Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Τα φριχτά βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης έναντι των αιρετικών

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας, οι αιρετικοί αποτελούσαν ένα συνεχόμενο άγχος και ανησυχία, είτε ήταν πραγματικά είτε όχι. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να θεωρηθεί κάποιος αιρετικός. Αρκούσε μόνο να έχει μια, έστω και μικρή, διαφορετική άποψη από αυτή της Καθολικής Εκκλησίας. Τότε κινούνταν τα νήματα και ο αιρετικός συλλαμβάνονταν για να ομολογήσει τις αμαρτίες του. Ακόμα και πιο πιστός πολίτης μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο της Εκκλησίας. Κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό του Γαλιλαίου, ο οποίος αν και πιστός, πίστευε ότι η γη γυρίζει ενώ η Καθολική Εκκλησία το αντίθετο. Οδηγήθηκε στην Ιερά Εξέταση, παρ ‘όλα αυτά ομολόγησε χωρίς βασανιστήρια. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούν ορισμένα από τα πιο φριχτά βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης.
Ιεράς Εξέτασης

Δημιουργία της Ιεράς Εξέτασης

Η Ιερά Εξέταση δημιουργήθηκε το 1231 από τον Πάπα Γρηγόριο Στ’ για να ξεκαθαριστούν οι πραγματικοί πιστοί από τους αιρετικούς. Όταν ο Πάπας δημιουργούσε το συγκεκριμένο «θεσμό» συμπλήρωσε εκτός των άλλων πως, όποιος ιεροεξεταστής βασανίσει τον αιρετικό για να ομολογήσει, θα δεχθεί απευθείας συγχώρεση από το Θεό και την Εκκλησία. Το στοιχείο αυτό έδινε μια παραπάνω ώθηση και άνεση στους ιεροεξεταστές να πραγματοποιούν μια σειρά από τα πιο σαδιστικά και άγρια βασανιστήρια που υπήρξαν ποτέ. Για τον λόγο έμειναν στην ιστορία «μεσαιωνικά βασανιστήρια».

Τα βασανιστήρια

Ιεράς Εξέτασης

Το ράφι

Ο αιρετικός ξάπλωνε σ’ ένα ξύλινο κρεβάτι και τα άκρα του δενόταν με σχοινιά. Οι ιεροεξεταστές τραβούσαν τα σχοινιά με μοχλούς που ήταν συνδεδεμένοι μ’ αυτά, φτάνοντας στο σημείο να εξαρθρώνουν τα άκρα, όπου σταματούσαν κιόλας. Σε λιγότερες περιπτώσεις, οι βασανιστές συνέχιζαν να τραβάνε τα σχοινιά, ώσπου τα άκρα του κατηγορούμενου ξεκολλούσαν από πάνω του με αποτέλεσμα να πεθάνει από αιμορραγία.

Ιεράς Εξέτασης

Το λουρί

Τα χέρια του κατηγορούμενου δενόταν πίσω από την πλάτη του και με ένα σχοινί κρεμόταν από τον τοίχο. Στη συνέχεια, πάλι με μοχλό, τον σήκωναν στον αέρα ώσπου ο πόνος στα χέρια γινόταν αβάσταχτος. 
Ιεράς Εξέτασης

Η «κούνια του Ιούδα»

Ένα από τα πιο σαδιστικά βασανιστήρια. Ο κατηγορούμενος καθόταν πάνω σε μια ξύλινη πυραμίδα ενώ παράλληλα ήταν δεμένος με σχοινιά. Τα σχοινιά αυτά τα τραβούσαν οι ιεροεξεταστές προς τα κάτω. Σκοπός  της «κούνιας του Ιούδα», ήταν η πυραμίδα να τρυπήσει τον πρωκτό, ώσπου το θύμα να πεθάνει από αιμορραγία, εκτός αν ομολογούσε. Τις περισσότερες φορές τα θύματα ήταν γυμνά, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο ντροπιαστική. Η «κούνια  του Ιούδα» δεν πλενόταν ποτέ, παρατηρώντας πως τα θύματα σε περίπτωση που ζούσαν αποκτούσαν μολύνσεις, που την εποχή εκείνη δύσκολα θεραπεύονταν.

Ο «Ισπανικός γάιδαρος

Ένα από τα αγαπημένα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης. Το θύμα τοποθετούνταν σε μια μυτερή ξύλινη επιφάνεια με δεμένα χέρια σα να καβαλούσε γάιδαρο. Στα πόδια του έδεναν βαρίδια ώστε να τραυματιστούν τα γεννητικά του όργανα.
Ιεράς Εξέτασης

Ο «μαστοβγάλτης»

Βασανιστήριο αποκλειστικά φτιαγμένο για γυναίκες. Πυρωμένα σίδερα «μάγκωναν» στο στήθος των γυναικών και το ξέσκιζαν, με αποτέλεσμα τον θάνατο από αιμορραγία.
Ιεράς Εξέτασης

Το «αχλάδι της αγωνίας»

Άλλο ένα βασανιστήριο σχεδιασμένο για αμαρτωλές. Η συσκευή είχε κυλινδρική μορφή και χρησιμοποιούνταν για να τραυματίζει σωματικές κοιλότητες όπως ο κόλπος, ο πρωκτός ή το στόμα. Το μέρος που έμπαινε στις κοιλότητες, αποτελούνταν από δύο ξεχωριστά «φύλλα» που άνοιγαν, μέχρι που έσπαγαν το σαγόνι ή ξέσκιζαν τη σάρκα.

Το «ισπανικό γαργαλητό»

Αποτελούνταν από τέσσερις μυτερούς γάντζους που ξέσκιζαν το δέρμα του θύματος. Το «εργαλείο» αυτό δημιουργήθηκε έτσι ώστε να μην τραυματίσει ζωτικά όργανα. Έτσι ο κατηγορούμενος για αίρεση θα βασανιζόταν ακόμα περισσότερο.

Τεχνητός πνιγμός

Ένα βασανιστήριο που πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα. Ένα κομμάτι ύφασμα τοποθετούνταν στο στόμα του θύματος και ο ιεροεξεταστής έριχνε στο πρόσωπο του νερό με αποτέλεσμα να πνίγεται. Φυσικά και το θύμα ήταν δεμένο, όπως άλλωστε σε όλα τα βασανιστήρια.
Αυτά είναι μερικά από τα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης. Η σκληρότητα και ο σαδισμός ήταν ποικίλος ανά τις περιοχές και οι «αιρετικοί» πολλές φόρες ήταν στο έλεος της φαντασίας του ιεροεξεταστή για τον τρόπο με τον οποίο θα βασανιστούν. Με τον καιρό τα βασανιστήρια έγιναν πλέον γνωστά για το πόσο βάναυσα και άγρια ήταν, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι κατηγορούμενοι απλά ομολογούσαν κατευθείαν. Άλλωστε το αποτέλεσμα στο τέλος θα ήταν το ίδιο. Θα ομολογούσαν, θα ζητούσαν συγχώρεση από το Θεό και προπαντός από τους εκπροσώπους του στη γη, που στην ουσία η ανθρώπινη ζωή, είτε έφταιγε είτε όχι, βρισκόταν στο έλεος τους.
Πηγή
Μηχανή του Χρόνου: «Το λουρί», «το ράφι», «η κούνια του Ιούδα». Τα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης που έκαναν τους πάντες να «ομολογήσουν» τις αμαρτίες τους.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα