Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο ΣΟΥΜΕΡΙΑΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Η δημιουργία του ανθρώπου 
«Εκείνες τις μέρες, τις μέρες που ο ουρανός χωρίστηκε από τη γη 
Εκείνες τις νύχτες, νύχτες που ο ουρανός χωρίστηκε από τη γη
Εκείνα τα χρόνια όταν οι μοίρες αποφασίστηκαν ο ουρανός και η γη ήταν…
Αφού οι Αννουνάκι θεοί γεννήθηκαν…
Αφού οι θεές παντρεύτηκαν και μοιράστηκαν ανάμεσα στον ουρανό και τη γη
Αφού οι θεές ενώθηκαν με τους θεούς και γέννησαν* και αφού οι θεοί όρισαν την τροφή τους για την τράπεζά τους
Οι μεγάλοι θεοί στάθηκαν στο καθήκον τους, οι νεώτεροι θεοί κουβάλησαν τους κάδους [….]

Με το παραπάνω κείμενο που βρέθηκε γραμμένο πάνω σε πήλινη πινακίδα στην περιοχή της Μεσοποταμίας ξεκινά ο σημαντικότερος από τους έξι μύθους της σουμεριακής κοσμογονίας, αυτός που εξηγεί τη δημιουργία του ανθρώπου. Η πινακίδα, που δυστυχώς δεν σώζεται ολόκληρη ώστε να μας δίνει ένα πλήρες κείμενο ανήκει σε εκείνες που γράφτηκαν κατά την προ-βαβυλωνιακή περίοδο και διατηρούν έντονα τα στοιχεία της Σουμεριακής παράδοσης. 


Πάνω σ’ αυτήν αναφέρεται η δεύτερη εκδοχή του μύθου που προέρχεται από την πόλη Εριντού όπου κυριαρχούσε η αντίληψη πως ο δημιουργός του κόσμου δεν ήταν ο Ενλίλ της Νιππούρ, αλλά ο θεός των υδάτων, ο Ένκι. Παρά τη διαφορά αυτή όμως και οι δύο παραλλαγές του μύθου εκφράζουν την ίδια αντίληψη που επικρατούσε σε όλες τις πόλεις του Σουμέρ: πως ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τους θεούς και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι Σουμέριοι είναι οι πρώτοι που φαντάστηκαν πως οι άνθρωποι πλάστηκαν από πηλό.

Ο μύθος, όπως διαβάζουμε, αρχίζει με τη σκληρή δουλειά των μικρότερων θεών, οι οποίοι καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν τις εργασίες που τους επέβαλλαν οι πρωταρχικοί θεοί είχαν επωμισθεί τη βαριά εργασία της καλλιέργειας και της ύδρευσης της γης και της διάνοιξης καναλιών μέσω των οποίων θα οδηγούσαν το νερό ως τις καλλιέργειες. Για το σκοπό αυτό οι θεοί δούλευαν ακατάπαυστα. Καθώς όμως ήταν λίγοι γρήγορα κουράστηκαν και άρχισαν να παραπονιούνται και να ζητούν από τον πάνσοφο Ένκι να κάνει κάτι για να τους απαλλάξει από το βάσανό τους. Οι διαμαρτυρίες τους όμως δεν έφταναν ως το Άπσου, στην ιερή χώρα των γλυκών νερών*, όπου ζούσε και αναπαυόταν ο Ένκι. Τότε εκείνοι απευθύνθηκαν στη μητέρα του, τη θεά Νάμμου που εκπροσωπούσε την αρχέγονη θάλασσα και της ζήτησαν να μεταφέρει στον Ένκι την επιθυμία τους:

Λυκάων ο Αρκάδιος: Η μεταμόρφωση του βασιλιά της Αρκαδίας και η δημιουργία του Λύκου


Πως δημιουργήθηκε ο Λύκος σύμφωνα με την μυθολογία. Είναι η μεταμόρφωση του βασιλιά της Αρκαδίας, που τάισε το Δία με ανθρώπινα μέλη και ο Θεός τον τιμώρησε.

Στον αιώνα του Σιδήρου, που διαδέχτηκε την εποχή του Χαλκού, η διαφθορά είχε ξεπεράσει κάθε όριο.

Η Σεμνότητα, η Καλή Πίστη και η Αλήθεια είχαν εκδιωχθεί από τη Γη και είχαν δώσει τη θέση τους στην Απάτη, τη Φιλαργυρία και την Προδοσία. Οι άνθρωποι οριοθέτησαν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ μοίρασαν τη Γη, η οποία ανήκε σε όλους, όπως ανήκει στον καθένα ο Αέρας και το Φως.

Ανικανοποίητοι από τις σοδειές των σιτηρών και τους καρπούς που τους παρείχε η Γη και όντας πλεονέκτες, την ανάσκαψαν και ανακάλυψαν τους θησαυρούς της, όπως ήταν ο Χρυσός και ο Σίδηρος.

Η Διχόνοια, χρησιμοποιώντας και τους δύο, έσπειρε τον πόλεμο και έκανε τη Γη να αντηχήσει από τον αχό των όπλων. Η Ευσέβεια αντιμετωπιζόταν με περιφρόνηση, ενώ η Αστραία, η τελευταία από τις θεότητες που είχε παραμείνει κοντά στους ανθρώπους, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τελικά την κατοικία της στη Γη,όταν βάφτηκε με αίμα.

Η επίσκεψη του Δία στη Γη, η προσβολή  και η τιμωρία

Αυτογνωσία σε έναν κόσμο παραλογισμού

Η αναζήτηση του προσωπικού εαυτού σε μια εποχή όπου η αυθεντικότητα χάνεται όλο και περισσότερο και η ουσία μετατρέπεται σε στυλ.




ΟΤΑΝ ακούμε την ομιλία ενός πολιτικού ηγέτη, γνωρίζουμε ότι γράφηκε από μια ομάδα ειδικών. Σκεφτόμαστε τις πολιτικές υποσχέσεις και εξαγγελίες, και ξέρουμε ότι χρειάστηκαν πολλές ώρες μελέτης για να δημιουργηθούν αυτές οι ελπιδοφόρες προοπτικές.

Άλλες φορές παρακολουθούμε στην τηλεόραση μερικούς επώνυμους που διακηρύσσουν ότι θα «τα πουν όλα», όμως ξέρουμε ότι ακόμα και οι πιο σοβαρές αποκαλύψεις μυστικών είναι υπολογισμένες σοφά για την επιτυχία των στόχων τους. Σε μια διαφήμιση, όταν ακούμε τον εκπρόσωπο μιας εταιρείας να μιλάει για ένα προϊόν, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι κάθε συλλαβή του είναι σχεδιασμένη για να «πουλήσει». Και όταν παρακολουθούμε μια διάλεξη ή ομιλία, ξέρουμε πάλι ότι κάθε κίνηση του ομιλητή και κάθε λέξη του είναι προσεκτικά μελετημένη.

Όλα είναι σχεδιασμένα και ετοιμάζονται από τα πριν. Όμως κάπου πίσω από αυτές τις μάσκες πιστεύουμε ότι βρίσκεται ένα πραγματικό πρόσωπο, το Εγώ, κι ότι το παίξιμο του ρόλου είναι μια προσποίηση.

Μερικοί πιστεύουν ότι για χάρη της κοινωνίας θα έπρεπε να απορρίψουμε τους ρόλους και να φερόμαστε όπως είμαστε πραγματικά. Ένα από τα ατού της εκλογής του προέδρου Τραμπ ήταν ότι εμφανίστηκε στον κόσμο με το αληθινό του πρόσωπο.

Αν λοιπόν αμφιβάλλετε ότι υπάρχει πραγματικά κάποιο Εγώ πίσω από τη μάσκα, αν αισθάνεστε ότι η μάσκα δεν είναι κάποιο τεχνητό προσωπείο αλλά αποτελεί γνήσιο τμήμα του ατόμου, αν είστε της άποψης ότι «ένα άτομο όπως φαίνεται έτσι και είναι», τότε εισέρχεστε στον θαυμαστό κόσμο της μετα-μεταμοντέρνας συνείδησης!

Η Αλεπού του Χακούγιο.



alt


''Κάποτε, όταν ο Χακούγιο έδινε μερικές διαλέξεις Ζεν, ένας γέρος τις παρακολουθούσε, χωρίς να τον βλέπουν οι μοναχοί. Στο τέλος κάθε ομιλίας, όταν οι μοναχοί έφευγαν, έφευγε κι εκείνος. Αλλά κάποια ημέρα έμεινε, αφού έφυγαν οι μοναχοί και ο Χακούγιο τον ρώτησε:<<Ποιός είσαι;>> 

Ο γέρος απάντησε:  

-Δεν είμαι ανθρώπινο πλάσμα, αλλά ήμουν ανθρώπινο πλάσμα όταν ο Κασάπα Βούδας δίδασκε σ' αυτόν τον κόσμο. Ήμουν δάσκαλος του Ζεν και ζούσαν σ' αυτό το βουνό. Εκείνη την εποχή ένας από τους σπουδαστές μου με ρώτησε αν ο φωτισμένος άνθρωπος υπόκειται στον νόμο του αιτιατού. Εγώ του απάντησα:<<Ο φωτισμένος άνθρωπος δεν υπόκειται στον νόμο της αιτιότητας.>> Για την απάντησή μου αυτή, που μαρτυράει μία προσκόλληση στην απολυτότητα, έγινα αλεπού επί πεντακόσιες αναγεννήσεις και είμαι ακόμα αλεπού. Μπορείς να με σώσεις απ' αυτήν την κατάσταση με τα λόγια σου του Ζεν και να με βγάλεις από το σώμα της αλεπούς; Λοιπόν, μπορώ να σε ρωτήσω; Υπόκειται ο φωτισμένος άνθρωπος στον νόμο της αιτιότητας;   

Ο Χακούγιο απάντησε:<<Ο φωτισμένος άνθρωπος είναι ένα με τον νόμο της αιτιότητας.>>  

Με τα λόγια του Χακούγιο ο γέρος φωτίστηκε. <<Απελευθερώθηκα>>, είπε, τιμώντας τον δάσκαλο με μια βαθιά υπόκλιση. <<Δεν είμαι πια αλεπού, αλλά πρέπει να αφήσω το σώμα μου στην κατοικία μου πίσω απ' αυτό το βουνό. Παρακαλώ κάνε την κηδεία μου σαν μοναχού.>> Κατόπιν εξαφανίστηκε.   

Την άλλη μέρα ο Χακούγιο έδωσε διαταγή στον αρχιμοναχό να ετοιμαστούν όλοι για να παρακολουθήσουν την κηδεία ενός μοναχού. <<Κανένας δεν ήταν άρρωστος στο δωμάτιο των ασθενών, απόρησαν οι μοναχοί. Τι εννοεί ο δάσκαλός μας;   

Τακουάν-Σπινθήρας της τσακμακόπετρας.


alt



''ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΦΡΑΣΗ: ''ΣΠΙΝΘΗΡΑΣ ΤΗΣ ΤΣΑΚΜΑΚΟΠΕΤΡΑΣ''. Είναι η περίπτωση του σπινθήρα που παράγεται από δύο τσακμακόπετρες. Την στιγμή ακριβώς, κατά την οποία οι πέτρες χτυπούν η μία την άλλη, παράγεται ο ήχος. Την ίδια ακριβώς στιγμή ξεπετάγεται η λάμψη. Δεν υπάρχει το ελάχιστο χρονικό κενό ανάμεσά τους. 

Η φράση: ''σπινθήρας της τσακμακόπετρας'' υπονοεί πως δεν πρέπει να υπάρχει χρονικό διάστημα, κατά το οποίο να κολλάει ο νους.Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να τον πιέζουμε να κινηθεί ή να επιταχυνθεί.

Ακόμη  και όταν λέμε ότι δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κολλήσει σε κάτι, αυτό είναι αδύνατο. Σημασία έχει το να μην εμποδίζεται στην κίνησή του. Ακόμη και από κάτι που διαρκεί έστω και λίγες στιγμές. Για παράδειγμα, από την στιγμή που θα αποφασίσεις να δράσεις με ταχύτητα σε κάποια περίπτωση, ιδού ο νους σου καθυστέρησε στην κίνησή του, επειδή σκέφτηκες ή στάθηκες για να πάρεις την απόφαση.

Ο ποιητής Σάϊγκιό εξέδωσε μια συλλογή ποιημάτων, στην οποία περιέχεται και το παρακάτω, γραμμένο από κάποια εταίρα της περιοχής Εγκούτσι( σήμερα τμήμα της Όσακα):


''Υπάρχουν τιποτένιοι άνθρωποι στον Κόσμο. Όμως ο
 Κόσμος είναι τόπος εφήμερης ανάπαυσης. Γι' αυτό κανείς
 δεν θα έπρεπε να αφήνει τον νου του να κολλάει σε κάτι, για
χρονικό διάστημα τόσο, που θα ήταν αρκετό να τον κάνει
να το αντιπαθήσει''.


Το δεύτερο μισό του ποιήματος, στο οποίο υπάρχει η φράση '' δεν θα έπρεπε να αφήνει τον νου του να κολλάει σε κάτι...'', περιέχει ακριβώς το μυστικό της τέχνης του σπαθιού. Νους που δεν διστάζει ούτε στιγμή. Αληθινά αυτό είναι το ουσιώδες.

Νέα Υόρκη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην Times Square - τουλάχιστον 1 νεκρός



Αρκετοί μεταφέρονται με ασθενοφόρα - οι πρώτες εικόνες

Νέα Υόρκη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην Times Square - τουλάχιστον 1 νεκρός

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δέκα τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε πεζούς στην Times Square, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters. πως είδαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους να μεταφέρονται σε φορεία ενώ ένας από τους ελαφρύτερα τραυματισμένους δήλωσε πως το περιστατικό δεν φάνηκε να είναι «ατύχημα».

Νισαργκαντάττα: Η αποδοχή του πόνου μας απελευθερώνει

Αποτέλεσμα εικόνας για Νισαργκαντάττα: Η αποδοχή του πόνου μας απελευθερώνει

Νισαργκαντάττα: Δοκιμάστε να αποδεχτείτε τον πόνο και θα βρείτε μέσα στον πόνο μια χαρά, που η ευχαρίστηση δεν μπορεί να δώσει, για τον απλούστατο λόγο ότι η αποδοχή του πόνου σάς πηγαίνει πολύ βαθύτερα απ' ότι η ευχαρίστηση.

Ο προσωπικός εαυτός απ' την ίδια του την φύση σταθερά επιδιώκει την ευχαρίστηση και αποφεύγει τον πόνο. Το τέλος αυτού του προτύπου είναι και το τέλος του εαυτού. Το τέλος του εαυτού μαζί με τις επιθυμίες του και τους φόβους του σας καθιστά ικανό να επιστρέψετε στην πραγματική σας φύση, στην πηγή όλης της ευτυχίας και της γαλήνης. 

Η διηνεκής επιθυμία για ευχαρίστηση είναι η αντανάκλαση της αιώνιας αρμονίας μέσα μας. Αποτελεί παρατηρημένο γεγονός το ότι αποκτά κανείς την αυτοσυνείδηση, μόνον όταν βρεθεί κι εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ ευχαρίστησης και πόνου, η οποία απαιτεί επιλογή και απόφαση. 


Ο μεγαλύτερος καταστροφέας της πνευματικής υγείας στην ζωή είναι αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στην ευχαρίστηση και στον πόνο που προκαλεί οργή. Όταν ο πόνος γίνει αποδεκτός όπως είναι, ένα μάθημα και μια προειδοποίηση δηλαδή, και θεωρηθεί βαθειά και ληφθεί υπόψη, ο διαχωρισμός ανάμεσα στον πόνο και την ευχαρίστηση καταπίπτει. Γίνονται εμπειρία και τα δύο - οδυνηρή όταν υπάρχει αντίσταση, χαρούμενη όταν υπάρχει αποδοχή. 

Penthouse. Η άνοδος και η πτώση του εκδότη Μπομπ Γκουτσιόνε, που προκάλεσε με το απόλυτο γυμνό



Δύο εξώφυλλα του περιοδικού Penthouse έκαναν πάταγο τη δεκαετία του ’80 και εκτόξευσαν στα ύψη τα κέρδη του εκδότη Μπόμπ Γκουτσιόνε.
Το ένα τεύχος ήταν με τις γυμνές φωτογραφίες της Μαντόνα.
Ο εκδότης είχε ανακαλύψει άγνωστες πόζες της, από την εποχή που ήταν άσημη χορεύτρια και φωτογραφιζόταν ως γυμνό μοντέλο.
Τον ίδιο σάλο είχε προκαλέσει και το τεύχος, στο οποίο δημοσιεύτηκαν γυμνές πόζες της Βανέσα Ουίλιαμς, με αποτέλεσμα η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα νικήτρια καλλιστείων, να χάσει το στέμμα της.
Από την κορυφή στην αποτυχία

Το δικό σου αποτύπωμα, δε θες να γράψει Ιστορία;

2017 χρόνια, μετά Χριστού ζωής. Ζωές δισεκατομμύριες. Χρωματοσώματα ατελείωτα. Ιστορίες που μετρούν το αμέτρητο. Ίχνη που αποτυπώνονται, άλλοτε βαθιά κι ανεξίτηλα κι άλλοτε επιφανειακά κι εξίτηλα.


Το ίδιο κι οι ψυχές, που βρίσκουν καταφύγιο σε κάθε καινούργιο σώμα και βάζουν πλώρη για ένα ταξίδι στ’ ανοιχτά, που μέλλει να διαγράψει τη δική του αποκλειστικότητα.
Όσο για τις προ Χριστού ζωές, το μέτρημα αυξάνεται, οι ιστορίες πληθύνονται, κι αναπαραγωγή παραμένει σταθερή διαχρονική αξία.
Όπως όλα δείχνουν, τα χρόνια θα συνεχίσουν ανενόχλητα να πολλαπλασιάζονται, το ίδιο κι οι ζωές, το ίδιο κι οι ιστορίες.
Το ζητούμενο είναι, τι θέλει ο καθείς από εμάς να αφήσει πίσω του, όταν θα παραδώσει τη σκυτάλη στους επόμενους, εκείνους που θα συνεχίσουν την ιστορία. Το ζητούμενο είναι, πόσο σέβεται τελικά ο καθείς από εμάς, αυτήν την αποκλειστικότητά του.
Άλλοι το λεν «παρακαταθήκη». Άλλοι «ίχνη». Εγώ «αποτύπωμα». Κάθε ψυχή που σέβεται την ύπαρξη της και κάθε σώμα που κατάλαβε το εφήμερο του χαρακτήρος του, νοιάζονται και πασχίζουν γι’ αυτό τους το αποτύπωμα. Πολλοί λεν, ότι παρακαταθήκη είναι το DNA μας, η αναπαραγωγή που είπα και παραπάνω. Σύμφωνοι. Η πρεσβυτέρα της παρακαταθήκης είναι αδιαμφισβήτητα αυτή η μηχανή παραγωγής δακτυλικών αποτυπωμάτων και αυστηρώς μοναδικών χρωματοσωμάτων.

7 πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στα γηρατειά

Αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι αφιερώσατε όλο το χρόνο σας σε πράγματα που δεν είχαν αληθινή σημασία και θα μετανιώσετε που δεν περάσατε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.



Πιθανώς αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της ζωής. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους κάνοντας πράγματα που δεν απολαμβάνουν και παραμελούν τα πράγματα τα οποία αξίζουν αληθινά το ενδιαφέρον τους.
Στα γηρατειά τους οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω και αρχίζουν να μετανιώνουν που δεν έκαναν τα πράγματα διαφορετικά.
Αυτό είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι ίσως νομίζετε. Πολλοί άνθρωποι συχνά μετανιώνουν που δεν πέρασαν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους επειδή δούλευαν πάρα πολύ ή που δεν αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην απόλαυση της ζωής τους.
Καθώς μεγαλώνετε, αποκτάτε σοφία και αρχίζετε να καταλαβαίνετε ότι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η οικογένεια, η αγάπη, η υγεία και η ευτυχία.
Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη λίστα πραγμάτων για τα οποία θα μετανιώσετε στο μέλλον, αν δεν κάνετε κάποια αλλαγή τώρα.
1. Δεν έχετε το θάρρος να είστε ο πραγματικός εαυτός σας
Αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στα γηρατειά, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.
Η εκπλήρωση των προσδοκιών της οικογένειας και της κοινωνίας μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε που δεν είχατε το θάρρος να κάνετε αυτό που θέλατε αντί αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνετε.
Όταν ακολουθείτε αυτά που αγαπάτε, στο τέλος της ζωής σας είστε υπερήφανοι για όλα όσα κάνατε και αυτό θα σας επιτρέπει να κοιτάζετε πίσω στο παρελθόν χωρίς να μετανιώνετε. 

Ὥρες προσεκτικῆς προετοιμασίας…

Ὥρες προσεκτικῆς προετοιμασίας...

Ὅλοι μας γνωρίζουμε μέσα μας πὼς ἡ θύελλα, ἐντὸς τῆς ὁποίας ἐδῶ καὶ χρόνια εἰσήλθαμε, κορυφώνεται ἐντὸς ὀλίγου χρονικοῦ διαστήματος. Τὸ γνωρίζουμε καλὰ καὶ καθημερινῶς, ὅσο οἱ καταῤῥεύσεις κμεγιστοποιοῦνται, τόσο περισσότερο συνειδητοποιοῦμε πὼς μὲ σύντροφο τὴν ἀγωνία καὶ τὸν φόβο δὲν θὰ μπορέσουμε να ἀντιμετωπίσουμε τὰ ὅσα ἔρχονται. Κι ἐπεὶ δὴ ἀκριβῶς ἀγνοοῦμε τὸ μέγεθος καὶ τὸ εἶδος αὐτῶν ποὺ ἔρχονται, εἶναι πολὺ περισσότεροι οἱ τομεῖς τῆς προετοιμασίας μας, ἀρχῆς γενομένης πάντα ἀπὸ τὴν ἐσωτερική μας.
Ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε δὲν ἔχουμε καὶ πάρα πολλὰ περισσότερα νὰ κάνουμε, ἀπὸ αὐτὰ ποὺ ἤδη προφανῶς ἔχουμε κάνει, ἐφ΄ ὅσον δὲν διαθέτουμε πληροφορίες ἀναφορικῶς μὲ τὸ εἶδος τῶν ἐπερχομένων ἀνατροπῶν. Σαφῶς ὅμως, ὅλοι μας, μποροῦμε πολὺ προσεκτικὰ νὰ προετοιμάσουμε τοὺς ἑαυτούς μας γιὰ τὰ …χειρότερα καί, ἐὰν κι ἐφ΄ ὅσον αὐτὰ δὲν ἔλθουν, τότε θὰ ἔχουμε κερδίση τὸ πρῶτο τμῆμα τῶν ἀγώνων μας, διότι ὅταν περιμένῃς τὸ ἀπόλυτο τέλμα καὶ εὑρεθῇς κάπου ὑψηλότερα, αἰσθάνεσαι κατὰ πολὺ ἀνακουφισμένος καὶ δυνατότερος, ἀπὸ αὐτὸ ποὺ φοβόσουν. Μὰ ἀκόμη κι ὅταν ἀναμένῃς τὸ ἀπόλυτο τέλμα καὶ τελικῶς αὐτὸ ἔλθει ἔτσι, ξαφνικά, πάλι εἶναι πολὺ καλλίτερα, διότι ἡ ἐσωτερικὴ προετοιμασία δημειουργεῖ νοητικὲς δομὲς τέτοιες, ποὺ μᾶς ἐπιτρέπει νὰ κινητοποιηθοῦμε ταχύτατα, γιὰ νὰ ἀντιμετωπίσουμε τὶς ἔκτακτες συνθῆκες, ἀπὸ τὸ νὰ ἀκινητοποιηθοῦμε λόγῳ τοῦ ἰσχυροῦ σόκ.

Γροιλανδία: Η Αποίκηση του Μεγαλύτερου Νησιού του Κόσμου


    Η Γροιλανδία, είναι το μεγαλύτερο νησί του Κόσμου εξαιρώντας την Αυστραλία η οποία θεωρείται ήπειρος. Οι βόρειες ακτές της βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό, οι νότιες της στον Βόρειο Ατλαντικό ενώ ανατολικά βρέχεται από την Θάλασσα της Γροιλανδίας και δυτικά βρίσκεται ο Κόλπος του Μπάφιν. Η έκταση της ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια τ.χλμ, ο πληθυσμός της όμως δεν ξεπερνά τους εξήντα χιλιάδες κατοίκους (56.483 για την ακρίβεια) λόγω των πάγων που καλύπτουν μόνιμα το ογδόντα τοις εκατό του νησιού, των άγονων εδαφών του και φυσικά των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Παρόλο που υπάγεται στο Βασίλειο της Δανίας ως αυτοδιοίκητη περιοχή, γεωγραφικά, είναι κομμάτι της Αμερικανικής ηπείρου. 

   Η Γροιλανδία, κατοικήθηκε για πρώτη φορά από Εσκιμώους περίπου το 2500 π.Χ. στις βόρειες ακτές του νησιού. Οι Εσκιμώοι Ινουίτ, έφτασαν εκεί προερχόμενοι από το βορειοανατολικό άκρο της Σιβηρίας μέσω του Βερίγγειου Πορθμού και του Καναδά. Τον 10ο αιώνα μ.Χ., ο Νορβηγός Γκουνμπιόρν Ούλφσον, σε ένα ταξίδι του από την Νορβηγία προς στην Ισλανδία η οποία μόλις είχε αρχίσει να αποικείται από τους Βίκινγκς, παρεκτράπηκε βορειότερα της πορείας του ώστε να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τις ακτές της Γροιλανδίας χωρίς όμως να τις προσεγγίσει. Όταν τελικά έφτασε στην Ισλανδία, ανέφερε την ύπαρξη αυτής της νέας ανεξερεύνητης γης. Σύντομα, έγινε και η πρώτη προσπάθεια αποίκησης της από τον Σνόμπιορν Χόλμστεϊνσον η οποία όμως απέτυχε διότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού, μεταξύ του Χόλμστεϊνσον και του πληρώματος, είχαν ξεσπάσει κάποιες διαμάχες που κατέληξαν στην δολοφονία του πρώτου έτσι ώστε να εγκαταλειφθεί η αποστολή. 

   Το 982, ο Έρικ ο Ερυθρός, εξ αιτίας ενός φόνου που είχε πράξει στην Ισλανδία, δικάστηκε με τρία χρόνια εξορία από το νησί. Τότε, αποφάσισε να πλεύσει βόρεια και να εξερευνήσει την γη που είχε ανακαλύψει ο Γκουνμπιόρν Ούλφσον. Έφτασε στις νοτιοανατολικές ακτές της Γροιλανδίας, οι οποίες ήταν καλυμμένες από πάγους. Ο Έρικ, συνέχισε να τις περιπλέει δυτικά μέχρι που φτάνοντας στις νοτιοδυτικές ακτές, ανακάλυψε μια ακτή χωρίς πάγους. Εκεί, ο Έρικ και το πλήρωμα του έμειναν για τα επόμενα τρία χρόνια εξερευνώντας το νησί. Όταν έκτισε την ποινή του και επέστρεψε στην Ισλανδία, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δεν επαρκούσαν πλέον για τον μεγάλο αριθμό των αποίκων που είχαν καταφτάσει στο νησί. Τότε, άρχισε να τους καλεί να τον ακολουθήσουν στην αποίκιση της νέας χώρας την οποία για να τους δελεάσει περισσότερο, ονόμασε Πράσινη Γη (Grœnland). Το όνομα αυτό, παραμένει μέχρι και σήμερα.

Αν έχετε μαγεία, δεν χρειάζεστε κόλπα

Οι άνθρωποι που έχουν μαγεία είναι αυθεντικοί και δεν ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Δείχνουν ενσυναίσθηση και ο ενθουσιασμός τους είναι μεταδοτικός σε εκείνους που τους περιβάλλουν. Μάθετε να είστε σαν αυτούς.
Όσοι έχουν μαγεία στην καρδιά τους δεν χρειάζονται κόλπα, επειδή είναι άνθρωποι με δικό τους φυσικό φως που τους παρηγορεί και τους επιτρέπει να ονειρεύονται.
Πρόκειται για θαρραλέες προσωπικότητες που μπορούν να κάνουν το αδύνατο να συμβεί, ενώ μετά βίας συνειδητοποιούν όλα όσα κάνουν για μας.
Είμαστε σίγουροι ότι στον πιο στενό κοινωνικό κύκλο σας γνωρίζετε κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι φυσιολογικό να λέμε ότι είναι «φίλοι με μαγεία» ή συγγενείς με το ιδιαίτερο χάρισμα να κάνουν τις συνηθισμένες στιγμές εξαιρετικές.
Είναι θαυμάσιο να έχουμε αυτό το είδος ανθρώπων γύρω μας και, παρόλο που θα πρέπει να τους νοιαζόμαστε και να τους εκτιμάμε κάθε μέρα, θα θέλαμε να προτείνουμε κάτι καλύτερο: να μάθουμε να τους μιμούμαστε.
Σήμερα θα θέλαμε να εξηγήσουμε μερικά από τα ψυχολογικά γνωρίσματα που συνήθως χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους με μαγεία -τους ανθρώπους που δεν χρειάζονται κόλπα για να είναι τόσο ξεχωριστοί.

Μαγικοί άνθρωποι, ταπεινόφρονες καρδιές

Όταν αντιμετωπίζεις ένα ηλίθιο άτομο, βρίσκεσαι ολοκληρωτικά στο έλεός του. (C. M. Cipolla)



Στην ουσία, οι ηλίθιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και επιβλαβείς επειδή οι λογικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συλλάβουν και να κατανοήσουν την παράλογη συμπεριφορά. Ένα ευφυές άτομο πιθανά να κατανοήσει τη λογική ενός κακοποιού. Οι πράξεις των κακοποιών ακολουθούν ένα σχέδιο με κάποια συλλογιστική – επίβουλη συλλογιστική μεν, αλλά παρ’ όλα αυτά συλλογιστική. Ο κακοποιός επιθυμεί ενεργητικό στο λογαριασμό του. Εφόσον δεν είναι αρκετά έξυπνος ώστε να σχεδιάσει πρακτικές που θα του αποφέρουν όφελος και παράλληλα θα ωφελήσουν κι εσάς, θα παραγάγει το ενεργητικό του προκαλώντας παθητικό στο δικό σας λογαριασμό. Η συμπεριφορά του είναι κατακριτέα, αλλά διέπεται από μία λογική, και ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να την προβλέψει. Μπορείς να μαντέψεις πώς θα ενεργήσει ένας κακοποιός, τους κακόβουλους χειρισμούς του και τις υστερόβουλες φιλοδοξίες του και συχνά είναι εφικτό να θωρακίσεις τις άμυνές σου…
Με ένα ηλίθιο άτομο, αυτό είναι παντελώς αδύνατο, όπως εξηγείται από τον Τρίτο Βασικό Νόμο. Ένα ηλίθιο πλάσμα σε κατατρέχει χωρίς λόγο, χωρίς να προσβλέπει σε κάποιο πλεονέκτημα, χωρίς σχέδιο ή μεθόδευση και στις πλέον ακατάλληλες στιγμές και μέρη. Όταν αντιμετωπίζεις ένα ηλίθιο άτομο, βρίσκεσαι ολοκληρωτικά στο έλεός του.

Δε συγχωρώ αλλά κυρίως δεν ξεχνώ



Πολλά λέγονται τις μέρες τούτες, πολλά περί συγχώρεσης, ανωτερότητας και αξιοπρέπειας.
Συγνώμη. Λέξη τρισύλλαβη, απλή στη χρήση, όμορφη σαν ακούγεται, γενναιόδωρη και πέρα ως πέρα ψεύτικη. Καραμέλα που δε λείπει από καμιά τσάντα, που δεν απουσιάζει από κανένα στοματάκι, απαραίτητο αξεσουάρ όλων όσων παρουσιάζονται μετανιωμένοι, αποκαρδιωμένοι και πολιορκημένοι από τύψεις και ενοχές λόγων ή πράξεων που συνήθως έχουν πει ή πράξει κάποιες φορές στη ζωή τους.

Συγχώρεση: Πολύπλοκη υπόθεση, μια ανάγκη να τα βρεις με τον άλλον που όμως συχνά σε οδηγεί σε αδιέξοδο. Τη ζητούμε και μόλις πάρουμε την έγκριση, αισθανόμαστε να πετάμε. Θα μου πείτε λίγο είναι αυτό; Να αισθάνεσαι εντάξει. Εντάξει απέναντι σε ποιον; Σε εσένα ή στον άλλον; Μα σε εμένα, θα απαντήσετε, έκανα αυτό που όφειλα να κάνω απέναντι στον εαυτό μου, απέναντι στις άσχημες σκέψεις που με κύκλωναν κάθε μέρα. Οπότε επιτέλεσα το καθήκον μου. Το τι κάνει ο άλλος, ποσώς με ενδιαφέρει. Το χρέος μου το ξεπλήρωσα και με το παραπάνω.

Συγχωρώ, σημαίνει δίνω χώρο, αποδέχομαι το λάθος του άλλου και το διαγράφω. Μα δε μπορείς εύκολα να διαγράψεις πράξεις ή λόγια που κάποια στιγμή σε υποτίμησαν, σε προσέβαλαν, σε έκαναν να αισθανθείς άσχημα όταν μάλιστα αυτά προέρχονταν από δικά σου άτομα, δικούς σου ανθρώπους που επέλεξες να συνυπάρχετε, να μοιράζεστε, να πορεύεστε παρέα. Θες δε θες, ας μην κρυβόμαστε φίλοι μου, αποθηκεύεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου τα τεκταινόμενα και τουλάχιστον, τα ξεχνάς για όσο… Γιατί τι να την κάνεις τη συγνώμη αν ό,τι έγινε αποθηκεύεται και δε διαγράφεται;

Γάτες, όσα είπαν για αυτές..

Στα αρχαία χρόνια οι γάτες λατρεύονταν σαν θεότητες· δεν το έχουν ξεχάσει ακόμα.
Terry Pratchett
gates-osa-eipan-gia-aytes2-ingolden-gr
Μια γατούλα μετατρέπει την επιστροφή σ’ ένα άδειο σπίτι σε επιστροφή στο σπίτι.
Pam Brown
Τι μεγαλύτερο δώρο από την αγάπη μιας γάτας;
Charles Dickens
gates-osa-eipan-gia-aytes13-ingolden-gr
Κάθε γάτα που αποτυγχάνει να πιάσει ένα ποντίκι προσποιείται ότι στόχος της ήταν το πεσμένο φύλλο.
Charlotte Gray
Η γάτα έχει περιγραφεί σαν το πιο τέλειο ζώο, η κορύφωση της τελειότητας και το ανώτατο πρότυπο συντονισμού ανάμεσα στο νου και τους μυώνες στο ζωικό βασίλειο.
Rozan Aproz – Brown
Ένα γατάκι είναι για το ζωικό βασίλειο ό,τι ένα μπουμπούκι για τον κήπο.
Robert Southey

ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ… ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ (!!!) ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Συνεχίζοντας να προκαλούν θέμα κυριαρχίας για κάποια ελληνικά νησιά κοντά στις μικρασιατικές ακτές, τώρα οι Τούρκοι φωνάζουν ότι οι Έλληνες προσελκύουν τουρίστες και κερδίζουν ευρώ κάνοντας τουρισμό σε… κατεχόμενα τουρκικά νησιά.
Αυτή την φορά το επίκεντρο της τουρκικής πρόκλησης είναι η νήσος Ψέριμος, που βρίσκεται βόρεια της νήσου Κω, την οποία οι Τούρκοι ονομάζουν Keçi adası και την έχουν κατατάξει στην… νομαρχία του Μπόντρουμ, δηλαδή της Αλικαρνασσού.

Διόραση: Μία “ματιά” σε άλλους κόσμους ύπαρξης

Διόραση

Η Διόραση είναι η ψυχική ικανότητα με την οποία ο κάτοχος της μπορεί, μέσω του ματιού του μυαλού του, να δει ανθρώπους, πράγματα και γεγονότα σε άλλους χρόνους και Πεδία Ύπαρξης. Η αγγλική λέξη “Clairvoyance” σημαίνει “Καθαρή Όραση”. Πολλά Πνευματικά Διάμεσα (mediums) κατέχουν την ικανότητα αυτή, επιτρέποντας τους να δουν και να περιγράψουν, ανάλογα την ισχύ της ικανότητα τους, πνεύματα των νεκρών. Η ανθρώπινη Ιστορία είναι πλούσια σε ανθρώπους με αυτή την εξαιρετική ικανότητα.
“Ο Διορατικός είναι απλά ένας άνθρωπος που αναπτύσσει μέσα του την δύναμη να αποκρίνεται σε άλλη οκτάβα εκτός της καταπληκτικής γκάμας των πιθανών δονήσεων, και έτσι επιτρέπει στον εαυτό του να δει περισσότερα από τον κόσμο γύρω του από εκείνους που έχουν πιο περιορισμένη αντίληψη.” – Τσαρλς Ουέμπστερ Λίντμπητερ
Στην Βίβλο, υπάρχει μια αναφορά σε μια γυναίκα η οποία επικαλέστηκε το πνεύμα του προφήτη Σαμουήλ, υπό τις προσταγές του Βασιλιά του Ισραήλ, Σαούλ. Λανθασμένα η “Γυναίκα του Έντορ” (μία από τις πόλεις της Χανάαν ή Καναάν που έπασχε από εξαρτήσεις, από τις οποίες οι Ισραηλίτες δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν. Πρώτη αναφορά γίνεται στο “Βιβλίο του Ιησού του Ναυή” (17:11)), θεωρείται ως Μάγισσα, όπως είναι η συνήθης παρανόηση. Στα Βιβλικά Εβραϊκά ή Αρχαϊκά Εβραϊκά, την περιέγραφαν ως “μια γυναίκα που έχει ένα οικείο πνεύμα”, δηλαδή έναν φύλακα άγγελο ή πνευματικό οδηγό. Όταν ο Βασιλιάς Σαούλ συναντήθηκε με την γυναίκα, παρόλο που προσπάθησε να απαλλαγεί από τέτοιου είδους Διάμεσα, του περιέγραψε με εξαιρετική λεπτομέρεια όλα όσα έβλεπε: «Θεούς βλέπω να ανέρχονται από τη γη. Ένας άνδρας γηραιός ήρθε και  καλυμμένος με λευκό μανδύα είναι». Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, αυτός ήταν ο Προφήτης Σαμουήλ με τον οποίο μίλησε ο Βασιλιάς, μέσω της διορατικής ικανότητας της γυναίκας.
Εκτός δεν θα μπορούσε να μείνει το διορατικό όραμα του Ησαΐα, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο εκπληκτικά οράματα της Βίβλου. Σύμφωνα με τα γραπτά, τη χρονιά που ο Βασιλιάς Οζίας πέθανε (βιβλικό πρόσωπο του Βασιλείου του Ιούδα, ο οποίος αναφέρεται και ως Αζαρίας), ο Ησαΐας είδε τον Κύριο να κάθεται σε θρόνο, σε όλη του τη Δόξα, έχοντας δίπλα του ένα Σεραφείμ. Μέσα από το όραμα του, ο Ησαΐας αντιλήφθηκε την αδυναμία του και τη μοχθηρία του, και μέσα από την θεϊκή κάθαρση, ήταν έτοιμος να διαδώσει το μήνυμα του Θεού στο λαό του Ισραήλ.

Νεοπτόλεμος


Νεοπτόλεμος, νέος + πτόλεμος (πόλεμος) "ο νεαρός πολεμιστής, που είναι νέος στη μάχη"

Σύμφωνα με την παράδοση ήταν γιος του Αχιλλέα και της Δηιδάμειας, κόρης του Λυκομήδη.

Ο Νεοπτόλεμος, ο οποίος ονομαζόταν και Πύρρος (στα Κύπρια Έπη ), ανατράφηκε στο ανάκτορο του παππού του στη Σκύρο. Μετά τον θάνατο του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος πείστηκε από τον Οδυσσέα να πολεμήσει στην Τροία γιατί ήταν δισέγγονος του Αιακού και, σύμφωνα με κάποιο χρησμό, η Τροία δεν θα κυριευόταν χωρίς τη βοήθεια ενός απογόνου του Αιακού, επειδή εκείνος είχε βοηθήσει στην κατασκευή των τειχών της.

Ο Νεοπτόλεμος φορώντας τότε το θώρακα και τον οπλισμό του πατέρα του, που του έδωσε ο Οδυσσέας, αναδείχτηκε ήρωας στην άλωση της Τροίας. Ήταν ένας από τους πρώτους που εισχώρησαν στην Τροία εξερχόμενος από τον Δούρειο Ίππο. Σκότωσε τον Πρίαμο και το γιο του Έκτορα, Αστυάνακτα, ενώ φέρεται να θυσίασε στον τάφο του πατέρα του την κόρη του Πριάμου Πολυξένη και να πήρε μαζί του ως λάφυρο τη σύζυγο του Έκτορα, Ανδρομάχη.

Απανωτοί αεροψεκασμοί και σεισμοί στη Ρόδο



Ψεκάστε, κουνήστε, τελειώσαμε!

Πριν 23ώρες μέλος του Κινήματος Επιβιώνουμε κατήγγειλε απανωτούς χημικούς αεροψεκασμούς στη Ρόδο:
Λίγες ώρες μετά, η Ρόδος άρχισε να κουνιέται. Στις 16:02 ένας σεισμός 4 ρίχτερ ταρακούνησε το νησί, πριν ακόμα προλάβουν να συνέλθουν οι κάτοικοι από τα 5,1 ρίχτερ που τους δόνησαν στις 14:30.
Και οι δύο σεισμοί είχαν μικρό εστιακό βάθος, η πρώτη λύση έδειξε 10χλμ, ενώ η δεύτερη αναθεωρημένη, 30 και 20 αντιστοίχως.
Ξαναθυμίζουμε για όσους έχουν χάσει προηγούμενες αναρτήσεις:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα