Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Σάμιουελ Ουόλις: Η Ανακάλυψη της Ταϊτής


  Τον Ιούνιο του 1764, ο Βρετανός θαλασσοπόρος Τζον Μπάιρον, με την φρεγάτα Ντόλφιν, πραγματοποίησε τον ταχύτερο - μέχρι τότε - περίπλου της Γης ο οποίος διήρκεσε είκοσι δύο μήνες. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Μπάιρον, αξίωσε τα Νησιά Φόλκλαντ ως Βρετανικό έδαφος και διέπλευσε τον Ειρηνικό ανακαλύπτοντας και χαρτογραφώντας τα νησιά που βρήκε στην πορεία του. Όταν ο Μπάιρον επέστρεψε στην Αγγλία τον Μάιο του 1766, παρέδωσε την Πλοιαρχία του Ντόλφιν στον Σάμιουελ Ουόλις ο οποίος έλαβε και την εντολή από το Βρετανικό Ναυαρχείο να πραγματοποιήσει την επόμενη εξερεύνηση του Ειρηνικού Ωκεανού. Την αποστολή θα ακολουθήσει ως νέος Πλοίαρχος με την φρεγάτα Σουάλοου και ο Φίλιπ Κάρτερετ ο οποίος είχε συμμετάσχει στο ταξίδι του Μπάιρον, ως Υποπλοίαρχος. 

  Τα πλοία Ντόλφιν (Δελφίνι) και Σουάλοου (Χελιδόνι), αναχώρησαν από το Πλίμουθ στις 22 Αυγούστου του 1766. Έχοντας πραγματοποιήσει στάσεις ανεφοδιασμού στις Μαδέρες, στα Κανάρια Νησιά και στο Κάβο Βέρντε, τα δύο πλοία έφτασαν τον Δεκέμβριο στις ακτές της Παταγονίας. Τον Απρίλιο του 1767, αφού τα δύο πλοία βγήκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου, εξ αιτίας μιας καταιγίδας, το πλοίο του Κάρτερετ χάθηκε από το οπτικό πεδίο του Ουόλις. Ο Ουόλις, μετά από μάταιες προσπάθειες να το βρεί, αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του την εξερεύνηση. Πλέοντας βορειοδυτικά, έφτασε στην περιοχή της σημερινής Γαλλικής Πολυνησίας όπου ανακάλυψε μία σειρά από νησιά και ατόλες. Στις 6 Ιουνίου του 1767, ανακάλυψε την ατόλη Πινάκι του Αρχιπελάγους Τουαμότου την οποία ονόμασε Πεντηκοστή (Whitsunday) λόγω της ημέρας Και στην συνέχεια το κοντινό ακατοίκητο και γεμάτο από φοίνικες νησί, Νουκουταβάκε, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Πινάκι, το οποίο ονόμασε Νησί της Βασίλισσας Καρλότα (σύζυγος του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασίλειου, Γεώργιου του Τρίτου). Είκοσι πέντε ναυτικά μίλια δυτικότερα, ανακάλυψε την ατόλη Βαϊραάτεα ονομάζοντας την Λορντ Έγμοντ την οποία είχε ανακαλύψει ενάμισι αιώνα πριν ο Πέδρο Φερνάντεζ δε Κιρός. Συνεχίζοντας δυτικά, ανακάλυψε τις ατόλες Παραόα, Μανουχάνγκι και Νέγκο-Νέγκο, ονομάζοντας τες Δούκας του Γκλόστερ, Δούκας του Κάμπερλαντ και Πρίγκιπας Γουλιέλμος Ερρίκος, αντίστοιχα. 


   Έχοντας περάσει τις ατόλες της σημερινής Γαλλικής Πολυνησίας και αφού ανακάλυψε και το μικρό ηφαιστειογενές νησί Μεχετία, στις 18 Ιουνίου του 1767 ανακάλυψε το νησί της Ταϊτής ονομάζοντας το Βασιλεύς Γεώργιος ο Τρίτος. Αγκυροβόλησε στην βόρεια ακτή του νησιού, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πόλη Μαχίνα. Οι ιθαγενείς του νησιού, αρχικά, δεν καλοδέχτηκαν τους Βρετανούς και με τα κανό τους, επιτέθηκαν στο Ντολφιν εκτοξεύοντας πέτρες, προσπαθώντας να το καταλάβουν. Οι Βρετανοί, με την σειρά τους, άνοιξαν πυρ τρέποντας τους σε φυγή. Καταβεβλημένοι από την ισχύ των πρωτόγνωρων -  για εκείνους - μουσκέτων και κανονιών, οι ιθαγενείς, άλλαξαν την συμπεριφορά τους και προσέγγισαν πάλι τους Βρετανούς, αυτή την φορά ειρηνικά. Ο Ουόλις, συνάντησε την Αρχηγό των Ταϊτινών, Πουρέα, καταφέρνοντας να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις ώστε οι Βρετανοί να παραμείνουν στο νησί για παραπάνω από έναν μήνα εξερευνώντας το αλλά και να αφήσουν τις φιλικές αυτές σχέσεις μεταξύ των Βρετανών και των Ταϊτινών ως παρακαταθήκη για τα επόμενα Βρετανικά πλοία που θα φτάσουν στο νησί.



    Στις 27 Ιουλίου, ο Ουόλις απέπλευσε από το νησί και συνέχισε το ταξίδι πλέοντας δυτικά. Στις 16 Αυγούστου, ανακάλυψε ένα νησί όπου το πλήρωμα του, για να τον τιμήσει, του έδωσε το όνομα του. Το Νησί Ουόλις, μαζί με το Νησί Φουτουνά το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 1616 από τον Ολλανδό Σχάουτεν, αποτελούν σήμερα μία από τις Γαλλικές αποικίες του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνέχισε το ταξίδι του, περνώντας ανάμεσα από τα Νησιά Μάρσαλ και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους (Αρχιπελάγη που είχαν ήδη ανακαλυφθεί από τους Ισπανούς). Τον Οκτώβριο του 1767, έφτασε στο νησί Μπατάν των Φιλιππίνων από όπου μέσω της Μπατάβια και του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, επέστρεψε στην Αγγλία στις 19 Μαΐου του 1768, με το πλοίο Ντόλφιν να γίνεται το πρώτο πλοίο που περιέπλευσε δύο φορές την Γη και τον Ουόλις να έχει πραγματοποιήσει τις δικές του γεωγραφικές ανακαλύψεις με κυριότερη εκείνη του νησιού της Ταϊτής. Οι πληροφορίες του ταξιδιού του, συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στο επερχόμενο ταξίδι του Τζέημς Κουκ ο οποίος αναχώρησε τρεις μήνες μετά την άφιξη του Ουάλις, παίρνοντας στο πλήρωμα του άνδρες, που είχαν συμμετάσχει στο ταξίδι του. 

 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα