Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Clean sleeping: Τα οφέλη του “καθαρού ύπνου”

Clean sleeping: Τα οφέλη του “καθαρού ύπνου”
Η νέα τάση στο lifestyle και την ευζωία, μετά το clean eating, ακούει στο όνομα clean sleeping – μία καινούργια μέθοδος που επικεντρώνεται στη σημασία ενός καλού και ποιοτικού ύπνου. Η υιοθέτηση καλών και ποιοτικών διατροφικών συνηθειών (clean eating) σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση είναι οι δύο πιο βασικοί πυλώνες που στοχεύουν σε μία πιο ισορροπημένη και υγιεινή ζωή. Ο “καθαρός ύπνος” είναι η πιο πρόσφατη τάση στο wellness, αποτελώντας το μεγαλύτερο trend για το 2017.
Εισηγήτρια αυτού του trend δεν είναι άλλη από τη Νο1 σταρ και ιέρεια του lifestyle, Gwyneth Paltrow. Μπορεί οι διατροφικές της συνήθειες να ξεσηκώνουν θύελλες αντιδράσεων, η φιλοσοφία του clean sleeping όμως φαίνεται πως έχει γερά θεμέλια και πολλά οφέλη. Η ίδια γράφει στην ιστοσελίδα της, Goop: Ο τρόπος ζωής που ακολουθώ δεν βασίζεται μόνο στο clean eating, αλλά και στο clean sleeping: τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες καλού, ποιοτικού ύπνου – ιδανικά ακόμη και δέκα. Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην όρεξη για φαγητό και στα επίπεδα ενέργειας και πιστεύω πως θα πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητά σας – ακόμη και πριν τη διατροφή. Ο διατροφολόγος μου Dr Frank Lipman μου εξήγησε πως ένας κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να αναστατώσει το μεταβολισμό και τις ορμόνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προσθήκη βάρους, κακή διάθεση, περιορισμένη μνήμη και σύγχυση, καθώς επίσης και σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η φλεγμονή και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα (κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων). Και εννοείται πως ο ανεπαρκής ύπνος είναι ό,τι χειρότερο για την ομορφιά.
Η φιλοσοφία του clean sleeping έχει ως βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, χωρίς διακοπές, μεταμεσονύχτια τσιμπολογήματα και scroll down στο κινητό και τη μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης. Τα βήματα για την επίτευξή του είναι απλά:

  • Κοιμηθείτε νωρίς τέσσερις μέρες την εβδομάδα: Οι δύο ώρες πριν τα μεσάνυχτα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του clean sleeping. Είναι οι ώρες βαθιάς αναζωογόνησης που θεραπεύουν το σώμα και προσφέρουν τα αναμενόμενα αντί-γηραντικά πλεονεκτήματα. Ακόμη κι αν συμπληρώνετε τις επιθυμητές ώρες ύπνου, το να κοιμάστε αργά το βράδυ οδηγεί τελικά σε ανεπαρκή ύπνο. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο γύρω στις 22.30, τέσσερις φορές την εβδομάδα. Επιτρέψτε στο σώμα σας αυτή τη ζωτική 90λεπτη φάση ύπνου πριν τα μεσάνυχτα.
  • Ολοκληρώστε τα γεύματά σας μέχρι τις εννιά το βράδυ: Το να μην τρέφεστε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περιμένετε να φάτε μόλις γυρίσετε το βράδυ από τη δουλειά, δεν είναι η σωστή τακτική. Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό μισή ώρα μετά το ξύπνημα και τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε να μην τσιμπολογάτε πριν κοιμηθείτε. Όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή σας τόσο λιγότερες διαταραχές θα έχετε κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο: Η ασταμάτητη χρήση του κινητού είναι μία από τις βασικότερες αιτίες διαταραχής του ύπνου. Το φως της οθόνης μπερδεύει τη μελατονίνη – την ορμόνη που στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε ενεργοί – κάτι που συμβάλλει στο να χάνετε τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να μην ασχολείστε με το κινητό σας, βάλτε το στο αθόρυβο ή μετακινήστε το έξω από το υπνοδωμάτιο.
  • Περιορίστε την ποσότητα της καφεΐνης: Είναι γνωστό πως η καφεΐνη δρα σαν ανασταλτικός παράγοντας για τον ύπνο. Η μισή ζωή της καφεΐνης είναι πέντε ώρες, κάτι που σημαίνει πως αν την καταναλώσετε στις 5 το απόγευμα η μισή ποσότητά της θα διατηρηθεί στο αίμα σας μέχρι τις 10 το βράδυ. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε ροφήματα με καφεΐνη 4 με 6 ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο.
  • Πιείτε αλκαλικό νερό: Αν είστε από αυτούς που πίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα νερού (2 λίτρα την ημέρα), τότε μπορείτε να περάσετε στο επόμενο επίπεδο. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και μία πρέζα θαλασσινό αλάτι για να κάνετε το νερό αλκαλικό. Το σώμα μας λειτουργεί σε βέλτιστο βαθμό όταν τα επίπεδο του αλκαλικού ph είναι στο 7.35, οπότε η ενυδάτωση του σώματος με αλκαλικό νερό βοηθά στη σωστή λειτουργία του.
  • Κάντε yoga και διαλογισμό: Μερικές στάσεις yoga πριν τον ύπνο, ο διαλογισμός ή ο συνδυασμός και των δύο συμβάλλει στην ηρεμία και τη χαλάρωση. Ακόμη και με λίγες ασκήσεις stretching θα ξεκουράσετε τους μύες, θα χαλαρώσετε το σώμα και θα διώξετε την ένταση όλης της ημέρας.
  • Υιοθετήστε μία συνήθεια που σας χαλαρώνει: Ολοκληρώστε τη μέρα σας με ένα ζεστό ντουζ, το αγαπημένο σας βιβλίο, λίγη χαλαρωτική μουσική ή μία βόλτα για περπάτημα. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας χαλαρώνει και σας βοηθά να προετοιμαστείτε για ύπνο, αφήστε το για το τέλος της ημέρας και απολαύστε έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο.
Σύμφωνα με την Dr Nerina Ramalakham, ψυχολόγο και ειδική θεραπεύτρια ύπνου, Οτιδήποτε κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας – κάθε απόφαση που παίρνουμε – επηρεάζει την καθαρότητα και την αγνότητα του ύπνου μας. Ο “καθαρός ύπνος” είναι απλά ύπνος, καθαρός από το θόρυβο της ημέρας. Όταν έχουμε αυτό το είδος του καθαρού ύπνου, ξυπνάμε αναζωογονημένοι, ανανεωμένοι και έτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα. Η ίδια μάλιστα αποκαλύπτει πως δεν είναι τόσο πολύ οι ώρες ύπνου που μετράνε, αλλά η ποιότητά του. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το κλειδί είναι ο ύπνος να είναι αγνός και να στοχεύει στα βαθύτερα επίπεδα αναζωογόνησης που ενεργοποιούν την ολική αποκατάσταση του σώματος και του μυαλού. Έπειτα από 7-10 μέρες καθαρού ύπνου μπορείτε να αισθανθείτε τη διαφορά – ο ύπνος σας θα είναι πιο βαθύς, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και το σημαντικότερο, θα αισθάνεστε πιο χαρούμενοι και πιο θετικοί όταν ξυπνάτε το πρωί.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα