Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Αγένειος Ιησούς σε αρχαία γυάλινη πιατέλα

Με κοντά μαλλιά κατά το ρωμαϊκό πρότυπο και χωρίς γενειάδα απεικόνιζαν τον Ιησού οι πιστοί στα πρώιμα χρόνια του χριστιανισμού.

Ανακατασκευή της παράστασης που υπάρχει στον αρχαίο γυάλινο δίσκο. Στο κέντρο ο Ιησούς αγένειος. Photo: FORVM MMX. Πηγή: Supplied
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ στην Ισπανία ανακάλυψαν μια από τις πρώτες γνωστές παραστάσεις του Ιησού στον κόσμο. Η παράσταση είναι χαραγμένη σε γυάλινο δίσκο και τοποθετείται χρονικά στον 4ο αιώνα μ.Χ., εποχή που ο χριστιανισμός άρχισε να διαμορφώνεται ως Εκκλησία.
Ο δίσκος μάλλον χρησιμοποιείτο για το μυστήριο της ευχαριστίας, κατά το οποίο άρτος και οίνος προσφέρονται για την κοινωνία των πιστών, σε ανάμνηση του μυστικού δείπνο και της σταυρικής θυσίας του Ιησού. Όπως αναφέρει το ABC, ο δίσκος έχει διάμετρο 22 εκατοστά και τα θραύσματά του βρέθηκαν στην πόλη Linares της Ισπανίας.
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο έργο FORVM MMX βρήκαν τον γυάλινο δίσκο μέσα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιείτο για θρησκευτικούς σκοπούς και το οποίο έχει απομείνει από την αρχαία πόλη Castulo.
Το εύρημα έκανε τους επιστήμονες «να αναθεωρήσουν τη χρονολογία του πρώιμου χριστιανισμού στην Ισπανία», δήλωσε ο διευθυντής του έργου FORVM MMX, Marcelo Castro, στην εφημερίδα El Mundo.
Τα κομμάτια που βρέθηκαν ήταν σε άριστη κατάσταση, πράγμα που επέτρεψε τη συναρμολόγηση του δίσκου κατά 81%.
Σύγχρονα χέρια κρατούν τον αρχαίο γυάλινο δίσκο. Photo: FORVM MMX. Πηγή: Supplied
Τα κομμάτια που βρέθηκαν ήταν σε άριστη κατάσταση, πράγμα που επέτρεψε τη συναρμολόγηση του δίσκου κατά 81%. Photo: FORVM MMX. Πηγή: Supplied
Αριστερά ο γυάλινος δίσκος συναρμολογημένος και δεξιά λεπτομέρεια της κεφαλής που δείχνει τον Ιησού χωρίς γενειάδα. Photo: FORVM MMX. Πηγή: Supplied
Στην παράσταση, ο Ιησούς απεικονίζεται με επίσημο ένδυμα, κρατώντας στο δεξί χέρι έναν μεγάλο σταυρό και στο άλλο ένα ανοιχτό βιβλίο, ενώ πλαισιώνεται από δύο αποστόλους, που πιστεύεται ότι είναι ο Πέτρος και ο Παύλος.
«Η σκηνή εκτυλίσσεται στην ουράνια σφαίρα και την πλαισιώνουν δύο φοίνικες, οι οποίοι στη χριστιανική εικονογραφία αντιπροσωπεύουν, μεταξύ άλλων, την αθανασία, τη μετά θάνατον ζωή και τον παράδεισο», αναφέρει το δημοσίευμα του ABC.
Η εφημερίδα El Mundo σημειώνει ότι ο Ιησούς είναι πολύ διαφορετικός από τις μεταγενέστερες βυζαντινές απεικονίσεις: δεν έχει γένια, τα μαλλιά του δεν είναι πολύ μακριά και φοράει την τήβεννο ενός φιλοσόφου. Αυτό δείχνει ότι οι πρώτοι χριστιανοί αντιλαμβάνονταν τον Ιησού μάλλον ως ιερό φιλόσοφο παρά ως θεό.
Η προηγούμενη αρχαιότερη παράσταση, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Ιησού, είναι μια τοιχογραφία μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα που βρέθηκε στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη του Οξύρυγχου, περίπου 100 μίλια νότια του Καΐρου. Η εικόνα δείχνει έναν νεαρό δάσκαλο αγένειο, με σγουρά μαλλιά και ντυμένο με κοντό χιτώνα κατά τα ρωμαϊκά πρότυπα. Ο άνδρας έχει σηκωμένο το δεξί χέρι σαν να ευλογεί. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι του.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα