Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Διακήρυξη της Λευκωσίας για τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην υγεία

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ο  Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Βιέννης / Αυστρίας και η «Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» υπέγραψαν στις 11 Νοεμβρίου, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, στα πλαίσια της Επιστημονικής Ημερίδας «Οι επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην Υγεία: Μύθος ή αναδυόμενη ιατρική πρόκληση;» 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης εξέφρασε τη στήριξή του στο Έργο της Επιτροπής και χαρακτήρισε την επένδυση στην υγεία των παιδιών ως τη σημαντικότερη. Χαιρέτισε παράλληλα την τριμερή συνεργασία και χαρακτήρισε την υπογραφή της Διακήρυξης ως σημαντική εξέλιξη με στόχους συγκεκριμένους και σοβαρούς.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι και άλλοι επιστήμονες διεθνώς προειδοποιούν ότι παρά τις επιστημονικές αντιδικίες, η τεκμηρίωση σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, από τη γεωμετρικά αυξανόμενη έκθεση σε μια, μεταξύ άλλων, πιθανώς καρκινογόνο ακτινοβολία (IARC 2011), είναι σήμερα επαρκής.
Επιβάλλεται, τόνισε, η εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης, η αναθεώρηση των ορίων, η ενημέρωση όλων, ο επαρκής έλεγχος για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην υγεία και η άμεση μείωση της έκθεσης.
Η Δρ Μιχαηλιδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής στο χαιρετισμό της ανέφερε πως η ρεαλιστική προσέγγιση της Διακήρυξης, σε συνδυασμό και με τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού προωθούν και οριοθετούν το πλαίσιο λελογισμένης αξιοποίησης της Τεχνολογίας με ασφάλεια ως εργαλείου και όχι υποκατάστατου των ανθρώπινων σχέσεων και της ουσιαστικής εκπαίδευσης και ενασχόλησης με τα παιδιά μας.

Η υπογραφή της Διακήρυξης της Λευκωσίας, όπως αναφέρεται, είναι οδοδείκτης διεθνούς εμβέλειας, πολύ σημαντική για τη μικρή Κύπρο η οποία συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στη διεθνή προσπάθεια και κινητοποίηση για κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξελισσόμενης τεχνολογίας.
Το σημαντικό αυτό έγγραφο κοινών θέσεων διατυπώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού και πολυσύνθετου θέματος δημόσιας υγείας μεγάλης εμβέλειας γιατί οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και μπορούν να επηρεάσουν όλα τα παιδιά, την νέα γενιά και ολόκληρο τον πληθυσμό.
Η Διακήρυξης αναφέρει ότι οι πιθανές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων (EMF/RF) είναι πολύ σοβαρές και περιλαμβάνουν καρκινογένεση (πιθανώς καρκινογόνος 2b IARC 2011),  νευροαναπτυξιακή τοξικότητα, επιδράσεις στο DNA, στη γονιμότητα, Ηλεκτρονική Υπερευαισθησία (EHS) και που είναι καλά τεκμηριωμένες από έρευνες αξιολογημένες από ομότιμους κριτές (peer review) σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από υφιστάμενα όρια.
Επιβεβαιώνεται πως το έμβρυο και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.  Παρά τα κενά και τις επιστημονικές αντιδικίες η τεκμηρίωση είναι αρκετά ισχυρή  -επιβάλει άμεση πρόληψη, μείωση της έκθεσης.

Οι κυριότερες θέσεις της Διακήρυξης είναι ότι:

Οι πιθανές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων (EMF/RF) είναι πολύ σοβαρές περιλαμβάνουν καρκινογένεση (πιθανώς καρκινογόνος 2b IARC 2011),  νευροαναπτυξιακή τοξικότητα, επιδράσεις στο DNA, στη γονιμότητα, Ηλεκτρονική Υπερευαισθησία (EHS) και που είναι καλά τεκμηριωμένες από έρευνες αξιολογημένες από ομότιμους κριτές (peerreview) σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από υφιστάμενα όρια. Επιβεβαιώνεται πως το έμβρυο και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.  Παρά τα κενά και τις επιστημονικές αντιδικίες η τεκμηρίωση είναι αρκετά ισχυρή  -επιβάλει ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ- ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ. Οι θέσεις αυτές και οι αναδυόμενοι κίνδυνοι, αναλύθηκαν/τεκμηριώθηκαν περαιτέρω  και  από τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις των εκλεκτών ομιλητών Καθηγ. Olle Johanson, Δρ Piero Lercher, Δρ Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Δρ Θεόδωρο Μέτση και  Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλιδου.

Οι βασικές εισηγήσεις της διακήρυξης συνοψίζονται:

  • Αναθεώρηση Ορίων. Εν τω μεταξύ για την αξιολόγηση της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία από συσκευές και υποδομές θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διαθέσιμα βιολογικά κριτήρια ασφάλειας.
  • Στους τομείς της Εκπαίδευσης και Υγείας να εφαρμόζεται η Αρχή ALARA δηλ. «Την χαμηλότερη επιτεύξιμη έκθεση» και τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (Resolution 1815/2011) για λήψη των αναγκαίων μέτρων μείωσης της έκθεσης στην ακτινοβολία ΕΜF/RFΠρέπει να υποστηρίζεται ασφαλές περιβάλλον σε σχολικούς χώρους, παιδότοπους και παιδιατρικές μονάδες χωρίς ασύρματες συνδέσεις WiFi κ.ά. Πρέπει να  προωθείται λελογισμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας πάντοτε σε σχέση και με την ηλικία
  • ακτινοβολία στο σπίτι και στο σχολείο (χώροι όπου τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, περνούν τουλάχιστο το 60 – 90% του χρόνου τους), μπορεί και πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, με την μείωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και ασύρματων συσκευών.
  • Επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας
  • Διασφάλιση του δικαιώματος πλήρους ενημέρωσης του κοινού για τους κίνδυνους –εκπαίδευση σε πρακτικές μείωσης της έκθεσης-  ενδυνάμωση των γονιών για να διεκδικούν ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα