Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

H ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ (MINDFULNESS) ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ (Mέρος Β)

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι που βρίσκω την ιστορία αυτή διασκεδαστική.

Ο πιο φανερός, είναι μια υπενθύμιση να είμαστε ευγνώμονες για τις θετικές εμπειρίες που ήδη απολαμβάνουμε. Η προσοχή έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Εάν δίνουμε προσοχή στη παρούσα στιγμή, εσκεμμένα και χωρίς να κρίνουμε, έχουμε πολλές περισσότερες πιθανότητες να είμαστε ευτυχείς παρά εάν είμαστε παγιδευμένοι σε νοητική ταραχή. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν ο εσωτερικός διάλογος μας τείνει να επικεντρώνεται στα πράγματα που θέλουμε, αλλά δεν έχουμε, τους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε το χρόνο μας, αλλά δεν μας αρέσουν, τη ζωή που θέλουμε, αλλά δεν έχουμε. Αντίθετα, ζώντας σε αυτή εδώ τη στιγμή, σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι μια πολύ πιο πιθανή βάση για ικανοποίηση. Όπως δείχνουν αναρίθμητες ερευνητικές μελέτες, είναι επίσης μια πιο αξιόπιστη βάση για ολιστική καλή υγεία.

Η ιστορία επίσης δείχνει διακριτικά την πλάνη της άμεσης, αιτιώδους σχέσης μεταξύ του «εκεί έξω» και «εδώ μέσα» - τη δεισιδαιμονία που μέσα στους αιώνες εξέθεσαν, ο Βούδας, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Άνταμ Σμιθ, ο Τολστόι, ο Albert Ellis - για να αναφέρουμε μόνο λίγους - καθώς και κάθε θεραπευτής όταν χρησιμοποιεί εργαλεία γνωσιακής συμπεριφοράς σήμερα. Προσπαθώντας να αλλάξει τις υλικές συνθήκες των αλιέων, ο τραπεζίτης παίρνει ως δεδομένη μια συσχέτιση μεταξύ πλούτου και ευτυχίας. Αλλά αυτή η υπόθεση είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, καθώς ο τραπεζίτης όφειλε να γνωρίζει, ζώντας σε μια κοινωνία η οποία, αν και πολύ πιο εύπορη από εκείνη των αλιέων, είναι μακριά από παράδεισος σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Αλλά σε βαθύτερο επίπεδο, θα μπορούσαμε να δούμε την ιστορία σαν μια μεταφορά για το νου αυτό καθ’ αυτό. Ο τραπεζίτης, αποσπασμένος από τον καταναγκασμό να κερδίζει χρήματα, έχει ξεχάσει τελείως το γεγονός ότι η μοναδική τους χρήση είναι αυτό που μπορούν να αγοράσουν. Ποιο είναι το νόημα της τρέλας και του άγχους που απαιτεί το μεγάλο του σχέδιο, όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας τρόπος ζωής ποιοτικά λίγο διαφορετικός από αυτόν που ήδη απολαμβάνουν οι ψαράδες;



Η εκπληκτικά καλή τύχη μας είναι, ότι όπως και οι ψαράδες, είμαστε ήδη οι κάτοχοι ενός νου που είναι φυσικά ακτινοβόλος, διαυγής και ευτυχισμένος. Δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε μακροχρόνια φρενήρη δραστηριότητα για να κατασκευάσουμε ή να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα - υπάρχει ήδη. Δεν χρειάζεται καμία επιπλέον μάθηση ή διανοητική γυμναστική ή άλλη γνωστική δραστηριότητα. Η φύση του νου μας είναι ήδη αυτή της βαθιάς ικανοποίησης. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε πίσω μας τα εμπόδια της ταραχής και της νωθρότητας που μας εμποδίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό, να παραμερίσουμε το πέπλο της γνωσιακής που μας χωρίζει από την άμεση εμπειρία του δικού μας αρχέγονου νου.


Είναι η ειλικρινής επιθυμία μου το βιβλίο αυτό να έχει δώσει χρήσιμες οδηγίες, τεχνικές και έμπνευση για να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε εσείς οι ίδιοι αυτή τη βαθιά εμπειρία. Ως αφομοίωση ορισμένων από τη σοφία και τις ιδέες από τις οποίες έχω προσωπικά επωφεληθεί, δεν ισχυρίζομαι την πρωτοτυπία. Αλλά εγώ, καθώς και οι διαλογιστές με τους οποίους μοιράζομαι το ταξίδι, γνωρίζουμε ότι οι διδασκαλίες αυτές μας πηγαίνουν κατά μήκος ενός μονοπατιού, ηλικίας χιλιετιών, το οποίο οδηγεί σε μια απ’ ευθείας συνάντηση του πιο υπερβατικού είδους. Η εμπειρία, όσο αποκαλυπτική, τόσο και απροσδόκητη είναι για τους περισσότερους από εμάς, για τη σεβαστή αγάπη και συμπόνια που ανακαλύπτουμε ότι είναι η πραγματική μας φύση.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του David Michie, “MINDFULNESS is better than CHOCOLATE”)




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα