Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Μπέτυ Αμπατιέλου: Η γυναίκα που "χαστούκισε" τη Βασίλισσα Φρειδερίκη

Μπέτυ Αμπατιέλου: Η γυναίκα που "χαστούκισε" τη Βασίλισσα Φρειδερίκη

Η Βασίλισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη, επισκέπτεται το Λονδίνο. Αντιμετωπίζει Κύπριους και Έλληνες διαδηλωτές. Αντιμετωπίζει και την Μπέτυ Αμπατιέλου... 


Τον Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται το Λονδίνο, χωρίς τον βασιλιά Παύλο αλλά με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και διάφορες πριγκίπισσες, για να παρευρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας.


Η Βασίλισσα της Ελλάδος Φρειδερίκη.

Το Σάββατο 20 Απριλίου, τη μέρα της άφιξής της, καθώς η Φρειδερίκη βγαίνει από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Μπέτυ Αμπατιέλου, που συνοδεύεται από ομάδα Κυπρίων διαδηλωτών και θέλει να συναντήσει την Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητάει την αποφυλάκιση του συζύγου της. Λέγεται ότι όταν η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει, η Αμπατιέλου τη χαστούκισε, αν και αυτό το αρνήθηκε μερικές μέρες αργότερα σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση.

Ποια ήταν η Μπέτυ Αμπατιέλου

Η Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου (Νότια Ουαλία, Οκτώβριος 1917 - Πειραιάς, 16 Οκτωβρίου 2011), ήταν σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, ήταν ανταποκρίτρια της Daily Worker κατά την περίοδο του εμφυλίου και ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Συνελήφθη από την χούντα στην Ελλάδα το 1967 και εκδιώχθηκε στην Αγγλία ως Βρετανίδα υπήκοος. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.
Το 1963 η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που χαστούκισε την Φρειδερίκη, αν και η ίδια αρνήθηκε ότι τη χτύπησε, προσπαθώντας κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο να της μεταφέρει υπόμνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Νωρίτερα, η Αμπατιέλου είχε ζητήσει ακρόαση από την Φρειδερίκη, όμως μέσω του υπασπιστή της το αίτημα απορρίφθηκε. Μετά το περιστατικό, ζήτησε ακρόαση από την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και την δέχτηκε.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο πλευρό της Αμπατιέλου σε βάρος της Φρειδερίκης, είχε συλληφθεί ένας Κύπριος φοιτητής ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όμως το αγγλικό δικαστήριο τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί όχι μόνο να απευθύνει τον λόγο προς μία βασίλισσα, αλλά και να εκφράζει τις γνώμες του γι αυτήν με πλακάτ, έστω κι αν αυτές οι γνώμες είναι δυσάρεστες για την βασίλισσα. Σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου, η πράξη του κατηγορούμενου δεν συνιστά αδίκημα. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος κηρύσσεται αθώος.
Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Εικοσιτρείς μέρες μετά τα επεισόδια του Λονδίνου, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα