Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Το 1923 η μέχρι πρόσφατα πρώην οθωμανική Τουρκία έγινε δημοκρατία «δυτικού τύπου», όμως χωρίς να απομακρυνθεί από την ηθική του μουσουλμανικού κρατισμού. Πριν από τα γεγονότα σα σήμερα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου το 1955, που χαρακτηρίστηκαν «μαύρη στιγμή» της τουρκικής δημοκρατίας, ένα οργανωμένο πογκρόμ ναζιστικού τύπου, είχαν προηγηθεί αρκετά άλλα... Ιστορικά, λοιπόν, ο πόλεμος του κράτους και του παρακράτους της Τουρκίας σε βάρος των μειονοτήτων δεν χαρακτηρίζεται ως...«μία στιγμή».
Στόχος, βέβαια, ήταν η εκδίωξη των αλλόθρησκων και αλλοεθνών Τούρκων υπηκόων, ανθρώπων που είχαν γεννηθεί αυτοί οι ίδιοι και οι παπούδες των παπούδων τους στα εδάφη της σημερινής «δημοκρατικής» Τουρκίας. Και όπως πλέον αναγνωρίζουν Τούρκοι ιστορικοί οι μειονότητες, ιδιαίτερα οι Ρωμιοί, ήταν ανεπιθύμητοι και, επιτέλους, έπρεπε να το... καταλάβουν μόνοι τους και να σηκωθούν να φύγουν, αλλοιώς...
...Αλλοιώς το έργο έφθασε μέχρι «τα Σεπτεμβριανά της Πόλης». Ήταν η «τελική λύση» στο σχέδιο εξόντωσης, που ουσιαστικά είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου το 1923. Τη ''Συνθήκη της... ειρήνης'' ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, μετά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.
Αμέσως μετά την κωλοσυνθήκη της Λωζάνης το καθεστώς του Κεμάλ στην Τουρκία σταματάει να αναγνωρίζει Ρωμιούς δικηγόρους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, μηχανικούς. Υποχρεώνει επιχειρήσεις και καταστήματα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης να προσλάβουν Τούρκους υπαλλήλους, για να περιοριστεί η δυνατότητα να βρουν δουλειά οι μη μουσουλμάνοι.

Το 1927 στο όνομα της εκστρατείας «Μιλάμε τούρκικα» πέφτει ξύλο στους δρόμους από νταήδες σ' όποιον μιλάει ελληνικά, εβραϊκά, αρμένικα. Το 1932 είναι... εκτός νόμου 19 επαγγέλματα για μη μουσουλμάνους.
Το 1941 γίνεται επιστράτευση μόνο για τους αλλόθρησκους, που τους στέλνουν σε τάγματα αναγκαστικής εργασίας, και τους «νοικιάζουν» ως εργατικά χέρια σε ιδιωτικά εργοστάσια. Εφαρμόζεται και φορολογία ειδικά για Τούρκους πολίτες που δεν είναι μουσουλμάνοι.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, όπως πλέον ομολογήθηκε από κρατικούς λειτουργούς που έλαβαν μέρος, οργάνωσαν το πογκρόμ πριν 62 χρόνια. Επίσημα, για την τότε κυβέρνηση Μεντερές η βρωμοδουλειά έγινε από τους... κομουνιστές, μάλιστα αρκετούς απ' αυτούς τους φυλάκισαν κάποια χρόνια ως ενόχους. Αφορμή να ξεσπάει... αυθόρμητα η βία στην Κωνσταντινούπολη ήταν η προβοκάτσια, με εκρηκτικό μηχανισμό στο προαύλιο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, στην οικία του Τούρκου εθνάρχη Κεμάλ Ατατούρκ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα