Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ποιoς είναι ο σωστός τρόπος να κρατάμε ένα ποτήρι κρασιού;

Όταν πίνουμε ένα ποτήρι κρασί, το καλύτερο είναι να το κρατάμε από το πόδι του. Οι ειδικοί του krasiagr.com εξηγούν.
Όταν κρατάμε το ποτήρι ενός κρασιού από το πόδι δεν το γεμίζουμε δαχτυλιές και έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πιο εύκολα το χρώμα του κρασιού και να καταλάβουμε διάφορα πράγματα γι΄ αυτό πριν το γευτούμε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα φρέσκο λευκό κρασί στο ποτήρι σας και φαίνεται να έχει μια πιο σκούρα απόχρωση που μοιάζει με το χρώμα του άχυρου, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι το κρασί πέρασε λίγο χρόνο μέσα σε βελανιδιά. Επίσης μπορεί να μας μαρτυρήσει και πολλά στοιχεία για την ηλικία του. Η εξέταση του χρώματος του κρασιού για τον εντοπισμό -κυρίως- της ηλικίας του βέβαια, είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται από sommeliers, αλλά είναι διασκεδαστικό να γίνεται κι από τους καταναλωτές.
Ο δεύτερος λόγος που πρέπει να κρατάμε το ποτήρι από το πόδι είναι για να μπορούμε να το στροβιλίσουμε πιο εύκολα. Κάνοντας το αυτό βοηθάμε το κρασί να απελευθερώσει τα αρώματά του. Αν και φαίνεται λίγο επιτηδευμένη αυτή η πρακτική, έχει ουσιαστική χρήση. Ξεκλειδώνει τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού, λίγο πιο γρήγορα.

Άλλος ένας λόγος για να κρατήσουμε το ποτήρι από το πόδι του είναι για να μην ζεστάνουμε το κύπελλο του ποτηριού. Όταν ένα κρασί είναι πολύ ζεστό, το αλκοόλ εξατμίζεται με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται κάποια από τα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά του κρασιού και να ξεμείνουμε με ένα πιο επίπεδο κρασί. Όταν κρατάμε το ποτήρι από το πόδι, το κρασί μένει στη σωστή θερμοκρασία και φυσικά έχει την κατάλληλη γεύση. Φανταστείτε ότι τρώτε ένα παγωτό που έχει ήδη λιώσει. Εξακολουθεί να έχει καλή γεύση, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το παγωμένο.
Τώρα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά έχουν σημασία μόνο αν το κρασί έχει σερβιριστεί εξαρχής στη σωστή θερμοκρασία. Αν το κρασί είναι παγωμένο, τότε καλό είναι να αγκαλιάσουμε το κύπελλο με τις χούφτες μας για να το ζεστάνουμε λίγο πρώτα. Ένα κρασί πάρα πολύ κρύο οδηγεί σε κλειστές γεύσεις κι αρώματα.
Με δεδομένο όλα όσα σας είπαμε παραπάνω, γεννιέται η απορία. Γιατί κάποιοι να προτιμούν ποτήρια κρασιού χωρίς πόδι;
Αυτοί που είναι υπέρ, πιστεύουν ότι τα χαμηλά ποτήρια κρασιού είναι πολύ πιο πρακτικά, εύκολα στην αποθήκευση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για κρασί αλλά και για κοκτέιλ, αναψυκτικά ή χυμούς.
Αυτοί που είναι κατά, δεν τα συμπαθούν γιατί πιστεύουν ότι κρατώντας ένα τέτοιο ποτήρι με τα δάχτυλα μας το θερμαίνουμε και διαταράσσουμε την θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό για το κόκκινο κρασί, αφού όντως μερικές φορές χρειάζεται να κρατήσουμε λίγο το ποτήρι στις παλάμες μας για να ζεσταθεί, ειδικά  αν έρχεται απευθείας από το κελάρι. Το χαμηλό ποτήρι, όμως, δεν είναι η καλύτερη ιδέα για ένα παγωμένο λευκό κρασί και ειδικά σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. Οι παραδοσιακοί οινόφιλοι προτιμούν τα ποτήρια με πόδι καθώς η θερμοκρασία του κρασιού δεν επηρεάζεται, το κύπελλο παραμένει καθαρό (χωρίς δαχτυλιές) και είναι πιο πρακτικό στο να στροβιλιστεί.

Πηγή: www.krasiagr.com
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα