Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ο ιδρυτής του Facebook, Σον Πάρκερ, παραδέχεται ότι το κοινωνικό δίκτυο χειραγωγεί την ανθρώπινη ψυχολογία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ιδρυτής του Facebook, Σον Πάρκερ, παραδέχεται ότι το κοινωνικό δίκτυο χειραγωγεί την ανθρώπινη ψυχολογία

Ο πρώτος πρόεδρος του Facebook, Sean Parker, κατηγόρησε τον κολοσσό των social media για την εκμετάλλευση της ανθρώπινης “ευπάθειας” χρησιμοποιώντας την ψυχολογία, προειδοποιώντας ότι “ο Θεός μόνο ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας”, ανέφερε το Axios.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό σάιτ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και σημερινός διευθυντής μίλησαν για τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς χειρίζεται την ανθρώπινη ψυχολογία. Ο Parker εντάχθηκε στο Facebook το 2004, όταν ήταν λιγότερο από ένα έτος λειτουργίας του και ήταν επίσης ο πρώην ιδρυτής του Napster.
Είναι επιπλέον ο σημερινός ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Parker για την Αντικαρκινική Ανοσοθεραπεία.
Τα συγκλονιστικά σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Axios στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο της Φιλαδέλφειας, σχετικά με την επιτάχυνση της καινοτομίας στον καρκίνο όπου ήταν εκεί για να μιλήσει εξ ονόματος του ινστιτούτου του.
​”Η διαδικασία σκέψης που έφτασε στην οικοδόμηση αυτών των εφαρμογών, το Facebook είναι το πρώτο από αυτά … ήταν το εξής: “Πώς καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και συνειδητή προσοχή;”, δήλωσε ο Parker.
“Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σας προσφέρουμε ένα μικρό χτύπημα ντοπαμίνης κάθε φορά, επειδή κάποιος σας έκανε like ή σχολίασε μια φωτογραφία ή ένα ποστ ή οτιδήποτε άλλο”, είπε στο Axios. “Και αυτό θα σας κάνει να συνεισφέρετε περισσότερο περιεχόμενο, και αυτό θα σας πάρει … περισσότερα likes και σχόλια.”
Ο Parker πρόσθεσε: “Είναι μια λούπα ανατροφοδότησης κοινωνικής επικύρωσης … ακριβώς το είδος του πράγματος που ένας χάκερ, όπως εγώ, θα έβλεπε, γιατί εκμεταλλεύεται μια ευάλωτη θέση στην ανθρώπινη ψυχολογία”.
“Οι εφευρέτες, οι δημιουργοί – είμαι εγώ, είναι ο Mark Zuckerberg, είναι ο Kevin Systrom για το Instagram, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι – που το καταλαβαίνουν αυτό συνειδητά», είπε. “Και το κάναμε ούτως ή άλλως.”

Κατά την έξοδο από τη σκηνή, σύμφωνα με το Axios, ο Parker αστειεύτηκε ότι ο Mark Zuckerberg θα μπλοκάρει πιθανώς το λογαριασμό του όταν διαβάσει αυτό στις ειδήσεις.
Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που το Facebook έχει επισημανθεί για το χειρισμό της αντίληψης. Το 2014 είχαν εκτεθεί για καταφανή στόχευση ανθρώπινων συναισθημάτων σε ένα πείραμα χωρίς τη γνώση των χρηστών τους:
​… Το Facebook αποκάλυψε ότι είχε χειραγωγήσει τις ροές ειδήσεων πάνω από μισό εκατομμύριο τυχαία επιλεγμένων χρηστών για να αλλάξει τον αριθμό θετικών και αρνητικών δημοσιεύσεων που είδαν. Ήταν μέρος μιας ψυχολογικής μελέτης για να εξετάσει πώς τα συναισθήματα μπορούν να εξαπλωθούν στα κοινωνικά μέσα. (Πηγή)
​Εκτός από λούπα ανατροφοδότησης κοινωνικής επικύρωσης, το Facebook έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα echo chamber επισήμανσης των ανθρώπων κάτω από πολιτικές ετικέτες όπως ανέφεραν οι New York Times.
Ο μεγάλος κοινωνικός γίγαντας προσέλαβε επίσης έναν πλήρη κατάλογο αριστερόστροφων “ελεγκτών ειδήσεων”(fact checkers) και έχει αρχίσει να περιορίζει την πρόσβαση στις σελίδες πολλών σάιτς (όπως γίνεται εδώ και καιρό με την AllNewz), περιορίζοντας την επισκεψιμότητα. Τα μέσα εναλλακτικής ενημέρωσης, απόψεων και δημοσιεύσεων θεωρούνται ως “ψευδείς ειδήσεις”.
Στην πραγματικότητα, άλλοι πρώην υπάλληλοι του Facebook έχουν ομολογήσει την αποτρόπαια λογοκρισία των εναλλακτικών ειδήσεων και απόψεων.
Το καρφί στο φέρετρο τοποθετήθηκε στην πραγματικότητα το 2015 όταν το Facebook παραδέχτηκε ότι λογοκρίνουν ​θέσεις και σχόλια σχετικά με την πολιτική διαφθορά και το περιεχόμενο που ορισμένες χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα δεν θεωρούν κατάλληλες για τους πολίτες τους. Το Facebook δεν είναι καινούριο στη λογοκρισία και αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί.
Το κύριο πρόβλημα που ανησυχούμε όλοι είναι ότι το Facebook δημιουργεί μια πολιτική φούσκα για τους ανθρώπους, όπου θα ακούσουν μόνο μια μονομερή πολιτική που δεν αφήνει περιθώρια για υγιείς συζητήσεις.
Αυτό το καθιστά μια κακή και επικίνδυνη υπηρεσία στους χρήστες του.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα