Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τα πιο πολυτελή μεσαιωνικά χειρόγραφα που υπάρχουν ακόμα

Lindau Gospels, 875 περίπου

"Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του", λέει μια παροιμία, αλλά αυτά μάλλον μπορεί κανείς να τα κρίνει...



Μέσα σε πολλά μεσαιωνικά χειρόγραφα υπάρχουν πολλοί θησαυροί που κρύβονται. Σε κάποιες -σπάνιες- περιπτώσεις, αυτά τα χειρόγραφα είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Μαργαριτάρια, διαμάντια, ζαφείρια, σμαράγδια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι ή και μέταλλα κοσμούν τα καλύμματα μερικών πολυτελών κειμένων, μερικά εκ των οποίων εκτίθενται σήμερα στο Morgan Library and Museum στη Νέα Υόρκη.

Το πίσω κάλυμμα του Lindau Gospels

Το μπροστά κάλυμμα του Lindau Gospels

Ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο παράδειγμα στην έκθεση είναι τα Lindau Gospels (Ευαγγέλια Lindau), που χρονολογούνται στη Γαλλία του 9ου αιώνα. Το περίπλοκο μεταλλικό έργο στο πίσω κάλυμμα δεν είναι τίποτα εν συγκρίσει με το μπροστά κάλυμμα, το οποίο δημιουργήθηκε σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Το εξώφυλλο είναι γεμάτο με κοσμήματα που είναι ευθυγραμμισμένα στις άκρες και είναι τοποθετημένα σε ανυψώσεις γύρω από ένα repoussé (ένα μέταλλο που εργάστηκε στην πίσω πλευρά για να δημιουργήσει μια ανάγλυφη εικόνα) της φιγούρας του Χριστού. Αυτή η ανύψωση έχει τόσο πρακτικό όσο και αισθητικό σκοπό, μιας και προστατεύει το υπόλοιπο κάλυμμα όταν το βιβλίο είναι ανοιχτό.



Ευαγγέλιο της Judith της Φάνδρας, 1060 περίπου

Κατά τον Μεσαίωνα, τα βιβλία παράγονταν από τους μοναχούς, αλλά τα επεξεργάζονταν μεταλλοτεχνίτες ώστε να δημιουργούν ανάγλυφα μοτίβα από άργυρο και χρυσό και να τοποθετούν πολύτιμους λίθους. Είτε οι πολύ πλούσιοι είτε οι πολύ ευσεβείς (ή και οι δύο) τους ανέθεταν βιβλία, αλλά στην περίπτωση των συγκεκριμένων Ευαγγελίων είναι ασαφές ποιος ζήτησε τη διακόσμηση.

Ευαγγέλιο, 1700 περίπου

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μερικές βιβλιοθήκες που έχουν στην κατοχή τους τέτοιου είδους βιβλία, αλλά δεν έχουν επιβιώσει πολλά τέτοια χειρόγραφα στο πέρασμα των αιώνων.

Berthold Sacramentary, 1215 περίπου

Ευαγγέλιο της Judith της Φάνδρας, 1050 περίπου

από: atlas obscura


3otiko

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα