Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι εξαρτημένοι άνθρωποι

Η εξάρτηση από τους άλλους είναι εθισμός και, όπως κάθε εθισμός, ξεπερνιέται δύσκολα. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συνηθισμένα λάθη που χαρακτηρίζουν την εξάρτηση έτσι ώστε να μάθετε να είστε ευτυχισμένοι χωρίς να χρειάζεστε μια σχέση.
Θλιμμένο ζευγάρι

Οι εξαρτημένοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι τους έξω από μια σχέση. Όταν δίνουν τέλος σε μια σχέση, γρήγορα αναζητούν κάποιον για να καλύψει το κενό.
Μερικές φορές οι σχέσεις αυτές δεν βασίζονται στην αγάπη αλλά στην ανάγκη. Λόγω αυτού, οι εξαρτημένοι άνθρωποι βαριούνται, καβγαδίζουν συχνά και τελικά χωρίζουν.
Ωστόσο οι εξαρτημένοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το πρόβλημά τους, τουλάχιστον όχι μέχρι να αισθανθούν ότι η ανησυχία, η απόγνωση ή η δυστυχία αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν έχουν ποτέ σκοπό να σπάσουν την κύκλο της εξάρτησης μέσα στον οποίο είναι παγιδευμένοι. Πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.
Σήμερα θα δούμε τα πέντε μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι εξαρτημένοι άνθρωποι, για να σας βοηθήσουμε να διαπιστώσετε αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είστε εξαρτημένοι.

1. Δεν μπορούν να θέσουν όρια

Θάλασσα αυτογνωσίας
Τα όρια είναι απαραίτητα σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αρέσει η γεύση του οινοπνεύματος. Ωστόσο ξέρετε ότι αν πιείτε πολύ ή αν πίνετε κάθε μέρα βλάπτετε την υγεία σας.
Όταν οι εξαρτημένοι άνθρωποι ξεκινούν μια σχέση, εγκαταλείπουν τα πράγματα που δεν αρέσουν στο άλλο άτομο. Αυτό το κάνουν για να μη χάσουν το άτομο που έχουν πλάι τους.
Λόγω αυτού, καταλήγουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθάνονται ότι τους κακομεταχειρίζονται. Δεν εκφράζονται με ειλικρίνεια επειδή φοβούνται ότι ο σύντροφός τους θα αποστασιοποιηθεί.
Εγκαταλείπουν την αλήθεια που χρειάζονται τόσο πολύ έτσι ώστε να μην ανοίξουν καινούργιες πληγές στην καρδιά τους.
2. Ο σύντροφός τους είναι το κέντρο του κόσμου

Οι εξαρτημένοι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί με κάθε σύντροφο. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζουν ρόλους ανάλογα με το άτομο που έχουν πλάι τους.
Μπορείτε να αρχίσετε να βγαίνετε με κάποιο καινούργιο άτομο και να διατηρήσετε τις δραστηριότητες που σας άρεσαν πριν. Όμως οι εξαρτημένοι άνθρωποι αλλάζουν.
Αρχίζουν να υιοθετούν τις προτιμήσεις του συντρόφου τους. Εγκαταλείπουν τα πράγματα που τους άρεσε να κάνουν παλιά.
Γυναίκα μέσα σε κλαδιά
Επίσης αρχίζουν να έχουν ψυχαναγκαστικές σκέψεις. Σκέφτονται συνεχώς το άτομο που χρειάζονται. Αρχίζουν να κάνουν πράγματα για το άτομο αυτό και αντί για αυτό.
Διαμορφώνουν τη ζωή τους έτσι ώστε να ταιριάζει στη ζωή του συντρόφου τους, αλλάζοντάς την εντελώς και παράλογα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι εξαρτημένοι άνθρωποι δεν βλέπουν τη σχέση ως αποτελούμενη από δύο ανεξάρτητους ανθρώπους που μοιράζονται τις ζωές τους. Βλέπουν τη σχέση ως δύο άτομα που συγχωνεύονται σε ένα.
3. Η ευτυχία τους δεν εξαρτάται από τους ίδιους

Όταν η ευτυχία ή η λύπη τους αρχίζει να εξαρτάται από τις ενέργειες του άλλου ατόμου, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Ξαφνικά παύουν να είναι κύριοι των συναισθημάτων τους. Πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη που αρχίζει να αναλαμβάνει το άλλο άτομο.
Αν πούνε κάτι αρνητικό, ο σύντροφός τους τούς αγνοεί… Αυτό κάνει μια καλή μέρα να γίνει σκοτεινή και θλιβερή.
Το πώς αισθάνεστε δεν μπορεί να εξαρτάται από κάποιον άλλο. Αυτός ο άλλος είναι διαφορετικό άτομο. Δεν ελέγχει τα συναισθήματά σας.
Ωστόσο οι εξαρτημένοι άνθρωποι επιτρέπουν σε αυτό να συμβεί παρά το γεγονός ότι τους πληγώνει.
4. Δεν μπορούν να αντέξουν τη σκέψη της εγκατάλειψης

Γυναίκα πάνω σε καρδιά
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν διώξει μακριά ανθρώπους στο παρελθόν. Ίσως αυτοί να έκαναν το πρώτο βήμα. Όμως πιθανώς είχαν ήδη κάτι άλλο να τους περιμένει.
Οι συναισθηματικά εξαρτημένοι άνθρωποι δεν αφήνουν ποτέ τους συντρόφους τους. Ή, δεν αφήνουν τους συντρόφους τους αν δεν τους περιμένει κάποιος αντικαταστάτης.
Λόγω αυτού, ζουν με τον μόνιμο φόβο της εγκατάλειψης. Βάζουν τις ανάγκες του άλλου ατόμου πάνω από τις δικές τους. Κάνουν ό,τι μπορούν για να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους.
Για να το θέσουμε διαφορετικά: υποτάσσονται.
Αυτό προκαλεί μια έντονη ανάγκη για έλεγχο της κατάστασης. Μερικές φορές κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Όταν συμβαίνει, αισθάνονται έντονο άγχος, ανησυχία και απόγνωση.
5. Ξέρουν ότι δεν είναι ευτυχισμένοι, όμως δεν μπορούν να φύγουν

Αν και μπορεί να λένε ότι είναι ευτυχισμένοι, ξέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι. Κάθε φορά που βρίσκονται μόνοι, οι εξαρτημένοι άνθρωποι παθαίνουν κρίση πανικού.
Οι άνθρωποι έχουν γίνει το ναρκωτικό που χρειάζονται για την καθημερινή δόση τους. Αν δεν την έχουν, δεν αντέχουν το σύνδρομο στέρησης.
Αν στα παραπάνω αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, αρχίστε να κάνετε προσπάθειες να μένετε μόνοι σας. Μάθετε να απολαμβάνετε τη συντροφιά σας. Μη δένεστε με κάποιον άλλο απλώς για να γεμίσετε το κενό.
Γυναίκα μέσα σε λουλούδια
Δεν είναι εύκολο. Όμως ποιος είπε ότι είναι εύκολο να ξεπεραστεί ένας εθισμός;
Κάτι θαυμάσιο συμβαίνει τη στιγμή που μαθαίνετε να είστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας. Σηματοδοτεί τη στιγμή που είστε πραγματικά έτοιμοι να είστε με κάποιον άλλο.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα