Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Συμβουλές αποφυγής καταθλιπτικής διάθεσης

Λυκογιαννάκη Μαρία - Κοινωνιολόγος 
Συμβουλές αποφυγής καταθλιπτικής διάθεσης
Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα συχνότερα ψυχο κοινωνικά φαινόμενα στις μέρες μας. Εγώ, στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας μιλήσω για την κατάθλιψη που πηγάζει από κοινωνικά αιτία. Πόσες φορές έχουμε νιώσει πίεση να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε μια κοινωνική ευθύνη; Η απάντηση είναι, αμέτρητες! Πρώτη συμβουλή λοιπόν, αποβάλλετε από τη ζωή σας συμπεριφορές καταναγκαστικής φύσεως. 

Μετέπειτα, δώστε χρόνο στον εαυτό σας! Θυμάστε εκείνο το απωθημένο που είχατε από όταν ήσασταν 10 χρόνων; Φυσικά και το θυμάστε! Πότε δεν είναι αργά λοιπόν να ικανοποιήσετε βαθύτερες ανάγκες που βρίσκονται στην παρακαταθήκη του ασυνειδήτου σας. Εδώ φτάνουμε στο σημείο που είμαι σίγουρη ότι λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, έχετε αρχίσει να σκέφτεστε ότι όλο αυτό είναι αδύνατον! Κι όμως υπάρχουν λύσεις! Αν έχετε οικογένεια - κάντε τα όλα αυτά με την συντροφιά των μελών της οικογένειας σας, θα δείτε που όχι μόνο θα νιώσετε καλύτερα, αλλά θα ενισχυθούν παράλληλα και οι οικογενειακοί σας δεσμοί! 


Όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας τώρα, όντως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ειδικά, εάν έχετε μια εργασία περιοριστικού χαρακτήρα. Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τονώσουμε την αισιοδοξία μας! Πάμε στην δουλειά γεμάτοι ενέργεια, θεωρώντας κάθε μέρα μια περιπέτεια! Προσθέτουμε στην καθημερινότητα αυτή (είτε πριν, είτε μετά την δουλειά) δραστηριότητες πού πάντα θέλαμε να κάνουμε αλλά ποτέ δεν είχαμε χρόνο! (Μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, κεραμικής, σωματική άσκηση, ψυχαγωγικές έξοδοι, σινεμά, θέατρο, βραδιές ανάγνωσης ποιητικών συλλογών κ.α). 


Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ψυχική σας υγεία! Κι αν σας φαίνονται αρκετά δαπανηρά (όπου είναι λογικό στις μέρες μας), οργανώστε τα εσείς οι ίδιοι πιο οικονομικά με τους φίλους σας! (Βραδιές ταινίας σε ένα σπίτι, οργανωμένες εξορμήσεις στην πόλη για περπάτημα, βίντεο στο διαδίκτυο με μαθήματα τέχνης και λοιπά). Εν ανάγκη, κάντε αυτό που κάνω εγώ πολλές φορές! Πείτε πως είστε τουρίστας στην ίδια σας την πόλη! Αρπάξτε ένα κινητό με κάμερα ή την φωτογραφική σας μηχανή και περιπλανηθείτε στους δρόμους της πόλης σας βγάζοντας φωτογραφίες και βλέποντας τα μέρη από την αρχή! 

Κλείνοντας, επισημαίνω δύο τελευταία πράγματα! Φίλοι και ταξίδια! Αν νιώθετε μόνοι και έχετε ανάγκη να μιλήσετε - ανοίξτε τον κύκλο σας και βάλτε στην ζωή σας νέους ανθρώπους! Εάν από την άλλη απλά χρειάζεστε να μιλήσετε, είναι απλό... Κάντε το. Μιλήστε στα κοντινά σας άτομα! Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίζω τα ταξίδια γιατί πραγματικά βοηθάνε να καλλιεργηθούμε πολιτισμικά, να απελευθερωθούμε πρόσκαιρα από τα προβλήματα μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα μας!


simplylife

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα