Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Η σκέψη επηρεάζει τα γονίδιά μας

cover
Η νεογέννητη τάση της βιολογίας, η επιγενετική, αμφισβητεί την κυριαρχία των γονιδίων και τάσσεται στην υπηρεσία της σύγχρονης ψυχολογίας.

Πρόσφατα, το μηχανιστικό μοντέλο αποκρυπτογράφησης του κόσμου ήθελε τα πάντα να είναι υποταγμένα στην αδιαμφισβήτητη ισχύ των γονιδίων (που αποτελούν τμήματα του DNA).

Το κεντρικό δόγμα ισχυρίζεται πως το DNA ελέγχει όλη τη βιολογική ζωή, σχεδόν όλες τις πράξεις και τη συμπεριφορά μας. Πληθώρα ερευνών ανακαλύπτει το γονίδιο για χρόνιες ψυχικές ασθένειες, για τον αλκοολισμό, την εξάρτηση από τα ναρκωτικά ακόμη και για τη βία, τη δημιουργικότητα, την πίστη και τον ηρωισμό!
Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές εταιρίες χρηματοδοτούν έρευνες για να βρουν τα φάρμακα που θα εξαλείψουν τα γονίδια ασθενειών και ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό « Άβατον», η καινούρια επιστημονική ανακάλυψη, της νέας επαναστατικής βιολογίας, αποδεικνύει πως δεν είμαστε θύματα των γονιδίων μας και μπορούμε να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας.
Ο διάσημος Αμερικανός βιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Bruce Lipton, μετά από μακρόχρονη έρευνα αφιερωμένη στη συμπεριφορά των κυττάρων, ανακάλυψε ότι αυτά κατέρρεαν σε αρνητικό περιβάλλον, ενώ αναπτύσσονταν στα πλαίσια ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Από αυτό απορρέει πως τα γονίδια δεν ελέγχουν απόλυτα τη ζωή μας, αλλά αντίθετα ανταποκρίνονται στις πληροφορίες που λαμβάνουν. Τα ευρήματα αυτά είναι κομμάτι μιας νεογέννητης βιολογίας, της επιγενετικής, που σημαίνει “έλεγχος υπεράνω των γονιδίων”.

Το ευρύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως αλλάζοντας τις εξωτερικές συνθήκες, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, βάσει ερευνών, αντίθετα με την κρατούσα άποψη,«καθημερινά μόνο το 5% του χρόνου μας ζούμε υπό τον έλεγχο του συνειδητού μας νου. Το υπόλοιπο 95% , η ζωή μας κυλάει μηχανικά και αυτοματοποιημένα, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες πεποιθήσεις και συνήθειες μας από το υποσυνείδητο».

Το μυαλό είναι ξυράφι



Όσο το ακονίζεις τόσο κόβει κι η κόψη του γίνεται «αθέρας» (λεπτότατη), κατά την παλιά έκφραση. Εδώ έγκειται και η διαφορά του έξυπνου από τον καλλιεργημένο· αρχικά μπορεί να διαθέτουν ανάλογη νοητική δωρεά, καταλήγουν όμως να απέχουν ποιοτικά. Ο έξυπνος και ικανός μαθαίνει τα θεωρητικά και τα πρακτικά της δουλειάς του, παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν δεν καταντήσει στυγνή χρηματομηχανή, είναι ευλογία να συνεργάζεσαι με κάποιον που δεν έχει μόνο Μάστερ αλλά και το μυαλό στη θέση του.
Ο καλλιεργημένος δεν περιορίστηκε στην ύλη των όποιων σπουδών του και τα χρηστικά για να κερδίσει χρήματα ή κοινωνικό κύρος, αλλά έκανε το μεγάλο ποιοτικό άλμα: ξέφυγε από το αναγκαίο.

Η σιωπή φέρνει τις απαντήσεις που ζητάω όταν αμφιβάλλω και φοβάμαι



Όταν οι καταστάσεις της ζωής με γεμίζουν αμφιβολίες και φόβους, επιστρέφω στη μοναξιά.Η σιωπή με βοηθάει να ξεδιαλύνω και να καθαρίσω το ψυχικό χάος. Αυτές οι μοναχικές στιγμές μου δίνουν την ευκαιρία να επικεντρωθώ στον εαυτό μου και να βρω τις απαντήσεις που αναζητώ.

Κάποιες αποφάσεις είναι πιο σκληρές και μου προκαλούν αγωνία, όμως δεν αναλώνομαι σε αυτό το συναίσθημα, επιτρέποντάς του να με ακινητοποιήσει. Επιλέγω να αφοσιώνομαι σε δράσεις που προσφέρουν συγκέντρωση και συνειδητότητα για να βοηθήσω τον εαυτό μου.

Η αυτοσυγκέντρωση, η προσευχή, ο διαλογισμός μου επιτρέπουν να επαναφέρω το νου μου και την καρδιά μου σε ηρεμία. Έχοντας ηρεμία και γαλήνη, μπορώ να κατανοήσω καλύτερα ό,τι συμβαίνει και να ενεργήσω πιο θετικά και αποτελεσματικά.

Ο φόβος που προκαλούν άγνωστες καταστάσεις, είναι πολλές φορές τρομακτικός. Όταν βρίσκομαι σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μου, στο κατώφλι μιας σημαντικής αλλαγής, έχω μία στρατηγική για την καταστολή του φόβου μου.

Μιλάω θετικά στον εαυτό μου και αυτό με γεμίζει αυτοπεποίθηση και με βοηθά να δω τις νέες εμπειρίες που μπορώ να ζήσω. Εγώ ο ίδιος, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι κάθε αλλαγή σημαίνει εξέλιξη, σημαίνει περισσότερη γνώση. Αυτές οι στιγμές είναι που θα με μεταμορφώσουν στον άνθρωπο που θέλω να γίνω και θα με γεμίσουν θάρρος, έμπνευση και δύναμη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα