Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Επιλέγω τα συναισθήματα μου;


συναισθήματα
Συχνά υποθέτουμε πως οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις καθορίζονται από την κατάσταση, το γεγονός, το συμβάν. Όταν βιώνουμε ένα δυσάρεστο γεγονός, πιστεύουμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε σε αυτό, οποιαδήποτε άλλη αντίδραση μας φαίνεται αφύσικη, ή έστω απίθανη. Είναι όμως;
Μερικές φορές μπορούμε να επιλέξουμε να μη μας αναστατώσει μία κατάσταση που σε άλλη περίπτωση θα μας αναστάτωνε συναισθηματικά. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να σκεφτούμε διεξοδικά την κατάσταση, να αναγνωρίσουμε πως έχουμε μία ή πολλές επιλογές, να αναλογιστούμε τις συνέπειες των αντιδράσεών μας, και μετά, μελετημένα και προσεχτικά να αντιδράσουμε.
Μέσα από την παρακάτω ιστορία θα αποτυπωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής των συναισθημάτων μας.
Μία κυρία βολεύτηκε στη θέση του αεροπλάνου που της δόθηκε και περίμενε να επιβιβαστούνε όλοι οι επιβάτες ώστε να αναχωρήσει η πτήση για τον προορισμό τους. Παρατηρούσε γύρω της τον κόσμο που τακτοποιούσαν τα πραγματά τους και τους εαυτούς τους στη θέση τους. Αποφάσισε να συνεχίσει να διαβάζει το βιβλίο που είχε στην τσάντα της.
Καθώς το αεροπλάνο βρισκόταν ακίνητο ακόμη, ο πιλότος ανακοίνωσε πως υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα με το αεροπλάνο και αναμένουν τους τεχνικούς ώστε να το λύσουν. Επισήμανε πως δε θα είναι πάνω από μισή ώρα η καθυστέρηση και εξάλλου δεν αναστάτωσε την κυρία αυτή η ανακοίνωση καθώς θα είχε 4 ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο του προορισμού μέχρι την επόμενη της πτήση.

Περίπου μισή ώρα μετά, ο πιλότος ανακοινώνει πως το τεχνικό θέμα που παρουσιάστηκε είναι πιο περίπλοκο και θα χρειαστεί να τοποθετηθεί κάποιο ανταλακτικό ώστε να επιδιορθωθεί και αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο. Επίσης, χωρίς αυτό το ανταλακτικό, δε γίνεται να πραγματποιηθεί η πτήση. Για λόγους ασφάλειας δε θα αποβιβάσουνε τους επιβάτες και αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά. Μετά από 4 ώρες ακόμη περίμεναν οι επιβάτες... και οι περισσότεροι δεν ήταν και πολύ χαρούμενοι.
Αρκετοί άνθρωποι είχαν σηκωθεί όρθιοι και περπατούσαν πάνω κάτω στον διάδρομο του αεροπλάνου παραπονεμένοι. Η κυρία καθόταν στη θέση της διαβάζοντας το βιβλίο της. Κοντά στην κυρία ήταν άλλες τρεις κυρίες που είχαν αναστατωθεί αρκετά και φωνάζανε έντονα πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η κατάσταση. Η μία από τις τρεις κυρίες γυρνάει στην κυρία που διάβαζε το βιβλίο και της λέει: "Εσύ πως είσαι τόσο ανενόχλητη εκεί πέρα και απλά διαβάζεις το βιβλίο σου, χωρίς να έχεις αναστατωθεί;" και απαντάει η κυρία με το βιβλίο: "Δε νομίζω πως εάν αναστατωθώ θα βοηθήσει την κατάσταση!" Δυσανασχέτισε η νευριασμένη κυρία και της γύρισε την πλάτη.
Η νευριασμένη κυρία δεν ήξερε πως η κυρία με το βιβλίο είχε αναλογιστεί την κατάσταση τους. Η κυρία με το βιβλίο σκέφτηκε πως εφόσον το ανταλακτικό είναι απαραίτητο για την πτήση, πως όσο και να αναστατωθεί για αυτό, δε θα γίνει πιο γρήγορα η επιδιόρθωση του θέματος. Η μόνη της επιλογή θα ήταν να περιμένει αναστατωμένη ή να περιμένει διαβάζοντας το βιβλίο της.
Τελικά, η πτήση αναχώρησε λίγο μετά, η κυρία με το βιβλίο έστειλε ειδοποίηση στην εταιρεία με παράπονα για την καθυστέρηση και αυτή με τη σειρά της, προσκόμισε δωρεάν, επιπλέον μίλια επιβράβευσης.
Επίσης, είχε λάβει ιδιαίτερη ικανοποίηση με την απάντηση που είχε δώσει στη νευριασμένη κυρία!   
Αναλογιστείτε την πιθανότητα πως μπορείτε να επιλέξετε να μην αναστατωθείτε συναισθηματικά. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν με το να αναστατωθείτε θα βοηθήσετε την κατάσταση ή απλώς θα ενοχληθείτε περισσότερο. Δε θα είναι εφικτό να ελέγξετε την αντίδρασή σας σε όλες τις περιπτώσεις, όμως μερικές φορές θα μπορείτε και αυτό είναι το λιγότερο... προς όφελός σας!
Αρθρογράφος: Χρυσάννα Μαστοράκη
Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα