Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Τα Στάδια του Χωρισμού



Ο χωρισμός είναι ένα επώδυνο γεγονός που ο περισσότερος κόσμος έχει βιώσει, είτε στην εφηβεία του – όπου ειδικά εκείνη τη περίοδο όλα τα γεγονότα μεγεθύνονται στο μυαλό του εφήβου – είτε κατά την διάρκεια της ζωής ενός ενήλικα.
Ο χωρισμός χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς και ως ένας «μικρός θάνατος».
«Μικρός θάνατος» γιατί μέσα σε μια στιγμή «χάνεις» τον άνθρωπό σου. Ακόμα κι αν ο «θάνατος» αυτός δεν είναι πραγματικός, η ουσία είναι σχεδόν ίδια. Χωρίζοντας από τον σύντροφό ή τον σύζυγό σου, ακαριαία χάνεις την παρουσία του, τις συνήθειές σας, την ρουτίνα σας και το «Μαζί»! Αυτό το «Μαζί» θα γίνει ¨Εγώ¨. Μέσα από αυτόν τον «μικρό θάνατο» λοιπόν, θα βιώσουμε και το πένθος.
Παρ’ ότι όλοι έχουμε βιώσει τον χωρισμό, δεν είναι γνωστά τα στάδια που βιώνει ο καθένας. Έτσι, μέσα από αυτό το άρθρο, θα κατηγοροποιήσουμε τα στάδια του χωρισμού, τα οποία είναι κοινά με του πένθους.
Τα στάδια του πένθους είναι 5, κατά την ψυχίατρο Elisabeth Kübler-Ross: 
  • Άρνηση: Είναι το πρώτο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός του χωρισμού (της απώλειας) και με τον τρόπο αυτό επεξεργαζόμαστε όσο πιο λίγες πληροφορίες γίνεται για να προστατέψουμε τον εαυτό μας.
  • Θυμός: Είναι το δεύτερο στάδιο, όπου κυριαρχούν συναισθήματα θυμού, για την απώλεια, για την κατάσταση αυτή που βιώνουμε, για κάθε τι που θεωρούμε ότι φταίει. Ακόμα, στρεφόμαστε εναντίον του εαυτού μας, του Θεού ή οποιουδήποτε άλλου θεωρούμε πως ευθύνεται.
  • Διαπραγμάτευση:  Το τρίτο στάδιο, είναι το στάδιο της διαπραγμάτευσης. Το στάδιο όπου προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ή συμπεριφορές που θα μπορούσαμε να είχαμε αλλάξει ώστε να μη είχαμε οδηγηθεί στον χωρισμό. Σ’ αυτό το στάδιο, συνήθως γεμίζουμε ενοχές για τα πράγματα που δεν κάναμε ή δεν είπαμε.
  • Κατάθλιψη: Το τέταρτο στάδιο, είναι η κατάθλιψη. Εδώ έχουμε συνειδητοποιήσει το τι έχει συμβεί και μας κατακλύζει το συναίσθημα της λύπης, ενώ αποσυρόμαστε από αγαπημένες δραστηριότητες ή φίλους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον χωρισμό (την απώλεια) και να πενθήσουμε.
  • Αποδοχή: Το τελευταίο στάδιο του πένθους είναι η αποδοχή. Στο στάδιο αυτό έχουμε αποδεχτεί τον χωρισμό και αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς τον σύντροφο ή τον σύζυγό μας. Συνεχίζουμε την ζωή μας με τα νέα δεδομένα και δημιουργούμε μία νέα καθημερινότητα.
Τα στάδια του πένθους του χωρισμού διαρκούν όσο και της απώλειας ενός αγαπημένου μας ανθρώπου, δηλαδή από 6 έως 12 μήνες.
Σ’ αυτή την περίοδο, θα χρειαστείτε δίπλα σας ανθρώπους που σας αγαπάνε πραγματικά και σας νοιάζονται. Μην αρνηθείτε την βοήθειά τους, ακόμα κι αν αυτή είναι μονάχα να τους μιλήσετε. Σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα αλλά και θα νιώσετε ότι έχετε δίπλα σας ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να σας στηρίξουν!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα