Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ


Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο ιστοριοδίφης που επιμελήθηκε τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, υποστηρίζει ότι τον Καραΐσκάκη τον πυροβόλησαν πληρωμένοι μπράβοι του Μαυροκορδάτου. Την ίδια θεωρία φαίνεται να ασπάζεται και ο Δημήτρης Φωτιάδης, ο οποίος όμως εκτός από τον Μαυροκορδάτο βλέπει σαν ηθικούς αυτουργούς τους δύο Βρετανούς αξιωματικούς.

 Γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του με τίτλο «Καραϊσκάκης»:

 «Ο Κόχραν κι ο Τσωρτς, μέσα στις λίγες ημέρες που βρί­σκονταν στον Πειραιά, κατάλαβαν πως ένας είχε τη δύναμη να αντιταχθεί στα σχέδιά τους, ο Καραϊσκάκης. Η εντολή που είχανε πάρει ήταν να πνιγεί η επανάσταση στη Στερεά, για να μπορέσει η Αγγλία να πετύχει το διπλωματικό της παιχνίδι, τον περιορισμό δηλαδή του απελευθερωτικού κινήματος του Μοριά, για να ‘χει το μικρό, αδύναμο και μισοανεξάρτητο ναυτικό κράτος που θα δημιουργούνταν κά­τω από τον έλεγχό της. (…)

Ο Καραϊσκάκης έπεσε θύμα της εγγλέζικης πολιτικής στην Ελλάδα και εμπνευστές της σατανικιάς δολο­φονίας του στάθηκαν ο Κόχραν, ο Τσωρτς κι ο Μαυροκορδάτος». Σύμφωνα μάλιστα με τον αγωνιστή Νι­κόλαο Κασομούλη, ο ίδιος ο Καραϊσκάκης, λίγες ώρες πριν πεθάνει, άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει τους δράστες. Δίνοντας μάλιστα ένα από τα γνωστά ρεσιτάλ βωμολοχίας, είπε στους συναγωνιστές του: « Γνωρίζω τον αίτιον, και αν ζήσω παίρνομεν όλοι το χάκι (εκδίκη­ση), ειδέ και πεθάνω, ας μου κλάσει τον π…….. και αυτός».

Η περιγραφή της δολοφονίας (Κείμενο του λόγιου Δημήτρη Φωτιάδη)
«Ο Καραϊσκάκης βρισκόταν στο κέντρο της καβαλαρίας μας, περιτριγυρισμένος ολούθε από δικούς μας. Και να, τρώει ένα βόλι στο βουβώνα από τα πλάγια κι ομπρός, από τ’ αριστερά προς τα δεξιά κι από πάνω προς τα κάτω. Πέφτει από τ’ άλογο. Τρέχουν οι καβαλάρηδες μας να τον συντρέξουν. – Δεν είναι τίποτα! Τους φωνάζει και μ’ όση δύναμη τ’ απόμενε ξανακαβαλικεύει. Πισωδρομούνε σιγά και μ’ όλη την τάξη. Μα, σαν έφτασαν εκεί όπου έπειτα στήσανε το μνημείο του, πίσω από το σημερινό σταθμό του ηλεκτρικού σιδεροδρόμου στο Νέο Φάληρο, δεν μπορεί πια να κρατηθεί πάνω από το άλογο και ξεπεζεύει. Του λένε να τον πάνε σηκωτό, μ’ αυτός αρνιέται. Δε θέλει να τρομάξει το ασκέρι πως είναι του θανατά.

Το Grexit οδηγεί στην Άγκυρα


Το Grexit οδηγεί στην Άγκυρα

Α(υτα)πάτες ενός έθνους, το Grexit δεν οδηγεί στη Μόσχα αλλά στην Άγκυρα!

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ψεύδη, που συστηματικά καλλιεργήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση είναι αυτό της δήθεν «στροφής προς της ανατολή». Το ρωσικό χαρτί παίχθηκε επισταμένα και επίμονα, πείθοντας για την ειλικρίνεια των προθέσεων των κυβερνώντων, σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Άλλωστε το έδαφος ήταν πρόσφορο για την αποδοχή της αλλαγής του γεωπολιτικού προσανατολισμού του έθνους. Το αίσθημα προδοσίας από τη Δύση είναι γενικευμένο το οποίο συναντήθηκε με τις παραδοσιακές φιλορωσικές διαθέσεις των Ελλήνων, που ίσως είναι τα ισχυρότερα σε όλη την βαλκανική χερσόνησο.

Δυστυχώς, όμως, και γι’ αυτούς και για τη χώρα, η στροφή προς την Ρωσία είναι μια τερατώδης εξαπάτηση. Γιατί στο τέρμα του δρόμου που έχουν δρομολογήσει για την Ελλάδα οι μέντορες των Τσίπρα/Βαρουφάκη δεν είναι η Μόσχα αλλά η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα!

Τώρα που η ομίχλη αρχίζει να καθαρίζει το γεωπολιτικό τοπίο, τουλάχιστον για όσους θέλουν να δουν πέρα από τη μύτη τους, δεν μένει καμία αμφιβολία για το ύπουλο σενάριο που εξυφαίνεται ενάντια στον ελληνισμό. Διαγράφεται ανάγλυφα πλέον ο ρόλος που παίζει η Ελλάδα εν αγνοία του λαού της στο σχεδιασμό των υπερατλαντικών κέντρων τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην αναδιαμόρφωση του χάρτη στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πραγματικότητα είναι ότι η αμερικανική αυτοκρατορία βρίσκεται σε γενική αντεπίθεση για να αποτρέψει την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου. Και γι’ αυτό επιτίθεται τόσο ενάντια στην Ευρώπη, κεκαλυμμένα, όσο και ενάντια στη Ρωσία, ανοιχτά. Και χρησιμοποιεί κάθε όπλο και εργαλείο για την επίτευξη του σκοπού της.

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ κατα τη διάρκεια της περιόδου;

sex-stin-periodasasasasaso.jpg
Στο άρθρο αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μία ερώτηση που συχνά ντρέπεστε να κάνετε, ίσως γιατί για πάρα πολλά ζευγάρια θεωρείται ταμπού. 
Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Κύριος Δημήτρης Μπιλάλης μας εξηγεί.
Αρχικά λοιπόν να πούμε πως το γεγονός ότι έχετε την περίοδό σας ( χωρίς να συντρέχουν παθολογικοί παράγοντες) δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από το σεξ. Μάλιστα, για μερικές γυναίκες, το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι πιο απολαυστικό από ότι τις υπόλοιπες ημέρες τους μήνα. Ωστόσο, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν μερικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν έρθετε σε επαφή με το σύντροφό σας, ώστε να αποφύγετε περιττές ταλαιπωρίες και να απολαύσετε την εμπειρία. Ποια είναι αυτά;
Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου και κίνδυνος μόλυνσης 

Είναι πάντα σημαντικό να παίρνετε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ακόμα και όταν έχετε την περίοδό σας. Ο κίνδυνος να κολλήσετε ή να μεταδώσετε κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα εξακολουθεί να υπάρχει, αφού για παράδειγμα, ο ιός HIV βρίσκεται στο αίμα. Το διάστημα αυτό μπορεί, επίσης, να είστε πιο επιρρεπείς σε ορισμένες λοιμώξεις, γιατί τα επίπεδα του pH του κόλπου αυξάνονται λόγω των  επιπέδων του  pH του αίματος, με αποτέλεσμα οι μύκητες να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για πολλαπλασιασμό, που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα μία ανεπιθύμητη κολπίτιδα.
Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου και πιθανότητα εγκυμοσύνης

Το σεξ κατά την έμμηνο ρύση είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν, για παράδειγμα, έχετε μικρότερο από το φυσιολογικό κύκλο και η επαφή πραγματοποιηθεί προς το τέλος της περιόδου, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνετε έγκυος, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στον κόλπο μέχρι και πέντε ημέρες.

ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια καινούργια «βόμβα» έσκασε στην Άγκυρα από την είδηση που πρώτα δημοσιεύτηκε σε συριακή επίσημη ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόγραψαν με τα κουρδικά γκρουπ την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν σε Συρία και Ιράκ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την ενεργό συμμέτοχη και προέλαση των κουρδικών δυνάμεων προς κατάληψη των πόλεων Ράκκα και Tabka, που είναι υπό κατοχή των Τζιχαντιστών, καταλύοντας ολοκληρωτικά το ισλαμικό κράτος.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε, όπως αναφέρεται, στην Ουάσιγκτον, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Κουρδών του YPG, που για την Άγκυρα είναι «κόκκινο πανί» και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση με την οποία η Τούρκοι βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο.

Πλάτων -καταγωγή των Ελλήνων - Ατλαντίδα και μυστικός Κώδικας Ιχώρ

Πλάτων -καταγωγή των Ελλήνων - Ατλαντίδα και μυστικός Κώδικας Ιχώρ

Ο Αιγύπτιος ιερέας αποκαλύπτει στον Σόλων ....

Ζείτε λοιπόν έχοντες τέτοιους νόμους και διοικούμενοι ακόμα καλύτερα και ξεπερνώντας όλους τους ανρθώπους στην αρετή , αφου είναι επόμενο σαν γέννημα και θρέμμα των θεών (Λ17) που είστε.

Πολλά πράγματα και μεγάλα, είναι τα κατορθώματα της πόλης σας εδώ καταγεραμμένα, που θαυμάζονται, ένα όμως ξεπερνά όλα τ'άλλα ως μέγεθος και την αρετή, γιατί τα γραπτά μας αφηγούνται πώς η πόλη σας κάποτε, κατέστρεψε μια δύναμη (Λ18), που πορευόταν με θράσος εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης και της Ασίας (Λ19), ξεκινώντας απ' έξω με ορμή, απο κάποιο σημείο του Ατλαντικού ωκεανού.

Διότι ήταν πλεύσιμη τότε εκείνη η ανοιχτή θάλασσα, υπήρχε δε κάποιο νησί (Λ29), μπροστά στο στόμιό της που εσείς αποκαλείτε όπως λέτε, Ηράκλειες στήλες και που ήταν μεγαλύτερο απ' τη Λιβύη και την Ασία μαζί. (Λ21)
Απ' το νησί αυτό οι τότε ταξιδιώτες μπορούσαν να πλεύσουν στ΄άλλα νησιά δε αυτά σε όλη την απέναντι ήπειρο (Λ22), που βρισκόταν γύρω απο την πραγματική εκείνη θάλασσα.

Διότι τα μέρη αυτά μέσα απο το στόμιο, για το οποίο μιλάμε φαίνεται σα να είναι λιμάνι, με κάποια στενή είδοδο, ενώ η ανοιχτή θάλασσα εκείνη είναι πραγματικό πέλαγος και η ξηρά που το περικλείει θα μπορούσε πολύ σωστά να ονομάζεται ήπειρος.

Στο νησί λοιπόν αυτό, την Ατλαντίδα, συνεστήθη μεγάλο και αξιόλογο κράτος απο βασιλιάδες, που εξουσίαζαν όλο το νησί, αλλά και πολλά άλλα νησιά και μέρη της ηπείρου(Λ23). Επι πλέον (οι βασιλιάδες) εξουσίαζαν απ' αυτά εδώ τα μέρη, μέσα απ΄το στόμιο, απ΄τη Λιβύη μέχρι την Αίγυπτο, και απ' την Ευρώπη μέχρι την Τυρρηνία.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΤΟ ΟΛΕΘΡΙΟ ΤΙΜΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ



Χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων; Αν η απάντησή είναι ναι, τότε θα απογοητευτείτε, γιατί θα διαπιστώσετε ότι πληρώνετε υψηλό τίμημα για να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα σας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαφημίσεις μαλακτικών ρούχων συχνά απεικονίζουν μια εικόνα άνεσης, φρεσκάδας και γλυκύτητας. Όμως, η πραγματική και άσχημη αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα μαλακτικά υφασμάτων περιλαμβάνουν έναν μακρύ κατάλογο γνωστών τοξινών και χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να εισχωρούν στο σώμα σας μέσα από το δέρμα, αλλά και μέσω της εισπνοής, προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Τα μαλακτικά ρούχων αποτελούνται από ολέθριο συνδυασμό χημικών ουσιών και βαριάς δόσης αρώματος. Τα αρωματικά χημικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν, επειδή έχουν σχεδιαστεί να προσκολλώνται στο ύφασμα έτσι ώστε το άρωμα να μένει στα ρούχα. Αυτό ονομάζεται «ουσιαστικότητα αρώματος», το οποίο περιγράφει το πόσο καιρό ένα άρωμα διαρκεί επί μία συγκεκριμένη επιφάνεια και πώς επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες συνθήκες.

Αυτά είναι τα πιο κοινά τοξικά χημικά, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα μαλακτικά ρούχων:

– Α-τερπινεόλη: αυτό είναι ένα επικίνδυνο τοξικό χημικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως: ζάλη, πονοκεφάλους, πείνα, απώλεια μνήμης, μούδιασμα στο πρόσωπο, πόνο στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη.

– Βενζυλικό Οξικό Άλας: είναι μια τοξική ουσία, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι αναθυμιάσεις μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό και η ουσία αυτή μπορεί επίσης να απορροφηθεί και από το δέρμα.

– Βενζυλική Aλκοόλη: H βενζυλική αλκοόλη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως: διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, ζάλη και δραματική μείωση της αρτηριακής πίεσης.
– Χλωροφόρμιο: Είναι μία ισχυρή καρκινογόνος νευροτοξίνη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως: απώλεια της συνείδησης, ναυτία, κεφαλαλγία, έμετο, ή/και ζάλη, υπνηλία.

– Λιναλοόλη: Eίναι ένα ναρκωτικό, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και τη λεγόμενη «απώλεια συντονισμού των μυών».
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τα μαλακτικά ρούχων, και να χρησιμοποιείτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις που είναι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές.



Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια!

Μήπως προλαβαίνεις να τα σκεφτείς όλα...εκτός από την ευτυχία σου;



Προσπάθησες ποτέ να σταματήσεις το μυαλό σου να σκέφτεται; Δεν είναι εύκολο ε; Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η δουλειά του μυαλού, να σκέφτεται. Το μυαλό σου παράγει σκέψεις, όπως τα αυτιά σου ακούνε ήχους και όπως τα μάτια σου βλέπουν όσα υπάρχουν γύρω σου. Το να σκέφτεσαι δεν είναι κακό. Το θέμα είναι στο ότι πολλές φορές οι σκέψεις μας κατακλύζουν και γινόμαστε υπόδουλοί τους. Οι σκέψεις εξουσιάζουν τη ζωή μας. Θεωρούμε ότι αυτό που σκεφτόμαστε είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, ότι τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα σκεφτόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι ότι προσκολλούμαστε στις ιστορίες που φτιάχνει το μυαλό μας και καταλήγουμε να εγκλωβιζόμαστε στις σκέψεις μας.

Το γεμάτο σου μυαλό είναι ένα μείγμα από σκέψεις, συναισθήματα, αμφιβολίες και φόβους. Αυτό ισχύει για όλους μας. Στις μέρες μας η διαδικασία γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Το μυαλό μας λειτουργεί σαν μηχανή: σχεδιάζει, κρίνει, αναλύει, σχολιάζει, θυμάται, προβλέπει και πολλά άλλα. Και εμείς δεν συνειδητοποιούμε πως αυτός ο υπερβολικός ρυθμός ελέγχει και καθορίζει την ημέρα μας, έως ότου ‘καταρρέουμε’ το βράδυ στο κρεβάτι μας.

Για να κατανοήσουμε το βαθμό στον οποίο οι σκέψεις μας καθορίζουν τον κόσμο μας, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε πόσο “απασχολημένο” είναι το μυαλό μας. Εδώ θα βρεις μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το μυαλό σου είναι τόσο γεμάτο…που σου στερεί το χρόνο να σκεφτείς την ευτυχία.

1. Ο ‘σκόρπιος’ νους


Έτσι αποκαλώ το μυαλό που χάνεται μέσα στις σκέψεις του και στους περισπασμούς από το περιβάλλον. Σε όλους μας έχει τύχει να νιώθουμε κάπως χαμένοι στις σκέψεις μας και να μην λειτουργούμε με συγκέντρωση. Μου έχει τύχει να φύγω από το σπίτι με τις παντόφλες μου, να ξεχάσω τα κλειδιά μου, να φοράω τα γυαλιά μου και την ίδια στιγμή να τα ψάχνω με μανία στο σπίτι. Πολλοί από εμάς ζούμε με ένα σκόρπιο μυαλό. Και αυτό δεν είναι μια κριτική, είναι μια διαπίστωση.

Ο αποσυντονισμένος, σκόρπιος νους είναι ένας αδύναμος νους. Τρέχει, τρέχει και δεν σε αφήνει να επιβραδύνεις το ρυθμό σου για να μπορείς συνειδητά να ακουμπήσεις τα κλειδιά σου πάνω στο τραπέζι όταν επιστρέφεις σπίτι, ή να δεις το σήμα του ΣΤΟΠ στο δρόμο.

Ο Κινέζος ναύαρχος Ζενγκ γύρισε τον κόσμο πολύ πριν από τον Κολόμβο. Επί 30 χρόνια όργωνε τους ωκεανούς εξερευνώντας νέους τόπους. Γιατί η αυτοκρατορική αυλή διέταξε την επιστροφή του και τη διάλυση του γιγαντιαίου στόλου

Στις αρχές του 1405 ο Κινέζος ναύαρχος Ζενγκ Χε ξεκίνησε μια σειρά από θεαματικά ταξίδια προς τη Δύση. Ο Ζενγκ διοικούσε ένα στόλο με 300 πλοία, μερικά από τα οποία ήταν σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερα από αυτά του Κολόμβου. Στα πλοία του υπηρετούσαν 28.000 άνδρες. 
Στα εφτά ταξίδια του, ο στόλος του Ζενγκ έφτασε μέχρι το κατώτατο άκρο της Αφρικής – όχι αναζητώντας θησαυρούς και εμπόριο, αλλά για να επιδείξει το μεγαλείο και τη δύναμη της δυναστείας των Μινγκ.
Πρόσφατες έρευνες δεν αποκλείουν το συναρπαστικό ενδεχόμενο να έφτασε ακόμη πιο μακριά, να πέρασε με τον τεράστιο στόλο του το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και να τον οδήγησε μέχρι την Ευρώπη ή ακόμη και δια μέσου του Ατλαντικού μέχρι την Καραϊβική.
Όλα αυτά τουλάχιστον 75 χρόνια πριν από τα ταξίδια του Κολόμβου.
Ο ναύαρχος Ζενγκ επέστρεφε συχνά από τα ταξίδια του με εξωτικά ζώα για τον ζωολογικό κήπο του αυτοκράτορα. Η πρώτη καμηλοπάρδαλη έφτασε στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο του 1414.
Το μεγαλύτερο πλοίο του στόλου είχε μήκος 145 μέτρα και μέγιστο πλάτος 60 μέτρα

Το μυστικό για να μην κάνετε αρνητικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις είναι ίσως ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας γαλήνη – αλλά και την αποτελεσματικότητά μας σε όλα τα πεδία της ζωής. Δεν είναι βέβαια πάντα στον έλεγχό μας και οι δαίδαλοι του μυαλού εύκολα ακολουθούν τις δικές τους διαδρομές, οι ειδικοί όμως έχουν βρει τουλάχιστον έναν τρόπο να κρατάμε μακριά τις αρνητικές σκέψεις. 
Η συμβουλή των life coaches
Η αδράνεια είναι η χειρότερη πρακτική όταν γύρω μας η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, όταν η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη, όταν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, ο Richard Mollica, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δίνει μόνο μία συμβουλή: "Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτός  πρέπει να είναι ο πιο σημαντικός στόχος ανθρώπων που έχουν υποστεί κάποιο τραύμα ή περνούν μια δύσκολη προσωπική ή επαγγελματική στιγμή".
Όταν τα πράγματα δεν ακολουθούν την επιθυμητή πορεία, οι περισσότεροι άνθρωποι στενοχωριούνται ή φοβούνται, αποσύρονται και κλείνονται στον εαυτό τους, εξηγεί ο ειδικός. Αυτό μπορεί μεν να κατευνάσει τα συναισθήματα που νιώθετε, αλλά δε σας βοηθάει να οδηγηθείτε έξω έξω από το ψυχικό χάος
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν από ένστικτο πως, όταν παραμένουν απασχολημένοι, όχι μόνο έρχονται τελικά πιο κοντά στους στόχους τους, αλλά πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν ψύχραιμοι. 
Αντιμετωπίστε έμπρακτα το άγχος

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η αθέατη πλευρά της Επανάστασης του Φοίνικα


Στέργιος Π. Ζυγούρας
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1820 ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ 24-2-1821;
Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης, αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης (1792-1828)
Μια βασική θέση πολλών ιστορικών του 20ου αιώνα για την Επανάσταση του 1821, είναι ότι έγινε κατά μίμηση της Γαλλικής. Για να το αποδείξουν, χρησιμοποιούν -μεταξύ άλλων- το επιχείρημα του διαφωτισμού, την φράση του Κολοκοτρώνη για την Γαλλική Επανάσταση και τον Ναπολέοντα, την βασική προκήρυξη του Υψηλάντη, τα τρία Συντάγματα. Για τον διαφωτισμό και την χρονική αλληλουχία Ελληνικής και Γαλλικής Επανάστασης μιλήσαμε πρόσφατα. Για τον Κολοκτρώνη: οι ίδιοι ιστορικοί (που συχνά τον περνάνε γενεές δεκατέσσερις για την «ιδιοτελή» και «τοπικιστική» στάση του) ξεχνούν να διαβάσουν δυο γραμμές πιο κάτω: Όχι μόνον δεν δηλώνει οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα, αλλά εξηγεί γιατί είπε πως αυτοί «άνοιξαν τα μάτια του κόσμου»: «δι’ αυτό είναι δυσκολότερο να διοικήσεις τώρα λαό». Ο Κολοκοτρώνης θα πει και κάτι άλλο: «Η Επανάστασις η δική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ’ όσαις γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος». Αυτό είναι μερικώς σωστό, όχι γιατί ο Κολοκοτρώνης δεν ήξερε τι του γινόταν, αλλά επειδή απέφυγε ως το τέλος να εξηγήσει ποιος και γιατί κίνησε την Επανάσταση της οποίας έγινε άτυπος αρχηγός μέχρι να φτάσει ο Καποδίστριας. Τα Συντάγματα: η μεγαλύτερη πλάνη είναι ότι οι «συνταγματικοί» ήταν αντιμοναρχικοί. Μοναρχικοί και ταυτόχρονα συνταγματικοί ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές, αμφοτέρων των παρατάξεων. Η διαφορά βρισκόταν στο είδος του. Τα ελληνικά Συντάγματα αφορούσαν μια Επανάσταση διαφορετική από του Υψηλάντη. Ήταν κομμένα και ραμμένα (ιδιαίτερα το δεύτερο και το τρίτο) πάνω στην εκτροπή της Επανάστασης από τον στόχο της. Έθεταν τις βάσεις για να εξαλειφθεί μεσοπρόθεσμα η δημιουργία ενός υπερεθνικού χριστιανικού κράτους. Οι ιστορικοί παραλείπουν τελείως να εξηγήσουν ότι στόχος της αίτησης για Αγγλική προστασία (1825) ήταν να αποφύγει η Επανάσταση τον Βρετανικό εκβιασμό «ή εμείς ή κανείς», για να επιβιώσει μέχρι να βρει τρόπο να εξασφαλίσει νόμιμα τον Καποδίστρια. Παραλείπεται δηλαδή το εξής βασικό: η αίτηση προστασίας προς την Αγγλία συντάχθηκε από την «φιλορωσική» πλευρά του Ρώμα (που κατατάχθηκε λανθασμένα στην «φιλοαγγλική» παράταξη), γι’ αυτό την υπέγραψε και ο αποφυλακισμένος Κολοκοτρώνης. Στόχευε στην αποκατάσταση των ηττημένων του «εμφυλίου», στην ανατροπή του δανειακώς αναδειχθέντα Κουντουριώτη και στην κατάργηση του Συντάγματος. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο το 1826. Εκεί ξεκίνησε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση που σύντομα διακόπηκε. Συνεχίστηκε το 1827 πρώτα σε δυο ξεχωριστές Συνελεύσεις (Ερμιόνη και Αίγινα), στη συνέχεια, «ενωτικά» στην Τροιζήνα. Η επιλογή του Καποδίστρια έγινε ομόφωνα επειδή οι διαφωνούντες αποχώρησαν. Τα αντίμετρα στην ανάδειξη του Καποδίστρια ήταν η επαναφορά του καταργημένου Συντάγματος (σε λαϊκότερη εκδοχή και σε άλλο μήκος κύματος από την Ιουλιανή Συνθήκη που ακολούθησε) και η εσπευσμένη δράση του ναυάρχου Κόχραν υπέρ του Κιουταχή. Λίγο μετά ακολουθεί η ρωσική συγκατάθεση απελευθέρωσης του Υψηλάντη.
Ο Αλέξαδρος Υψηλάντης σε νεαρή ηλικία με την στολή του ρωσικού στρατού (Μουσείο Πούσκιν)
Μόνη γνωστή από τις προκηρύξεις του Υψηλάντη είναι αυτή με τον τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος«. Η προκήρυξη είναι σκόπιμα αμφίσημη. Έχει προκύψει μετά από έναν τεράστιο κλυδωνισμό εντός της Εταιρείας των Φιλικών (1818) και μια υποκριτική αντίδραση κατά του Υψηλάντη (1820) από την πλευρά των δυτικόφιλων που υποστήριζαν τον Καποδίστρια (!) στην θέση του αρχηγού. Αρχηγού τίνος; Της Επανάστασης, αφού παρά τα λεγόμενα, καμιά απόδειξη δεν υπάρχει που να πιστοποιεί ότι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έγινε ποτέ αρχηγός της Εταιρείας. Αντίθετα, υπάρχουν αποδείξεις, μεταξύ των οποίων και πολλές του ίδιου του Υψηλάντη που πιστοποιούν ότι ο ίδιος δεν έγινε η Αρχή των Φιλικών. Ας δούμε μια, που μάλιστα είναι και χειρόγραφη. Στις 28-9-1820 εκδίδει απόδειξη παραλαβής χρημάτων η οποία γράφει:
Δυνάμει της πληρεξουσιότητος ην έλαβον παρά της Σεβαστής Αρχής των Φιλικών, εδέχθην παρά του κυρίου Ιωάννου Αμβροσίου δυο χιλιάδας πεντακόσια ρούπλια, Νο 2.500, και εις ένδειξιν δίδω το παρόν μου.
Εν Οδησσώ τη 28 Σεπτεμβρίου 1820
Αλέξανδρος Υψηλάντης
Χειρόγραφο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, γραμμένο με το αριστερό του χέρι, στο οποίο διαχωρίζει το πρόσωπό του από την Αρχή των Φιλικών. Υπογράφεται 5½ μήνες μετά την υποτιθέμενη αποδοχή της Αρχής από τον Ξάνθο
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα