Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια είναι και πού βρίσκεται η Μακαρονησία;




   Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, τα Νησιά των Μακάρων, ήταν ο τόπος που μετέβαιναν οι ψυχές των ηρώων και των ενάρετων ανθρώπων, μετά τον θάνατο τους. Θα μπορούσαμε να τα αντιστοιχίσουμε με την Εδέμ της Παλαιάς Διαθήκης - δηλαδή, τον Παράδεισο - με την μόνη διαφορά πως τα Νησιά των Μακάρων, είχαν έναν - αόριστο τότε - γεωγραφικό προσδιορισμό σε αντίθεση με την Εδέμ που σύμφωνα με την Χριστιανική θρησκεία βρίσκεται στον ουρανό. Κατά την αρχαιότητα, τα Νησιά των Μακάρων, βρίσκονταν στον άγνωστο Δυτικό Ωκεανό, πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (σημερινός Πορθμός Γιβραλτάρ) όπου ήταν και το τέλος του Κόσμου. 

   Τα μόνα νησιά, δυτικότερα των Ηράκλειων Στηλών που ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, ήταν τα Κανάρια Νησιά λόγω της κοντινής τους θέσης προς τις Αφρικανικές ακτές τα οποία κατοικούνταν από τους αυτόχθονες Γουάντσε. Αν και κατά τους αιώνες δέχθηκαν επισκέψεις από διάφορους πολιτισμούς όπως οι Έλληνες, οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι, αργότερα οι Άραβες οι Γενουάτες κλπ, λόγω της απομακρυσμένης θέσης τους και των άγονων εδαφών τους, δεν αποτέλεσαν για κανέναν, κύριο κατακτητικό σκοπό μέχρι που οι Καστιλιάνοι, το 1404 κατέκτησαν το νησί του Λανθαρότε και το 1405 τα νησιά της Φουέρτεβεντούρα και του Ελ Ιέρο ενώ το 1479, με την Συνθήκη της Αλκάσοβας, τους παραχωρήθηκε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, κατά τον πρώτο αιώνα, αναφέρει στο έργο του Φυσική Ιστορία τα Κανάρια Νησιά ως “Fortunatae Insulae” ( “Μακάροι Νήσοι” κατά την αρχαιοελληνική γλώσσα, “Ευτυχισμένα Νησιά” κατά την νεοελληνική). 

  Με τις ναυτικές εξορμήσεις των Πορτογάλων τον 15ο αιώνα, προέκυψαν οι ανακαλύψεις των ακατοίκητων μέχρι τότε Νησιών Μαδέρα, των Αζορών και του Πράσινου Ακρωτήριου (Κάβο Βέρντε). Τα τρία αυτά αρχιπελάγη μαζί με το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, αποτελούν σήμερα την γεωγραφική περιοχή της Μακαρονησίας. Μία ονομασία, προερχόμενη από τους μυθικούς Μακάρους Νήσους. 



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα