Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πορνό και εφηβεία: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Της Ιωάννας Φανακίδου ,Ψυχολόγου, M.Sc. Ψυχολογία της Υγείας
Τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία και συχνά, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, είτε από τον υπολογιστή στο σπίτι είτε από το κινητό τους τηλέφωνο.
Έτσι, από πολύ νωρίς εκτίθενται σε κάθε λογής περιεχόμενο που συχνά τυγχάνει να είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Εικόνες από γυμνές γυναίκες και άνδρες, βίντεο και ταινίες με ανθρώπους που έχουν σεξουαλικές επαφές και πορνογραφικό υλικό με σκληροπυρηνικό περιεχόμενο, όπως βιασμούς, ξυλοδαρμούς και όχι μόνο, είναι μερικά από ερεθίσματα που μπορεί να έχει ένα παιδί, μπαίνοντας στο διαδίκτυο.
Ποικίλες μελέτες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των εφήβων έχει δει τουλάχιστον μία φορά εσκεμμένα κάποια ταινία ερωτικού περιεχομένου, πριν την ηλικία των 16 ετών. Το να τύχει να δει ένας έφηβος-η πορνό, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως μιλάμε για μια προβληματική κατάσταση. Η περιέργεια των παιδιών, η σεξουαλική αφύπνιση που επέρχεται στην εφηβεία, η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τους γονείς και το σχολείο, ο φόβος και η ντροπή των γονέων να μιλήσουν στο παιδί τους για το σεξ, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορεί να στρέψουν ένα παιδί στο πορνό.
Πότε γίνεται επικίνδυνο το πορνό
Κατ’ αρχήν, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως το να δει ένα παιδί πορνό δεν είναι από μόνο του προβληματικό, αντίθετα θεωρείται φυσικό επόμενο, δεδομένης και της εύκολης πρόσβασης που υπάρχει στην εποχή μας. Η συχνή έκθεση σε κάθε λογής πορνογραφικό υλικό όμως, μπορεί να σκοτώσει την αντίληψη που έχει αρχικά ένας έφηβος για τον έρωτα, ως μία πράξη τρυφερότητας, ρομαντισμού και αγάπης. Έτσι, καταλήγει να ταυτίζει το σεξ με την ωμότητα και την απουσία συναισθηματικής επαφής. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις λανθασμένες προσδοκίες που δημιουργεί το πορνό σε έναν έφηβο, αναφορικά με την σεξουαλική του επίδοση, αλλά και το μέγεθος του πέους του. Μπορεί λοιπόν, το παιδί να προχωρήσει σε συγκρίσεις, πράγμα που να του δημιουργήσει μετέπειτα αυξημένο άγχος και ανησυχία, προκειμένου να φτάσει τα πρότυπα που «θαυμάζει», παρουσιάζοντας έτσι, ακόμα και σεξουαλικές δυσλειτουργίες στην μετέπειτα ζωή του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η χρήση διαδικτυακού πορνό μπορεί εύκολα να γίνει εθιστική, δρώντας σαν ναρκωτική ουσία. Ο εθισμός στο πορνό κατά την εφηβεία διακρίνεται από την καθημερινή και καταναγκαστική χρήση πορνό, που συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι η απώλεια της όρεξης, η νευρικότητα, η απομόνωση, η μείωση της σχολικής επίδοσης, η κατάθλιψη, ο συχνός αυνανισμός, κ.α.


Τι να κάνετε εάν αντιληφθείτε πως το παιδί σας βλέπει πορνό
Εάν είστε γονείς ενός παιδιού 12-14 ετών δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθετε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Επειδή όπως είναι λογικό, το να δείτε το παιδί σας να παρακολουθεί πορνό, μπορεί να είναι μία εικόνα σοκαριστική, που προκαλεί από αμηχανία μέχρι πανικό, είναι σημαντικό αρχικά, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Σε μία πρώτη φάση βεβαιωθείτε εάν η χρήση πορνό είναι περιστασιακή ή καταναγκαστική. Σε καμία περίπτωση μην αντιδράσετε τιμωρητικά, αλλά δείξτε στο παιδί σας πως είστε εκεί για να το ακούσετε και να το συμβουλέψετε. Φροντίστε να του μιλήσετε πρώτοι για το σεξ, μέχρι την ηλικία των 12, ώστε να μην καταφεύγει από περιέργεια ή άγνοια σε άλλα μέσα για να μάθει για το σεξ.
Ελέγξτε επίσης, τις ιστοσελίδες στις οποίες έχει πρόσβαση. Ας μην ξεχνάτε άλλωστε, πως όταν το παιδί βρίσκεται στο σπίτι, τον έλεγχο για το που μπαίνει στο διαδίκτυο, την έχουν αποκλειστικά και μόνον οι γονείς. Μην πανικοβάλλεστε στην ιδέα πως δεν γίνεται να είστε 24 ώρες το 24ωρο από πάνω του. Απλά, βάλτε τα αντίστοιχα προγράμματα στον υπολογιστή για ασφαλή χρήση του διαδικτύου και περιορίστε τις ώρες που του επιτρέπετε να έχει πρόσβαση σε αυτό.Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δεν μπαίνει και κάποιο άλλο άτομο από το σπίτι σε σελίδες με πορνογραφικό υλικό. Επειδή μπορεί ένα παιδί να πέσει τυχαία πάνω σε μία σελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο, μειώστε τις πιθανότητες να συμβεί αυτό διαγράφοντας το ιστορικό ή βάζοντας κωδικούς, στην περίπτωση που έχετε κοινό υπολογιστή.
Καταλήγοντας,η αυξημένη χρήση πορνό τείνει να είναι μια διέξοδος για τα παιδιά που νιώθουν μόνα ή βιώνουν έντονες στρεσογόνες και πιεστικές καταστάσεις στο οικογενειακό ή το σχολικό τους περιβάλλον τις οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Εσείς, ως γονείς, εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας απέναντι σε μία τέτοια κατάσταση, θα ήταν καλό να αναζητήσετε τη βοήθεια από έναν ειδικό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το πρόβλημα, στηρίζοντας τόσο εσάς όσο και το παιδί σας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα