Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Σόγια εναντίον φαλάκρας και καρκίνου προστάτη


Η σόγια πιθανόν να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τη φαλάκρα
Οι άνδρες, που τρώνε σόγια είναι δυνατόν να διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο, από ασθένειες όπως η φαλάκρα και ο καρκίνος του προστάτη που έχουν σχέση με τη δράση των ανδρογόνων.
Κατά τον καταβολισμό των προϊόντων της σόγιας στο έντερο σχηματίζεται μια ενεργός ουσία, που ονομάζεται equol. Η ουσία αυτή φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική λειτουργία στους άνδρες.
Σε  εργαστηριακές έρευνες με πειραματόζωα, που έγιναν από επιστήμονες του πανεπιστήμιου του Κολοράντο, βρέθηκε ότι η ενεργός ουσία equol είναι ικανή να καταστέλλει τη δράση της διυδροτεστοστερόνης (DHT). 
Η DHT είναι μια ενεργός μορφή της τεστοστερόνης η οποία έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση της φαλάκρας στους άνδρες και για τον καρκίνο του προστάτη.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να κατασκευάσουν φάρμακα που να μπορούν να καταστέλλουν τη δράση της DHT. Δυστυχώς όμως τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες.
Στα πειράματά τους οι ερευνητές, χορήγησαν σε αρσενικούς αρουραίους την ουσία equol. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το μέγεθος του προστάτη των ζώων αυτών είχε μειωθεί. Οι βιοχημικές δοκιμές που έκαναν έδειξαν ότι η μείωση του μεγέθους του προστάτη οφειλόταν στην καταστολή της δράσης της DHT και όχι της τεστοστερόνης.
Σε αρσενικούς αρουραίους από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι όρχεις (που είναι τα όργανα που παράγουν την τεστοστερόνη) χορηγήθηκε η DHT. Παρά το γεγονός ότι οι αρουραίοι αυτοί δεν είχαν ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης και DHT, οι προστάτες τους παρουσίαζαν αύξηση του μεγέθους τους.

Όταν όμως στους πιο πάνω αρουραίους χορηγούταν παράλληλα η ουσία equol, δεν υπήρχε αύξηση του μεγέθους του προστάτη.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η ενεργός ουσία equol που προκύπτει από την κατανάλωση της σόγιας και των φαγητών που κατασκευάζονται από αυτήν, έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει ορισμένες από τις φυσιολογικές δράσεις των ανδρογόνων.
Μάλιστα προχωρούν στο να διατυπώσουν την άποψη, ότι είναι πιθανόν για αυτό το λόγο που οι άνδρες στην Ιαπωνία οι οποίοι τρώνε περισσότερη σόγια παρουσιάζουν πολύ λιγότερα περιστατικά καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ενεργός ουσία equol θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τους άνδρες που παρουσιάζουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, καρκίνο του προστάτη και φαλάκρα ανδρικού τύπου. Οι ασθένειες αυτές οφείλονται στη δράση της DHT.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των ερευνών αυτών είναι ότι η ενεργός ουσία equol δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και δεν καταστέλλει τις ευεργετικές δράσεις της τεστοστερόνης. Παράλληλα είναι φυσική ουσία που προέρχεται από τη διατροφή.
Είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων μπορούν να προληφθούν χάρις στη διατροφή. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες για να αναγνωριστούν ποια στοιχεία της διατροφής μειώνουν η αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα