Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί η γευστική μας ικανότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε;



Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται πως μεγαλώνουν, μπορεί να αρχίζουν να ανησυχούν όσον αφορά την επιδείνωση της όρασης ή και της ακοής τους. Πιθανώς όμως κανένας δεν σκέφτεται να προσθέσει σε αυτήν την λίστα την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.
Χάνετε όλες τις αισθήσεις σας καθώς γερνάτε, εκτός, ελπίζω, από την αίσθηση του χιούμορ“, αναφέρει χαρακτηριστικά Steven Parnes, ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος εργάζεται στο AlbanyΝew York.
Σύμφωνα με τον Parnes ο μέσος άνθρωπος γεννιέται με περίπου 9.000 γευστικούς κάλυκες. Κάθε γεύση είναι μια δέσμη αισθητήριων κυττάρων, ομαδοποιημένων όπως τα σφιχτά πέταλα ενός μπουμπουκιού. Αυτοί οι κάλυκες βρίσκονται πάνω στην γλώσσα και στέλνουν σήματα γεύσης στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων. Διαφέρουν ως προς την ευαισθησία τους σε διαφορετικά είδη γεύσεων. Μερικοί είναι ιδιαίτερα καλοί στο να αισθανθούν τη γλυκύτητα, ενώ άλλοι με τις πικρές γεύσεις και ούτω καθεξής.
Ένας γευστικός κάλυκας μπορεί να αναγεννηθεί πολύ γρήγορα. Τα κύτταρα του ξαναδημιουργούνται κάθε 1-2 εβδομάδες. Εξαιτίας αυτού του ρυθμού αναγέννησης έχουμε την δυνατότητανα γευόμαστε πάλι γρήγορα όταν π.χ. κάψουμε την γλώσσα μας με ένα καυτό ρόφημα, επισημαίνει ο Parnes .

Δυστυχώς όμως με το πέρασμα των χρόνων αυτή η ικανότητα αλλάζει. Δηλαδή ο ρυθμός που θα αναγγενηθεί ένα κύταρρο θα είναι μεγαλύτερος. Ο Parnes συγκεκριμμένα ισχυρίζεται πως με βάση τις κλινικές παρατηρήσεις του, το ποσό της απώλειας ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Γενικά όμως παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες αναφέρουν απώλεια γεύσης όταν φτάσουν τα πενήντα, ενώ οι άνδρες όταν φτάσουν τα εξήντα τους χρόνια.
Μερικές φορές οι άνθρωποι που έρχονται να διαμαρτυρηιούν για την απώλεια γεύσης τους, στην πραγματικότητα χάνουν την αίσθηση της όσφρησης“, ισχυρίζεται ο Parnes. Η κατάσταση ονομάζεται ανοσμία και ο Parnes έμαθε ότι την είχε μόλις από ηλικία 8 ετών, όταν στο σχολείο οι φίλοι του παραπονέθηκαν για οσμές και εκείνος δεν μπορούσε να τις εντοπίσει.
Ενώ η γλώσσα ανιχνεύει μόνο μια χούφτα γεύσεων, η μύτη ανιχνεύει χιλιάδες μυρωδιές και είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητα ανίχνευσης των γεύσεων ορισμένων τρόφιμων. Αλλά και η απώλεια της οσμής μειώνεται με τη γήρανση.
Για τους ανθρώπους που πάσχουν από απώλεια γεύσης ή οσμής, ο Parnes συνιστά να επισκεφτούν κάποιον ΩΡΛ, ώστε να σιγουρευθούν πως δεν συμβαίνει κάτι επικίνδυνο. Μερικές φορές οι ιοί μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλισμό των κυττάρων ή σε προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών πάντως, ο Parnes συμβουλεύει τους ηλικιβμένους γευσιγνώστες που αγαπούν την γαστρονομία να δοκιμάζουν δυνατές γεύσεις. Ο ίδιος πάντως λατρεύει τα καυτερά φαγητά!
Featured photo editing Sanchezguru.
Source: www.npr.org                             Article: Why Taste Buds Dull As We Age
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα