Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Φυσικά Αντικαταθλιπτικά

Την χειμερινή περίοδο ,πολλοί άνθρωποι βυθίζονται συχνά σε μορφή κατάθλιψης, γνωστής και ως SAD(Seasonal Affective Disorder-Εποχική συναισθηματική διαταραχή  ή αλλιώς  ΄΄χειμερινή κατάθλιψη’’.
‘Ενας απ’τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι και η μειωμένη ποσότητα φωτός που προκαλεί μεταβολές στη χημεία του εγκεφάλου επηρεάζοντας αρνητικά ορισμένους ανθρώπους σε συνδυασμό με το στρες και την ανεπαρκή σε διαθρεπτικά στοιχεία διατροφή.
Σειρά πειραμάτων που  έχουν  διενεργηθεί ωστόσο δείχνουν πως υπάρχουν φυσικοί τρόποι καθησυχασμού του εγκεφάλου και ανακούφισης από το στρες .  Για τις ήπιες  μορφές  κατάθλιψης  όμως -δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, έστω και με κάποια δυσκολία, στις καθημερινές μας δραστηριότητες-, ενδέχεται να φανούν χρήσιμα και κάποια φυσικά προϊόντα.
1) Προβιοτικά
Πρόσφατη ΕΡΕΥΝΑ έχει δείξει ότι ένα κοινό στέλεχος προβιοτικών (Lactobacillus rhamnosus) μπορεί να δημιουργήσει το νευροδιαβιβαστή GABA εντός του εντέρου ενισχύοντας παράλληλα τους υποδοχείς του εγκεφάλου .  Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, προωθεί ήρεμο ύπνο, ελαχιστοποιεί το άγχος και ανακουφίζει την κατάθλιψη.
Κύριες διατροφικές πηγές: γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο σε πήλινο δοχείο, κεφίρ 

2) 
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  :
Απαραίτητα για την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Μια μελέτη έδειξε ότι όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο του ΕΡΑ, τόσο πιο σοβαρή είναι η κλινική κατάθλιψη.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωσε τάσεις αυτοκτονίας και βελτίωση της ευημερίας τους
Διατροφικές πηγές: σπόροι  λιναριού ή λινέλεαιο, σπόροι Chia,  καρύδια,ταχίνι,αβοκάντο,  ψάρια (σολωμός,  σαρδέλες, αντσούγιες ).

3). Η βιταμίνη DΗ βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Κάθε ιστός στο σώμα έχει υποδοχείς βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών, και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη σε κάθε επίπεδο για το σώμα για να λειτουργήσει. Η βιταμίνη D ενεργοποιεί τα γονίδια που ρυθμίζουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου .
Επειδή η βιταμίνη D παράγεται κυρίως  στο δέρμα μέσω  της  έκθεσης  στον ήλιο, η ανεπάρκεια της είναι πιθανόν η αιτία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (ΕΔΕ ).
Άλλες πηγές: Σαρδέλες,Τόνος,Σολωμός,Ρέγκα φρέσκια 
4) Φρούτα όπως : Mπανάνες, η παπάγια, τα ακτινίδια και το μάνγκο είναι τροφές πλούσιες σε ένζυμα, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών ουσιών της ευχαρίστησης που παράγει ο οργανισμός μας.
5) Κακάο : Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας (της πικρής μαύρης σοκολάτας) με την έκκριση των ενδορφινών και της σεροτονίνης, δηλαδή των φυσικών παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού. 
6) Kρόκος Κοζάνης:
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της θλίψης, επειδή θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, δύο πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επιβεβαιώνουν και επιστημονικά την ευεργετική δράση του αποστάγματος σαφράν για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Η δράση του σαφράν συγκρίθηκε τόσο με placebo (εικονικό φάρμακο) όσο και με τη φλουοξετίνη (αντικαταθλιπτικό που ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Στις έρευνες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση του σαφράν.
Πώς: Μπορούμε να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό. Εναλλακτικά, προσθέτουμε τακτικά μια μικρή ποσότητα στο φαγητό μας.
7). Ρίζα του τζίνσενγκ :
Xχρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην ανατολίτικη ιατρική  για την αντικαταθλιπτική της δράση. Στη Δύση, το τζίνσενγκ έχει επικρατήσει κυρίως ως τονωτικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, καθώς και ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού, ενώ τον βοηθά να αντεπεξέλθει καλύτερα στο στρες. Θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες και μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
 Πώς: Σιγοβράζουμε 3 γρ. ρίζας τζίνσενγκ σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνουμε και πίνουμε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλες ή κάψουλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.
Τέλος, εξυπακούεται  πως η οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, ειδικά η γιόγκα, μέσω των αναπνοών, της συγκέντρωσης, αλλά και της χαλάρωσης που προσφέρουν οι τεχνικές της, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση της ζωτικότητας του οργανισμού. Η γιόγκα συστήνεται από πολλούς ειδικούς ως εναλλακτικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα