Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

«Ποιος το έκανε;». Το τεστ παρατηρητικότητας με τις 21 αλλαγές στη σκηνή, που κανείς δεν βλέπει (βίντεο)



Το βίντεο αποδεικνύει ότι, η παρατηρητικότητα είναι υποκειμενικό θέμα.
Και οι πιο παρατηρητικοί στο τέλος εκπλήσσονται.

Το τεστ που ονομάζεται, «Ποιος το έκανε», αναφέρεται σε ένα έγκλημα που διαπράχθηκε και θυμίζει το κλασικό επιτραπέζιο Cluedo.

Το βίντεο διαδραματίζεται στον τόπο του εγκλήματος.

Πρωταγωνιστές είναι ο επιθεωρητής που έχει αναλάβει την υπόθεση και οι ύποπτοι.

Ακόμη και αν δεν σας ενδιαφέρει ποιος είναι ο δολοφόνος, δείτε το σύντομο βίντεο μέχρι το τέλος.

Το συμπέρασμα είναι ότι σπάνια κάποιος παρατηρεί κάτι το οποίο αγνοεί ή κάτι το οποίο δεν ψάχνει, δεν τον ενδιαφέρει, δεν τον απασχολεί.

Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε σε καμπάνια του Λονδίνου με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί και να προσέχουν τους ποδηλάτες, που συνήθως ξεχνάνε.

Δείτε το βίντεο:

Γιατί κάποιοι άνθρωποι μυρίζουν πιο άσχημα από άλλους; Δεν φταίει μόνο η «κακή» υγιεινή λένε οι γιατροί



Υπάρχουν πολλοί που αναδύουν μια δυσάρεστη οσμή από το σώμα τους.
«Ο ιδρώτας δεν παράγει οσμή, αλλά τα βακτήρια που έχουμε στο δέρμα μας», αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Γιώργος, ιδρυτής του κέντρου «Hygeia Health & Wellness» στο Λας Βέγκας.Οι οσμές του σώματος προκαλούνται κυρίως από τις εκκρίσεις των ιδρωτοποιών αδένων του σώματός και την βακτηριδιακή δραστηριότητα της περιοχής.
Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων.
Οι εκκριτικοί αδένες βρίσκονται σε όλες το σώμα και εκκρίνουν ιδρώτα απευθείας στο δέρμα.
Ο άλλος τύπος είναι οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που βρίσκονται σε περιοχές, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα και εκκρίνουν ιδρώτα κυρίως εκεί, όπου υπάρχουν θύλακες τρίχας.
Σε θερμό και υγρό περιβάλλον τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.
Κατά τη διαδικασία αυτή, μεταβολίζεται ο ιδρώτας σε οξέα, τα οποία δίνουν αυτή την άσχημη μυρωδιά.
Ωστόσο, οι αδένες είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς ε
λέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Κατά τους θερινούς μήνες, το σώμα μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία και με τον ιδρώτα, κατά μία έννοια, δροσίζεται.
Γιατί όμως δεν μυρίζουν όλοι το ίδιο, παρόλο που όλοι έχουν βακτήρια στον οργανισμό τους;

Γιατί τα νευρωτικά άτομα ζουν παραπάνω από το μέσο όρο

Για ορισμένους ανθρώπους, η λέξη “νευρωτικός” μπορεί να δημιουργήσει εικόνες ενός συγκεκριμένου τύπου ψυχοθεραπείας: τύποι σαν τον Γούντι Άλλεν κάθονται στα  ψυχοθεραπευτικά ντιβάνια ενώ οι φροϋδικοί θεραπευτές τους κάνουν ερωτήσεις που αποκαλύπτουν διάφορα ερωτικά σύμπλοκα.
Πρόκειται βέβαια για αναχρονιστικές εικόνες. Το 1994, ο όρος “νεύρωση” εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από πιο συγκεκριμένες ορολογίες, όπως διαταραχή κοινωνικού άγχους, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή πανικού.
Αλλά η νεύρωση ζει στην έρευνα για την προσωπικότητα, όπου θεωρείται ένα από τα “Μεγάλα Πέντε” χαρακτηριστικά -τα υπόλοιπα τέσσερα είναι η Εξωστρέφεια, η Ευσυνειδησία, η Τερπνότητα και το Άνοιγμα προς νέες Εμπειρίες. Τα συμπτώματα του νευρωτισμού είναι  η «με το παραμικρό ενόχληση», η «ανησυχία για διάφορα πράγματα», και το «εύκολο στρες». Όμως αυτά μπορεί τελικά να είναι επωφελή οδηγώντας σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα, ταχύτερη γνωστική επεξεργασία και αυξημένα κίνητρα έστω κι αν αυτά προκύπτουν από αρνητικές καταστάσεις.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι ερευνητές το πήγαν ακόμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η νεύρωση μπορεί να βοηθά στην παράταση της ζωής.
Αυτό βέβαια είναι αμφιλεγόμενο. Η αρνητική σκέψη – το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός νευρωτικού ατόμου – επηρεάζει δυσμενώς την υγεία και την ευτυχία. Οι νευρωτικοί άνθρωποι έχουν εξ ορισμού περισσότερη ψυχολογική δυσχέρεια και μεγαλύτερη τάση για κατάθλιψη.

Ἐάν ὄχι ἐσύ, ποιός;

«Ν’  ἀγαπᾶς τὴν εὐθύνη. 
Νὰ λές: ἐγώ, ἐγὼ μονάχος μου ἔχω χρέος νὰ σώσω τὴν γῆς…
Ἄν δὲν σωθῇ, ἐγώ, ἐγὼ θὰ φταίω…»
Νῖκος Καζαντζάκης, Ἀσκητική.
 Ναί, ἐγώ, ἐγὼ μονάχα θὰ φταίω…
Ἐὰν ἐγὼ δὲν κάνω αὐτὸ ποὺ χρειάζεται, τότε γιατί περιμένω ἀπό τούς ἄλλους νά τό κάνουν;
Ἐγώ, ἐγὼ μονάχος μου θὰ σώσω τὸν κόσμο…
Κι ἐὰν ὁ κόσμος δὲν σωθῇ, τότε μόνον ἐγὼ θὰ φταίω…
Ὅταν ἔλθῃ ἡ ὥρα νὰ κάνῃς τὸν ἀπολογισμό σου, θὰ δῇς τὰ δύσκολα! Ὁ ἐαυτός σου εἶναι ὁ πιὸ σκληρὸς κριτής!
Ἡ ζωὴ εἶναι ὅλα αὐτὰ ποὺ κουβαλᾶς καὶ ὄχι αὐτὰ ποὺ περνοῦν …ξυστά!!!

Osho: Όταν είσαι ένα με το Όλο είσαι ευτυχισμένος



Να θυμάσαι πως η αλήθεια δεν χρειάζεται σκέψη, χρειάζεται να τη ζήσεις. Όταν βλέπεις τον ήλιο και το φως, δεν τα σκέφτεσαι, τα βλέπεις.

Όταν έρχεται η μυρωδιά στα ρουθούνια σου, τη μυρίζεις, δεν τη σκέφτεσαι. Όποτε βρίσκεσαι κοντά στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται σκέψη, η πραγματικότητα είναι αρκετή, η εμπειρία αυτού που ζεις είναι αρκετή. Όταν βρίσκεσαι μακριά από την πραγματικότητα σκέφτεσαι. Υποκαθιστάς την πραγματικότητα με τη σκέψη.

Ο άνθρωπος που έχει φάει καλά, δεν πρόκειται να ονειρευτεί τη νύχτα πως είναι καλεσμένος σε τραπέζι. Ο άνθρωπος που έχει νηστέψει για μέρες ονειρεύεται ότι τρώει.

Όταν η αλήθεια γίνεται αντιληπτή συνολικά, αναγνωρίζεις ότι η ομορφιά ήταν απλώς μια λειτουργία της αλήθειας. Όπου υπάρχει αλήθεια, εκεί υπάρχει και ομορφιά. Όταν η αλήθεια είναι ιδωμένη μέσα από παραπετάσματα, είναι ομορφιά. Όταν η ομορφιά είναι γυμνή είναι αλήθεια.

Δεν είμαστε διαχωρισμένοι από την ύπαρξη. Ο διαχωρισμός, η ιδέα του διαχωρισμού, είναι πολύ απατηλή. Είμαστε συνδεδεμένοι, είμαστε ένα Όλο. Δεν είμαστε νησιά, είμαστε μια ήπειρος. 

Ανταγωνισμός: όταν χρειάζεται να κοιτάξεις έξω από σένα για να εκτιμήσεις την αξία σου (ΝΤΥΕΡ)



Μπορείς πραγματικά να θυματοποιήσεις τον εαυτό σου, το σύντροφο σου ή τα παιδιά σου, αν δώσεις στον ακραίο ανταγωνισμό την πρώτη θέση στη φιλοσοφία σου ή τη συμπεριφορά σου. Οι σχολές που απαιτούν παντού άριστα από τους φοιτητές και τους σπρώχνουν σε απάνθρωπο, συχνά, ανταγωνισμό μεταξύ τους, μπορεί τελικά να παράγουν μερικά “αστέρια” πρώτου μεγέθους. Αλλά αυτό είναι που θέλεις εσύ για τον εαυτό σου; Την υπερθέρμανση και την υπερσυμπίεση ενός “αστέρα”; Και τι νομίζεις ότι θα γίνει, αν τελικά όλοι σε θεωρούν πραγματικά τον καλύτερο; Αν χρειάζεσαι αυτή την αναγνώριση για να δυναμώσει το εγώ σου, τότε επιβεβαιώνεσαι από τα χειροκροτήματα των άλλων κι όχι από μέσα σου – κι αυτό είναι ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια της ανασφάλειας και της έλλειψης αυτοεκτίμησης. Το χειρότερο, όμως, είναι το άλλο: αν η αξία σου ως ανθρώπινου πλάσματος στηρίζεται στην επιτυχία σου σε κάποιο τομέα ή στο γεγονός ότι βρίσκεσαι στην κορυφή και ξεπερνάς όλους τους άλλους, τι θα κάνεις όταν θα πάψουν τα χειροκροτήματα και δεν θα είσαι πια στην κορυφή; Θα καταρρεύσεις, γιατί τότε δε θα έχεις πια κανένα λόγο να
αισθάνεσαι σπουδαίος.
Ο ανταγωνισμός αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αυτοκτονιών στη χώρα μας. Θύματά του είναι κυρίως οι άνθρωποι που ένιωθαν σπουδαίοι, όσο ξεπερνούσαν το διπλανό τους. Όταν “απέτυχαν” σ’ αυτό, έχασαν την αίσθηση της προσωπικής τους αξίας και αποφάσισαν πως δεν άξιζε να ζουν τη θλιβερή ζωή τους.
Το ποσοστό αυτοκτονιών στα παιδιά μεταξύ οκτώ και δώδεκα χρόνων μεγάλωσε κατά τετρακόσια τοις εκατό από το 1967. Φανταστείτε: μικρά παιδιά να αυτοκτονούν. πιστεύοντας πως η ζωή τους δεν έχει αξία, τις περισσότερες φορές μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να ξεπεράσουν τα άλλα παιδιά για να έχουν αξία· Το άγχος να μπουν στη σχολική ομάδα, να πάρουν μεγάλους βαθμούς, να ικανοποιήσουν τους στόχους των γονιών τους και να ευχαριστήσουν τους πάντες: όλα αυτά δεν είναι αξίες ζωής, που θα έκαναν έναν υγιή άνθρωπο, να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του- κι ακόμα λιγότερο να την αφαιρέσει ηθελημένα-, για χάρη τους.

Γενετικά τροποποιημένα μυρμήγκια δημιούργησαν χαοτική αποικία

Picture

Κανονικά ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν: Ανεγκέφαλοι επιστήμονες δημιούργησαν χαοτική αποικία στα μυρμήγκια επεμβαίνοντας στο DNA τους.

Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν τη νέα ριζοσπαστική τεχνολογία για να δημιουργήσουν τα πρώτα μεταλλαγμένα μυρμήγκια (γιατί άραγε;) έχουν απογοητευτεί από την επίδραση που είχαν τα πειράματα τους στην κοινωνική ζωή των εντόμων.
​Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τους σύνθετους κοινωνικούς ρόλους δύο διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει περισσότερα «μητρικά μυρμήγκια» ικανά να γεννήσουν μια μελλοντική γενιά μεταλλαγμένων.

Και στα δύο είδη -τα μυρμήγκια ινδικών πηδαλιών γνωστά ως Harpegnathos saltator και τα κλωνικά μυρμήγκια Rider Ooceraea biroi – η αφαίρεση των γονιδίων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστικών υποδοχέων των μυρμηγκιών, είχε ως αποτέλεσμα μια σχεδόν πλήρη διάσπαση της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα μυρμήγκια να απομακρύνονται από την αποικία και να αρνούνται να λειτουργήσουν ομαδικά.«Ξαφνικά αυτά τα μυρμήγκια δεν είναι πλέον κοινωνικά», δήλωσε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Rockefeller, Daniel Kronauer, συγγραφέας μιας από τις μελέτες. «Απλώς περιφέρονται».
Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell μαζί με μια τρίτη σχετικά με τις ορμόνες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα σε νέα μοντέλα οργανισμών, λένε τα σαΐνια οι επιστήμονες.

Δείτε Πόσο Συχνά Πρέπει να Πλένετε Κάθε Πράγμα που Βρίσκεται στην Ντουλάπα σας

Δείτε Πόσο Συχνά Πρέπει να Πλένετε Κάθε Πράγμα που Βρίσκεται στην Ντουλάπα σας

Παραδεχτείτε το – υπάρχουν κάποια πράγματα που ανήκουν στην ντουλάπα σας και που δεν πλένετε τόσο συχνά όσο θα θέλατε, όπως για παράδειγμα τα τζιν και τα σουτιέν. Πόσο συχνά, όμως, στ’ αλήθεια χρειάζεται να τα πλένετε;
Επειδή οι απορίες είναι πολλές, εμείς δημιουργήσαμε έναν κατάλογο για να γνωρίζετε πόσο συχνά πρέπει να πλένετε κάθε πράγμα που βρίσκεται στην ντουλάπα σας. Κάποια από αυτά ίσως χρειάζονται πιο συχνό πλύσιμο απ’ όσο πιστεύετε, ενώ άλλα… πολύ λιγότερο. Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε αναλυτικά.
ντουλάπα
Κάποια από αυτά ίσως χρειάζονται πιο συχνό πλύσιμο απ’ όσο πιστεύετε, ενώ άλλα… πολύ λιγότερο.
Οτιδήποτε λευκό ή μεταξένιο Μετά από κάθε χρήση
Σουτιέν Μετά από 3-4 χρήσεις
Υφασμάτινα παντελόνια και φούστες Μετά από 5-7 χρήσεις
Μπουφάν 2 φορές τη σεζόν

Ανατροπή επιστημονικών δεδομένων για το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης!


Νέα στοιχεία από αρχαία σεληνιακά πετρώματα δείχνουν ότι ένα ενεργό φυσικό «δυναμό» που υπήρχε μέσα στον λιωμένο μεταλλικό πυρήνα του φεγγαριού, δημιουργούσε ένα μαγνητικό πεδίο που διήρκεσε από ένα έως 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερα χρόνια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η Σελήνη σήμερα έχει ένα σχεδόν μηδενικό μαγνητικό πεδίο, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Στην πραγματικότητα, κάποτε ο δορυφόρος της Γης διέθετε ισχυρό μαγνητικό πεδίο και αυτό, έστω και εξασθενημένο στη συνέχεια, διατηρήθηκε επί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών ειδικών.
Πριν από περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια το σεληνιακό μαγνητικό πεδίο είχε περίπου την ίδια ισχύ με αυτό της Γης σήμερα (κατά μέσο όρο γύρω στα 50 μικροτέσλα). Νωρίτερα, πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, εκτιμάται ότι είχε φθάσει ακόμη και τα 100 έως 110 μικροτέσλα, ήταν δηλαδή διπλάσιο του σημερινού γήινου.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι, για άγνωστο λόγο, το αρχικό ισχυρό σεληνιακό μαγνητικό πεδίο είχε σχεδόν εξαφανισθεί πριν από 3,2 έως 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα μελέτη όμως συμπεραίνει, ότι τελικά, αν και εξασθενημένο, το πεδίο αυτό διήρκεσε για άλλο ένα έως 2,5 δισ. έτη. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Ράτγκερς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωεπιστημών και πλανητικών επιστημών Σόνια Τίκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances» μελέτησαν σεληνιακά δείγματα, που είχαν φέρει οι Αμερικανοί αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 15» το 1971.

Osho – Ο δάσκαλος του Ζεν εξηγεί γιατί οι άντρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι


Είναι μια διαμάχη για την οποία όλοι ακούσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας- για το αν οι άντρες και οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να είναι απλώς φίλοι ή αν αυτές οι φιλίες είναι καταδικασμένες να εξελιχθούν σε κάτι άλλο με τον χρόνο.

Κοιτώντας στην ιστορία, οι σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες ήταν περιορισμένες. Υπήρξε μια εποχή που οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως τίποτα άλλο από περιουσία. Ανήκαν στον αρχηγό της οικογένειας, τον πατέρα και μετά δίνονταν ( σε πολλές περιπτώσεις για μια καλή προίκα) στον σύζυγο για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από την φροντίδα, την προστασία και τους κανόνες του. Κατά την διάρκεια αυτής της εποχής κάθε σχέση μεταξύ αντρών και γυναικών ήταν περιορισμένη, ακόμα και απαγορευμένη.

Καθώς οι κοινωνία εξελίσσονταν, πολλά ανεπτυγμένα έθνη είχαν πιο ανοιχτές και ελεύθερες κοινωνίες, με τις γυναίκες να δουλεύουν για τα ίσα δικαιώματα και φροντίδα στις χώρες τους. Παρόλη την αίσθηση ελευθερίας και ισότητας, πολλοί αναρωτιούνται για την ικανότητα των αντρών και των γυναικών να διατηρούν μια πλατωνική σχέση.

Αυτή η διαφωνία γίνεται, γιατί είμαστε προγραμματισμένοι γενετικά να ελκόμαστε ο ένας από τον άλλον. Επίσης κάθε προσπάθεια αντρών και γυναικών να είναι απλώς φίλοι είναι καταδικασμένη. Η σχέση αυτή λειτουργεί σαν μια αντίστροφη μέτρηση βόμβας, μέχρι η γενετική καλωδίωση μας να αναλάβει δουλειά.

Ο Ινδουιστής Γκουρού Όσσο ρωτήθηκε για το ποια είναι η άποψη του σε αυτή τη διαμάχη και η απάντηση του έφερε κάποιες συναρπαστικές ιδέες. Συγκρίνει την φιλία των αντρών-γυναικών με την φιλία ενός φύλακα και ενός φυλακισμένου, πληροφορώντας πως και οι δύο θα αποτύχουν για τον ίδιο λόγο.

Αναφέρθηκε λέγοντας:

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα να χάσει απότομα την ερωτική της διάθεση

σεξ

Το να έχει κανείς πολύ... αυξημένη σεξουαλική διάθεση δεν είναι τόσο “απλό”, όσο το κάνουν να φαίνεται οι ερωτικές ταινίες και το σινεμά γενικότερα.

Όσον αφορά το σεξ, συγκριτικά με τους άντρες, για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολο να διεγερθούν, αλλά και επίσης πιο εύκολο να... ξενερώσουν και να χάσουν κάθε διάθεση την στιγμή της σεξουαλικής επαφής.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Μ. Βρετανία. Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Diana Fleischman, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από ό,τι οι άνδρες και αυτό τις κάνει ασυνείδητα να αυτοπροστατεύονται περισσότερο απέναντι στην έκθεσή τους σε ενδεχομένως μολυσματικές καταστάσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν οι περιπτώσει 76 γυναικών ηλικίας 18-42 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ:

Οι άγνωστοι Έλληνες και Σκυθες κάτοικοι της Κίνας και ο πολιτισμός των ευρωπαϊκών πληθυσμών εκεί (Μέρος Β')


Από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ελληνική παρουσία στη Βακτριανή εξακολούθησε να είναι σημαντική, ιδίως σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, και να ασκεί επίδραση στους (Ιρανούς) νέους κυρίαρχους της περιοχής.

 Η αφομοίωση του ελληνικού στοιχείο από τους ιρανικούς πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας πρέπει να ήταν εξαιρετικά αργή διαδικασία, η ολοκλήρωση της οποίας πρέπει να χρειάσθηκε μερικούς αιώνες. 

Όπως είναι λογικό, οι ελληνικοί πληθυσμοί των περιοχών αυτών πρέπει να αφομοιώθηκαν σταδιακά είτε από τους γηγενείς Ινδούς, της ανώτερης κάστας των πολεμιστών, είτε από τους ιρανόφωνους νομάδες που εγκαταστάθηκαν στην Ινδία.

 Τί απομένει από τη συναρπαστική περιπέτεια των Ελλήνων στην Κεντρική Ασία και στην Ινδία που μόνο σε αδρές γραμμές γνωρίζουμε; 

Σίγουρα η ανάμνηση ενός ένδοξου παρελθόντος κατακτήσεων, ανάπτυξης του εμπορίου, μεταφύτευσης της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης και του ελληνικού πολιτισμού σε περιοχές τόσο απομακρυσμένες από τον χώρο της Μεσογείου. 

Μια απίστευτα ενδιαφέρουσα ιστορία πολιτιστικής διάδρασης μεταξύ ελληνικών, ιρανικών και ινδικών πληθυσμών για την οποία θα επιθυμούσαμε να μάθουμε πολύ περισσότερα από όσα μας επιτρέπουν οι πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Ο εκλεκτισμός των μορφών τέχνης που γεννήθηκαν χάρη στη συνάντηση αυτή.

 Ο θρησκευτικός και φιλοσοφικός συγκρητισμός που έφερε ίσως κοντά τη διδασκαλία του Βούδα με αυτήν του Δημόκριτου. 

Και φυσικά η ελπίδα ότι η αρχαιολογική έρευνα στις περιοχές αυτές, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, ενδέχεται να προσφέρει κάποια στιγμή ευρήματα ικανά να φωτίσουν καλύτερα την κοινωνική οργάνωση και τον τρόπο σκέψης μιας μοναδικής ιστορικής περιόδου.

Οι άγνωστοι Έλληνες και Σκυθες κάτοικοι της Κίνας και ο πολιτισμός των ευρωπαϊκών πληθυσμών εκεί (Μέρος Α')



Τα «Διονυσιακά» ή « Διονυσιακών βιβλία μη΄ » (μη΄= 48) είναι ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη . 

Αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία. Περιγράφει την ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, και κυρίως την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες.

 Οι σκηνές που περιγράφονται εκτυλίσσονται σε όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης. Ο Δίας διατάζει τον Διόνυσο να κάνει εκστρατεία κατά των Ινδών για να συμπεριληφθεί στον Όλυμπο. Η Ρέα στέλνει τον Κορύβαντα Πυρρίχιο να επιστρατεύσει πολεμιστές. Ακολουθεί αναλυτική αναφορά των λαών, με την πατρίδα τους και τον αρχηγό τους. Η Ρέα επιστρατεύει και θεούς για να πολεμήσουν στο πλευρό του Διονύσου. Η Ήρα όμως θα πάει με το μέρος των Ινδών. 

Ακολουθεί αναλυτική αναφορά των στρατευμάτων και των οπλισμών τους. Στην όχθη του ποταμού Αστακού γίνεται μάχη, κατά την οποία ο Διόνυσος μετατρέπει τα ύδατα του ποταμού σε κρασί, μεθώντας και εξουδετερώνοντας με αυτό τον τρόπο τους αντιπάλους του. Μαρτυρίες για την ύπαρξη των «Τόχαρων» υπήρχαν στην αρχαιότητα, εξ αιτίας όμως της μεγάλης αποστάσεώς τους από την Ευρώπη, δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε αυτές και θεωρήθηκαν μύθος ή φαντασία. 

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει μία περιγραφή για τους Σηρες, (τα έθνη της Βορειοδυτικής Κίνας από Έλληνες και Ρωμαίους) που έγινε στον Αυτοκράτορα Κλαύδιο από μία πρεσβεία από την Ταυροφάνη (Κεϋλάνη). 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των Κεϋλανών πρέσβεων, οι άνθρωποι στη Βορειοδυτική Κίνα ήταν πολύ ψηλοί, είχαν πυρόξανθα μαλλιά και γαλάζια μάτια. Αλλά και κινεζικές μαρτυρίες, που αναφέρονται στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής σε μία περίοδο ιστορικής καταγραφής 1.000 χρόνων, περιγράφουν ψηλούς σωματότυπους με μπλε ή πράσινα μάτια, μακριές μύτες, πολλά γένια και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά. 

Οι Αρχαίοι Έλληνες ανέφεραν ως Τόχαρους, τους κατοίκους της Βακτριανής που κατέλυσαν τα ελληνιστικά βασίλεια της Ινδικής Χερσονήσου. Αυτοί ονομάζονταν από τους Έλληνες «Τόχαροι» και από τους Ινδο- Αρίους «Τουσάρα» και εισήλθαν, σύμφωνα με την αρχαία ιστοριογραφία, στη περιοχή της Βακτρίας από την κοιλάδα του Ταρίμ καταδιωκόμενοι από την επέλαση των Ούννων και κάποιων πρωτο-τουρκικών λαών στην περιοχή τους. Οι δε Τούρκοι της Μογγολίας αναφέρονταν στους κατοίκους της περιοχής του Ταρίμ, λέγοντας ότι αυτοί μιλάνε την «τόξρι» γλώσσα. 

Το εθνονύμιο «Τόχαροι», χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Μύλερ, το 1907 και μετέπειτα από τους επιστήμονες που αποκρυπτογράφησαν τα «τοχαρικά» κείμενα. 

Σήμερα αμφισβητείται αν οι Τόχαροι χρησιμοποιούσαν το εθνονύμιο αυτό για τον εαυτό τους. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι οι Τόχαροι που ανέφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες είναι κάποιο περσικό φύλο και όχι οι κάτοικοι της κοιλάδας του Ταρίμ οι οποίοι ονομάζονταν αλλιώς.

 Σύμφωνα με τον Μάλλορυ τον 6ο και 8ο αι. μ.Χ. οι Τόχαροι της περιοχής του  Κιούτσι,  αυτοαποκαλούνταν Κούζινε και οι δε κάτοικοι του Αγνιντέσα, Αάρσι (αργυροί ή λευκοί στη γλώσσα τους). Σύμφωνα δε με τον Ντάγκλας Ανταμς, οι Τόχαροι αυτοαποκαλούνταν Άκνι,(ακρίτες στη γλώσσα τους). 

Οι ταφές των Τόχαρων παρουσιάζουν εξαιρετικές ανθρωπολογικές και τελετουργικές ομοιότητες με τις κέλτικες ταφές, σε σημείο που αρκετοί ερευνητές θεωρούν τους Τόχαρους ως κελτικής καταγωγής. 

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων σήμερα! Δείτε 17 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αριστερόχειρες…


Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η 13η Αυγούστου είναι μια μικρή γιορτή για το 10-12% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα, λοιπόν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων! Για χρόνια ολόκληρα οι αριστερόχειρες γινόντουσαν αντικείμενο σχολιασμού και ενίοτε χλεύης, ενώ ακόμα και στην Ελλάδα, πολλοί γονείς πίεζαν με απαράδεκτες μεθόδους τα παιδιά τους, τα οποία έγραφαν με το αριστερό χέρι, να μάθουν να γράφουν με το δεξί.

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων είναι αφιερωμένη στην σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους ανθρώπους που είναι αριστερόχειρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 40 συγκεκριμένα γονίδια συμβάλλουν στο να γεννηθεί κάποιος άνθρωπος με προτίμηση χειρισμού στο αριστερό του χέρι. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι κατά 75% η τάση ενός νεογέννητου να είναι αριστερόχειρας συνδέεται με το περιβάλλον ή/και τον τρόπου ζωής που είχε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Οι άνθρωποι δεν είναι, μάλιστα μόνοι τους, ούτε σε αυτό τον τομέα... Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη ζώων και πουλιών, όπως τα καγκουρό και το cockatoo χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι/νύχι για να φάνε!
Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων
Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων: Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους αριστερόχειρες:
  1. Οι περισσότεροι αριστερόχειρες τείνουν να ζωγραφίζουν τις ανθρώπινες (και όχι μόνο) φιγούρες με πρόσωπο προς τα δεξιά.
  2. Υπάρχει μια μια μεγάλη τάση στα δίδυμα αδέρφια, το ένα να είναι αριστερόχειρας
  3. Οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψευδίζουν και να είναι δυσλεκτικοί
  4. Οι αριστερόχειρες προσαρμόζουν πιο γρήγορα την όρασή τους στον να μπορούν να δουν κάτω από το νερό, όταν ανοίγουν τα μάτια
  5. Οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε πολλά σπορ και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το κολύμπι και την ξιφομαχία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα