Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τα 10 ωραία πράγματα για τα γεράματα και τον προμετωπιαίο φλοιό μας



Του Alen J. Salerian, πρώην ψυχίατρος του FBI

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ένας εφήβος με «Ν», έιπε φωνάζοντας «Ε, γέρε, σταμάτα να οδηγάς σαν χελώνα». Ημουν τότε 41 ετών.
Μοίρασα την εμπειρία με τα παιδιά μου στο τραπέζι και γελώντας φώναξαν, «Είσαι γέρος μπαμπά, αλλά όχι αργός οδηγός».
Τί είναι τα γεράματα;
Η ηλικία είναι σχετική. Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι όταν κάποιος είναι 20 χρόνια μεγαλύτερος, τότε είναι γέρος. Όταν ήμουν έφηβος πίστευα ότι όποιος ήταν άνω των 50, ήταν ετοιμοθάνατος. Οταν είσαι 60, νομίζεις ότι να είσαι 80 είσαι γέρος, όταν είσαι 80, τα 100 είσαι γέρος.
Επίσης θυμάμαι την μητέρα μου, με υψηλή αυτοεκτίμηση, μου εμπιστεύτηκε το εξής: «όταν κοιτάζω στον καθρέφτη βλέπω μια μαϊμού».
Υποθέτω, συνειδητά ή ασυνείδητα ότι η εικόνα του εαυτού μας, με κάθε ρυτίδα, πάσχει λίγο με το χρόνο. Η πραγματικότητα είναι, ότι με το χρόνο ο καθένας χάνοει το IQ και ομορφιά του.
Είναι δυνατόν να είναι συνειδητή η ηλικία;
Έχει σημασία ότι ο χρόνος είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα; Τι θα συμβεί αν η γη χρειαζόταν 730 αντί 365 ημέρες τροχιάς γύρω από τον ήλιο; Θα είμαστε στη μισή ηλικία. Αλλά η επιστήμη λέει, ότι τα καλύτερα πράγματα έρχονται με το χρόνο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις έναν ισχυρό προμετωπιαίο φλοιό και ωριμότητα.
Το προμετωπιαίο φλοιό μας, είναι η περιοχή του εγκεφάλου που μας διαφοροποιεί από τους πιθήκους, χιμπατζήδες και τα κουνέλια. Αύτο είναι που πρέπει να ωριμάσει για να είσαι σε θέση να απολαμβάνεις τα οφέλη που έρχονται με το χρόνο.
Τα 10 οφέλη για την γηρατειά, αν επιτρέψουμε το προμετωπιαίο φλοιό μας να ωριμάσει
Οσο μεγαλώνεις είσαι:
1. πιο ώριμος και δύσκολα μπορεί να σε ξεγελάσει ένας πολιτικός ή και ένας ψεύτης.
2. πιο προστατευτικός και προσεκτικος με τον εγκέφαλο και το σώμα σου.
3. περισσότερα αυθεντικος και λιγότερα φοβισμένος να εκφραστείς.
4. λιγότερα σε ανησυχεί το φλερτ ή κοινωνικοποίηση.
5. πιο ώριμος να αναγνωρίσει προσωπικά λάθοι και πιο πιθανό να ζητήσεις συγγνώμη.
6. λιγότερο πιθανόν να απειλήσε από τις ατέλειές σου.
7. λιγότερο αμυντικός για κριτική.
8. λιγότερα φοβισμένος απο το θάνατο
9. καλύτερος κριτής.
10. καλύτερος και πιο πρόθυμος φοιτητής.

Το καλό είναι, ότι το μυαλό ποτέ δεν σταματάει να μεγαλώνει.
Περίπου πρίν από έναν αιώνα, ο Δρ Στάνλεϊ Κολκομπ και οι συνάδελφοι του απο το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, απέδειξαν ότι το μέγεθος του προμετωπαίου φλοιού μεγαλώνει από έντονη καρδιαγγειακή άσκηση σε άτομα 70 ετών και άνω.
Στην ουσία όλα αυτά τα καλά πράγματα μπορούν να συμβούν με συνεχούς μάθησης και η αλλαγή ιστών του εγκεφάλου.
Θα αναλύσω αυτό το συναρπαστικό θέμα στο μέλλον.
*O Alen J Salerian MD είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας, ψυχίατρος, ποιητής και ζωγράφος που ζει στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, από τον Απρίλιο του 2016, για να συνεχίσει τα σχέδια που αφορούν τη νευρολογία, ψυχιατρική, τον αθλητισμό και παγκόσμια γεγονότα. Ο Alen Salerian έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, έχει δίδαξε στο George Washington University School of Medicine, υπηρέτησε ως διευθυντής της ομάδας Εκτακτης Ανάγκης Ψυχιατρικής Αντιμετώπισης του FBI, διαβουλεύσεις με την New England Journal of Medicine, ως κριτικός, δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως των Lancet, Ψυχιατρική έρευνα, American Journal of Psychiatry, Ιατρικές Υποθέσεις ΚΝΣ Spectrum, επίσης στην Washington Post, LA Times, USA Today και έχει εμφανίστηκε ως guest στο CBS 60 λεπτά και το BBC Panorama. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα