όλες οι νότες να ενωθούν σ’ ένα τραγούδι αρμονίας και αγάπης. Μην αφήσεις καμία παραφωνία να αμαυρώσει τη μουσική σύνθεση που γράφω με τη ζωή μου».
Η δυσαρμονία είναι δυστυχία και θάνατος. Η αρμονία είναι η χαρά της ζωής.
Δεν βλέπουμε πάντα αυτά που είναι τα πιο κοντινά σ' εμάς. Προσπερνάμε πλούτη που είναι στο χέρι μας να αποκτήσουμε και κυνηγάμε χίμαιρες. Ψάχνουμε ασφάλεια στο σκοτάδι, ενώ στην πραγματικότητα λαχταράμε το φως. Πίνουμε ακόρεστα χρυσά όνειρα όταν η ψυχή μας διψάει για την Έσχατη Πραγματικότητα. Κυνηγάμε, ως καταφύγιο, τη μη υπαρκτή σκιά της χίμαιρας, ενώ στην πραγματικότητα επιθυμούμε διακαώς την όαση της γαλήνης και της αρμονίας που βρίσκεται στην ψυχή μας.
Ησυχάστε τη νοητική ανησυχία που στρέφεται στον εξωτερικό κόσμο και στρέψτε τον νου μέσα σας. Εναρμονίστε τις σκέψεις και τις επιθυμίες με τις πραγματικότητες που εκπληρώνουν τα πάντα και ήδη κατέχετε μέσα στην ψυχή σας. Τότε θα δείτε την αρμονία που βρίσκεται πίσω από τη ζωή σας και απ’ όλη τη φύση. Η ομορφιά και το βάθος της γιόγκα έγκειται στο ότι χαρίζει αυτήν τη σταθερή ησυχία.
Η εσωτερική αρμονία είναι μια πλούσια πηγή δύναμης – γεννά δύναμη. Πράγματα που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε, όχι μόνο μπορείτε να τα αντέξετε, αλλά και να τα αλλάξετε και να τα βελτιώσετε. Σας έχει δοθεί η δύναμη να μπορείτε να κινήσετε τον κόσμο και να αλλάξετε το πρόσωπο της μοίρας παρά τις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες.
Η αρμονία διατηρεί τη νοητική ενέργεια. Η δυσαρμονία την κάνει να χαραμίζεται.

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Φωτογραφία του χρήστη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF ο γνήσιος διαλογισμός Κρίγια Γιόγκα, η Αφύπνιση.

«Πρέπει ο άνθρωπος να συγχωρεί, όποιο κακό κι αν του κάνουν», λέει η Μαχαμπαράτα (ινδικό έπος, το μεγαλύτερο στον κόσμο). «Λέγεται ότι η συνέχιση των ειδών οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος μπορεί να συγχωρεί. Η συγχώρεση είναι αγιότητα. Με τη συγχώρεση κρατιέται ενωμένο το σύμπαν. Η συγχώρεση είναι η ισχύς των ισχυρών. Η συγχώρεση είναι θυσία. Η συγχώρεση είναι γαλήνη του νου. Η συγχώρεση και η ευγένεια είναι ιδιότητες αυτού που είναι κυρίαρχος του Εαυτού του. Αντιπροσωπεύουν την αιώνια αρετή».
Η συγχώρεση είναι πιο ισχυρή από την εκδίκηση. Έχω συγχωρήσει κάθε έναν που εκούσια ή ακούσια πήγε να με ενοχλήσει ή να με πληγώσει. Αυτοί που πράττουν το φαύλο σιγοβράζουν μέσα στην ίδια τους τη φαυλότητα. Δεν μπορούν πραγματικά να σας βλάψουν, εκτός κι αν τους αφήσετε να το κάνουν. 

Είστε αηδιαστικά και εμετικά προβλέψιμοι!



Χτες βράδυ λίγο πριν πάω για ύπνο έπεσα σε ένα άρθρο που μου τάραξε το νευρικό σύστημα και ειδικά αυτό γύρω από την κοιλιακή χώρα. Είναι άλλο να το μαντεύεις, να το μυρίζεσαι ότι θα συμβεί κι άλλο να το βλέπεις μετά στην πράξη…

Η Καταιγίδα Χάρβεϊ άφησε πίσω της μερικούς νεκρούς και πολλές απώλειες τόσο στα νοικοκυριά όσο και την αμερικάνικη οικονομία, αλλά… ουδέν κακό αμιγές καλού! Αυτό που κατάφερε ήταν να ενώσει όλες τις μέχρι τώρα ανεξάρτητες φωνές ακτιβιστών κάτω από ένα κοινό μεγάφωνο: Ο Χάρβεϊ ήταν κατασκευασμένος, ήταν οπλοποιημένος και στόχευε το Τέξας!
Δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά δημοσιεύματα, βίντεο, φωτό και καταγγελίες στα 6 χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα της οπλοποίησης του περιβάλλοντος, ίσως από την εποχή του σεισμού της Φουκουσίμα.
Και παρότι όλοι ξέρουμε -κι εδώ το έχουμε γράψει πολλές φορές- δεν θα σταματήσουν να μαμούν τον πλανήτη κι εμάς μαζί, αν δεν πέσουμε όλοι στα τέσσερα και προσκυνήσουμε την Παγκόσμια Αίρεση, την Εκκλησία της Κλιματικής Αλλαγής, κι ότι όλα αυτά γίνονται ως μέσον πίεσης και προπαγάνδας, δεν το περίμενα ότι τόσο γρήγορα θα πήγαιναν στο… δια ταύτα!
Η Ναόμι Κλάιν, η Ιέρεια της Ατζέντας 21 -“Βιώσιμη Ανάπτυξη”- και αποβιομηχανοποίησης του πλανήτη για… να σωθούν οι φτωχοί!
Άρθρο της Ναόμι Κλάιν στο theintercept (και καλά προοδευτικό σάιτ) με τίτλο, Ο Χάρβεϊ δεν ήρθε έτσι ξαφνικά από το τίποτα. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Κλιματική Αλλαγή.
Ακούστε την κάλυψη (στα ΜΜΕ) του τυφώνα Harvey και θα ακούσετε πολλές συζητήσεις για το πόσο πρωτοφανείς είναι αυτές οι βροχοπτώσεις. Πώς κανείς δεν είδε ότι έρχονται, οπότε κανείς δεν μπορούσε να προετοιμαστεί επαρκώς.
ναι.. ναι… ναι… Πως να τις δει όταν κατασκευάζονται τσάκα τσάκα τα τελευταία 24ωρα;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα