Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

3 + 1 ερωτήσεις που ίσως ντρέπεστε να κάνετε στον γιατρό σας



Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, αλλά – δυστυχώς υπάρχουν – χαζές απαντήσεις. Χιλιοειπωμένη και χιλιοακουσμένη έκφραση η οποία όμως κρύβει μιαν αλήθεια. Πολλές φορές πηγαίνοντας στον γιατρό κάποιες ερωτήσεις μοιάζουν στα αυτιά του ασθενή “κάπως” ενώ στην ουσία είναι απλά κατανοητές και πολλές φορές χρήσιμες και κρίσιμες για την υγεία του.

1. Έχω κατάθλιψη;

Κάποιες φάσεις της ζωής είναι λίγο πιο δύσκολες. Μπορεί ένας φίλος να απεβίωσε, μπορεί να είχαμε ένα χωρισμό ή μπορεί να μην συνέβη κάτι που να εξηγεί την ψυχολογική μας κατάσταση με μια πρώτη ματιά. Λογικό είναι όταν το συναίσθημα θλίψης παρατείνεται ή γίνεται πιο έντονο από ότι περιμέναμε να δημιουργείται αυτή η ερώτηση. Η κατάθλιψη ήταν – και σε κάποια μέρη δυστυχώς είναι – ταμπού, λανθασμένα βέβαια. Ο γιατρός σας εκφράζοντάς του την ανησυχία σας και κάνοντας μια συζήτηση με εσάς θα μπορέσει να σας κατευθύνει. Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα.

2. Είναι καρκίνος;

Με τόσα που φημολογούνται – δικαίως κατηγορούνται – καθημερινά ότι προκαλούν καρκίνο, θα ήταν περίεργο να μην περνούν από το μυαλό ερωτήσεις όπως “είναι καρκίνος;” “είναι η ελιά μου μελάνωμα;” “είναι η ημικρανίες μου κάτι άλλο;”. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι όχι. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποτρέπει την ερώτηση! Όταν υπάρχει κάποιο ενόχλημα, πρέπον είναι να το πείτε στον γιατρό σας και είτε να σας καθησυχάσει άμεσα είτε να προγραμματίσει κάποιες εξετάσεις που θα βοηθήσουν στην διερεύνηση της κατάστασης. Το γεγονός ότι γνωρίζετε το σώμα σας και πώς είναι καθημερινά μπορεί να κάνει πιο εμφανές σε εσάς κάτι “ύποπτο” από ότι σε κάποιον που σας βλέπει μια φορά στο τόσο για λίγο.

3. Πήγα στη τουαλέτα και …

Παρά μόνο εάν καθίσετε μία ημέρα στο ιατρείο ενός γιατρού θα καταλάβετε πόσο μα πόσο συχνή είναι η συζήτηση σχετικά με τις κενώσεις. Ειδικά όσο μεγαλώνει η ηλικία γίνεται ένα όλο και πιο συχνό ερώτημα. Αέρια, χρώμα, όγκος, σκληρότητα είναι μόνο λίγες από τις παραμέτρους που μπορεί να δει κανείς να αλλάζουν. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής και ούτε χάθηκε ο κόσμος με μια ερώτηση παραπάνω. Αν δείτε αίμα στα κόπρανά σας, αν γίνουν κατάμαυρα, αν χάσουν το χρώμα τους, αν αλλάξουν οι εντερικές σας συνήθειες καλό είναι να συμβουλευτείτε τον αρμόδιο, καθώς μπορεί να είναι το πρώιμο σημάδι ενός προβλήματος.

+ 1. Τα ερωτικά

Ό,τι έχει να κάνει με τα γεννητικά όργανα και την σεξουαλική ζωή τις πιο πολλές φορές είναι αίτιο αμηχανίας. Είτε είναι “Γιατρέ, έχω φαγούρα … εκεί κάτω” είτε κάτι πιο σοβαρό, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας καθώς όλα οι ερωτήσεις αυτές είναι απόρροια φυσιολογικών διαδικασιών και αφορούν μέρος του οργανισμού, όπως οποιοσδήποτε άλλο όργανο.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με αυτές τις ερωτήσεις και αναλόγως των απαντήσεων να σας κατευθύνει. Το πιο σημαντικό είναι να εκφράσετε τον προβληματισμό σας, καθώς οι γιατροί δεν έχουν τη δύναμη να διαβάσουν τη σκέψη σας. Δεν υπάρχει λόγος αμηχανίας ή ανησυχίας. Ο στόχος είναι η υγεία σας και μόνο αν γίνεται σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα τα αποτελέσματα θα είναι τα επιθυμητά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα