Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Μέρος Α)

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Οι Εξαρτήσεις Ως Απόσπαση της Προσοχής
«Ουουου! Σου αρέσει να νομίζεις ότι δεν κινδυνεύεις από κάτι. Ω, ναι/ Είναι πιο κοντά στην αλήθεια να λες ότι δεν μπορείς να έχεις αρκετό/ Ξέρεις ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις, είσαι εθισμένος στην αγάπη» - Robert Palmer
Αγάπη. Είμαστε όλοι εθισμένοι στην αγάπη τελικά. Όχι απλά στην ιδέα, όχι απλά στο συναίσθημα, αλλά στη νευροχημεία της αγάπης.
Η εμπειρία της αγάπης αλλάζει ευνοϊκά την νευροφυσιολογία τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα μας. Οταν ζούμε την εμπειρία της αγάπης, το σώμα μας παράγει τα δικά του φυσικά οπιούχα, τις ενδορφίνες, τους νευροδιαβιβαστές που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών είναι η ωκυτοκίνη, που συχνά ονομάζεται « ορμόνη της αγάπης», λόγω του ζωτικού ρόλου της στις σχέσεις μητέρας-παιδιού, των κοινωνικών δεσμών και της οικειότητας (τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια του σεξ).
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ωκυτοκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μετριάζει τον φόβο. Όταν η ωκυτοκίνη χορηγείται σε άτομα με κάποιες διαταραχές άγχους, η δραστηριότητα μειώνεται στην αμυγδαλή - το κύριο κέντρο φόβου στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αισθάνονται
λιγότερο φοβισμένοι. Έτσι η εξωγενής ωκυτοκίνη, μαζί με άλλα συστατικά που μειώνουν το φόβο στην κλινική ανάπτυξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τελικά για τη θεραπεία της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD) και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με το φόβο.
Εθισμένοι Στην Αγάπη
Είμαστε εγκεφαλικά δικτυωμένοι για την αγάπη. Τα σώματα μας αποζητούν την αγάπη όσο αποζητούν το οξυγόνο και το νερό. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι η νευροχημεία που παράγεται μέσω της αγάπης είναι η ίδια νευροχημεία που παράγεται από τον εγκέφαλο ενώ εμπλεκόμαστε σε εξαρτητικές συμπεριφορές. Έτσι, η εξάρτηση μπορεί να ευδοκιμήσει εύκολα σε ένα άτομο που διψάει για αγάπη. Η αγάπη και ο εθισμός αρχικά έχουν την ίδια χημική επίδραση στην σύνδεση σώματος-νου.
Είμαστε Όλοι Εθισμένοι

Σε κάποιο βαθμό, είμαστε όλοι εθισμένοι! Είμαστε όλοι εθισμένοι στην αγάπη, και όταν η αγάπη φαινομενικά δεν είναι διαθέσιμη, θα καταφύγουμε σε οποιοδήποτε φθηνό υποκατάστατο που θα παράγει την χημεία που θα μα κάνει να νιώσουμε καλά.
Ο εθισμός είναι κάτι που προκαλεί ψυχολογική εξάρτηση, επομένως είναι ένα νοητικό και γνωσιακό πρόβλημα επιπλέον της σωματικής ασθένειας. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM), ένας εθισμός ταξινομείται ως εξάρτηση. Η εξάρτηση «χαρακτηρίζεται από καταναγκαστικές, μερικές φορές ανεξέλεγκτες συμπεριφορές που συμβαίνουν σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων και γίνονται πιο έντονες με την επανειλημμένη πρόσβαση».
Ορίζω τον εθισμό ως εξής: όλοι οι εθισμοί αποτελούν μέρη της επίγνωσης που αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια να βρεθεί ο Αληθινός Αυθεντικός Εαυτός και ταυτόχρονα τον αποφεύγουν. Το μέρος το οποίο τ μοτίβο του εθισμού αντιπροσωπεύει χρησιμεύει ως μια συνήθη στρατηγική για να αποφευχθεί η αναγνώριση του εαυτού ως ενός απεριόριστου ολόκληρου, τέλειου και απεριόριστου όντος που έχει μια εμπειρία περιορισμού.
Το μοτίβο χρησιμεύει ως μια συνηθισμένη στρατηγική για την αναζήτηση της εκπλήρωσης και της αποδοχής του Αληθινού Αυθεντικού Εαυτού σε κάτι έξω από τον εαυτό που είναι εγγενώς και αδιάκοπα κενός. Σε αυτή την αναγνώριση, υπάρχει ελευθερία για αναγνώριση της αίσθησης της ακεραιότητας. Υπάρχει ελευθερία για μετακίνηση από την ασθένεια στη ροή στην πλήρη αποδοχή - και εκ νέου επιλογή.
Οι εθισμένοι δεν είναι οι εθισμοί. Μάλλον, αυτοί οι άνθρωποι είναι άτομα συντονισμένα με συνηθισμένες, περιορισμένες υποστάσεις της συνειδητότητας που διαιωνίζουν έναν κύκλο συμπεριφοράς.
Διακόψτε τη σύνδεση με τη συνήθεια, συντονιστείτε σταθερά με ένα διαφορετικό, πιο χρήσιμο μοτίβο που είναι αντανάκλαση της αγάπης και το εθιστικό μοτίβο θα μεταμορφωθεί, θα διαλυθεί, θα υποχωρήσει και θα σταματήσει φυσιολογικά.
Ο εθισμός είναι λίγο σαν να κοιτάς στον καθρέφτη ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να κοιτάξεις μακριά. Όταν βυθιζόμαστε στον εθισμό, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά τον εαυτό μας. Για εμένα, οι εθισμοί είναι περισσότερο σαν ένας αμφίδρομος καθρέφτης ευθυγραμμισμένος μεταξύ του Αληθινού Αυθεντικού Εαυτού και του εθιστικού μοτίβου. Ο αμφίδρομος καθρέφτης είναι ένας καθρέφτης που είναι μερικώς αντανακλαστικός και μερικώς διαφανής. Όταν η μία πλευρά του καθρέφτη είναι φωτισμένη και η άλλη είναι σκοτεινή, επιτρέπει την προβολή από την σκοτεινή πλευρά, αλλά όχι το αντίστροφο.
Ο εξαρτημένος βλέπει την αντανάκλαση του εαυτού ως την αντανάκλαση των εθιστικών συμπεριφορών και δεν βλέπει τίποτα άλλο. Αυτό που αντικατοπτρίζεται βασίζεται στα φίλτρα αυτού που προβάλλεται - ο εθισμός ως σύγχυση.
Αντιστρόφως, ο Αληθινός Αυθεντικός Εαυτός μπορεί να φωτίσει το μοτίβο του εθισμού και να δει καθαρά μέσα από τον αμφίδρομο καθρέφτη. Ο Αληθινός Αυθεντικός Εαυτός μπορεί να δει μέσα από τον εθισμό την αλήθεια του ουσιαστικού εαυτού ως αγάπη.
Η αγάπη είναι το μοναδικό πράγμα που αξίζει να διατηρηθεί, και η αγάπη του εαυτού είναι η πύλη της ελευθερίας από όλους τους εθισμούς. Η αγάπη ως σημείο αναφοράς επιστρέφει τη δύναμη της επιλογής και παρέχει απελευθέρωση από τα δεσμά και τους περιορισμούς των εθιστικών μοτίβων που αφαιρούν από την ευημερία μας. Το να εμπλεκόμαστε από καταναγκασμό είναι σαν να φυλακιζόμαστε χωρίς συμπόνια. Το να εμπλεκόμαστε από επιλογή σημαίνει ότι η εμπειρία του συνολικού εαυτού ως ολόκληρου όντος συμβαίνει χωρίς να υπάρχει εθνισμός. Ο εθισμός δεν προσθέτει τίποτα στον εαυτό. Ο εθισμός μας αφαιρεί από το να αναγνωρίσουμε τη δική μας έμφυτη πληρότητα ως μια αγάπη.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο ορισμό, όλοι μπορούμε να είμαστε εθισμένοι σε κάτι. Είτε πρόκειται για ναρκωτικά, αλκοόλ, φαγητό, σεξ, ζάχαρη, ψώνια, γυμναστική, εργασία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σοκολάτα, δράμα ή τη δική μας ιστορία, όλοι αναζητούμε αγάπη, σύνδεση και συναισθήματα ολοκλήρωσης Είμαστε εθισμένοι στους περισπασμούς.
Βεβαίως, μερικοί εθισμοί είναι πιο επιζήμιοι για τις ζωές μας από άλλους. Ορισμένες εθισμοί θεωρούνται ακόμη και υγιείς, όπως η γυμναστική και η εργασία. Παρόλα αυτά, θεωρήστε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των εθισμών, καθώς όλα είναι προσπάθειες να συνδεθείτε με την αγάπη για τον εαυτό από ένα χώρο ολοκλήρωσης. Οι συνέπειες μπορεί να είναι περισσότερο φανερές με κάποιους εθισμούς παρά με άλλους, αλλά ο πυρήνας της ουσίας του εθισμού είναι πάντα ο ίδιος: η αναζήτηση της αγάπης.
Melissa Joy Jonsson


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα