Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Τι δουλειά είχε ένας 14χρονος, μόνος (ασυνόδευτος), ανήλικος και καλεσμένος σε πάρτι μεθυσμένου οικοδεσπότη όταν όλοι οι υπόλοιποι θαμώνες είχαν αποχωρήσει.



Our discontent

Το φθινόπωρο της δυσαρέσκειάς μας, το οποίο ξεκίνησε με το να έρθουν στο φως τα κρυμμένα για χρόνια κάτω από το χαλί της κινηματογραφικής βιομηχανίας, συνεχίζεται. Αφού η δυσαρέσκεια σάρωσε όπως κύμα, με το “me too”, την υφήλιο από άκρη σε άκρη, ισοπεδώνοντας και εξισώνοντας τη δύσκολη θέση που μπορεί να βρεθεί μια γυναίκα στην Ινδία, η οποία προσπαθεί να ικανοποιήσει τη σωματική της ανάγκη βράδυ στην άκρη ενός σκοτεινού χωριού, με τη δύσκολη θέση μιας νέας γυναίκας που προσπαθεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της για μια θέση στη λάμψη του Χόλυγουντ, το αγανακτισμένο κύμα επιστρέφει στη χώρα των πλουσίων και διασήμων, δίχως διακρίσεις στο φύλο και στο σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων.
Δεν ξέρω αν ο Kevin Spacey υπολόγισε σε συγχωροχάρτι πιστεύοντας ότι μια ομολογία της ομοφυλοφιλίας του θα ελάφρυνε το γεγονός ότι την έπεσε σε ανήλικο. Υπάρχει ένα προηγούμενο με την άστοχη επιείκεια που έδειξε ο Obama στη μείωση της ποινής της Chelsea Manning (πρώην Bradley) η οποία είχε καταδικαστεί για τη διαρροή χιλιάδων διαβαθμισμένων έγγραφων στο WikiLeaks. Σίγουρα η κοινή γνώμη στην περίπτωση του Spacey, με τον ανήλικο, θα δείξει λιγότερη επιείκεια. Παράλληλα καταλαβαίνω τη θέση των ακτιβιστών που δίνουν αγώνα στο να αποσυνδέσουν την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία και την πέφτουν στον Spacey (αν και ανοησία κατά τη γνώμη μου η πίστη ότι τα ποσοστά των παιδόφιλων είναι διαφορετικά ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους). Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Spacey έπρεπε να μη συνοδέψει τη δήλωσή του ότι δεν θυμάται το περιστατικό πριν 31 χρόνια, όταν μεθυσμένος παρενόχλησε το 14χρονο Anthony Rapp (σύμφωνα με ισχυρισμούς του δεύτερου), με το coming out του. Άτοπο και άκαιρο, βλακώδες και αναξιοπρεπές – my kingdom for a horse! Το βάθος της αναξιοπρέπειας θα γινόταν πιο φανερό στην περίπτωση που ο Spacey ομολογούσε ότι θυμόταν το περιστατικό (το να μη θυμάται δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν συνέβη).
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία.

Το πρώτο αφορά στο ειδικό βάρος που έχει η σεξουαλική παρενόχληση από ένα νηφάλιο, κυρίαρχο των πράξεών του και σε θέση ισχύος άντρα (ή άτομο) προς κάποιον/α που ζητάει στήριξη στην αναζήτηση εργασίας και καριέρας, σε σύγκριση με σεξουαλική παρενόχληση από άτομο που είναι μεθυσμένο. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον Spacey με αυτό αλλά το συνδυάζω με την ομολογία του Rapp ότι είχε μείνει μόνος στο διαμέρισμα του πρώτου (ο οποίος έδειχνε μεθυσμένος). Το δεύτερο σημείο λοιπόν είναι τι δουλειά είχε ένας 14χρονος, μόνος (ασυνόδευτος), ανήλικος και καλεσμένος σε πάρτι μεθυσμένου οικοδεσπότη όταν όλοι οι υπόλοιποι θαμώνες είχαν αποχωρήσει.
In the autumn of our discontent there is something rotten in the state of our perception.

Θωμάς Ξωμερίτης

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα