Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ποια είναι η αιτία της πρωινής στύσης;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ποια είναι η αιτία της πρωινής στύσης;
Η πρωινή στύση εμφανίζεται πολύ συχνά στους άνδρες κάθε ηλικίας, εφόσον δεν υπάρχει στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να συμβεί ακόμα και σε μικρά αγόρια τριών ετών ή σε νήπια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει και σε πολλά άλλα αρσενικά θηλαστικά (σχεδόν σε όλα).
Μια παλιά άποψη για το τι προκαλεί την πρωινή στύση είναι επειδή έχουν μαζευτεί πολλά ούρα στην ουροδόχο κύστη. Μια γεμάτη ουροδόχος κύστη επηρεάζει κάποια νεύρα που προκαλούν μια αυθόρμητη αλλά ήπια στύση. Μετά την ούρηση η στύση υποχωρεί.
Ωστόσο υπάρχει όχι μόνο η πρωινή στύση αλλά συνολικά 2-6 νυχτερινές στύσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ύπνου οι οποίες τυπικά εκδηλώνεται στη φάση REM. Οι στύσεις αυτές δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ερωτική διάθεση, αν και μπορεί να την προκαλέσουν κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
Επειδή οι νυχτερινές στύσεις εμφανίζονται στον ύπνο, οι περισσότερες περνούν απαρατήρητες. Αυτό που σίγουρα ξέρουν οι άνδρες είναι ότι έχουν πρωινή στύση διότι τότε ξυπνούν και το αντιλαμβάνονται.
Πάντως, οι νυχτερινές στύσεις είναι ένα καλό μήνυμα: σημαίνουν ότι τα “υδραυλικά” συστήματα είναι υγιή και “δουλεύουν”. Επιπλέον, θεωρείται ότι παίζουν θετικό ρόλο διότι οξυγονώνονται οι ιστοί της περιοχής. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απουσία νυχτερινών στύσεων οδηγεί σε συρρίκνωση του ανδρικού μορίου, ατροφία ιστών και προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.
Η έλλειψη πρωινών στύσεων μπορεί επίσης να είναι σημάδι στυτικής δυσλειτουργίας ή ανικανότητας.

Ύπνος Rem

Στη δεκαετία του 1950 οι γιατροί έμαθαν ότι ο ύπνος δεν είναι ακριβώς κάτι παθητικό στη ζωή μας διότι ο εγκέφαλός μας είναι δραστήριος όταν κοιμόμαστε.
Υπάρχουν πέντε στάδια ύπνου και το πέμπτο αποκαλείται REM (rapid eye movement). Αυτά τα στάδια εμφανίζονται με μια σειρά, από το στάδιο 1 έως τον ύπνο REM. Μετά ο κύκλος αρχίζει ξανά με το στάδιο 1. Ένας πλήρης κύκλος ύπνου διαρκεί 90-110 λεπτά. Περνάμε σχεδόν το 50% του συνολικού χρόνου ύπνου στη φάση 2, περίπου το 20% σε ύπνο REM και το υπόλοιπο 30% στα άλλα στάδια. Το πρώτο στάδιο REM συμβαίνει 70-90 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου.
Το στάδιο REM έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον γιατί τότε είναι που βλέπουμε τα “ζωντανά” όνειρα. Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και ρηχή, τα μάτια τρεμοπαίζουν γρήγορα προς διάφορες κατευθύνσεις και οι μυς των άκρων παραλύουν προσωρινά. Παρατηρείται αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οι άντρες αναπτύσσουν στύσεις (στις γυναίκες υπάρχει διόγκωση της κλειτορίδας αλλά οι μελέτες γι’ αυτό είναι λίγες).
Οι νυχτερινές στύσεις συμβαίνουν στις φάση REM και σπάνια σε άλλο στάδιο του ύπνου, αν και μερικά άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν στύση και σε άλλα στάδια.

Πιθανές αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη νυχτερινή στύση.
Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι επειδή βλέπουμε όνειρα σ’ αυτή τη φάση του ύπνου, κάποιο όνειρο μπορεί να είναι το ερέθισμα. Μερικοί άνδρες πιστεύουν ότι έχουν στύση λόγω “ειδικών” ονείρων όμως μπορεί να πράγματα να λειτουργούν αντίστροφα. Επειδή για κάποιο λόγο δημιουργούνται οι στύσεις, αυτές οδηγούν κάποιες φορές σε όνειρα ερωτικού περιεχομένου. Όμως και στις φάσεις μη REM (nREM) βλέπουμε κάποια όνειρα χωρίς να υπάρχει συχνά στύση.
Μια άλλη άποψη είναι ότι την ώρα που βλέπουμε όνειρα στο στάδιο REM, το νευρικό σύστημα αλλάζει και αντί να κυριαρχεί το συμπαθητικό κυριαρχεί το παρασυμπαθητικό. Αυτό-δεν συμβαίνει σε άλλα στάδια του ύπνου. Η αλλαγή προκαλεί χαλάρωση των αγγείων. To μονοξείδιο του αζώτου απελευθερώνεται από τα κύτταρα ορισμένων αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί χαλάρωση των λείων μυικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη στύση.
Δεν είναι σίγουρο αν η πρωινή στύση έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τις νυχτερινές στύσεις, αλλά μια διαφορά είναι ότι στις 7 το πρωί η τεστοστερόνη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της (στους ηλικιωμένους άνδρες κορυφώνεται γύρω στις 8 το πρωί). Το τι εξυπηρετεί η αύξηση της τεστοστερόνης το πρωί δεν είναι σαφές ωστόσο έτσι φαίνεται πως είναι ρυθμισμένο το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και αυτό ίσως να διαφοροποιεί την πρωινή στύση από τις νυχτερινές.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια εξελικτική θεωρία σύμφωνα με την οποία η στύση των αρσενικών θηλαστικών αποτελεί σήμα καλής φυσικής κατάστασης. Πολλά νεογέννητα ή νεαρά αρσενικά θηλαστικά σκοτώνονται από τους γονείς τους, εκτός αν αποδείξουν ότι διαθέτουν ακμαία φυσική κατάσταση. Επίσης, πολλά αρσενικά ζώα εμφανίζουν αυθόρμητες στύσεις κατά τη διάρκεια επιθετικών αλληλεπιδράσεων και ίσως αυτό να επιδεικνύει δεσπόζουσα θέση. Να σημειωθεί ότι και ο άνδρας μπορεί κατά τη διάρκεια ενός επιθετικού καυγά με τη γυναίκα του να έχει την εμπειρία μιας αυθόρμητης στύσης που συμβαίνει χωρίς τη θέλησή του.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα